Η λύση βρίσκεται μακριά από τις θρησκείες


Έχουμε πει για την ISIS. Έχουμε πει και για το Ισλάμ. Δεν έχουμε πολλά να προσθέσουμε. Ότι λέγαμε ισχύει μέχρι κεραίας. Όσοι θέλουν το βλέπουν, όσοι δεν θέλουν δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε γνώμη.

Αλλά υπάρχει λύση. Υπάρχει τρόπος να βγούμε από αυτή την εφιαλτική κατάσταση των τρομοκρατικών χτυπημάτων και των αντιδράσεων, λογικών και μη από τα θύματα.

Η λύση βρίσκεται μακριά από τις θρησκείες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι θρησκείες είναι το πρόβλημα. Όσο οι άνθρωποι πιστεύουμε πως είναι λογικό να σκοτώσουμε κάποιον άλλο διότι πιστεύει σε διαφορετικό ουράνιο πατερούλη και θεωρεί ιερό ένα διαφορετικό βιβλίο, παρόλο που όλα γράφτηκαν στην εποχή του χαλκού.

Σταδιακά αυτό συμβαίνει. Όσο περνάει ο καιρός ο αριθμός που δηλώνει πως δεν πιστεύει σε θεό αυξάνεται σε όλες τις χριστιανικές χώρες. Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει και για τις ισλαμικές. Αυτές είναι ένα διαφωτισμό μακριά, ίσως και περισσότερο.

Αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση. Ούτε τα όπλα είναι λύση, ούτε η πίεση ούτε και ο προσηλυτισμός. Όλα αυτά έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει διότι η ιδέα του «μάρτυρα για τη θρησκεία και το θεό» κρατεί καλά.

Συνεπώς έχουμε δρόμο ακόμα. Μέχρι τότε σας αφήνω με τα λόγια του μεγάλου αστρονόμου και ανθρώπου Carl Sagan όπως τα γράφει στο βιβλίο του Pale Blue Dot. Αυτό το κείμενο μας δείχνει σε λίγες σειρές ποιο είναι το πραγματικό μας μέγεθος. Δεν είμαστε το κέντρο του σύμπαντος και δεν ασχολείται αυτό με εμάς. Όταν το καταλάβουμε αυτό τότε ίσως βρούμε την ειρήνη που τόσο μας ξεφεύγει από τότε που ήμασταν στα δέντρα.

Από αυτή την μακρινή προοπτική η Γη μπορεί να μη φαίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αλλά για εμάς είναι διαφορετικά …

Εξετάστε και πάλι το σημείο Αυτό είναι Αυτό είναι το σπίτι μας Ότι είμαστε Πάνω της όλοι αυτοί που αγαπάτε όλα όσα γνωρίζετε , όλα όσα έχετε ακούσει ποτέ Κάθε πρόσωπο που υπήρξε ποτέ , εκεί έζησε την ζωή του.

Ο συνδυασμός της χαράς και λύπης, χιλιάδες » απόλυτες » θρησκείες, ιδεολογίες, οικονομικά συστήματα.

Κάθε κυνηγός και συλλέκτης, κάθε ήρωας και δειλός, κάθε δημιουργός και καταστροφέας του πολιτισμού, κάθε βασιλιάς και χωρικός, κάθε ζευγάρι ερωτευμένων, κάθε μητέρα και πατέρας, κάθε ελπιδοφόρο παιδί, εφευρέτης και εξερευνητής, κάθε ηθικολόγος, κάθε διεφθαρμένος πολιτικός, κάθε » σούπερ σταρ » , κάθε υπέρτατη εξουσία, κάθε άγιος και αμαρτωλός στην ιστορία του είδους μας, έζησαν εκεί σε ένα κόκκο σκόνης , σκιασμένοι σε μια ηλιαχτίδα.

Η γη είναι μια πολύ μικρή σκηνή σε μια γιγαντιαία κοσμική αρένα . Σκεφτείτε τα ποτάμια αίματος που έχουν χυθεί από όλους τους στρατηγούς και αυτοκράτορες , ώστε με «δόξα και θρίαμβο» να γίνουν οι στιγμιαίοι κύριοι ενός απειροελάχιστου μέρους ενός κόκκου!

Σκεφτείτε τις ατελείωτες φρικαλεότητες που επέφεραν οι κάτοικοι μιας γωνιάς αυτού του κόκκου, στους ελάχιστα διαφορετικούς ανθρώπους κάποιας άλλης …. γωνιάς!

Πόσες συχνές οι παρανοήσεις τους , πόσο πρόθυμοι είναι να σκοτώσουν ο ένας τον άλλο , πόσο ένθερμα τα μίση τους, οι φλυαρίες μας, η νομιζόμενη αυτo-σημασία μας, η ψευδαίσθηση ότι κατέχουμε προνομιακή θέση στο σύμπαν, όλα τίθενται υπό αμφισβήτηση από αυτόν τον κόκκο θαμπού φωτός.

Ο Πλανήτης μας μια μοναχική κηλίδα στο μεγαλειώδες κοσμικό σκοτάδι που μας περιβάλλει. Στο σκοτάδι μας, σε αυτή την αχανή έκταση, δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως θα υπάρξει βοήθεια από κάπου για να μας σώσει από τους εαυτούς μας.

Η γη είναι ο μόνος γνωστός πλανήτης μέχρι στιγμής , για να φιλοξενήσει την ζωή, δεν υπάρχει άλλο μέρος που θα μπορούσε το είδος μας να μεταναστεύσει , τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον … Να επισκεφθεί ? Ναι Να εγκατασταθεί ? Όχι ακόμα.

Είτε σας αρέσει , είτε όχι η γη είναι το μέρος που δίνουμε τον αγώνα μας.

Λέγεται ότι η αστρονομία είναι μια εμπειρία που διδάσκει σεμνότητα, χτίζοντας χαρακτήρα από την μακρινή αυτή εικόνα του μικροσκοπικού μας κόσμου. Για εμένα υπογραμμίζει την ευθύνη μας, να συμβιώνουμε με μεγαλύτερη καλοσύνη μεταξύ μας και να διαφυλάξουμε, να περιθάλψουμε Την Χλωμή Μπλε Κουκκίδα . Το μόνο σπίτι που έχουμε γνωρίσει ποτέ!

Carl Sagan

 
Advertisements

Tagged: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: