12χρονος στο Άγιο Όρος


Μαθαίνω πως ένα παιδί 12 ετών, Ρουμάνικης καταγωγής, βρίσκεται, με την άδεια των γονιών του, στο Άγιο Όρος.

Διαβάζω και διάφορες συζητήσεις όπου οι θρησκευόμενοι λένε πως είναι απολύτως φυσιολογικό, ενώ άλλοι λένε πως είναι ανώμαλο.

Σε άρθρα που θα βρείτε εδώ και εδώ, μαθαίνουμε πως ο μικρός δεν πρόκειται να μονάσει στο Άγιο Όρος αλλά είναι μαθητής στη θρησκευτική σχολή Αθωνιάδα, όπου για να μπεις πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Να το θέλει το ίδιο το παιδί.
β) Κάποιο μοναστήρι (ή εξάρτημα Μονής) να δεχθεί να αναλάβει την κηδεμονία του, όσο διάστημα αυτό θα φοιτά στην Σχολή.
γ) Ο πατέρας του παιδιού να ζητήσει από την Μονή να αναλάβει την κηδεμονία του παιδιού.

Οπότε ας τα πάρουμε από την αρχή.

α) Η σχολή δεν είναι σε μια πόλη αλλά στο Άγιο Όρος όπου έχει μόνο μοναστήρια και μοναχούς. Πολλοί τους βλέπουν ως αγαθούς και ήρεμους παππούληδες και αρκετοί είναι, αλλά αν το παιδί σας ήθελε να μπει σε μια αδελφότητα μηχανόβιων ή άλλων μακρυμάλληδων ήρεμων και αγαθών παππούδων που φοράνε τα ίδια ρούχα, θα συμφωνούσαν και τότε;
Το ότι το παιδί «θέλει» δεν μου λέει τίποτα. Στα 12 σπάνια δεχόμαστε αυτό που θέλει ένα παιδί. Ακόμα και στα ρούχα που θα φορέσει πολλές φορές διαφωνούμε, πόσο μάλλον για το που θα περάσει τα επόμενα χρόνια μακριά από την οικογένεια. Συνεπώς η άποψη του παιδιού, το οποίο έχει δεχθεί πλύση εγκεφάλου από μικρό, δεν μετράει.

β) Το άρθρο μας λέει πως το παιδί δεν είναι μοναχός. Τυπικά δεν είναι. Αλλά μένει μόνιμα σε μια μονή η οποία έχει αναλάβει τη κηδεμονία του, ντύνεται ως μοναχός, ζει τη ζωή τους και σπουδάζει στο Άθως. Στην ουσία είναι μοναχός με μερικά παιδικά προνόμια.

γ) Το ότι ένας πατέρας θέλει να παραχωρήσει τη κηδεμονία του παιδιού του σε άτομα τα οποία ποτέ δεν έδειξαν πως μπορούν με επιτυχία να μεγαλώσουν ένα παιδί, το θεωρώ ηθικά αλλά και νομικά προβληματικό. Πως γίνεται μια ομάδα ανθρώπων που είναι αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο να θεωρούνται καλοί κηδεμόνες για ένα παιδί;

Όλα τα παραπάνω μπορούν να συμβούν μόνο στο κόσμο της θρησκείας.

Να κλείσω με τα λόγια του Θέμου Κορνάρου:

«Σπιναλόγκα -Άγιον Όρος: Όταν θα γνωρίσεις τα δυο αυτά μέρη δεν μπορείς να θυμηθείς το ένα χωρίς να ξεπηδήσει στη μνήμη σου και τ’ άλλο.

Και τα δυο αυτά μέρη τα επισκέφθηκα. Στο ένα -που είναι μια πελώρια σιδερόπετρα στη μέση του πελάγου- λιώνουνε σιγά-σιγά 300 άνθρωποι, σακατεμένοι, κομματιασμένοι από τη λέπρα του κορμιού.

Στο άλλο -που είναι το πιο πλούσιο και το πιο όμορφο τμήμα του τόπου μας- 4 χιλιάδες ρασοφόροι σπουδάζουνε σ’ όλη τους τη ζωή, να δένουνε, να προσαρμόζουνε στο ανθρώπινο σύνολο την πιο βρώμικη λέπρα: τη λέπρα της ψυχής.

Στη Σπιναλόγκα μπαίνοντας, πρέπει να φράξεις τη μύτη σου. Στο Άγιον Όρος μπαίνοντας, πρέπει να φράξεις και μύτη κι αφτιά και να σκεπάσεις τα μάτια. Μα προ πάντων πρέπει να δέσεις τα νεύρα, για να μη σου φύγουνε».

Advertisements

Tagged: , ,

One thought on “12χρονος στο Άγιο Όρος

  1. Αχιλλέας Δεκέμβριος 20, 2016 στο 11:02 Reply

    Δεν είμαι και πολύ ειδικός για τους κανόνες και τα τυπικά της εκκλησίας ωστόσο βρήκα αυτήν την σελίδα: http://oodegr.co/oode/orthod/monaxismos/dokimasia_1.htm
    που περιληπτικά λέει ότι βάσει κάποιας οικουμενικής συνόδου όποιος ήθελε να γίνει μοναχός έπρεπε να είναι δόκιμος για 3 χρόνια και μετά για 1 χρόνο υποχρεωτικά να ζήσει εκτός μοναστηριού (!) για να είναι όταν επιστρέψει καθαρά δική του η απόφαση.
    Τι διαφορά αλήθεια με την περίπτωση του 12χρονου…

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: