Η επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη και πως αλλάζουμε τη γνώμη των αντιεμβολιαστών


Από το παρακάτω άρθρο μαθαίνουμε πως:

Επιδημία ιλαράς πλήττει την Ευρώπη, από τη Γαλλία μέχρι την Ουκρανία, λόγω του ανεπαρκούς εμβολιασμού του πληθυσμού, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο ΠΟΥ κατέγραψε «περισσότερα από 500 κρούσματα» στην Ευρώπη, από τα οποία τα 474 σε επτά χώρες: τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Η Ιταλία, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από τα μισά κρούσματα (283) και η Ρουμανία, με 17 νεκρούς από τον Ιανουάριο του 2016, είναι οι δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Η ιλαρά, μια ιογενής λοίμωξη ιδιαίτερα μεταδοτική, που συνοδεύεται από υψηλό πυρετό και ερυθηματώδες εξάνθημα, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 134.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο το 2015. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών.

Για την πρόληψη της ιλαράς υπάρχει ένα «ασφαλές και αποτελεσματικό» εμβόλιο, υπενθύμισε ο ΠΟΥ. Δυστυχώς όμως στις επτά χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού είναι μικρότερο του 95%, του ορίου που θεωρείται απαραίτητο να ξεπεραστεί για να εξαλειφθεί η επιδημία.

«Ενώ προοδεύαμε με συστηματικό τρόπο προς την εξάλειψη της ασθένειας τα δύο τελευταία χρόνια, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να βλέπουμε ότι τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται στην Ευρώπη, είπε η Σουζάνα Γιάκαμπ, η διευθύντρια του τομέα της Ευρώπης στον ΠΟΥ.

Στις φτωχότερες χώρες του κόσμου το κόστος του εμβολίου παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο για τον εμβολιασμό των κατοίκων, αλλά στην Ευρώπη το πρόβλημα έγκειται μάλλον στον σκεπτικισμό που εκφράζουν ορισμένοι για τα εμβόλια, εκτιμά ο ΠΟΥ.

Πως να πείσεις κάποιον του αντιεμβολιαστικού κινήματος πως αυτό που κάνει είναι λάθος; Πως να το κάνεις ειδικά όταν οι έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι (όλοι) έχουμε τη τάση να μη δεχόμαστε στοιχεία τα οποία πάνε κόντρα στις απόψεις που έχουμε ήδη, και μάλιστα όσο πιο ισχυρά τα στοιχεία που μας παρουσιάζονται, τόσο πιο πολύ αντιστεκόμαστε;

Αρχικά πρέπει να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό; Η απάντηση είναι σχετικά εύκολη, ειδικά αν έχεις γνωρίσει άτομα που πιστεύουν σε συνωμοσίες: οι θεωρίες αυτές είναι μέρος της πραγματικότητάς τους και ορίζουν τη προσωπικότητά τους. Όταν κάποιος σκεπτικιστής αμφισβητεί τα πιστεύω τους, αμφισβητεί σημαντικά τμήματα της προσωπικότητάς τους. Είναι λοιπόν πολύ δύσκολο να αλλάξουμε τη γνώμη κάποιου. Αυτός είναι και ο λόγος που μπλογκ σαν αυτό ουσιαστικά απευθύνονται, είτε σε άτομα που έχουν τις ίδιες απόψεις, είτε σε άλλα που ακόμα δεν έχουν πάρει θέση, που βρίσκονται «πάνω στο φράχτη». Οι υπόλοιποι ούτε που το διαβάζουν.

Μπορούμε λοιπόν να αναλύσουμε τους λόγους που είναι σημαντικό να εμβολιάζουμε τα παιδιά και να πούμε για στατιστικές και έρευνες που δείχνουν πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, αλλά στην ουσία κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Αυτό συνήθως έχει ως συνέπεια να χάνουμε τη ψυχραιμία μας μαζί τους και να ξεφεύγουμε με βρισιές και προσωπικές προσβολές. Προφανώς αυτή η προσέγγιση είναι αναποτελεσματική μιας και ούτε εμείς θα αλλάξουμε γνώμη για οτιδήποτε αν κάποιος μας πει «ψεκασμένο» ή «ηλίθιο» (οι χαρακτηρισμοί που αντιστοιχούν σε σκεπτικιστές είναι «πληρωμένος από τις φαρμακοβιομηχανίες» και «κοιμισμένος»).

Πως λοιπόν μπορούμε να αλλάξουμε τη γνώμη κάποιου; Δύσκολο, πολύ δύσκολο αλλά αν υπάρχει έστω και μια πιθανότητα, πρέπει να την εκμεταλλευτούμε και τα παρακάτω βήματα είναι μια καλή αρχή:

 1. Κρατάμε τα συναισθήματα μακριά από τη συζήτηση
 2. Συζητάμε, δεν επιτιθέμεθα και δεν προσβάλλουμε
 3. Ακούμε προσεκτικά και προσπαθούμε να διατυπώσουμε την άλλη θέση ξεκάθαρα
 4. Αναγνωρίζουμε πως καταλαβαίνουμε γιατί κάποιος μπορεί να έχει μια τέτοια θέση
 5. Εξηγούμε γιατί τα νέα δεδομένα δεν σημαίνει απαραίτητα πως αλλάζει και ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα παραπάνω θα αποτύχουν. Αλλά εκεί που αυτά αποτύχουν δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πετύχουν οι προσβολές και οι βρισιές. Αν θέλουμε λοιπόν να μη χάσουμε αυτούς τους λίγους που μπορούν να μεταπειστούν, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να δείχνουμε σεβασμό. Όχι σεβασμό τις απόψεις τους, ειδικά όταν αυτές είναι επικίνδυνες, αλλά στους ανθρώπους.

Advertisements

Tagged: , ,

5 thoughts on “Η επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη και πως αλλάζουμε τη γνώμη των αντιεμβολιαστών

 1. Λεωνίδας Κυλάφας Απρίλιος 2, 2017 στο 10:23 Reply

  Μια παρατήρηση: Οι υποστηρικτές τού αντιεμβολιασμού, δεν θα έπρεπε να καλούνται «σκεπτικιστές». Ο σκεπτικισμός, αφορά τη διανοητική στάση απέναντι σε ζητήματα που προσεγγίζονται με το ρήμα «πιστεύω». Οι άνθρωποι αυτοί πορεύονται με το συγκεκριμένο ρήμα· η όποια δυσπιστία τους, σε δεδομένα κι έρευνες, οφείλεται σε άρνηση συναισθηματική κι όχι​ επειδή έθεσαν σε λειτουργία το μετωπιαίο τους λοβό (να το πω έτσι, σχηματικά κι απλοποιημένα).
  Ευχαριστώ για το χρόνο σου.

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Απρίλιος 2, 2017 στο 11:35 Reply

   Δεν το έκανα, που το έκανα; Ποτέ δεν θα τους αποκαλούσα έτσι. Το ξαναδιάβασα το άρθρο και δεν βλέπω κάιτ τέτοιο. Σε παρακαλώ να μου το δείξεις.

   Μου αρέσει!

   • Γιώργος Απρίλιος 2, 2017 στο 13:03

    Greek Skeptic, όντως δεν το έκανες εσύ, το έκανε το άρθρο του ΣΚΑΪ:
    «στην Ευρώπη το πρόβλημα έγκειται μάλλον στον σκεπτικισμό που εκφράζουν ορισμένοι για τα εμβόλια, εκτιμά ο ΠΟΥ.»

    Επί της ουσίας του άρθρου, νομίζω το σημείο-κλειδί είναι το 5. Πώς θα καταφέρεις να διαφωνήσεις με κάποιον χωρίς να φαίνεται ότι θίγεις τον κορμό της κοσμοθεωρίας του. Ο οποίος εν προκειμένω είναι συνήθως ότι οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες είναι ανήθικες οντότητες που θα έκαναν οτιδήποτε για το κέρδος και δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την υγεία του κόσμου.

    Μου αρέσει!

 2. Λεωνίδας Κυλάφας Απρίλιος 2, 2017 στο 12:50 Reply

  «…αλλά στην Ευρώπη το πρόβλημα έγκειται μάλλον στον σκεπτικισμό που εκφράζουν ορισμένοι για τα εμβόλια, εκτιμά ο ΠΟΥ»

  Σε αυτό αναφέρομαι. Βέβαια, αναπαραγωγή τού άρθρου κάνεις, το καταλαβαίνω! Απλά, μία επισήμανση έκανα, για τυχόν παρανοήσεις…

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Απρίλιος 2, 2017 στο 14:57 Reply

   Φιου!!!! Για λίγο τρόμαξα πως έκανα εγώ τη βλακεία.
   Ευχαριστώ πάντως.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: