Απάντηση της εκκλησίας για την έφοδο στη Μητρόπολη Θεσσ/νίκης


Όπως είπα σε προηγούμενο άρθρο, η έφοδος στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης ήταν μια ηλίθια κίνηση που δεν ωφελεί κανένα κίνημα, πόσο μάλλον αυτό των ακροαριστερών που δεν ξέρουν και τι θέλουν να πετύχουν.

Η εκκλησία, όπως είναι λογικό, απάντησε με με ένα δελτίο τύπου που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Στις πρώτες παραγράφους αναφέρεται ειρωνικά στις αντιδράσεις, καθυστερημένες ή μη, των κομμάτων. Λογικό να το κάνει μιας και αυτά είναι οι συνέταιροι και τους ζητάει τα ρέστα.

Στην επόμενη παράγραφο ουσιαστικά υπερβάλει και μιλάει για βιαιοπραγίες, ενώ δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Κανείς δεν χτύπησε, κανείς δεν σήκωσε χέρι. Φυλλάδια πέταξαν τα χαζά που μπήκαν μέσα και διέκοψαν τη λειτουργία. Δεν νομίζω πως πρόκειται για βιαιοπραγία.

Αλλά η ομορφιά κρύβεται στη τελευταία παράγραφο:

Τέλος, στους «αντιεξουσιαστές», που νόμισαν ότι βεβηλώνοντας την κυριακάτικη προσευχή έδωσαν κτύπημα στην εξουσία, δεν θα απευθύνουμε τις καταδικαστικές δηλώσεις, που συνηθίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Αφού ουδείς πέτυχε να τους εμπνεύσει σεβασμό για ο,τιδήποτε στη ζωή τους, μόνο την λύπη μας διατυπώνουμε, λέγοντάς τους: Είστε η αποτυχία μας. Η αποτυχία μας ως κοινωνίας, ως σχολείου, ως οικογένειας, ως δημοκρατίας.

Αυτή η παράγραφος είναι παράδειγμα και υπόδειγμα για οποιαδήποτε εταιρία θέλει να μάθει πως να επικοινωνεί με απομακρυσμένους ή δυσαρεστημένους πελάτες. Όχι μόνο λέει πως «απέτυχε» να εμπνεύσει σεβασμό στη ζωή τους, η εκκλησία, αλλά μοιράζει τις ευθύνες και σε άλλους όπως τη κοινωνία, το σχολείο, τη δημοκρατία. Λες και αυτά τα τρία είναι συγκρίσιμα με την εκκλησία.

Εδώ η Ιερά Σύνοδος χρησιμοποιεί ένα κλασικό κόλπο, αυτό της αντιστροφής: δεν φταις εσύ, εγώ φταίω που δεν ήμουν αυτό που έπρεπε απέναντί σου. Πραγματικά τους βγάζω το καπέλο! Πολύ έξυπνη προσέγγιση διότι παίρνει τα «όπλα» των αντιπάλων της από τα χέρια τους. Αντί να μοιράσει κατάρες, όπως θα περίμεναν οι αντίπαλοι, γονατίζει σεμνά μπροστά τους.

Πραγματικά πολύ έξυπνο. Μπράβο σε όποιο τη συνέταξε. Σίγουρα δεν ήταν ο Αμβρόσιος.

synodiko_ekklisaki

Advertisements

Tagged: , ,

One thought on “Απάντηση της εκκλησίας για την έφοδο στη Μητρόπολη Θεσσ/νίκης

  1. Πολίτης Αύγουστος 11, 2016 στο 15:18 Reply

    Οι αντιεξουσιαστές δεν είχαν καμία δουλειά στην εκκλησία!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: