Περί Κουφοντίνα και ελευθερίας του λόγου


Σε συνέχεια προηγούμενου άρθρου όπου εξηγούσα τη θέση μου για την ελευθερία του λόγου σε συνδυασμό με τα γεγονότα στο Berkeley, ήρθε η Ελληνική πραγματικότητα να μας δώσει μερικά σημαντικά μαθήματα.

Σήμερα, η Εφημερίδα των Συντακτών φιλοξενεί άρθρο του Κουφοντίνα. Δεν το διάβασα και ούτε και θα το αναπαράξω.

Αρκετοί βγήκαν και είπαν πως δεν είναι δυνατόν ένας φονιάς σαν τον Κουφοντίνα, που δεν έχει δείξει ίχνος μεταμέλειας για τα εγκλήματά του, να μπορεί να γράψει άρθρα σε εφημερίδες, ή να βγει μέσω τηλεφώνου σε αμφιθέατρα γεμάτα φοιτητές και να μιλάει για το ταξικό του μίσος, κτλ.

Προσοχή, εδώ μιλάμε για διαφορετικά πράγματα. Ο Κουφοντίνας, και ο κάθε Κουφοντίνας, έχει το δικαίωμα να πει οτιδήποτε. Αυτό σημαίνει ελευθερία του λόγου. Ο Κουφοντίνας μπορεί να μιλήσει σε οποιονδήποτε θέλει να τον ακούσει, στο κελί του ή εκτός αυτού, μπορεί να γράψει άρθρα ή βιβλία και να τα διαβάσει οποιοσδήποτε θέλει. Αυτή τη δυνατότητα την έχει και πρέπει να την έχει ο κάθε ένας.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει η ευθύνη του μέσου που μεταφέρει το μήνυμα, που είναι σημαντική. Με άλλα λόγια ο κάθε εγκληματίας μπορεί αν θέλει να μοιράσει το μίσος του για τον οποιονδήποτε, αλλά αν εγώ το βάλω στο μπλογκ μου τότε είμαι υπεύθυνος για τη διασπορά αυτών των ιδεών. Αν διαφωνώ με τις ιδέες αυτές και δεν τις μεταφέρω μέσω του μπλογκ μου, δεν σημαίνει πως στερώ την ελευθερία του λόγου του οποιουδήποτε. Το ίδια συμβαίνει με τις εφημερίδες ή τα κανάλια που αρνούνται να δημοσιεύσουν οτιδήποτε θέλουν.

Ελευθερία του λόγου δεν σημαίνει να διεκδικείς μια μεγάλη ντουντούκα ώστε να φωνάξεις στη μέση της πλατείας. Σημαίνει να μην σου απαγορεύει το κράτος να επικοινωνήσεις. Το ποιο βήμα θα επιλέξεις ή θα είναι διαθέσιμο σε εσένα και τις ιδέες σου δεν αφορά την ελευθερία του λόγου. Στην τελική δεν μπορούν να συμφωνούν όλοι με τις ιδέες σου και έτσι δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση να τις προωθήσουν στα πλαίσια της ελευθερίας του λόγου.

Συνεπώς ο Κουφοντίνας μπορεί να πει ότι θέλει σε όποιον θέλει. Αυτός που μεταφέρει το μήνυμα είναι υπεύθυνος για αυτό και δεν θα πρέπει να προσπαθήσει να κρυφτεί πίσω από την ελευθερία του λόγου.

Διότι αν θέλουμε να μπορούμε να πούμε το οτιδήποτε, τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του Κουφοντίνα να πει το οτιδήποτε. Αλλιώς έχουμε ελευθερία του λόγου A la Carte και αυτό δεν είναι ελευθερία.

Advertisements

Tagged: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: