«Ο Θεός δεν σώζει κανέναν δωρεάν»


Δεν ξέρω τι λέει η θρησκεία, ή τουλάχιστον νομίζω πως ξέρω, και νομίζω πως δεν λέει πως ο θεός βοηθά όποιον τον πληρώνει.

Θα έλεγε κανείς πως ένας πανάγαθος θεός βοηθά γιατί θέλει να βοηθήσει και όχι διότι η βοήθεια αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής. Νόμιζα πως πέρασαν οι εποχές της θυσίας του αμνού στο βωμό, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που επιμένουν να δωροδοκούν με τάματα σε διάφορες εκκλησίες. Αυτά τα δικαιολογούν μιλώντας για «θυσία» η οποία συμβολίζει την άρνησή τους προς τον υλικό κόσμο και την αγάπη τους προς το θεό. Εγώ το λέω μια άλλη μορφή θυσίας αρνιού. Αντί για αρνί, θυσιάζουν κάτι άλλο. Στη τελική το αρνί ήταν για τους αρχαίους ένα εξαιρετικά πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο. Κάτι σαν το χρυσάφι που αφήνουν στις εκκλησίες σήμερα.

Έτσι λοιπόν, σε γενικές γραμμές, η ιδέα πως ο θεός θέλει το «αντάλλαγμά» του, υπάρχει ακόμα και σήμερα. Είτε αυτό είναι κάτι πολύτιμο είτε είναι να φοράς μαύρα κάθε Κυριακή, αν θες μεγάλη χάρη, πρέπει να «πλερώσεις».

Σε όλα αυτά βέβαια, η εκκλησία κρατά μια κάποια απόσταση. Δέχεται μεν τα τάματα με ανοικτές αγκάλες, αλλά από την άλλη δεν τα ζητά και σίγουρα δεν τα απαιτεί. Τα «επιτρέπει» σιωπηρά και δεν υπάρχει αμφιβολία πως κερδίζει από αυτά.

Οι ιερείς, μερικοί, είναι επίσης διακριτικοί. Κάποιοι είναι πιο δεκτικοί, άλλοι λιγότερο, μερικοί καθόλου. Εξαρτάται από τον άνθρωπο υποθέτω. Προσωπικά προτιμώ τη τρίτη κατηγορία ιερέων, αυτή που όχι μόνο δεν παίρνουν αλλά δεν δέχονται δώρα και προσπαθούν μέσω του πνευματισμού να βοηθήσουν τους πιστούς.

Προφανώς ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος δεν ανήκει σε αυτή τη κατηγορία. Αντιθέτως, όχι μόνο δεν δέχεται σιωπηρά τα δώρα, αλλά τα απαιτεί και το λέει ξεκάθαρα.

Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο, όχι μόνο λέει πως ο θεός δεν βοηθά δωρεάν, αλλά προσπαθεί να χειραγωγήσει τους Κυπριακούς νόμους ώστε να μπορέσει η εκκλησία να χτίσει πάνω σε αρχαία.

Πολλοί θα μου πείτε πως αυτός είναι μόνο ένας και οι περισσότεροι ιερείς δεν είναι έτσι και θα συμφωνήσω. Το πρόβλημα είναι όμως πως ο συγκεκριμένος δεν είναι ένας απλός παπάς, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος! Έχει δύναμη και «ειδικό βάρος». Η συμπεριφορά του δημιουργεί πρόβλημα καθώς άλλοι παπάδες που μπορεί να είχαν στο μυαλό τους παρόμοιες ιδέες και τις συγκρατούσαν, πλέον έχουν το ελεύθερο να κάνουν ότι θέλουν. Το λέει ο Αρχιεπίσκοπος.

Αυτά είναι προβλήματα που η ίδια η εκκλησία θα πρέπει να προσπαθεί να λύσει και αν χρειάζεται καθοδήγηση, ας απαντήσουν στην εξής ερώτηση: Τι θα έκανε ο Ιησούς;

Απολαύστε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Advertisements

Tagged: , , ,

5 thoughts on “«Ο Θεός δεν σώζει κανέναν δωρεάν»

 1. Νίκος Σεπτεμβρίου 26, 2017 στο 11:18 Reply

  Καλή σου μέρα,

  θα σχολιάσω μόνο το οτι «ο θεός δεν σώζει κανέναν δωρεάν». Όντως αν το διαβάσει κανείς έτσι απλά μόνο αυτό, πιστεύει ότι ο ομιλών αναφέρεται σε υλικά αγαθά. Αν ακούσει όμως όλη την ομιλία θα αντιληφθεί ότι δεν αναφέρεται σε αυτά αλλά στον πενυματικό αγώνα που πρέπει να κάνει κάποιοις για να ανταμοιφθεί με τα του παραδείσου κλπ κλπ.
  Πιο συγκεκριμένα λέει «Ο θεός δεν σώχει κάνεναν δωρεάν. Πρέπει να αγωνιστούν όλοι.Όλοι μας, αν δεν αγωνιστούμε να υπερβούμε τον εαυτό μας, γιατί αμαρτωλοί είμεθα όλοι δεν πρόκειτε να δούμεν πρόσωπον θεού, δεν πρόκειται να γίνουμε πολίτες της ουράνιας βασιλείας….»

  πηγή ; https://www.youtube.com/watch?v=YkiqAPBgdYU

  από το 2:10 μέχρι 2:30 περίπου του βίντεο. Διευκρινίζω ότι δεν το άκουσα όλο και δεν γνωρίζω αν παρακάτω αναφέρεται σε κάτι διαφορετικό. Αν κάποιος το άκουσε να με ενημερώσει

  Επομένως όπως λέει και γνωστό site
  όντως το είπε ο αρχιεπίσκοπος αλλά δεν αναφέρεται στο μπακίρι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και οι επαγγελματίες ιερωμένοι και ιεράρχες όπως και αυτοί στην εντελώς αντίθετη πλευρά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως ο ισχυρισμός καταρίπτεται 🙂

  Φιλικά

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Σεπτεμβρίου 26, 2017 στο 12:10 Reply

   Δεν ξέρω γιατί είσαι τόσο σίγουρος.
   Ο Παναγιωτάτος μιλάει συνεχώς για υλικά αγαθά και πως το κράτος του πήρε το οικοπεδο γιατί βρήκε αρχαία. Εμένα μου μοιαζει περισσότερο με άνθρωπο που είπε μια βλακεία και έσπευσε να τη διορθώσει. Αλλιώς, η μεταφορά του θέματος από το υλικό στο πνευματικό δεν.έχει νοημα. Είναι ασχετο εντελως το αν πρέπει να.παλεψουτγια τη ψυχή μας με το θέμα του οικοπέδου με τα αρχαία.

   Μου αρέσει!

   • Νίκος Σεπτεμβρίου 26, 2017 στο 13:23

    Επαναλαμβάνω ότι δεν είδα όλη την συνέντευξη. Στο συγκεκριμένο κομμάτι τον ρωτάει ο δημοσιογράφος για παλιές του δηλώσεις για τους ομοφυλόφιλους και ξεκινάει να λέει. Εκεί πάνω αναφέρει για την μη δωρεάν σωτηρία. Τώρα αν παρακάτω ή πιο πριν μιλούσε για οικόπεδα δεν αμφιβάλλω.Την συγκεκριμένη ατάκα που έπαιξε στο βίντεο ο Κύπριος παρουσιαστής σχολίασα που αν την ακούσεις σε όλη την συνέντευξη δεν παραπέμπει σε αυτό που λες αλλά αν την ακούσεις ως συνέχεια του 3λεπτου βίντεο που παρουσιάστηκε στην κυπριακή τηλεόραση σε οδηγεί ακριβώς εκεί. Εν ολίγοις δεν είπε την ατάκα για τα οικόπεδα. Δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητός.

    Είναι σαν να λέω σε κάποιον¨. Ο τάδε μου είπε ότι είσαι μπαγλαμάς. Αν αυτός παίξει βίντεο που με δείχνει να του λέω «είσαι μπαγλαμάς» δεν μεταφέρει λάθος εικόνα? Δεν διαστρεβλώνει τα λεγόμενά μου? Δεν πρέπει να απομονώνεται μια φράση από μια συζήτηση πολύ μεγαλύτερης διάρκειας.

    Μου αρέσει!

   • Greek Skeptic Σεπτεμβρίου 26, 2017 στο 14:22

    Δεν θα επιμείνω στο συγκεκριμένο μιας και ο παρουσιαστής προφανώς έχει κάνει μοντάζ και μπορεί ο Παναγιωτάτος να μην το εννοούσε έτσι.
    Αλλά η ουσία του άρθρου παραμένει.

    Μου αρέσει!

 2. Νίκος Σεπτεμβρίου 26, 2017 στο 14:59 Reply

  Γενικά φυσικά δεν αλλάζει. Επαγγελματίες είναι πολλοί από αυτούς…

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: