Η καύση νεκρών και η Εκκλησία ΑΕ


Η καύση νεκρών είναι ένα μεγάλο θέμα στην Ελλάδα. Για πολλά χρόνια πολλοί προσπαθούν α την επιτρέψουν αλλά η Εκκλησία ΑΕ αντιστέκεται με νύχια και με δόντια.

Τα επιχειρήματά της είναι εντελώς δογματικά και αφορούν μόνο τους πιστούς της και κανέναν άλλο.

Ο Μεσογαίας Νικόλαος λέει:

Η υπάρχει, ζεί και αναγνωρίζει το σώμα της και μετά θάνατον. Βλέπει και μπορεί να αντικρύσει την καύση του. Άραγε θα την εγκρίνει; Η ίδια στην κατάσταση που είναι δεν βλάπτεται από τις δικές μας ενέργειες ούτε και όταν της καταστρέφουν το δικό της σώμα.

Επίσης:

Οι δεν είναι «πεθαμένοι» αλλά κεκοιμημένοι. Τοποθετούνται με σεβασμό στον τάφο, στραμμένοι προς ανατολάς με την προσδοκία της αναστάσεώς τους. Η Εκκλησία συνειδητά αρνείται τον όρο «νεκροταφεία» και επιμένει στον όρο «κοιμητήρια».

Τα παραπάνω, καθώς και πολλά ακόμα επιχειρήματα μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Στην ουσία όμως όλα καταλήγουν στο ένα: πως θα αναστηθεί ο νεκρός αν δεν έχει σώμα. Λες και όσοι Χριστιανοί έχουν πεθάνει τα τελευταία 1500 χρόνια το σώμα τους βρίσκεται σε ένα κομμάτι κάπου και περιμένει.

Πρόκειται για επιχειρήματα δημοτικού αλλά το χειρότερο όλων είναι το παρακάτω:

Η καύση των δεν είναι ατομικό δικαίωμα του νεκρού πλέον ανθρώπου. Η διατήρηση του σώματός τους αποτελεί κοινωνική υποχρέωση σεβασμού και επιβιώσεως του προσώπου του. Είναι αδύνατο το θέλημα του ενός -και ας αποκαλείται αυτό δικαίωμα- να προσκρούει στην ανάγκη για σεβασμό του συνόλου. Δεν μπορεί να είναι δικαίωμα κάποιου να τον … κάψουμε εμείς! Το θέμα δεν είναι αν κάποιος επιθυμεί να καεί. Είναι αν η κοινωνία θα δεχθεί να τον κάψει.

Με άλλα λόγια αυτό που θέλει ο νεκρός, η τελευταία του επιθυμία, δεν είναι σημαντική. Την αγνοούμε και κάνουμε αυτό που θέλουμε εμείς.

Είναι εντυπωσιακό πως όλη η φασαρία γίνεται για να μπορεί ο νεκρός να αναστηθεί, υποτίθεται, αλλά δεν σεβόμαστε τις επιθυμίες του. «Εμείς θα σε σώσουμε θες δε θες!».

Η καύση ή όχι του νεκρού είναι προσωπικό θέμα. Η Εκκλησία ΑΕ μπορεί βεβαίως να έχει την άποψή της αλλά δεν μπορεί να την επιβάλλει σε κανένα που δεν ανήκει στο πελατολόγιό της. Καταλαβαίνω να μη θέλει να χάσει λεφτά, αλλά όσοι δεν ψωνίζουμε ψέματα και ελπίδες από αυτή, δεν βλέπω για ποιο λόγο είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε τις απόψεις της.

Οι πιέσεις λοιπόν που ασκεί εδώ και χρόνια ώστε να μην υλοποιηθεί η καύση των νεκρών είναι ανεπίτρεπτες και δείχνουν τον πελατιακό χαρακτήρα της κερδοσκοπικής εταιρίας που λέγεται Εκκλησία ΑΕ.

Advertisements

Tagged: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: