Η αθεϊα είναι πίστη τελικά;


Φέτος ο Φανερός Δείπνος των άθεων ξεσήκωσε δυσανάλογα πολλή γκρίνια από τους πιστούς οι οποίοι επέλεξαν για άλλη μια φορά να γκρινιάξουν γιατί κάποιοι ανακοινώνουν πως θα φάνε κρέας σε μια μέρα νηστείας, ενώ οι ίδιοι επιλέγουν να αγνοούν τα αμέτρητα προβλήματα της πίστης τους η οπολια βασίζεται σε ένα βιβλίο που γράφτηκε πριν χιλιάδες χρόνια και ούτε ιστορικό είναι, ούτε ακριβές, ούτε ηθικό, ούτε καν καλογραμμένο.

Αλλά αυτή είναι η ουσία της πίστης: υπερασπίζεσαι κάτι παράλογο με πάθος και παλεύεις οτιδήποτε το αμφισβητεί.

Μέσα στα διάφορα σχόλια που διαβάσαμε φέτος, αυτά που ξεχώρισαν, στο δικό μας time line τουλάχιστον, είναι αυτά που, βασισμένα στον Φανερό Δείπνο, κατηγορούσαν την αθεΐα πως είναι μια ακόμα θρησκεία.

Αν και έχουμε πει επανειλημμένως πως η αθεΐα είναι το εντελώς αντίθετο της θρησκείας μιας και οι άθεοι απορρίπτουν όλους τους θεούς, και όχι μόνο τον ένα των Χριστιανών, οι πιστοί επιμένουν να κατηγορούν την αθεΐα πως είναι θρησκεία. Αδυνατούν να αντιληφθούν πως αν το να «είναι η αθεΐα θρησκεία» είναι κάτι κακό, τότε οι ίδιοι που πιστεύουν σε μια άλλη πως το δικαιολογούν;

Αλλά η αθεΐα δεν έχει σχέση με τη θρησκεία. Δεν έχουμε οι άθεοι ιεροτελεστίες, δεν έχουμε ιερά κείμενα, δεν έχουμε κανόνες συμπεριφοράς και οι ελάχιστοι άθεοι που ανήκουν σε κάποια ομάδα είναι πιο πολύ σαν να ανήκουν σε ομάδες κοινού ενδιαφέροντος όπως χορευτές, μουσικοί, λάτρες του μπριτζ κτλ, παρά σε θρησκεία. Άσε που η πλειοψηφία των άθεων δεν νιώθουν την ανάγκη να προσηλυτίσουν κανένα.

Η τελευταία κατηγορία που εκτοξεύεται προς τους άθεους, αν όλα τα άλλα αποτύχουν, είναι πως η επιστήμη είναι η θρησκεία μας. Αυτοί που το λένε δεν καταλαβαίνουν πως η επιστήμη δεν είναι ένας κανόνας ή ένας τρόπος ζωής αλλά μια διαδικασία εξήγησης του κόσμου γύρω μας, ένας τρόπος σκέψης. Η επιστήμη μάλιστα δεν ισχυρίζεται πως έχει την απόλυτη αλήθεια αλλά αλλάζει θέση με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν συνεχώς. Αυτή η ρευστότητα βέβαια, παρουσιάζεται από τους πιστούς ως κάτι λάθος διότι, για αυτούς, είναι λογικό να ακολουθείς κανόνες που γράφτηκαν πριν χιλιάδες χρόνια από ανθρώπους που δεν ήξεραν ούτε το ένα δέκατο από αυτά που ξέρουμε για τον κόσμο σήμερα.

Για να κλείσουμε το θέμα, η αθεΐα είναι θρησκεία όσο η καράφλα είναι χρώμα μαλλιών.

Advertisements

Tagged: , ,

One thought on “Η αθεϊα είναι πίστη τελικά;

  1. Νίκος Καψοκέφαλος Απρίλιος 16, 2017 στο 21:26 Reply

    …ή όσο η μη συλλογή γραμματοσήμων είναι χόμπι!!!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: