Η Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων της Γυναίκας και η Nike


Δύο μέρες πριν ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων της Γυναίκας.

Μια σημαντική ημέρα όπου γιορτάζονται οι προσπάθειες πολλών γυναικών που έζησαν σε άλλες εποχές, λιγότερο φιλικές στις γυναίκες, προκειμένου να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα με τους άντρες.

Αυτή η μάχη ήταν δύσκολη και πολλές γυναίκες «τιμωρήθηκαν» με διάφορους τρόπους για τις διεκδικήσεις τους.

Μπορεί σήμερα αρκετές από αυτές τις κατακτήσεις να φαίνονται δεδομένες και βέβαιες, και σε χώρες της δύσης είναι ακριβώς αυτό, αλλά δεν ήταν έτσι πάντα. Μην μπείτε σε λεπτομέρειες, απλώς σκεφτείτε πως μόλις το 1952, δηλαδή πριν 65 χρόνια, οι Ελληνίδες απέκτησαν το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται σε δημόσια αξιώματα! 65 χρόνια! Πρόκειται λοιπόν για πολύ πρόσφατη κατάκτηση και αυτό δείχνει πόσο αργή ήταν η εξέλιξη στα δικαιώματα των γυναικών και πόσο δρόμο έχουμε ακόμα.

Αλλά αν στην Ελλάδα και στη δύση γενικά έχουμε κάνει τεράστια βήματα σε αυτό το τομέα, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου, αυτό του Ισλάμ, όπου οι γυναίκες σε καμία περίπτωση δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τον άντρα και μάλιστα, δεν τολμούν ούτε να τα διεκδικήσουν διότι κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα, μιας και οι επιθέσεις με οξύ σε αυτές τις γυναίκες είναι σύνηθες φαινόμενο.

Γιατί αυτό αφορά εμάς, τους δυτικούς; Διότι αυτές οι γυναίκες, και οι άνδρες που τις καταπιέζουν, έρχονται στη χώρα μας. Η καταπίεση, ο ξυλοδαρμός και οι δολοφονίες γυναικών για θρησκευτικούς λόγους ήταν μακριά μας μέχρι σήμερα. Από εδώ και πέρα θα γίνονται στην αυλή μας και θα πρέπει να πάρουμε θέση.

Η παγίδα του πολιτικώς ορθού ελλοχεύει και είναι εύκολο να πέσεις σε αυτή και να πεις πως πρέπει να σεβόμαστε τον πολιτισμό τους και άλλα παρόμοια. Αυτό είναι τραγικό λάθος. Αν νομίζετε πως υπερβάλλω καλό είναι να γνωρίζετε πως αμόρφωτοι νέοι μετανάστες που το μόνο που ξέρουν είναι το νόμο Σαρία, θεωρούν πως μια γυναίκα που δεν είναι σωστά ντυμένη (μπούργκα), είναι πόρνη και έχουν δικαίωμα να τη βιάσουν και να τη σκοτώσουν. Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν όλες οι Ελληνίδες ανεξαιρέτως. Ο νόμος Σαρία είναι πολύ ξεκάθαρος και την εφαρμογή του την είδαμε από την ISIS.

Η νομοθεσία της Ελλάδας εξισώνει τη γυναίκα με τον άντρα. Ο νόμος Σαρία δεν το κάνει αυτό. Οποιοσδήποτε ξένος θέλει να ζήσει στην Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τους νόμους της χώρας και όχι της θρησκείας του. Αν αυτό δεν του αρέσει ας μεταναστεύσει σε χώρα που νόμος είναι η Σαρία. Θρησκευτικές εξαιρέσεις στους νόμους, προς οποιαδήποτε θρησκεία, δεν πρέπει να επιτρέπονται.

Χαρακτηριστική κίνηση συνδυασμού του πολιτικώς ορθού με το μάρκετινγκ είναι η κίνηση της Nike να φτιάξει χιτζάμπ για τις μουσουλμάνες αθλήτριες. Για το χιτζάμπ έχουμε ξαναγράψει και πει πως δεν είναι παρά ένα εργαλείο καταπίεσης της γυναίκας με βάση αυθαίρετα θρησκευτικά πρότυπα που γράφτηκαν από αμόρφωτους άντρες πριν χιλιάδες χρόνια. Το ότι πολλές χώρες τηρούν αυτά τα πρότυπα ως τη μοναδική αλήθεια, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα.

nike

Με τη κίνησή της αυτή η Nike κάνει αυτό το εργαλείο καταπίεσης, το χιτζάμπ, κάτι φυσιολογικό και αποδεκτό από τη δύση. Πρόκειται για μια κίνηση που μόνο ζημιά κάνει στη προσπάθεια διεκδίκησης ίσων δικαιωμάτων από τις γυναίκες.

Η Nike, θα πρέπει να απαντήσει στη παρακάτω ερώτηση: θα έφτιαχνε ποτέ μια αθλητική μπούργκα;

Screen Shot 2017-03-10 at 12.38.12 p.m.

Αν η απάντηση είναι όχι, και νομίζω πως θα ήταν, τότε για τους ίδιους λόγους δεν θα έπρεπε να βγάλει αθλητικό χιτζάμπ.

Η μάχη για τα δικαιώματα των γυναικών δεν έχει νικηθεί ακόμα. Τα δύσκολα τώρα έρχονται.

Advertisements

Tagged: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: