Πόσο μας κοστίζουν οι βουλευτές


Πολλές φορές είδα το παρακάτω να κυκλοφορεί στα facebook και λοιπά μέδια. Μάλιστα έχει βρεθεί και σε σελίδα φοροτεχνικού γραφείου, κάτι που είναι τόσο παράλογο όσο να έχει ανεβάσει ένας αστροφυσικός άρθρο για την επίπεδη γη!

screen-shot-2017-01-25-at-11-14-50-p-m

Το παραπάνω έχει μαζέψει χιλιάδες likes και άλλα τόσα shares και είναι τρομακτικό! Είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως 300 άτομα, με όλα τα έξοδά τους, να μας κοστίζουν 30 δισεκατομμύρια το χρόνο; Όταν το ΑΕΠ της χώρας το 2015 ήταν 185δις, ειλικρινά πιστεύει κάποιος πως 16% αυτού πάει σε 300 και κάτι άτομα;

Αυτό από μόνο του φτάνει για να καταλάβουμε το μέγεθος της βλακείας του παραπάνω κειμένου. Αν δε προσπαθήσουμε να βγάλουμε άκρη με τα νούμερα που αναφέρει θα δυσκολευτούμε εξαιρετικά διότι είναι τόσο αόριστα όσο το «περίπου» που λέει στο τέλος.

Από τον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2015, τον οποίο μπορούμε να βρούμε εδώ, βλέπουμε πως έχει υπολογιστεί ένα κονδύλι 30.000.000 ευρώ το έτος, όχι το μήνα, το έτος. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και άλλες δαπάνες που πέφτουν σε άλλες κατηγορίες και λογαριασμούς μας έρχεται ένα συνολικό ετήσιο κόστος περίπου 72.000.000 ευρώ για τους 300 της Βουλής, ενώ τα συνολικά έξοδα της Βουλής είναι μόλις 139.922.000. Μεγάλη απόσταση από τα 30δις, έτσι;

Είναι προφανές πως το meme υπερβάλλει σε βαθμό εξωφρενικό και κακώς γίνεται πιστευτό από οποιονδήποτε έχει μισό μυαλό που λειτουργεί.

Βέβαια δεν υπονοώ πως τα χρήματα που παίρνουν οι βουλευτές είναι λίγα, ή πολλά. Αυτό είναι αδιάφορο για αυτό το άρθρο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που δεν θα αναλυθούν εδώ.

Το να μοιράσεις και να πιστέψεις ένα meme που γράφει τέτοιες υπερβολές και αοριστίες είναι σαν να παραδέχεσαι πως είσαι έτοιμος να πιστέψεις οτιδήποτε, όσο τραβηγμένο και αν είναι.

Αλλά εδώ υπάρχει κόσμος που πιστεύει πως ο Σώρρας έχει μερικά τρις….

Advertisements

Tagged: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: