Τι θα γίνονταν αν πέφταμε στον Δία


Με τα παιδιά μου συζητούμε συνεχώς για το διάστημα και τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, και όχι μόνο.

Όταν εξήγησα πως ο Δίας είναι στην ουσία ένας γίγαντας αερίων φάνηκε πως και τα δύο δυσκολεύτηκαν να το συλλάβουν.

«Δηλαδή ο Δίας δεν έχει γη να πατήσουμε;»

Η αλήθεια είναι πως δεν ήξερα την απάντηση οπότε ζήτησα λίγο χρόνο να το ψάξω και επέστρεψα.

Ορίστε λοιπόν τι συμβαίνει σε έναν άνθρωπο που προσπαθεί να «πατήσει» στον Δία.

Αρχικά χρειαζόμαστε διαστημική στολή διότι σχεδόν πουθενά στον ήλιο δεν υπάρχει οξυγόνο, πόσο μάλλον αέρας με τις αναλογίες σε αέρια όπως και στη γη.

Οπότε θα φορούμε διαστημική στολή, προκειμένου να έχει νόημα η συζήτηση. Αλλά δεν θα «πατήσουμε» ποτέ διότι δεν έχει στέρεη επιφάνεια. Όπως και στη γη, η ατμόσφαιρα του Δία δεν ξεκινά απότομα σε ένα σημείο, αλλά πυκνώνει σταδιακά καθώς κατεβαίνουμε προς το κέντρο του.

Αν ένα διαστημόπλοιο μας αφήσει σε κάποιο σημείο πάνω από την ατμόσφαιρα του Δία και αρχίσουμε να πέφτουμε λόγω βαρύτητας, σε περίπου 300.000 χλμ από την επιφάνεια του πλανήτη θα πεθάνουμε από τη ραδιενέργεια.

Συνεπώς, προκειμένου να συνεχίσει η ιστορία, θα υποθέσουμε πως η στολή μας αντέχει τη ραδιενέργεια. Πιο βολικό έτσι.

Καθώς πέφτουμε μέσα από τη λεπτή ατμόσφαιρα, η μεγάλη βαρύτητα του Δία μας τραβά με τέτοια ταχύτητα ώστε σύντομα θα καούμε όπως καίγονται και οι μετεωρίτες που πέφτουν στη γη.

Προκειμένου λοιπόν να συνεχίσει η ιστορία, θα υποθέσουμε πως εμφανιζόμαστε με κάποιο μαγικό τρόπο στη μέση του ανώτερου στρώματος της ατμόσφαιρας του Δία, όπου η πίεση είναι 1 bar όσο και στη γη στο επίπεδο της θάλασσας.

Θα πέφτουμε βέβαια, αλλά η πυκνότητας της ατμόσφαιρας του Δία θα είναι τέτοια ώστε δεν θα επιτρέψει να πιάσουμε ταχύτητες που θα μας κάψουν. Με ταχύτητα περίπου 3200 χλμ/ώρα θα αισθανόμαστε σχετικά άνετα.

Αν όμως θέλουμε η ιστορία να έχει νόημα θα πρέπει να έχουμε και ένα μικρό αλεξίπτωτο το οποίο θα μας επιβραδύνει λίγο. Με θερμοκρασίες περίπου στους 0 Κελσίου, είμαστε ΟΚ και συνεχίζουμε να πέφτουμε.

Μέσα σε 5 λεπτά περίπου πέφτουμε μέσα από σύννεφα φτιαγμένα κυρίως από όξινο θειούχο αμμώνιο και θειούχο αμμώνιο με ατμοσφαιρική πίεση 2 bar.

10 λεπτά αργότερα η πίεση είναι στα 4 bar, όση περίπου στα 30 μέτρα βάθος στη θάλασσα και η θερμοκρασία έχει κρυώσει στους -40 Κελσίου. Κρύο πολύ, αλλά υποθέτουμε πως η μαγική στολή που αντέχει ραδιενέργεια και αμμωνία, έχει και την ικανότητα να μας κρατήσει ζωντανούς. Σε αυτό το υψόμετρο περνάμε μέσα από σύννεφα υδρατμών και πάγου, σχεδόν όπως αυτά που έχουμε στη γη, αλλά είναι αρκετά σκοτεινά και δεν φαίνονται. Πέφτουμε με περίπου 720χλμ/ώρα.

Σε 15 περίπου λεπτά είμαστε κάτω από πίεση 10 bar και η μαγική στολή μας έχει αλλάξει το μείγμα αέρα που αναπνέουμε διότι, σε αυτές τις πιέσεις, το οξυγόνο γίνεται θανατηφόρο οξύ. Η θερμοκρασία έχει ξανανέβει στα φιλικά επίπεδα των 20 βαθμών C.

15 λεπτά αργότερα και τα πράγματα έχουν δυσκολέψει σημαντικά. Πέφτουμε στο απόλυτο σκοτάδι και η θερμοκρασία αυξάνεται συνεχώς. Τώρα είμαστε στους 100 Κ και η στολή δυσκολεύεται πολύ να μας κρατήσει ζωντανούς. Σε μερικά λεπτά φτάνει στους 200 Κ και είτε πεθαίνουμε είτε αυτοκτονούμε για να μη νιώσουμε τον πόνο του θανάτου από ψήσιμο.

Ακόμα και νεκροί όμως συνεχίζουμε να πέφτουμε.

Πέφτουμε πλέον σε άγνωστα επίπεδα του Δία, όπου η θερμοκρασία και η πίεση έχουν ανέβει τόσο πολύ ώστε η πτώση μας πλέον να γίνεται σε ρυθμό βασανιστικά αργό. Το σώμα μας μαύρο σαν κάρβουνο αλλά χωρίς να πάρει φωτιά λόγω της έλλειψης οξυγόνου, συμπιέζεται από την ατμόσφαιρα του Δία σε τεράστιο βαθμό.

Σύντομα φτάνουμε σε σημείο όπου η πίεση είναι στο απίστευτο 5.000.000 bar και η θερμοκρασία στους 5.000 C, όσο στην επιφάνεια του ήλιου.  Σε αυτό το σημείο σταματάμε να βυθιζόμαστε επειδή το σώμα μας αποτελείται κυρίως από νερό, το οποίο δεν συμπιέζεται ακόμα και κάτω από αυτές τις τιτάνιες πιέσεις. Πλέον το σώμα μας έχει την ίδια πυκνότητα με τον χώρο γύρω μας και έτσι σταματά εκεί.

Μιας και η μαγική μας στολή είναι ακόμα άθικτη, θα παραμείνουμε σε αυτό το σημείο της ατμόσφαιρας του Δία για πάντα, ή μέχρι να καταστραφεί ο πλανήτης. Δηλαδή για μερικά δισεκατομμύρια χρόνια οπωσδήποτε.

Αυτά. Αν ποτέ το παιδί σας σας κάνει την ίδια ερώτηση, τώρα έχετε την απάντηση.

Πηγές

Advertisements

Tagged: ,

2 thoughts on “Τι θα γίνονταν αν πέφταμε στον Δία

 1. Γιώργος Ιουλίου 27, 2016 στο 17:44 Reply

  Με μπέρδεψες λίγο με τη θερμοκρασία. Ενώ αρχίζεις σε βαθμούς Κελσίου (°C), μετά φαίνεται να το γυρνάς σε Κέλβιν (°Κ). Αλλά τότε δεν έχει νόημα η φράση «στα φιλικά επίπεδα των 20 βαθμών Κ». Μήπως εννοείς πάντα Κελσίου;

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Ιουλίου 27, 2016 στο 17:54 Reply

   Κελσίου εννοεώ από την αρχή μέχρι το τέλος. Το διορθώνω.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: