Ποια είναι η ηθική του Θεού;


Ο Θεός είναι πανάγαθος, μου λένε. Είναι επίσης παντοδύναμος και παντογνώστης. Έτσι μου λένε εδώ και χρόνια από τότε που τη μόρφωσή μου την έπαιρνα μόνο από το σχολείο.

Το παραπάνω ακούγεται πολύ ωραίο και απολύτως λογικό, για ένα θεό. Αλλά αν κοιτάξουμε τον πραγματικό κόσμο και όχι τον κόσμο όπως θα θέλαμε να είναι, βλέπουμε κάτι εντελώς διαφορετικό.

Κάθε χρόνο 9.000.000 παιδιά πεθαίνουν κάτω από την ηλικία των 5. Για να καταλάβετε το μέγεθος του αριθμού αυτού σκεφτείτε ένα τσουνάμι σαν αυτό που έσπειρε το θάνατο πριν μερικά χρόνια και σκότωσε περίπου 250.000 ανθρώπους. Για να φτάσουμε λοιπόν τον αριθμό των 9.000.000 πρέπει να έχουμε ένα τέτοιο τσουνάμι κάθε 10 μέρες και να σκοτώνει μόνο παιδιά κάτω των 5 ετών. Μιλάμε για 24.000 παιδιά την ημέρα, 1.000 την ώρα, 17 περίπου το λεπτό. Πριν τελειώσω αυτό το κείμενο μερικές εκατοντάδες παιδιά θα έχουν πεθάνει.

Αυτή τη στιγμή, μερικές χιλιάδες γονείς που πιστεύουν στο Θεό προσεύχονται σε αυτόν για να σωθούν τα παιδιά τους, αλλά οι προσευχές τους δεν θα εισακουστούν.

Ένας Θεός που επιτρέπει να πεθάνουν τόσα παιδιά και να υποφέρουν τόσοι γονείς, είτε δεν μπορεί να σταματήσει το κακό, είτε δεν ενδιαφέρεται, διότι η επιλογή να ενδιαφέρεται και να μην κάνει κάτι ακυρώνει την πιθανότητα να είναι πανάγαθος. Συνεπώς ο Θεός είτε είναι ανίκανος είτε κακός.

Ακόμα χειρότερα, οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους θα πάνε στη κόλαση διότι προσεύχονται στον λάθος Θεό. Είχαν την ατυχία να γεννηθούν σε μια χώρα που δεν είναι Χριστιανική, όπου ποτέ δεν έμαθαν την «αλήθεια» και έτσι δεν θα μπουν στον παράδεισο. Ο Θεός τους τοποθέτησε σε αυτή τη χώρα, ο Θεός κανόνισε να είναι απομονωμένοι και ο Θεός επέλεξε ο Ιησούς να γεννηθεί σε ένα αραιοκατοικημένο μέρος του κόσμου και όχι πχ στη Κίνα όπου ο πληθυσμός εκείνη τη περίοδο ήταν σαφώς μεγαλύτερος.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, επειδή ο Θεός έκανε κάποιες επιλογές, θα πάνε στη κόλαση.

Από την άλλη, ο χειρότερος φονιάς που σκοτώνει και βιάζει σε όλη του τη ζωή, αρκεί να μετανοήσει τη τελευταία στιγμή της ζωής του και θα πάει στον παράδεισο.

Αυτό θεωρείται λογικό και σωστό στον Χριστιανισμό. Θεωρείται και ηθικό.

Όταν όμως ένας σκεπτικιστής αναφέρει αυτό το ηθικό πρόβλημα τότε του λένε πως ο Θεός είναι μυστηριώδης και πως δεν μπορούμε να καταλάβουμε τα κίνητρά του, σε αντίθεση με όλα όσα καταλαβαίνουμε από τη Βίβλο, αφού βέβαια την ερμηνεύσουμε κατά το δοκούν.

Όταν κάποιος βάζει γκολ, βρίσκει θέση να παρκάρει ή τα χαμένα κλειδιά του, τότε ευχαριστεί το Θεό, διότι ο Θεός μεσολάβησε να συμβεί αυτό το θαύμα.

Αλλά όταν τα παιδιά πεθαίνουν κατά χιλιάδες, «άγνωσται αι βουλαί του κυρίου».

Το πρόβλημα αυτής της «λογικής» μεγαλώνει όταν ακούς, κατά τ’ άλλα έξυπνους ανθρώπους, να σου λένε αυτά και άλλα παρόμοια, όπως το «έχουμε ελεύθερη βούληση, ας λύσουμε τα προβλήματα αντί να κάνουμε πολέμους».

Αυτή η Χριστιανική ηθική είναι η αποκορύφωση του εγωκεντρισμού και της ματαιοδοξίας, διότι σε οδηγεί να πιστέψεις πως εσύ, που απολαμβάνεις την εύνοια του Θεού, είσαι με κάποιο τρόπο καλύτερος από τους άλλους που τιμωρούνται σε αυτή τη ζωή αλλά και στην επόμενη.

Αυτή η Χριστιανική ηθική είναι που επιτρέπει σε εκατομμύρια λογικούς ανθρώπους να πιστέψουν σε αυτό που μόνο ένας ψυχοπαθής θα μπορούσε να πιστέψει. Διότι αν κάποιος περνούσε όλη του τη ζωή πιστεύοντας πως ο Άγιος Βασίλης κάνει ντιλίβερι δώρα τα Χριστούγεννα, το λιγότερο που θα λέγαμε είναι πως δεν στέκει καλά. Αλλά για κάποιο λόγο αυτό δεν ισχύει αν αντί για τον Άγιο Βασίλη πιστεύει στον Ιησού, τον Μωάμεθ ή μερικές χιλιάδες άλλους θεούς.

Έμπνευση του παραπάνω ήταν αυτό απο τον μεγάλο Sam Harris.

Advertisements

Tagged: , ,

11 thoughts on “Ποια είναι η ηθική του Θεού;

 1. Γιώργος Απρίλιος 3, 2017 στο 22:34 Reply

  Μια διόρθωση. Δεν θεωρείται ότι κάποιος που δεν πιστεύει στον Ιησού θα πάει στην κόλαση διότι μπορεί να μην του μίλησε κανείς για αυτόν. Στην ακραία του μορφή θα μπορούσε να πει κάποιος ότι θα πας στην κόλαση εάν ήρθες σε επαφή με τον Χριστιανισμό και τον απέρριψες. Εσύ δηλαδή είναι σοβαρός υποψήφιος Greek Skeptic 🙂

  Μου αρέσει!

 2. Βουλης ο Βελζεβουλης Απρίλιος 3, 2017 στο 23:45 Reply

  θαρρω καπου μπορουσες να γραψεις «by Sam Harris» 😛 ΕΥΛΟΓΗCΟΝ

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Απρίλιος 3, 2017 στο 23:49 Reply

   Σωστός! Κακώς δεν το έκανα. Διορθώθηκε το λάθος και στο κείμενο και εδώ.

   Μου αρέσει!

 3. F. Απρίλιος 3, 2017 στο 23:46 Reply

  Πολύ μεγάλη κουβέντα… Τι να πρωτοπείς. Μεγάλωσα ως Χριστιανή ορθόδοξη. Στην πορεία κατέληξα σε κάποια συμπεράσματα: οι θρησκείες διαβρώνουν την πίστη κι εκεί για μένα σταματάει η κουβέντα και δεν μπαίνω καν στη διαδικασία να διατυπώσω άλλα ερωτήματα – πιστεύω ότι (ή έτσι θέλω να πιστεύω) υπάρχει κάτι μεγαλύτερο που εγώ πλέον το ονομάζω ενέργεια, αλλά δεν πιστεύω π.χ. στις 7 μέρες της Δημιουργίας – δεν μπορούμε να έχουμε 2 μέτρα και 2 σταθμά (όπως αναφέρεις με τα θαύματα κ.λπ.) – ο άνθρωπος (εγώ) ευθύνεται για ό,τι καλό και ό,τι κακό γύρω του. Κι αν κάποιος μου πει ότι ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να κατανοήσει και να ερμηνεύσει το θεϊκό, συμφωνώ κι απαντώ πως αν καταφέρω να πορεύομαι με γνώμονες την ηθική και τη δικαιοσύνη και πράγματι έρθει η ώρα της Κρίσεως, μάλλον θα δικαιωθώ λόγω «διαγωγής». Ας μην εθελοτυφλούμε. Θα μπορούσα να πω κι άλλα… 🙂

  Μου αρέσει!

 4. maskarat (@Makaronoteras) Απρίλιος 4, 2017 στο 00:17 Reply

  Και εδώ το αρχικό απόσπασμα από το debate με ελληνικούς υπότιτλους

  Μου αρέσει!

 5. Anastasios Pesiridis Απρίλιος 4, 2017 στο 13:11 Reply

  Να προσθέσω κάτι σημαντικό. Το «ανίκανος ή κακός» δεν ειναι η μεγάλη εικόνα. Βασίζεται στην παραδοχή πως ο θεός θεωρεί το ανθρώπινο είδος κάτι σημαντικό. Νομίζω πως το πιθανότερο ειναι να είμαστε γι’αυτόν (αν υπάρχει) απλώς άλλο ένα είδος ζώου απ’τα αμέτρητα που πέρασαν απ’τη Γη. Άρα δεν ειναι κακός. Απλώς είμαστε ασήμαντοι για τη δική του μεγάλη εικόνα, όποια και αν ειναι αυτή

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Απρίλιος 4, 2017 στο 13:56 Reply

   Σωστή η παρατήρηση, αλλά είμαι υποχρεωμένος να ακολουθήσω αυτά που λέει η εκκλησία για αυτά τα θέματα, όσο πιο πολύ μπορώ.
   Η εκκλησία λοιπόν λέει πως είμαστε πολύ σημαντικοί για το θεό, οπότε…

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: