Ο μύθος της κρίσης αυτοκτονιών


Από την αρχή της οικονομικής κρίσης μας λένε πόσες χιλιάδες αυτοκτονίες είχαμε στην Ελλάδα για οικονομικούς λόγους. Από την οθόνη μου έχουν περάσει δεκάδες διαφορετικά μηνύματα με αριθμούς αυτοκτονιών, από 1.000 μέχρι 50.000.

Βλέποντας όμως τα επίσημα νούμερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2012, εν μέσω δηλαδή της κρίσης, βλέπουμε πως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

causes of death 2012

Όπως φαίνεται παραπάνω στην Ελλάδα (με κίτρινο) της κρίσης είχαμε 4,4 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους. Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μετά τη Κύπρο, όταν στη ΕΕ είχαμε μέσο όρο 11, στη Λιθουανία έχουν 30,7 , στη Γερμανία 11,5 , ενώ στο Λουξεμβούργο έχουν περίπου 10, προφανώς διότι δεν έχουν και πολλά να κάνουν.

800px-Deaths_from_suicide_—_standardised_death_rate,_2012_(¹)_(per_100_000_inhabitants)_YB15

Από τα παραπάνω είναι προφανές πως ποτέ δεν υπήρξε κρίση αυτοκτονιών στην Ελλάδα, όπως μας λέγανε.

Μπορεί ο αριθμός των αυτοκτονιών να αυξήθηκε από 3,85 το 2011 στο 4,4 το 2012 (πάντα ανά 100.000 κατοίκους), αλλά αυτή η αύξηση είναι πολύ μικρή σε σχέση με αυτά που μαθαίναμε και δεν είμαι σίγουρος πως μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά και εξολοκλήρου στη κρίση.

Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Photos Hellenic parliament

parliamentary copyright images

 

Advertisements

Tagged: , ,

5 thoughts on “Ο μύθος της κρίσης αυτοκτονιών

 1. Γιάννης Μαρτίου 6, 2016 στο 21:25 Reply

  Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τα στοιχεία που παραθέσατε, θέλω να προσθέσω μια αληθινή ιστορία η οποία συνέβη στην ελληνική επαρχία πριν από 2 χρόνια. Ενός γνωστού μου ο πατέρας βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Τον ανακάλυψαν έπειτα από 5 ημέρες σε συνθήκες σήψης μέσα σε μια λίμνη αίματος. Η αστυνομία που κλήθηκε αμέσως απόκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Μόλις είχε τελεσιδικήσει το διαζύγιο έπειτα από μια μακρά δικαστική περιπέτεια ανάμεσα στους γονείς του γνωστού μου. Ο πατέρας του δεν ήθελε το διαζύγιο και είχε δηλώσει επανειλημμένως ότι θα αυτοκτονήσει. Είχε ξανακάνει απόπειρα στο παρελθόν αλλά τον πρόλαβαν. Ο ιατροδικαστής που ανέλαβε την νεκροψία νεκροτομή έγραψε ότι πέθανε από ανακοπή καρδιάς αφού συμβουλεύτηκε τη γυναίκα του νεκρού και το γνωστό μου. Που θέλω να καταλήξω; Μπορεί όντως ο άνθρωπος να πέθανε από ανακοπή και όλα τα άλλα να είναι ύποπτες συμπτώσεις. Στον κύκλο της οικογένειας όμως διαδόθηκε πως συμφώνησαν με τον ιατροδικαστή να τον δηλώσουν ως ανακοπή καρδιάς και όχι ως αυτόχειρα διότι τότε οι παπάδες θα αρνούνταν να τον κηδέψουν και θα γινόταν θέμα στο χωριό (αθάνατη ελληνική επαρχία!) και γενικώς δεν ήθελαν να φορτωθούν τις τύψεις για τη στάση που κράτησαν γυναίκα και γιος όλο αυτό το διάστημα. Δηλαδή με βάση την ιστορία αυτή, είναι πιθανόν να υπάρχουν αρκετές άλλες περιπτώσεις (τουλάχιστον στην επαρχία) οι οποίες δεν δηλώνονται σαν αυτοκτονίες για παρόμοιους λόγους (υστεροφημίας του εκλιπόντος, να μπορέσει να γίνει θρησκευτική κηδεία, να μην υπάρξει σπίλωση της υπόληψης της οικογένειας κλπ). Άλλωστε η Ε.Ε. μας καταμαρτυρεί και άλλες περιπτώσεις όπου κάνουμε «greek statistics».

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Μαρτίου 7, 2016 στο 08:45 Reply

   Δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχουν αυτοκτονίες που δεν αναφέρονται ως τέτοιες. Προφανώς αυτές δεν θα μετρηθούν από την ΕΕ.
   Υποθέτω πως σε ένα βαθμό αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες.
   Το πρόβλημα είναι πως ακριβώς επειδή δεν μετρούνται δεν μπορείς να καταλλήξεις σε συμπεράσματα για αυτές. Δηλαδή δεν μπορώ να απορρίψω αυτές τις περιπτώσεις ως λίγες, αλλά ούτε και να δεχθώ πως επηρρεάζουν το αποτέλεσμα.
   Είμαι υποχρεωμένος να αναγνωρίσω πως υπάρχουν αλλά αφού δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πόσες είναι, τις αγνοώ και βασίζω τα συμπεράσματά μου σε χειροπιαστά νούμερα.

   Μου αρέσει!

   • Γιάννης Μαρτίου 8, 2016 στο 00:17

    Σωστό. Σαν μια πρώτη προσέγγιση του ζητήματος αυτό πρέπει να γίνει.

    Μου αρέσει!

 2. Jimmy Mcnulty Μαρτίου 6, 2016 στο 21:50 Reply

  Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, οι πραγματικοί αριθμοί μάλλον είναι μεγαλύτεροι, γιατί οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα δεν δηλώνονται πάντα ως τέτοιες (για ευνόητους λόγους). Ακόμη κι έτσι όμως, η σχετική αύξηση θα ήταν λογικά η ίδια (περίπου 15% για το 2011 – 2012).

  Μου αρέσει!

 3. Λεωνίδας Μαρτίου 6, 2016 στο 22:13 Reply

  Ποιοί είναι οι ευνόητοι λόγοι;

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: