Ζούμε ένα πόλεμο ιδεών


 

Η μεγάλη ερώτηση που οφείλουμε να απαντήσουμε είναι: με ποιο τρόπο νικάς την Ισλαμική τρομοκρατία;

Συνήθως το λάθος μας είναι πως βλέπουμε τον ISIS και λέμε με χαρά: να η Ισλαμική τρομοκρατία! Σκίστε τη!

Ναι, ο ISIS είναι μέρος της ισλαμικής τρομοκρατίας και το γεγονός πως είναι ένας στρατός μας έχει επιτρέψει να τον χτυπήσουμε. Αλλά τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ δεν έχουν μειωθεί και ούτε πρόκειται ότι και αν γίνει με τον ISIS.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί πολεμούμε ένα πόλεμο ιδεών και όχι όπλων.

Όταν ο Trump επέλεξε να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ σε κατοίκους συγκεκριμένων χωρών έκανε λάθος σε δύο επίπεδα:

  • Απαγόρευσε την είσοδο σε πολίτες χωρών από τις οποίες ιστορικά δεν έχουν έρθει τρομοκράτες και αγνόησε χώρες με τις οποίες ο ίδιος και οι ΗΠΑ έχουν εμπορικές σχέσεις αλλά από τι οποίες έχουν έρθει.
  • Δεν μπορεί να αποτρέψει τα τρομοκρατικά χτυπήματα διότι τα περισσότερα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι από κατοίκους της ίδιας της χώρας. Οι τρομοκράτες δηλαδή γεννήθηκαν στη χώρα που χτύπησαν. Η μετακίνησή τους στο χώρο της τρομοκρατίας δεν έγινε σε μια βάση του ISIS στη Μοσούλη, αλλά στο σπίτι τους, μπροστά στο υπολογιστή τους ή σε ένα τζαμί.

Διότι έχουμε ένα πόλεμο ιδεών και οι μόνοι που μπορούν να τον κερδίσουν δεν είναι οι άπιστοι, εμείς δηλαδή, αλλά οι ίδιοι οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι.

Όταν όμως στοχοπoιείς όλους τους μουσουλμάνους ανεξαιρέτως εμποδίζοντάς τους να γυρίσουν στη χώρα που εργάζονται χρόνια και όπου βρίσκεται η οικογένειά τους, τότε χάνεις τους μοναδικούς συμμάχους που θα μπορούσες να έχεις σε αυτό το πόλεμο.

Oι ιδέες δεν σταματούν στα σύνορα μαζί με τους ανθρώπους και η μετανάστευση είναι μόνο μέρος του προβλήματος της τρομοκρατίας και ούτε καν το βασικό.

Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με ένα εμφύλιο πόλεμο ιδεών και κάνουμε ότι μπορούμε να αποδυναμώσουμε αυτούς που θα έπρεπε να βοηθάμε, τους μετριοπαθείς μουσουλμάνους. Αποφάσεις αποκλεισμού όλων των κατοίκων μιας χώρας, όπως έκανε ο Trump είναι ακριβώς αυτό που θέλουν οι στρατολόγοι των τρομοκρατών για να βρουν τον επόμενο που θα εκραγεί μέσα στο πλήθος.

Αντί να τους εξισώνουμε με τους τρομοκράτες πρέπει να τους πλησιάσουμε και να τους βοηθήσουμε. Μόνο με τέτοιους συμμάχους μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο αυτό. Διαφορετικά θα ζήσουμε πολύ δύσκολα χρόνια.

Advertisements

Tagged: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: