Γιατί ασχολούμαι; – Why do I bother?

(For English translation scroll down)

 

Σε μια συζήτηση που είχα με μια πολύ καλή φίλη σχετικά με την ομοιοπαθητική, της έφερα ως παράδειγμα πως αν της έλεγα πως μπορώ να θεραπεύσω με το άγγιγμα, θα έπρεπε να είναι διστακτική στο να με πιστέψει. Η φίλη γέλασε και μου είπε πως εμένα δεν θα με πίστευε διότι, για να γιατρεύσει κάποιος με το άγγιγμα, θα έπρεπε να έχει ανοιχτό μυαλό και το δικό μου είναι κλειστό, φοράω παρωπίδες και γενικότερα δεν δέχομαι νέες ιδέες.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως είμαι σκεπτικιστής, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως το μυαλό μου είναι κλειστό και δεν δέχομαι νέες ιδέες! Είμαι έτοιμος να δεχθώ κυριολεκτικά οτιδήποτε. Από την ιδέα πως υπάρχουν νεράιδες, με ή χωρίς φτερά, πως ένα βραχιόλι με μαγνητικές ιδιότητες μπορεί να μας κάνει καλύτερους στα πάντα, πως οι Gormitti ζούνε σε ένα νησί που λέγεται Gorm, πως οι εξωγήινοι μας επισκέφτηκαν πριν από αιώνες και μας άφησαν κάποια αμφιλεγόμενα μνημεία, πως τα ίχνη των αεροπλάνων είναι δηλητήρια για να μας σκοτώσον όλους, πως υπάρχει μια τεράστια σιωνιστική συνωμοσία που έχει ως σκοπό τη παγκόσμια κυριαρχία, ακόμα και πως ο Τσοχατζόπουλος δεν πήρε μίζες! Τα πάντα κυριολεκτικά!

Αλλά για όλα χρειάζομαι κάτι παραπάνω από το λόγο ενός, δύο, ή χιλιάδων ανθρώπων. Χρειάζομαι επιχειρήματα βασισμένα στη λογική και υποστηριζόμενα από την επιστήμη. Αν για οποιοδήποτε θέμα δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις τότε δεν με πείθει καμιά ιδέα.

Αλλά αυτή είναι η ομορφιά της ζωής μας. Οι σωστές θεωρίες πρέπει να μπορούν να επιβεβαιωθούν από την επιστήμη με τις μεθόδους που αυτή ακολουθεί. Όταν αρχίζουμε να απορρίπτουμε αυτές τις μεθόδους γιατί καταρίπτουν τη θεωρία μας και τις συνυπολογίζουμε στη συνωμοσία που θέλουμε να πιστέψουμε, τότε δεν προχωράμε προς τα μπρος. Απλώς βαδίζουμε στο ίδιο σημείο.

Έτσι λοιπόν, σε αυτό το blog, θα προσπαθήσω να εκθέσω τις απόψεις μου για διάφορα θέματα και να δείξω γιατί δεν έχω πειστεί για την αλήθεια τους. Να προσπαθήσω να εξηγήσω στη φίλη μου και σε άλλους, πως δεν έχω κλειστό μυαλό, αλλά αν θες να με πείσεις τότε θα πρέπει να προσπαθήσεις λίγο παραπάνω. Επειδή στο είπε η γιαγιά σου δεν σημαίνει πως είναι και αλήθεια.

Αν όμως κάποιος έρθει και μου δώσει αποδείξεις, τότε με μεγάλη ευχαρίστηση να αλλάξω την άποψή μου και να ασπαστώ οποιαδήποτε ιδέα.

Δεν απορρίπτω τίποτα αμέσως. Απλώς είμαι σκεπτικιστής.

sceptic : a person who habitually doubts the authenticity of accepted beliefs

 

English Translation

 

In a conversation I had with a good friend of mine, I told her that if I were to claim that I can heal her with my touch, she should be skeptical and not believe me. She smiled and said that she wouldn’t believe ME anyway, since I am narrow-minded and wear blinds all the time. My mind is closed.

There’s no doubt that I’m a sceptic, but this in no way does it mean that I am close-minded. I am willing to accept anything you tell me, absolutely any new idea is OK. I’m willing to accept that fairies live at the end of the rainbow, that unicorns come in pink and fly on golden mushrooms, that space aliens visited us and helped us build strange monuments, or even that Barbie has a crush on John-John. I am willing to accept anything so long as you provide evidence for your claims.

This evidence should not be anecdotal, or based on feelings, or on the numbers of people believing. The evidence should be based on science and follow the rules of science. Without scientific evidence I cannot be persuaded. Give me scientific evidence that gravity doesn’t work in your back yard and I’m willing to free fall to test your point.

This is how life works. If you have a new idea, you can use science to prove it. There’s a beauty in this process and good claims will stand under scrutiny. If you don’t have scientific evidence then you will not persuade me of anything just because your grandma said it’s so.

So in this blog I will try to have a sceptic look at many popular ideas and let you know what I think. Provide enough and good evidence and I’m with you 100%. Do not provide good evidence and I’ll let you know what I think about your idea.

Keep in mind that I don’t throw out anything immediately. But I need evidence to accept it.

Advertisements

12 thoughts on “Γιατί ασχολούμαι; – Why do I bother?

 1. @annaios Αύγουστος 19, 2014 στο 14:56 Reply

  Το blog μ’ αρέσει πολύ, αλλά θα προτιμούσα για κάθε καινούργιο άρθρο η ειδοποίηση να έρχεται μέσω twitter. Mε το twitter ελέγχω πολύ γρήγορα τα άρθρα που έχουν γράψει οι αρθογράφοι που ακολουθώ και προτιμώ, Αν με ενδιαφέρει το θέμα το διαβάζω, αν το βρω ενδιαφέρον το κάνω favorite που σημαίνει πως το διάβασα, συμφωνώ και ευχαριστώ. Αν είναι ένα άρθρο που πιστεύω πως πιθανόν να ενδιαφέρει ένα ευρύτερο κοινό θα το κάνω Retweet και ενδεχομένως να το διαβάσουν αυτοί που μ’ ακολουθούν -και έχουν μεγάλο αριθμό followers- οι οποίοι με τη σειρά τους μπορεί να κάνουν το ίδιο. Το «greeksceptic» το έμαθα σήμερα από έναν follower του twitter μου. Αν σ’ έπεισα, το twiiter μου είναι @annaios στείλε μου μήνυμα και θα σ’ ακολουθήσω. Αν όχι σεβαστό και σ’ ευχαριστώ πολύ για τ’ άρθρα σου.

  Μου αρέσει!

  • Theodore Αύγουστος 19, 2014 στο 15:05 Reply

   Φίλε @annaios, το σκέφτομαι εδώ και καιρό μιας και σε εμένα αρέσει το twitter και έχω προσωπικό λογαριασμό. Απλώς σε αυτόν ασχολούμαι κυρίως με πολιτικά ζητήματα και όχι με θέματα που βάζω στο blog.
   Αλλά μιας και συμφωνούμε, θα κατσψ να φτιάξω ένα account και θα σε ενημερώσω.
   Σε ευχαριστώ για το σχόλιο και την ψήφο εμπιστοσύνης.

   Μου αρέσει!

  • Theodore Αύγουστος 20, 2014 στο 16:54 Reply

   Ορίστε, έτοιμο το account: @Greek_Skeptic

   Enjoy.

   Μου αρέσει!

 2. Tasos Kalaitzakis (@sylvesterakos) Μαρτίου 17, 2015 στο 15:03 Reply

  Φιλε μου είσαι ΑΠΛΑ σκεπτικιστής. Απο τον σκεπτικισμό λοιπόν μέχρι τον Ψωριασικό που πέρασε απο Humira, μεθοτρεξάτη, κυκλοσπορίνη, ακτινοβολίες, ιατρικές θεωρίες του κώλου, πήγε στην ομοιοπαθητική για να πάρει ζάχαρη ως φάρμακο, πέρασε στον βελονισμό, στη γιόγκα, στην ψυχολογική υποστήριξη και μετά απο χρόνια ΑΗΔΙΑΣ που για τους υπόλοιπους είναι ζωή, κατέληξε ΑΠΛΑ να κάνει ένα μπανάκι το χρόνο στη νεκρά θάλασσα και να κόψει απο τη διατροφή του γλουτένη, επεξεργασμένα τρόφιμα και πολλά άλλα που σύμφωνα με την ιατρική ΕΠΙΣΤΗΜΗ δεν παίζουν κανένα ρόλο στο θέμα Ψωρίαση (όπου ψωρίαση βάλε οτι γουστάρεις. Νόσο Κρον, φλεγμονές. ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ) η οποία είναι μια ασθένεια που κανένας του δεν ξέρει πως προκαλείται και λοιπές άλλες παπαριές, ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ. Μα τεράστια. Εύχομαι να μη σου δοθεί ποτέ η «ευκαιρία» αλλά αν ποτέ σου δοθεί και βρεθείς αντιμέτωπος με το «αδιέξοδο» που προσφέρει η ιατρική ΕΠΙΣΤΗΜΗ και η φαρμακοβιομηχανία θα καταλάβεις πολλά. Θα σου δοθεί σίγουρα η ευκαιρία να μπεις στη λαγουδότρυπα. Και εκεί θα κάνεις μια κωλοτούμπα απερίγραπτης ομορφιάς. Δεν σηκώνει ούτε φιλοσοφία ούτε σκεπτικισμό το θέμα αυτό φίλε μου. Όσο συνωμοσιολόγος είναι ο γιατρός που υποστηρίζει τα ανωτέρω και ΔΕΝ εμβολιάζει τα παιδιά του γιατί ΓΝΩΡΙΖΕΙ, δεν χρησιμοποιεί κορτιζόνη γιατί ΓΝΩΡΙΖΕΙ, δεν παίζει με χημειοθεραπείες γιατί ΓΝΩΡΙΖΕΙ, άλλο τόσο συνωμοσιολόγος είσαι εσύ (χωρίς παρεξήγηση. Δικαιοσύνη.) που όσα λες απλά τα βρίσκεις ΚΑΠΟΥ που τα έγραψε ΚΑΠΟΙΟΣ που αυτόν τον κάποιον ΙΣΩΣ τον πληρώνει ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ. Κάπου κάπως κάποτε. Ήταν μια φορά κι έναν καιρό. Κλπ κλπ. Μην αποτρέπεις κανέναν απο το να δοκιμάσει. Μην βυθίζεις στην απογοήτευση του αδιέξοδου τους περαστικούς απο το site σου. Δεν είμαι γιατρός ούτε θέλω να γίνω. Είμαι ένας άνθρωπος που ειλικρινά το λέω, αν είχα ακούσει τους γιατρούς ή μάλλον το γράμμα της Ιατρικής και το αδιέξοδο που μου πρόσφερε, σήμερα με μαθηματική ακρίβεια δεν θα βρισκόμουν εδώ να σου τα γράφω αυτά. Αντίθετα ακολούθησα κάθε πιθανή μαλακία που βρήκα σε βιβλιογραφία και ιντερνετ. Τα πάντα. Και η απάντηση ήταν προφανής. Ήταν ΟΣΑ ΜΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΡΝΗΘΕΙ ΩΣ ΛΥΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΓΙΑΤΡΟΙ. Σήμερα είμαι καλά. Τι έκανα? Δεν θα το γράψω εδώ. Είναι απλό. Μπροστά μας αλλά δεν το βλέπουμε. Αν λοιπόν τότε ήμουν αναγνώστης σου, πίστεψέ με, χωρίς να θέλω να σε κάνω να νιώσεις άσχημα, σου το γράφω απλά για να αντιληφθείς τη βαρύτητα του απλου… σκεπτικισμού που διαδίδεται ως έγκυρη πληροφορία, θα είχα απογοητευθεί ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ που απλά θα τα παρατούσα. Αυτό που σου γράφω είναι πως η ιατρική δεν είναι μονόδρομος. Και αυτό που πασχίζεις σε κάθε άρθρο σου να γράφεις ξανά και ξανά πως «γιατρεύτηκε μόνος του και νόμιζε πως τον γιάτρεψε το ομοιοπαθητικό (π.χ.)» πουλάει ένα ψεύτικο δίπολο: Ή φάρμακα της φαρμακοβιομηχανίας ή ανεμογκάστρι. Σου το λέω λοιπόν ξεκάθαρα πως ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ. Λάαααθθθοοοοοοοςςς (όπως κάπου γράφεις τοοοοο ξέεεεεερρωωωωωω…)
  Θα σου δώσω ένα απλό παράδειγμα: για τα εμβόλια π.χ. Έχεις διαβάσει έρευνες που αποδεικνύουν το Χ γεγονός υπέρ των εμβολίων. Έχεις μιλήσει ποτέ με άνθρωπο ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΨΕ στον τομέα των εμβολίων? ΓΙΑΤΡΟ. ΟΧΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ. Γνωρίζεις πως εξάγονται αποτελέσματα απο τις έρευνες αυτές? Πραγματικά, γνωρίζεις? Έχεις στο κοντινό σου περιβάλλον έστω ΕΝΑΝ άνθρωπο που να έχει δουλέψει έστω ΜΙΑ ημέρα στον τομέα ανάπτυξης εμβολίων? Αν λοιπόν γνωρίζεις Ε Ν Α Ν , ρώτησέ τον, εμβολίασε τα παιδιά του? Και επίσης ρώτησέ τον ο ΙΔΙΟΣ εμβολιάστηκε ποτέ? Τέλος ρώτησέ τον, πως εξάγονται συμπεράσματα απο τις έρευνες των φαρμακοβιομηχανιών? Πως ακριβώς βγαίνουν τα ποσοστά? Ποιά είναι τα υπο σύγκριση μεγέθη. Καν’το. Και μετά γράψε μου ένα άρθρο για τα εμβόλια. Και θα σου πω μπράβο, όποιο κι αν είναι το συμπέρασμα σου. (επειδή θα με ρωτήσεις αν εγώ ξέρω κάποιον θα σου πω εκ των προτέρων πως ΝΑΙ ξέρω.) Τέλος πάντων, μην προωθείς τον μονόδρομο. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι πέρα απο τα συνθετικά φάρμακα. Πολλές φορές χωρίς την ανάγκη οποιουδήποτε φαρμάκου.

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Μαρτίου 17, 2015 στο 15:39 Reply

   Φίλε Τάσο,

   Χαίρομαι που είσαι καλά στην υγεία σου. Εύχομαι πάντα τέτοια.
   Όσο για τον μονόδρομο, αμφιβάλλω αν υπάρχει τέτοιος. Για κάθε ένα δικό μου άρθρο με το οποίο διαφωνείς, υπάρχουν άλλα 10 που λένε το αντίθετο. Οπότε μην ανησυχείς. Η πολυφωνία είναι η νικήτρια.

   Μου αρέσει!

  • Little Tim Αύγουστος 26, 2017 στο 23:07 Reply

   Πολύς καιρός μετά, ξέρω, αλλά τι να κάνω, τώρα ανακάλυψα τα ανατριχιαστικά αυτά σχόλια –
   «διαμάντια»… Ωραία η ευφυολογία του original commenter. Γλυκύτατα και εύκολα σπέρνει τη διχογνωμία με τα λογάκια του. Ας αναρωτηθούν λοιπόν και οι αναγνώστες, το ίδιο εύκολα και αγόγγυστα, μήπως υπάρχει κανένας που να πληρώνει και τον φίλο παραπάνω για να γράφει όλα αυτά και να λοιδωρεί την κλασσική ιατρική σχολιάζοντας σε blogs όπου σταθεί κι όπου βρεθεί; Γιατί πρέπει να αναρωτιόμαστε μόνον ενάντια στην κλασσική ιατρική σώνει και καλά;

   Ελπίζω οι αναγνώστες να έχουν έως τώρα μπουχτίσει από την κατάχρηση της επίκλησης στο συναίσθημα στα σχόλια σε τέτοιου είδους ιστολόγια. Και όσον αφορά τις επικίνδυνες ανοησίες περί εμβολιασμού, την ώρα που ο φίλος έγραφε τις εξυπνάδες αυτές, είχαν ήδη αρχίσει να έχουν τα πρώτα τους αποτελέσματα οι συστηματικές εκστρατείες κατά του εμβολιασμού ανά την υφήλιο:

   http://www.theage.com.au/victoria/eighty-children-get-chickenpox-at-brunswick-north-west-primary-a-school-that-calls-for-tolerance-of-vaccine-dodgers-20151209-gljzkx.html

   https://ecdc.europa.eu/en/news-events/epidemiological-update-measles-monitoring-european-outbreaks-28-july-2017

   Υπάρχει πολύ υλικό με περιστατικά, αλλά δεν έχει νόημα να ταλαιπωρηθούν οι αναγνώστες. Άλλωστε, τα επιχειρήματα του φίλου σχολιαστή παραπάνω είναι ότι «γνωρίζει ΚΑΠΟΙΟΝ» που γνωρίζει «από μέσα» τα πράγματα. Μεγάλη επιτυχία η πεποίθηση, ότι τα εμβόλια φτιάχτηκαν για να βγάζουν λεφτά οι φαρμακευτικές εταιρίες! Αλλά, δυστυχώς, πιο πετυχημένη θεωρία συνωμοσίας θα ήταν το ότι το κίνημα κατά του εμβολιασμού έχει ως στόχο να ελαττώσει τον παγκόσμιο πληθυσμό, παρά αυτό.

   Και για να βάλουμε και ορισμένα πράγματα στη θέση τους, αποκωδικοποιώντας λίγο το σκεπτικό του φίλου σχολιαστή (σε περίπτωση που δεν τα λέει σκόπιμα, αλλά απλώς πλανάται ειλικρινά), η παρένθεση «βάλε ό,τι γουστάρεις» και η αναφορά των συγκεκριμένων ασθενειών δεν είναι καθόλου τυχαία. Αναφέρεται κατά κύριο λόγο σε αυτοάνοσα νοσήματα και νοσήματα, στα οποία εμπλέκεται χρόνια φλεγμονή. Συνήθως, οι αιτιολογίες σε αυτά τα νοσήματα δεν είναι απολύτως σαφείς, αλλά υπάρχει μία αρκετά καλή κατανόηση των μηχανισμών, έως τώρα. Πάντως, τα αυτοάνοσα και οι νόσοι που αφορούν ή περιλαμβάνουν φλεγμονές αποτελούν «πεδίο δόξης λαμπρόν» για τις μεθόδους εναλλακτικής ιατρικής καθότι, συνήθως, η εξέλιξή τους και οι εξάρσεις και υφέσεις τους είναι απρόβλεπτες σε μεγάλο βαθμό.

   Η πρόταση: «και πολλά άλλα που σύμφωνα με την ιατρική ΕΠΙΣΤΗΜΗ δεν παίζουν κανένα ρόλο στο θέμα Ψωρίαση» παραπάνω είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Από αυτή την γνωμοδότηση και μόνον είναι προφανές, ότι ο σχολιαστής είναι εκ πεποιθήσεως πολέμιος της κλασσικής ιατρικής, αν και αυτό φαίνεται εξίσου ξεκάθαρα από τις «ιατρικές θεωρίες του κώλου», όπως αναφέρει. Χωρίς να μπω σε πολλές λεπτομέρειες, η «βιβλιογραφία», χρόνια τώρα συμφωνεί με τις πρακτικές του φίλου Τάσου:

   «ΑΠΛΑ να κάνει ένα μπανάκι το χρόνο στη νεκρά θάλασσα»:
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18755374
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22503590

   και να κόψει απο τη διατροφή του γλουτένη:
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4104239/

   Λοιπόν, ελπίζω να μην πλασάρει το ιατρικό αδιέξοδο και τις, κατά αυτόν, «μαλακίες» της «βιβλιογραφίας» και τα γενικότερα ψέματά του σε άλλα ιστολόγια ο φίλος Τάσος. Αν δεν είναι σαφές από τα παραπάνω ότι επιστρατεύει ψέματα για να τρομοκρατήσει τους αναγνώστες για την κλασσική ιατρική (ή να πετύχει κι εγώ δεν ξέρω τι), ας επικεντρωθούμε στο μεγαλύτερο από όλα:

   «και να κόψει απο τη διατροφή του γλουτένη […] και πολλά άλλα που σύμφωνα με την ιατρική ΕΠΙΣΤΗΜΗ δεν παίζουν κανένα ρόλο στο θέμα Ψωρίαση». Όπως φαίνεται σε σχετική δημοσίευση πριν ΚΑΝ από την ανάρτηση του σχολίου σου, φίλε Τάσο:
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24780176

   Από το abstract και μόνον φαίνεται ότι: «A number of studies suggest that psoriasis and celiac disease share common genetic and inflammatory pathways». Για όποιον έχει στοιχειώδη γνώση φυσιολογίας, αγαπητοί αναγνώστες, αυτό σημαίνει, ότι, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις ανά τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να υπάρχει ουσιαστική πιθανότητα ένας ψωριασικός ασθενής να έχει και κάποιου βαθμού δυσανεξία στη γλουτένη. Δεν υπάρχει λόγος να πάω πιο βαθιά, επιφανειακά τα γράφει ο φίλος Τάσος, επιφανειακά θα τα αντικρούσω κι εγώ, παρότι, επιπλέον, παραθέτω και καναδυό στοιχεία, κάτι που ο φίλος Τάσος δεν κάνει (καθότι δεν υπάρχει τίποτα που να συμφωνεί με τους ισχυρισμούς του).

   Να επισημάνω, στο σημείο αυτό, ότι το να κόψει κάποιος τη γλουτένη δεν αποτελεί συμβουλή που δίνουν μόνον εναλλακτικοί γιατροί που «ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ». Είναι πολύ καλά τεκμηριωμένες οι δράσεις της γλουτένης και οι ενδεχόμενες αντιδράσεις σε περιπτώσεις υποκείμενης παθολογίας.

   Τώρα, όσον αφορά το:
   «Είμαι ένας άνθρωπος που ειλικρινά το λέω, αν είχα ακούσει τους γιατρούς ή μάλλον το γράμμα της Ιατρικής και το αδιέξοδο που μου πρόσφερε, σήμερα με μαθηματική ακρίβεια δεν θα βρισκόμουν εδώ να σου τα γράφω αυτά. Αντίθετα ακολούθησα κάθε πιθανή μαλακία που βρήκα σε βιβλιογραφία και ιντερνετ. Τα πάντα. Και η απάντηση ήταν προφανής. Ήταν ΟΣΑ ΜΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΡΝΗΘΕΙ ΩΣ ΛΥΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΓΙΑΤΡΟΙ. Σήμερα είμαι καλά. Τι έκανα? Δεν θα το γράψω εδώ. Είναι απλό. Μπροστά μας αλλά δεν το βλέπουμε.»

   Να υποθέσω κι εδώ, ότι πρέπει να το αποδεχτούμε καλοπροαίρετα στη βάση της ειλικρίνειας του φίλου Τάσου; Πέρα από το ότι είναι πολύ κακογραμμένο ως case story (τίποτα δεν κολλάει), πρέπει να επισημανθεί, ότι υπάρχουν απροσμέτρητοι άνθρωποι που έχουν περάσει άσχημα πράγματα και θεραπεύτηκαν ΧΑΡΗ στην ιατρική. Αλλά δεν μπαίνουν σε blogs να γράφουν τις θετικές εμπειρίες τους. Αρνητικές υπάρχουν σίγουρα, αλλά δεν είναι περισσότερες από τις θετικές σε καμία περίπτωση. Υπάρχουν στοιχεία, αλλά δεν έχω χρόνο για να παραθέτω πράγματα για το ΚΑΘΕ ΤΙ που γράφω εδώ πέρα. Όποιος αμφιβάλλει, ας ακολουθήσει την νοοτροπία του φίλου Τάσου (ας με πιστέψει χωρίς στοιχεία δηλαδή).

   Λοιπόν, αρκετά με την «πουλημένη» ιατρική που είναι «ταγμένη» στο πλευρό των «φαρμακοβιομηχανιών». Κανείς δεν είναι τέλειος, κάποιες επιχειρήσεις είναι και πολύ δυσλειτουργικές μάλιστα, έως και ανήθικες σε έναν βαθμό, αλλά η κλασσική ιατρική είναι επιστήμη και ακολουθεί την επιστημονική μέθοδο, την παρατήρηση, το πείραμα, την αναθεώρηση κ.λπ. Και όσον αφορά το «είσαι ΑΠΛΑ σκεπτικιστής», τι χρειαζόταν παραπάνω; Πιστοποιητικό; Υπάρχει κάτι βαθύτερο που πρέπει να το ζήσει κανένας, και μετά μπορεί να αποκτήσει το δικαίωμα να είναι σκεπτικιστής; Επίσης, «από τον σκεπτικισμό μέχρι τον Ψωριασικό» είναι σαν να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια.

   Fallacy upon fallacy, upon fallacy… Τι απίστευτα σχόλια προσελκύει αυτό το site… Φίλε Greek Skeptic, έχεις κάνει πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά εδώ πέρα! Ελπίζω να έχεις τεράστια υπομονή, αλήθεια! Καλή συνέχεια προς το παρόν και απολογούμαι και πάλι που αφυπνίζω απότομα ένα thread σε λήθαργο.

   Μου αρέσει!

 3. plakakaneis Αύγουστος 31, 2015 στο 20:05 Reply

  Γεια σου φίλε Greek Skeptic Βρήκα το blog σου απο το ellinikahoaxes (δεν έχω καταλάβει ακόμα ποιος είναι ποιος και πόσα άτομα είναι απο πίσω συγνώμη άμα σας μπερδεύω).
  Είμαι ενθουσιασμένος που υπάρχει κόσμος που μπορεί και χρησιμοποιεί ακόμα την λογική και το μυαλό του πριν αποδεχτεί οτιδήποτε.

  Σε όσες συνομιλίες είχα με φίλους είτε για αεροψεκασμούς είτε για χειροπρακτικούς και όλα τα υπόλοιπα παραμύθια το μόνο που κατάφερνα ήταν να μου σπάνε τα νεύρα και απλά να αποδέχομαι ότι αυτά τα άτομα είναι χαζά-στενόμυαλα. Ελπίζω ο κόσμος διαβάζοντας τα blog σας να βάλει λίγο μυαλό…

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Σεπτεμβρίου 1, 2015 στο 00:31 Reply

   Φίλε, στο Ελληνικά Hoaxes είμαστε 6 άτομα και ο κάθε ένας γράφει ανάλογα τον χρόνο του και τη θεματολογία.
   Χαίρομαι που βρίσκεις το δικό μου blog χρήσιμο και ελπίζω να παραμείνει έτσι.

   Μου αρέσει!

 4. projectorian Οκτώβριος 19, 2015 στο 00:21 Reply

  Καλησπέρα φίλε, μια ερώτηση σχετικά με την οπτική σου επί των όσων συμβαίνουν στον κόσμο τούτο: Ανέφερες ότι χρειάζεσαι για τα πάντα επιστημονική απόδειξη και επιχειρήματα βασισμένα στην λογική. Έχεις βρει (επιστημονικές) αποδείξεις και επιχειρήματα σχετικά με την ύπαρξη της ψυχής; Παρόλο που είναι κάτι που το »αισθάνεσαι» δεν προβληματίζεσαι στο ότι δεν μπορείς να το μοντελοποιήσεις και να το βάλεις σε κανόνες; Δεν έχω ψάξει για μελέτες που να αφορούν αυτή καθαυτή την ύπαρξη ψυχής αλλά επειδή βλέπω ότι είσαι πολύ διαβασμένος και ξεψαχνίζεις το κάθε τι, έχεις βρει κάτι που να πεις ‘αφού το απέδειξαν οι τάδε έρευνες άρα αυτό που νοιώθω είναι και πραγματικό’;

  Με σεβασμό

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Οκτώβριος 19, 2015 στο 01:20 Reply

   Από όσο γνωρίζω δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η ψυχή υπάρχει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ΔΕΝ υπάρχει. Προσωπικά μάλλον τείνω προς το ΔΕΝ αλλά δεν μιλάω με βεβαιότητα.
   Επίσης δεν ξέρω τι εννοείς «αισθάνεσαι» τη ψυχή.

   Μου αρέσει!

 5. projectorian Οκτώβριος 19, 2015 στο 18:49 Reply

  Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, και προσπαθώντας να καταλάβω την οπτική σου, από την στιγμή που αμφιβάλλεις για την ψυχή, τι εξηγήσεις δίνεις στα συναισθήματα; Επειδή πιστεύω πως ψυχή-ψυχισμός-συναισθήματα είναι αλληλένδετα πράματα,δηλαδή τα τελευταία πηγάζουν και εξαρτώνται άμεσα από τα πρώτα, αν αμφιβάλλεις για την ύπαρξη του ενός πως εξηγείς αυτά που αισθάνεσαι; Και δεν εννοώ αυτά που γίνονται αντιληπτά μέσω των αισθήσεων (ζεστό,κρύο, πόνος κτλ κτλ κτλ) αλλά τα συναισθήματα όπως άγχος,ευφορία,θλίψη, χαρά , έρωτας κτλ κτλ…Θα μου πεις ότι η επιστήμη έχει εντοπίσει στον εγκέφαλο τα μέρη που ενεργοποιούνται όταν εκδηλώνονται αυτά τα συναισθήματα. Αυτό όμως αποδεικνύει την ύπαρξη τους; Αν αμφιβάλλεις για την ύπαρξη της ψυχής, φαντάζομαι θα αμφιβάλλεις και για την χρησιμότητα των επιστημών της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής.

  Με σεβασμό

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Οκτώβριος 19, 2015 στο 21:34 Reply

   Τα συναισθήματα, δηλαδή ο μηχανισμός με χάρη στον οποίο νιώθουμε αγάπη, θλίψη και όλα τα άλλα που αναφέρεις, είνια γνωστός στην επιστήμη. Πρόκειται για αντιδράσεις σε χημικά συστατικά που παράγουν διάφοροι αδένες στο σώμα μας, ανάλογα το συναίσθημα.
   Δεν πρόκειται για κάποιο μυστικό.
   Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με το:»η επιστήμη έχει εντοπίσει στον εγκέφαλο τα μέρη που ενεργοποιούνται όταν εκδηλώνονται αυτά τα συναισθήματα. Αυτό όμως αποδεικνύει την ύπαρξη τους;» Αμφιβάλεις πως υπάρχουν συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται ανάλογα το τι αισθανόμαστε; Δεν καταλαβαίνω.
   Η ψυχολογία και η ψυχιατρική δεν ασχολούνται με τη ψυχή αλλά το μυαλό. Δεν έχω κάποιο πρόβλημα μαζί τους, δεν τις ξέρω αρκετά καλά.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: