4+1 μύθοι για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα


Πρόσφατα ηλεκτρονικός φίλος με έκανε unfriend και πλοκ διότι τόλμησα να του πω πως η Monsanto δεν είναι ακριβώς αυτό που νόμιζε.

Ξαφνιάστηκα είναι αλήθεια διότι νόμιζα πως είχα να κάνω με σκεπτόμενο άτομο και τουλάχιστον θα μου έδινε τη δυνατότητα να εξηγήσω, πριν με μπλοκάρει. Βέβαια είναι σκεπτόμενος, αλλά όλοι έχουμε τις προσωπικές μας θεωρίες και όταν αυτές παίρνουν σημαντική θέση στον αυτοπροσδιορισμό μας και κάποιος έρχεται και τις κλονίζει, τότε θυμώνουμε.

Οπότε νομίζω πως έχει έρθει η ώρα να ξαναδούμε μερικούς από τους μύθους γύρω από τα μεταλλαγμένα, αν και δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι.

Τα μεταλλαγμένα δεν είναι ασφαλή διότι δεν έχουν ελεγχθεί επαρκώς. Το ακούμε συχνά παρά την όλο και μεγαλύτερη λίστα με έρευνες που δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Στη πραγματικότητα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας για την ασφάλειά τους πάνε πίσω περισσότερα από είκοσι χρόνια με πολλά εκατομμύρια πειράματα και πειραματόζωα. Τα μεταλλαγμένα είναι τα φυτά που έχουν ελεγχθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα από τότε που ξεκίνησε η αγροτική επανάσταση. Όταν όλες οι σοβαρές έρευνες δείχνουν πως είναι ασφαλή, γιατί να υιοθετήσουμε άλλη θέση; Οι πολέμιοί τους έχουν ένα μόνο επιχείρημα σε αυτό: δεν είμαστε 100% σίγουροι. Αλλά για ποιο πράγμα είμαστε 100% σίγουροι; Είμαστε σίγουροι πως οτιδήποτε «φυσικό» είναι και καλό; Πως προκύπτει αυτή η σιγουριά όταν η φύση είναι αυτή που μας επιτίθεται με ιούς, βακτήρια και ζώα κάθε μορφής και μεγέθους.
Η ιδέα φυσικό=καλό είναι μύθος και όλες οι έρευνες δείχνουν πως τα μεταλλαγμένα είναι ασφαλή.

Οι αγρότες είναι αναγκασμένοι να καλλιεργήσουν μεταλλαγμένα. Τεράστιο ψέμα. Ρωτήστε οποιονδήποτε αγρότη σε οποιαδήποτε χώρα. Ο κάθε ένας καλλιεργεί αυτό που ο ίδιος θεωρεί πιο κερδοφόρο, διότι, και ξέρω πως αυτό θα ξενίσει μερικούς, οι αγρότες δεν κάνουν αυτή τη δουλειά για να έχουν οικονομικές ζημιές, αλλά για να βγάλουν κέρδος. Συνεπώς κανείς δεν μπορεί να τους αναγκάσει να καλλιεργήσουν κάτι που οι ίδιοι δεν θέλουν. Επιλέγουν λοιπόν τους σπόρους που τους επιτρέπουν να έχουν μεγαλύτερη απόδοση σε μικρότερη έκταση με λιγότερα έξοδα (νερό, ζιζανιοκτόνα, κτλ). Με 37% μείωση σε ψεκασμούς ζιζανιοκτόνων και αύξηση αποδόσεων κατά 21% είναι λογικό πολλοί να τα επιλέξουν.
Παράλληλα, είναι ευκαιρία να πούμε πως η ιστορία που λέει πως 300.000 αγρότες στην Ινδία έχουν αυτοκτονήσει λόγω των μεταλλαγμένων είναι ψευδής και ανυπόστατη. Έχει ξεκινήσει από μια ακτιβίστρια τη Vandana Shiva η οποία έφτιαξε την ιστορία προκειμένου να υποστηρίξει την ατζέντα της.

Το Roundup που χρησιμοποιείται ως ζιζανιοκτόνο είναι καρκινογόνο. Το Roundup πρόσφατα μπήκε στη λίστα με τα πιθανά καρκινογόνα από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας). Η λίστα αυτή χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: σε αυτά που είναι «γνωστά» (Known) καρκινογόνα, τα «πιθανά» (possible) και τα «δυνατά» (probable). (Η μετάφρασή μου μπορεί να μην είναι η καλύτερη). Στη πρώτη κατηγορία βρίσκεται η αιθανόλη (βασικό συστατικό αλκοολούχων ποτών), η ηλιακή ακτινοβολία, η μόλυνση του αέρα και το πριονίδι. Ενώ στη δεύτερη κατηγορία όπου βρίσκεται το Roundup βλέπουμε το καπνό του ξύλου και ένα νοτιοαμερικάνικο ποτό.
Στη πραγματικότητα το Roundup είναι πολύ πιο ήπιο ζιζανιοκτόνο από αυτά που χρησιμοποιούνταν μέχρι το 1980. Κατά τη χρήση χρησιμοποιείται ποσότητα περίπου όσο δύο κουτάκια αναψυκτικού ανά στρέμμα. Ως γνωστό, για αυτούς  που ξέρουν βασική χημεία και βιολογία, η δόση κάνει το δηλητήριο και, βάση αυτού, όλα μπορούν να σου προκαλέσουν καρκίνο, ή να σε σκοτώσουν. Το Roundup δεν είναι το πιο επικίνδυνο από αυτά και σε αυτές τις αραιώσεις είναι ασφαλές.

Τα μεταλλαγμένα είναι πατενταρισμένα και οι αγρότες δεν επιτρέπεται να μαζεύουν σπόρους. Πατέντα, εκτός από τα μεταλλαγμένα έχουν και άλλοι σπόροι όπως κάποιοι οργανικοί. Η πατέντα δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό και είναι αποτέλεσμα της πολύχρονης και πολυέξοδης προσπάθειας των εταιριών να παράξουν αυτούς τους σπόρους. Οι αγρότες συμφωνούν και υπογράφουν αυτοβούλως συμβόλαιο χρήσης και ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει μήνυση από τη Monsanto για επιμόλυνση (τη μεταφορά σπόρων μέσω του αέρα από ένα χωράφι σε ένα άλλο). Τέλος, η συλλογή σπόρων είναι κάτι που εδώ και χρόνια γίνεται από ελάχιστους αγρότες διότι δεν είναι οικονομικά κερδοφόρα διαδικασία.

Τα μεταλλαγμένα δεν αναπαράγονται τον επόμενο χρόνο επειδή έχουν ένα γονίδιο που δεν τους το επιτρέπει. Φυτά με το γονίδιο αυτό έχουν δημιουργηθεί, αλλά δεν είναι εμπορικά διαθέσιμα.

Θα μπορούσα να συνεχίσω για ώρα ακόμα και να κουράσω περισσότερο, αλλά δεν έχει νόημα. Αν θέλετε να δεχθείτε τα δεδομένα τότε δεν χρειάζεστε περισσότερα. Αν έχετε ήδη αποφασίσει τότε όσα ακόμα επιχειρήματα και να διαβάσετε δεν θα αλλάξει τίποτα.

Στη τελική είμαστε πραγματικά ανοικτόμυαλοι αν μπορούμε, με τη παρουσίαση νέων στοιχείων, να αλλάξουμε τη γνώμη μας.

Πηγές

Advertisements

Tagged: ,

14 thoughts on “4+1 μύθοι για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα

 1. Γιώργος Φεβρουαρίου 9, 2017 στο 20:11 Reply

  Νομίζω ότι η συνήθης μετάφραση είναι possible = δυνατόν (να συμβεί κτ), probable = πιθανό (να συμβεί κτ), με το probable να θεωρείται πιο «ισχυρό» από το possible στη μεταξύ τους σύγκριση. Δηλαδή, ένα probable καρκινογόνο είναι χειρότερο από ένα possible καρκινογόνο.
  Επίσης, η Θεωρία Πιθανοτήτων (ο κλάδος των Μαθηματικών) λέγεται Probability Theory.

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Φεβρουαρίου 9, 2017 στο 20:44 Reply

   Θα το αφήσω ως έχει για να έχει νόημα το σχόλιό σου. Ευχαριστώ.

   Μου αρέσει!

 2. Nick Φεβρουαρίου 10, 2017 στο 10:02 Reply

  Η αλήθεια είναι πως κ γω ακούγοντας κ μόνο το όνομα mosanto, το μυαλό μου πάει σε καρκίνο, δικτατορία κ μονοπώλιο στο θέμα των καλλιεργειών κλπ. Προσφάτως μάλιστα, όταν ένας γεωπόνος μου σύστησε roundup για μια δουλειά, το απέρριψα εξαρχής λόγω των παραπάνω. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω κάνει καμιά έρευνα γι’αυτό το θέμα οπότε αμάσητα (το ομολογώ) δέχομαι τις κατηγορίες που προσάπτουν στην εταιρία (ντάξει, έχει πάιξει λίγο το ρόλο του το hollywood, ο άκρατος καπιταλισμός κ κάτι βιντεάκια στο youtube).
  Πάντως ένα είναι σίγουρο φίλε greek sceptic. Δεν γνωρίζω κ δεν θα μάθω 100% τι γίνεται στα εργαστήρια που μελετούν κ φτιάχνουν μεταλλαγμένα προϊόντα, αλλά δεν μου αρέσουν γευστικώς. Κ μου κάνει τρομερή εντύπωση που περνώντας από την μαναβική μεγάλων super market δεν μυρίζεις τίποτα. Καλό σ/κ

  Μου αρέσει!

 3. Nick Φεβρουαρίου 10, 2017 στο 10:05 Reply

  Διόρθωση, monsanto κ όχι mosanto.

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Φεβρουαρίου 10, 2017 στο 13:54 Reply

   Φίλε Νίκο, αν τρως οπουδήποτε στην ΕΕ τότε δεν έχεις φαει μεταλλαγμένα μιας και απαγορεύεται η εισαγωγή τους. Προφανώς η απόφαση αυτή δεν στηρίζεται σε επιστημονικά κριτήρια αλλά πολιτικά.

   Μου αρέσει!

 4. Nick Φεβρουαρίου 10, 2017 στο 14:38 Reply

  Φίλε Greek Sceptic, όντως κάπου στην ΕΕ τρώω. Κ έχεις δίκιο, προφανώς δεν έχω φάει. Απορώ όμως με αυτά που τρώω πολλές φορές. Όντας τέκνο ανθρώπων που ασχολήθηκαν με τη γεωργία (από χόμπι βέβαια), μπορώ να σου πω μετά βεβαιότητος ότι όταν ο πατέρας μου ερχόταν σπίτι(δεκαετίες 80-90) με λαχανικά κ φρούτα από τα χωράφια, το σπίτι ευωδίαζε. Η μυρωδιά τους ήταν πολύ έντονη που ακόμα κ τώρα που σου γράφω μου ‘ρχεται στη μύτη. Τι έγινε κ χάθηκε αυτή η μυρωδιά σήμερα πάλι δεν ξέρω. Αυτή είναι η απορία μου κ αυτό με μπέρδεψε.

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Φεβρουαρίου 10, 2017 στο 14:43 Reply

   Στο βιβλίο του The Dorito Effect: The Surprising New Truth About Food and Flavor, ο Mark Schatzker εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό που λές. Φταίει η βιομηχανοποίηση της παραγωγής και η επιλεκτική εξέλιξη που προκαλούμε στα φυτά και ζώα που καλλιεργούμε ή μεγαλώνουμε για τροφή.
   Είναι μεγάλο θέμα. Το βιβλίο αξίζει αν έχεις χρόνο.

   Μου αρέσει!

  • Αχιλλέας Φεβρουαρίου 17, 2017 στο 23:39 Reply

   Δεν είναι καθόλου παράξενο. Τα περισσότερα που καταναλώνουμε είναι υβρίδια που έχουν συγκεκριμένες ιδιότητες. Πήγαινε σε μια αγροτική περιοχή και βάλε ράδιο μέχρι να παίξει τις διαφημίσεις. Έχω ακούσει να λένε για αποδόσεις, ομοιομορφία, αντοχή κλπ ποτέ δεν έχω ακούσει να διαφημίζουν την γεύση, μάλλον είναι κάτι δευτερεύον στο εμπόριο…

   Την τελευταία δήλωση για την αναπαραγωγή δεν την κατάλαβα. Πιστεύεις GreekSceptic ότι δεν ισχύει; (δεν μιλάω μόνο για τα μεταλλαγμένα αλλά και για τα υβρίδια) Γιατί είναι η πραγματικότητα, αν μαζέψεις σπόρους θα φυτρώσουν μεν θα είναι ασθενικά μεν και δεν θα έχουν καμία παραγωγή.

   Μου αρέσει!

   • Greek Skeptic Φεβρουαρίου 18, 2017 στο 02:25

    Sorry φίλε Αχιλλεα, δεν κατάλαβα την ερώτηση. Αν μπορείς επαναδιατύπωσέ τη να απαντήσω ευχαρίστως.

    Μου αρέσει!

 5. Nick Φεβρουαρίου 10, 2017 στο 15:44 Reply

  Ευχαριστώ πολύ

  Μου αρέσει!

 6. Αχιλλέας Φεβρουαρίου 18, 2017 στο 10:41 Reply

  Δεν το έγραψα και με πολύ σαφήνεια είναι αλήθεια.
  Γράφεις: «Τα μεταλλαγμένα δεν αναπαράγονται τον επόμενο χρόνο επειδή έχουν ένα γονίδιο που δεν τους το επιτρέπει. Φυτά με το γονίδιο αυτό έχουν δημιουργηθεί, αλλά δεν είναι εμπορικά διαθέσιμα.» Δηλώνοντας ότι αυτό είναι μύθος.

  Όμως από προσωπική μου εμπειρία ξέρω πολύ καλά ότι αν φυτέψω μια χρονιά κάποιο εμπορικό υβρίδιο, μαζέψω έπειτα τους σπόρους και τους φυτέψω θα βγουν μεν φυτά τα οποία όμως δεν έχουν τα χαρακτηριστικά των αρχικών σπόρων, οι καρποί που θα βγάλουν θα είναι ασθενικοί, λίγοι και μικροί. Μου φαίνεται φυσιολογικό το ίδιο τουλάχιστον να ισχύει και για τα μεταλλαγμένα. Έτσι ναι μεν αναπαράγονται αλλά αυτή η αναπαραγωγή δημιουργεί κάτι που δεν είναι χρήσιμο.

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Φεβρουαρίου 18, 2017 στο 11:54 Reply

   Δεν αμφιβάλλω πως είναι όπως λες. Απλώς αυτό δεν συμβαίνει εξαιτίας του terminator gene το οποίο υποτίθεται πως υπάρχει στα γονίδια των σπόρων.
   Από εκεί και πέρα και σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό που περιγράφεις, καλό θα είναι να μιλήσεις με κάποιον ειδικό σε αυτά. Εγώ δεν είμαι.
   Ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Μου αρέσει!

   • Αχιλλέας Φεβρουαρίου 18, 2017 στο 12:43

    Ναι σ’ αυτό έχεις δίκιο, δεν υπάρχει κάποιο γονίδιο που το εμποδίζει. Μιλώντας για τα υβρίδια τουλάχιστον είναι γνωστό γιατί συμβαίνει. Οι αρχικοί σπόροι έχουν προκύψει από την διασταύρωση διαφορετικών φυτών για να αποκτήσουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά. Ωστόσο οι σπόροι που παίρνουμε εμείς (η δεύτερη γενιά) μπορεί να έχουν διαφορετικό συνδυασμό γονιδίων από τα αρχικά φυτά. Συγγνώμη αν ξέφυγα λίγο από το αρχικό θέμα.

    Μου αρέσει!

 7. […] Χρόνια πριν είχαμε ασχοληθεί με τα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα (ΓΤΤ) και είχαμε αναλύσει τα επιχειρήματα των ατόμων που τα πολεμούν (εδώ, εδώ και εδώ). […]

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: