Πως καταρρίπτεις επιχειρήματα: με λογική και χιούμορ


Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε μιλήσει για τις φασαρίες που έγιναν στο Berkeley, όπου πήγε να μιλήσει ο Γιαννόπουλος, ο οποίος είναι εξαιρετικά αντιπαθής για την Αμερικάνικη αριστερά. Προκειμένου να μην τον αφήσουν να μιλήσει έσπασαν και έκαψαν ένα μέρος του πανεπιστήμιου, κάτι πρωτόγνωρο για τις ΗΠΑ.

Η αντίδρασή τους δικαιολογήθηκε από τους ίδιους με τον γνωστό σε εμάς τρόπο: ασκήσαμε βία διότι ο λόγος του είναι βίαιος: επειδή με το λόγο του σημαδεύει μειονότητες, εμείς σημαδέψαμε αυτόν. Για περισσότερα δείτε εδώ.

Όπως είπαμε, η προσπάθεια να φιμώσουν τον Γιαννόπουλο, με οποιαδήποτε δικαιολογία, είναι μια πράξη αντιδημοκρατική και στην ουσία φασιστική. Ποτέ δεν φιμώνεις τον αντίπαλο, τον αντιμετωπίζεις με επιχειρήματα λογικά χωρίς, να πέσεις σε πολλές από τις λογικές παγίδες που πέφτουμε οι άνθρωποι, όπως το να αποκαλέσεις κάποιον «μισθωμένο τρολάκι» ενός κόμματος χωρίς να δώσεις έστω ένα επιχείρημα.

Ο Bill Maher κάλεσε λοιπόν τον Γιαννόπουλο στην εκπομπή του και πολύ καλά έκανε, διότι αν θες να αποδομήσεις τα επιχειρήματα κάποιου πρέπει να τον αφήσεις να τα εκφράσει.

Αυτό έγινε με μεγάλη επιτυχία από τους άλλους καλεσμένους του Maher και μάλιστα ο Γιαννόπουλος έκανε το λογικό λάθος να κατηγορήσει τους πανελίστες πως είναι ηλίθιοι. Όπως στη δική μου περίπτωση, έτσι και σε αυτή, οι προσωπικές επιθέσεις δεν είναι επιχείρημα υπέρ της θέσης του άλλου και μάλλον δείχνουν έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων.

Οι πανελίστες του απάντησαν με τον κατάλληλο τρόπο και συνέχισαν να καταρρίπτουν τα επιχειρήματά του.

Έτσι γίνεται η σωστή αποδόμηση! Έτσι καταρρίπτεις τα επιχειρήματα ενός άλλου, με λογική και χιούμορ. Όχι με βρισιές, όχι με υπερβολές και σίγουρα, ποτέ, με φίμωση και απαγόρευση ομιλίας.

Οι φασιστικές συμπεριφορές δεν είναι δυνατόν να προωθούν δημοκρατικές διαδικασίες.

Απολαύστε το βίντεο.

Advertisements

Tagged: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: