Έφταιγε ο Ιούδας για τη σταύρωση του Ιησού;


Κυκλοφορεί στα σόσιαλ μέδια ένα ενδιαφέρον μιμίδιο.

JudasMeme

Το μιμίδιο μας λέει πως ενώ ο Ιούδας είχε τον καλύτερο δάσκαλο, τον καλύτερο ιερέα, τον καλύτερο ηγέτη, τον πιο σοφό…..(εδώ μάλλον το ξεχάσανε), τον καλύτερο φίλο, παρόλαυτά απέτυχε. Ο δημιουργός και οι διαμοιράζοντες του μιμιδίου λέγοντας «αποτυχία» εννοούν πως τελικά πρόδωσε τον Ιησού.

Και συνεχίζει: το πρόβλημα δεν είναι ο ηγέτης, ή η εκκλησία που πας. Το πρόβλημα είναι πως η συμπεριφορά σου δεν αλλάζει και ο χαρακτήρας σου δεν μεταμορφώνεται. Θα είσαι πάντα ο ίδιος.

Το μιμίδιο «παίζει» με την ιδέα πως μπορείς να οδηγήσεις ένα άλογο στη βρύση αλλά δεν μπορείς να το κάνεις να πιει. Μας λέει δηλαδή πως αν δεν αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας και δεν δεχθούμε το θεό στη καρδιά μας, δεν θα σωθούμε ποτέ και χρησιμοποιεί τον Ιούδα ως ένα καλό παράδειγμα διότι αυτός είχε το καλύτερο, σοφότερο και αγιότερο ηγέτη και πάλι δεν άλλαξε, δεν τον δέχθηκε/πίστεψε και τον πρόδωσε.

Το πρόβλημα με αυτή την ερμηνεία είναι πως, όποιος τη πιστεύει, δεν καταλαβαίνει τι λέει η Βίβλος για τον Ιούδα. Αρχικά να πούμε πως η βίβλος μας δίνει δύο διαφορετικές ιστορίες για το θάνατό του καθώς στο Κατά Ματθαίον 27:5 μαθαίνουμε πως: Αυτός, λοιπόν, έριξε τα ασημένια νομίσματα στο ναό και έφυγε, και πήγε και κρεμάστηκε, ενώ στις Πράξεις 1:18 λέει: Αυτός, λοιπόν, αγόρασε+ έναν αγρό με το μισθό της αδικίας+ και, πέφτοντας με το κεφάλι,+ σκίστηκε με θόρυβο στη μέση και χύθηκαν έξω όλα του τα έντερα.

Αυτό που επίσης μαθαίνουμε από τη Βίβλο είναι πως η προδοσία του είχε προφητευθεί από τον Ιησού στον Μυστικό Δείπνο και, όπως μας διδάξανε στο σχολείο και όχι μόνο, η γέννηση, προδοσία, σταύρωση και ανάσταση του Ιησού ήταν το σχέδιο του θεού.

Η προδοσία λοιπόν του Ιούδα ήταν ένα από τα πιο σημαντικά «γρανάζια» στην ιστορία αυτή και χωρίς τη προδοσία η ανθρωπότητα δεν θα είχε συγχωρηθεί μέσω του θανάτου του Ιησού.

Συνεπώς, ο Ιούδας, από τη στιγμή της γέννησής του και κάθε στιγμή του τέλους της σύντομης ζωής του ήταν ένας νεκρός. Η ζωή του ολόκληρη δημιουργήθηκε προκειμένου να φέρει σε πέρας το σχέδιο του θεού να θυσιάσει το γιό του για να σώσει την ανθρωπότητα.

Σε καμία φάση λοιπόν ο Ιούδας δεν είχε άλλη επιλογή από το να προδώσει τον Ιησού και οι χριστιανοί πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ δύο εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις: από τη μία ο θεός είναι πανάγαθος και μας δίνει ελευθερία βούλησης και από την άλλη ο ίδιος θεός φέρνει στον κόσμο έναν άνθρωπο του οποίου η ζωή ολόκληρη είναι προδιαγεγραμμένη να τελειώσει σε προδοσία και φριχτό θάνατο και δεν έχει καμία άλλη επιλογή διότι, αν άλλαζε γνώμη, το σχέδιο του θεού δεν θα μπορούσε ποτέ να υλοποιηθεί.

Δύσκολη θέση, αλλά όχι η μόνη. Ο χριστιανισμός είναι γεμάτος αντιφάσεις, αλλά όταν βλέπεις μόνο Τζεφιρέλι κοιμάσαι ήσυχα.

Advertisements

Tagged: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: