Για όλα φταίει ο «καταναλωτισμός»


xl-copy_030617012716

Για πολλά χρόνια ο «καταναλωτισμός» ήταν μια κακή λέξη, μια βρισιά πολλές φορές. Τη χρησιμοποιούσαν για να δικαιολογήσουν κάθε λογής κακό, από τα διαζύγια μέχρι την ενδοοικογενειακή βία.

Αυτά στην Ελλάδα διότι στο εξωτερικό δεν ήταν τόσο διαδεδομένη αυτή η χρήση. Μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον διότι είναι προφανές πως η Καθολική Εκκλησία της Ινδίας ζήλεψε την ικανότητά μας να λέμε ότι μας κατέβει και αποφάσισε να το κάνει και αυτή.

Ο Mathew Vadakkacheril, Ινδός Καθολικός παπάς από τη Κεράλα της Ινδίας κατηγορείται για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό μιας 15χρονης. Ο παππάς τη βίασε πολλές φορές και τελικά έμεινε έγκυος. Πλέον έχει μεταφερθεί σε ορφανοτροφείο.

Αυτό όμως που έχει εξοργίσει την Χριστιανική κοινότητα είναι η προσπάθεια ενός Καθολικού περιοδικού να χρεώσει την ευθύνη στο θύμα με τη δικαιολογία πως «ξέχασε ποια είναι η θέση της».

Πιο συγκεκριμένα λέει:

Here, the girl is above the age of 15. Let me tell you this, as I consider you like my daughter – you are also at fault. Before the Lord, it is you who will have to answer first. Daughter, why did you forget who a priest is? He has a human body and has temptations. He may have forgotten his position for a few seconds, my child who has taken the Holy Communion, why didn’t you stop or correct him?»

Όπως φαίνεται από το παραπάνω, ο παπάς είναι άνθρωπος και έχει αδυναμίες και πειρασμούς και άρα μέρος της ευθύνης πέφτει και στη κοπέλα η οποία όφειλε να τον σταματήσει και να τον διορθώσει.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο επίσκοπος Paul Thelekat είπε:

«consumerism is indeed a situation affecting everyone in the world and priests are also in the world. It is in celibacy and in virginity the crisis become apparent first, then it will become a crisis of fidelity in marriage with extra-marital and premarital sex. Women are presented as commodity both in media and in advertisements and all commodities are marketed with girls and women where human body is dehumanised.»

Ο καταναλωτισμός λοιπόν φταίει για το βιασμό. Αυτά συμβαίνουν όταν θες να αγοράσεις ένα ακόμα ζευγάρι παπούτσια και δύο παντελόνια τζιν παραπάνω. Σε βιάζει ένας παπάς.

Προφανώς δεν είναι όλοι οι παπάδες έτσι και δεν αντιδρούν όλες οι εκκλησίες έτσι. Αλλά δυστυχώς αυτή η περίπτωση δεν είναι η μόνη και έχουμε πολλά παραδείγματα όπου η εκκλησία ρίχνει το φταίξιμο για τις πράξεις των στελεχών της στα θύματα.

Αν μη τι άλλο, τέτοια γεγονότα πρέπει να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε ότι μπορεί να πιστεύουμε πως ο θεός είναι τέλειος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως και η εκκλησία ή οι παπάδες είναι επίσης τέλειοι. Δεν πρέπει λοιπόν να υπερασπιζόμαστε την εκκλησία τυφλά και σε κάθε περίπτωση. Αντιθέτως πρέπει να τους κρίνουμε όπως κρίνουμε κάθε άλλο θεσμό που υπάρχει. Αυστηρά και με μοντέρνα ηθικά κριτήρια.

Όλους ανεξαιρέτως.

 

Advertisements

Tagged: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: