Ισλάμ και γυναίκες


Από τοίχο φίλου μουσουλμάνου αλιεύσαμε αυτό το βίντεο.

Στο βίντεο αυτό ένα πάνελ απαντάει σε ερωτήσεις από το κοινό. Μια κοπέλα ρωτάει για τα δικαιώματα των γυναικών στις μουσουλμανικές χώρες και αναρωτιέται για τη θέση των γυναικών στο πάνελ, μια εκ των οποίων είναι μουσουλμάνα.

Η μουσουλμάνα χρησιμοποιεί το εξής επιχείρημα: γιατί ασχολείστε με τις γυναίκες και τα δικαιώματα τους ή τους φόνους τιμής, όταν στη δύση η πλειοψηφία των θανάτων των γυναικών έχει προκαλείται από ενδοοικογενειακή βία (χωρίς βέβαια να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία με αριθμούς).

Το επιχείρημα αυτό το υποστηρίζει και μια αυτο-προσδιοριζόμενη φεμινίστρια στο πάνελ και ο μόνος που το αρνείται είναι ο τελευταίος σχολιαστής, αλλά εκεί το βίντεο τελειώνει.

Να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα:

 • Η μουσουλμάνα αυτή, σε μια μουσουλμανική χώρα, δεν θα μπορούσε να βρίσκεται στο πάνελ αυτό ώστε να υπερασπίσει τη μαντίλα και τη θρησκεία της. Δεν θα είχε τέτοιο δικαίωμα. Αντιθέτως το δικαίωμα αυτό το παίρνει από τον δυτικό πολιτισμό τον οποίο πολεμά με κάθε της λέξη.
 • Το επιχείρημα αυτό είναι αστείο διότι δεν απαντά στην ερώτηση αλλά είναι του επιπέδου «και οι άλλοι ίδιοι είναι». Με άλλα λόγια, όταν χρησιμοποιεί αυτό το επιχείρημα, δεν υπερασπίζεται τη θέση πως στις μουσουλμανικές χώρες δεν γίνονται φόνοι τιμής, ουσιαστικά το παραδέχεται. Το άλλο που παραδέχεται είναι πως δεν έχει επιχείρημα και πετάει τη μπάλα στους επικριτές λέγοντάς τους «ούτε και εσείς είστε καλύτεροι». Είναι κάτι σαν να λες στους Ρώσους πως σκότωσαν εκατομμύρια στα γκούλαγκ και η απάντηση να είναι «ναι, αλλά οι Αμερικάνοι είχαν σκλάβους».

Κακώς κανένας στο πάνελ δεν της είπε πως το επιχείρημα αυτό είναι αστείο και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί επιχείρημα υπέρ του Ισλάμ. Αντιθέτως, θα έλεγα πως αποτελεί επιχείρημα κατά του Ισλάμ και καλό θα είναι να το θυμόμαστε.

Ούτε οι ίδιοι δεν έχουν επιχειρήματα υπέρ της πίστης τους που να στέκουν.

Advertisements

Tagged: , , ,

2 thoughts on “Ισλάμ και γυναίκες

 1. Εξηγητης Δεκέμβριος 31, 2017 στο 17:08 Reply

  Πρώτον δεν είναι όλοι οι μουσουλμάνοι φονταμενταλιστές. Εγώ ο ίδιος είμαι μουσουλμάνος από την Θράκη όπου οι μουσουλμάνοι μια χαρά ήσυχοι είναι.Το ίδιο και με τους μουσουλμάνους της Αλβανίας κι όλων των Βαλκανίων.

  Μου αρέσει!

 2. Nikos Φεβρουαρίου 23, 2018 στο 13:34 Reply

  Μαζί σου φίλε μου. Άλλο όμως λέει το κείμενο. Η εν λόγω μουσουλμάνα προσπαθεί να εξισώσει την κατάσταση των μουσουλμανικών χωρών με την κατάσταση στον δυτικό κόσμο. Όπως επίσης ορθά λέει κατά πάσα πιθανότητα στην χώρα καταγωγής της δεν θα είχε καν τι δικαίωμα να υπερασπιστεί την άποψή της.
  Και αυτό είναι το οξύμωρο του πράγματος καθώς το Κοράνι έχει την γυναίκα πολύ ψηλά αλλά κατά παράφρασή του η θέση της γυναίκας είναι εκεί που είναι. Μάλιστα αντίθετα με ότι γνωρίζουμε σε χώρες της Μέσης Ανατολή όπου κυρίαρχη θρησκεία είναι το Ισλάμ οι γυναίκες είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ΄ όσο νομίζουμε. Π.χ. Ιορδανία ακόμα και στο Ιράν.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: