Η ηθική των αναισθησιολόγων


Όπως μαθαίνουμε από τη Καθημερινή, οι αναισθησιολόγοι της Σάμου αρνούνται τις εκτρώσεις για λόγους ηθικής. Πιο συγκεκριμένα:

Το σύνολο των αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου Σάμου, με απόφασή τους που κοινοποιήθηκε έγγραφα στη διοίκηση του νοσοκομείου, αρνούνται να χορηγούν αναισθησία σε περιπτώσεις διακοπής κύησης, εκτός αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι κινδύνου της ζωής ή της υγείας της εγκύου.

Σύμφωνα με το σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ που μετέδωσε την είδηση αν και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση για το όλο θέμα, οι αναισθησιολόγοι επικαλούνται το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας) το οποίο αναφέρει πως «ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της».

Να σημειώσουμε ότι μέχρι πρότινος πραγματοποιούνταν διακοπές κυήσεως στο Νοσοκομείο, με τη συναίνεση της εγκύου ή των γονέων σε περιπτώσεις ανήλικης όπως εξάλλου και ο νόμος ορίζει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σταθμού Αιγαίου της ΕΡΤ πάντα, η διοίκηση του Νοσοκομείου φαίνεται να μην έχει το δικαίωμα να υποχρεώσει τους αναισθησιολόγους και τους μαιευτήρες να συμμετάσχουν σε διακοπή εγκυμοσύνης και έτσι το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αφού οι γυναίκες που αποφασίζουν να μη συνεχίσουν την εξέλιξη της εγκυμοσύνης την οποία δεν επιθυμούν, δεν θα μπορούν να το κάνουν στο μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού που είναι το νοσοκομείο Άγιος Παντελεήμονας αλλά να ταξιδέψουν για αυτό στην Αθήνα.

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον αν μαθαίναμε τι είναι αυτό που οδήγησε τους αναισθησιολόγους σε αυτή την απόφαση; Με δεδομένο πως γίνονταν κανονικά εκτρώσεις στο νοσοκομείο μέχρι τώρα, τί προκάλεσε αυτή την αλλαγή; Μήπως ήταν μια ξαφνική αύξηση στις επεμβάσεις και από που προκλήθηκε αυτή; Μήπως υπήρξε επιρροή της εκκλησίας η οποία είναι γνωστή για τις θέσεις της κατά του τερματισμού της εγκυμοσύνης;

Αυτή τη στιγμή λοιπόν υπάρχει πρόβλημα στη Σάμο για τους παρακάτω λόγους:

 • Η ηθική που επικαλούνται οι αναισθησιολόγοι είναι στις περισσότερες περιπτώσεις εντελώς προσωπικό ζήτημα. Ακόμα και στους πολέμιους των εκτρώσεων, πολλοί είναι αυτοί που τις δέχονται σε περίπτωση βιασμού, πχ. Οι αναισθησιολόγοι δέχονται να κάνουν τέτοια επέμβαση για τέτοιες περιπτώσεις ή μόνο αν υπάρχει κίνδυνος της υγείας;
 • Μπορεί το «πηγαίνετε στην Αθήνα να κάνετε την επέμβαση» να ακούγεται λογικό σαν λύση, αλλά δεν είναι έτσι για όλες τις περιπτώσεις. Μια γυναίκα δεν κάνει διακοπή εγκυμοσύνης για πλάκα. Κάνει διότι δεν θέλει το παιδί. Αν όμως δεν μπορεί να πάει Αθήνα διότι είναι νέα και δεν έχει χρήματα, ίσως απλώς αναγκαστεί, είτε να κάνει το παιδί που δεν θέλει, είτε να εκτεθεί στην οικογένειά της, από την οποία ίσως θέλει να το κρατήσει μυστικό. Με άλλα λόγια θα υπάρχουν περιπτώσεις όπου κοπέλες θα έρθουν σε πολύ δύσκολη θέση και, κακά τα ψέματα, η απόκτηση παιδιού δεν πρέπει να γίνεται αν δεν το θέλει τουλάχιστον η μητέρα που θα κληθεί να το φροντίσει για πολύ καιρό μετά τη γέννα.
 • Τέλος, δημιουργείται ο κίνδυνος, αυτές οι γυναίκες να καταλήξουν στο ιατρείο κάποιου που δεν είναι κατάλληλος για αυτή τη δουλειά, είτε στα χέρια κάποιου που δεν ξέρει τίποτα και να έχουμε επανάληψη φαινομένων που έχουν εκλείψει από την Ελληνική κοινωνία, όπως κομπογιαννίτες που καταστρέφουν γυναίκες και ζωές.

Όπως και να έχει, εφόσον ο νόμος λέει πως ο τερματισμός εγκυμοσύνης είναι νόμιμη διαδικασία και παράλληλα οι αναισθησιολόγοι επιμένουν πως δεν θέλουν να συμμετέχουν σε τέτοιες επεμβάσεις, θα πρέπει η διοίκηση του νοσοκομείου να μεριμνήσει προκειμένου κάποιοι, αν όχι όλοι οι αναισθησιολόγοι, να μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία, και στη Σάμο να πάνε κάποιοι που δεν θα έχουν αυτές τις ηθικές αναστολές.

Αυτά, προκειμένου να μην έχουμε περιπτώσεις κοριτσιών που στην απελπισία τους καταφεύγουν σε «χασάπηδες» και θρηνήσουμε ζωές.

Advertisements

Tagged: , , ,

3 thoughts on “Η ηθική των αναισθησιολόγων

 1. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ Μαΐου 16, 2017 στο 00:07 Reply

  Υπάρχει νομοθεσία για το πότε επιτρέπεται να διακοπεί η κύηση, οπότε στον προσκομίζω.
  Διάβασε τον και θα δείς πως έχουν δίκιο
  http://www.dsa.gr/e-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF-246-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%8D%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82

  95 στις 100 διακοπές στην Ελλάδα ειναι παρανομες.
  η έκτρωση, δυστυχώς, αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του …οικογενειακού προγαρμματισμού στην Ελλάδα.
  τα αντισυλληπτικά έιναι ΚΑΚΩΣ δαιμονοποιημένα, 7% διείσδυση στην Ελλάδα, 80% στην ευρώπη!
  ειναι να γελάει και να κλαίει κανείς, κοινό μυστικό στους γυναικολογικούς κύκλους «αστη να γκαστρωθεί, η θα πληρώσει να το ρίξει ήθα πληρώσει να το γεννήσει.
  ΝΟΜΙΚΑ ο αναισθησιολόγοι είναι καλυμμένοι και εφαρμόζουν το νόμο, που είνια Ευρωπαίκός
  Ηθικά συμφωνώ μαζί τους αλλά είναι άσχετο.
  Φαίνεται εκβιαστικό αλλά δεν είναι.
  Αρνούνται απλά να κάνουν τα δεκανίκια στο μαγαζακι των γυναικολόγων, που εσκεμμένα δεν καλύπτουν αντισυλληπτικά τις γυναίκες.

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Μαΐου 16, 2017 στο 00:11 Reply

   Δεν αμφισβήτησα πως υπάρχει νομοθεσία. Αναφέρεται και στο αρθρο της Καθημερινής. Επίσης δεν θεωρώ πως δεν έχουν ηθικό δικαίωμα στην άρνηση.
   Απλώς η αλλαγή συμπεριφοράς πρέπει να οφείλεται σε κάτι, και το νοσοκομείο πρέπει να λάβει μέτρα.
   Τέλος, το γεγονός πως ο νόμος επιτρέπει ένα εντελώς υποκειμενικό παράγοντα, όπως είναι η προσωπική ηθική να ορίσει αν θα προσφέρονται ιατρικές υπηρεσίες είναι επίσης σημαντικό θέμα.

   Μου αρέσει!

 2. kiki Σεπτεμβρίου 18, 2017 στο 17:20 Reply

  Θα ηθελα να κανω ένα ερώτημα.
  Αντιλαμβάνομαι οτι έχει πολυ βάθος η συζήτηση,αλλά απο πότε θεωρείται ηθικό να σκοτώνεις εναν άνθρωπο;
  Ή να έχεις δικαίωμα να σκοτώνεις ενα άνθρωπο;
  Δηλαδη δεν έχουν ηθικό δικαίωμα οι αναισθησιολόγοι να αρνούνται να συμμετάσχουν σε δολοφονία και έχουν ηθικό δικαίωμα οι γυναίκες να διαπράττουν δολοφονία;

  Και γιατί δεν γεννάνε πρώτα και μετά να το σκοτώσουν;Τι διαφορά έχει;
  Θα τους είναι πιο δύσκολο δηλαδη επειδή θα έχει γεννηθεί, ενώ οταν είναι μέσα στην κοιλιά τους είναι πιο εύκολο;

  Το παράλογο είναι το κράτος σε ένα έθνος με δημογραφικό πρόβλημα να πληρώνει για να γίνονται εκτρώσεις.

  Και μην ξεχνάμε οτι απο την στιγμή της σύλληψης, το έμβρυο έχει ψυχή, είναι δηλαδή κανονικός άνθρωπος και έχει και αυτό δικαίωμα στην ζωή.
  Αρα κατά την άποψη μου το θέμα δεν είναι αν έχουν δικαίωμα οι αναισθησιολόγοι να αρνούνται να συμμετάσχουν στην έκτρωση, αλλά πως θα αποτρέψουμε τις εκτρώσεις εξαρχής.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: