Κριτική σκέψη; Όχι για τη θρησκεία


Πριν λίγε μέρες βρήκα status φίλου στο Facebook που έλεγε τα παρακάτω:

Και μετά κάνετε γουγλ να δείτε τι λέει η Γένεση για τη δημιουργία του κόσμου, και αν διαφωνεί σε μισή λέξη με τα όσα διαβάσατε στη βιολογία χιλιετηρίδες μετά, ελάτε να μου τρυπήσετε τη μύτη.

Πρώτα έφτιαξε ο Θεός το Φως όπως το επιβεβαιώνει και η σύγχρονη Αστροφυσική, μετά το στερέωμα που δεν προϋπήρχε (μπιγκ μπαγκ το επιβεβαιώνει η Αστροφυσική), μετά τα ζώα, μετά τον άνθρωπο, και τέλος από το πλευρό του Αδάμ έφτιαξε τη γυναίκα διαχωρίζοντας και τα φύλα και δίνοντας ξεκάθαρα το περιθώριο να επιβεβαιωθεί ότι θα μπορούσε όντως να προέρχεται ο άνθρωπος και από μετεξέλιξη πιθήκου. Πώς το λένε αυτό στη Βιολογία θυμάστε να μου το πείτε;

Σε τίποτα δεν έχουν πέσει έξω οι γραφές οι οποίες είναι συμβολικές και ποτέ κυριολεκτικές. Άντε γεια, διότι η πολλή μόρφωση έχει φέρει σε μερικούς παραμόρφωση και με ζαλίζετε αδίκως με τα βρισίδια σας οι «διαβασμένοι».

Το εντυπωσιακό δεν είναι πως ο φίλος μας λέει πως η Γένεση συμφωνεί με την επιστήμη, αλλά πως ο συγκεκριμένος σε όλα του τα ποστ δείχνει ένα επίπεδο κριτικής σκέψης που πάντα μου άρεσε και με έβρισκε σύμφωνο. Σε όλα τα ποστ, εκτός αυτών για τη θρησκεία…

Ενώ λοιπόν ο φίλος (δεν έχει νόημα να δώσω όνομα), μπορεί να διαλύσει μια θέση με λογικά επιχειρήματα και χωρίς άναρθρες κραυγές, όταν πρόκειται για τη θρησκεία ξαφνικά αρχίζει να μοιάζει πιο πολύ στην Ελένη Λουκά παρά στον πολύ έξυπνο άνθρωπο που ξέρω πως είναι.

Όχι, η αστροφυσική και οι άλλες επιστήμες που μας λένε για το πως φτιάχτηκε η γη και το σύμπαν δεν συμφωνούν με τη Γένεση.

Οι πρώτοι στοίχοι της Γένεσης λένε:

Ἐν ἀρχῇ ἐποίησεν ὁ Θεὸς τὸν οὐρανὸν καὶ τὴν γῆν.

ἡ δὲ γῆ ἦν ἀόρατος καὶ ἀκατασκεύαστος, καὶ σκότος ἐπάνω τῆς ἀβύσσου, καὶ πνεῦμα Θεοῦ ἐπεφέρετο ἐπάνω τοῦ ὕδατος.

καὶ εἶπεν ὁ Θεός· γενηθήτω φῶς· καὶ ἐγένετο φῶς.

Άρα ο θεός δεν έφτιαξε πρώτα το φως, αλλά τον ουρανό και τη γη. Μάλιστα πέταξε και πάνω από τα νερά αυτά πριν φτιάξει το φως.

Από την άλλη, η επιστήμη μας λέει πως στο πρώτο δευτερόλεπτο του σύμπαντος μετά το big bang (αυτή είναι η επικρατούσα θεωρία και όχι απαραίτητα η αλήθεια), δεν είχαν ακόμα δημιουργηθεί τα άτομα όπως τα ξέρουμε σήμερα.

Το πρώτο άτομο που δημιουργήθηκε ήταν το υδρογόνο και το οξυγόνο ήρθε πολύ αργότερα. Μιας και το νερό είναι φτιαγμένο από δύο μέρη υδρογόνου και ένα οξυγόνου (Η2Ο), δεν θα μπορούσε να φτιαχτεί το νερό πριν το φως, δηλαδή πριν τον ήλιο.

Παρόμοια επιχειρήματα μπορώ να δώσω και στα υπόλοιπα που ισχυρίζεται ο φίλος αλλά δεν θα το κάνω σε αυτό το άρθρο μιας και πολλές άλλες φορές έχω γράψει για τα λάθη που έχει η βίβλος.

Αυτό που πραγματικά με εντυπωσιάζει είναι η τελευταία παράγραφος όπου μας λέει πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παίρνουμε τις γραφές κυριολεκτικά! Υποθέτω εννοεί μόνο τη Παλαιά Διαθήκη, διότι δεν μπορώ να φανταστώ Χριστιανό να παίρνει μεταφορικά την Καινή.

Αλλά εδώ είναι το πρόβλημα. Αν πρέπει να ερμηνεύσουμε τις γραφές προκειμένου να ταιριάξουν με τις γνώσεις που έχουμε πλέον για τον κόσμο, τότε που σταματάμε; Πριν εκατοντάδες χρόνια (μερικοί ακόμα και σήμερα) θεωρούσαν πως τη Γένεση έπρεπε να την δεχθούμε επί λέξη. Σταδιακά αρχίσαμε να αλλάζουμε και να μιλάμε για «μεταφορές» μιας και η ιδέα των 7 ημερών δημιουργίας είναι αστεία.

Αν όμως θεωρήσουμε τις γραφές συμβολικές τότε πάμε κόντρα στον Ιησού που είπε πως δεν πρέπει να αλλάξουμε ούτε ένα ιώτα από αυτές («Ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἕως ἂν παρέλθῃ ὁ οὐρανὸς καὶ ἡ γῆ, ἰῶτα ἓν ἢ μία κεραία οὐ μὴ παρέλθῃ ἀπὸ τοῦ νόμου ἕως ἂν πάντα γένηται» (Ματθ. 5,18)).

Για αυτό λέω συνέχεια: οι πραγματικοί χριστιανοί είναι οι φονταμενταλιστές και ας τους κοροϊδεύουμε. Αυτοί δεν κάνουν αλλαγές και προσπαθούν να ταιριάξουν τον κόσμο γύρω τους με τη θρησκεία και όχι το αντίθετο.

Αυτοί που κάνουν το δεύτερο έχουν φτιάξει ο κάθε ένας μια δική του προσωπική θρησκεία και αυτήν ασπάζονται, όχι τη Βίβλο. Κρατούν αυτά που τους βολεύει και απορρίπτουν ή ερμηνεύουν τα υπόλοιπα.

Δικαίωμά τους βέβαια, αλλά να μη μας λένε πως τους «ζαλίζουμε» όταν τους δείχνουμε ακριβώς αυτή την ανακολουθία.

ΥΓ: Βρήκα ένα εξαιρετικό Χριστιανικό site όπου λέει το παρακάτω:

Κάθε διδασκαλία της (της θρησκείας), κι αὐτὴ ποὺ θεωρεῖται ἡ μικρότερη, σὰν «ἕνα γιῶτα ἢ μία κεραία» (Ματθ. 5,18), τὰ πιὸ μικρὰ δηλαδὴ γράμματα τοῦ ἀλφαβήτου, εἶνε συνδεδεμένη τόσο στενὰ μὲ τὶς ἄλλες κεντρικὲς διδασκαλίες τοῦ Χριστιανισμοῦ, ὥστε ἐκεῖνος ποὺ ἀπορρίπτει τὶς μικρὲς ἐντολὲς ἢ διατάξεις τῆς Ἐκκλησίας μας κινδυνεύει ν᾽ ἀπορρίψῃ καὶ τὶς μεγάλες καὶ νὰ καταντήσῃ σιγὰ – σιγά, χωρὶς νὰ τὸ καταλάβῃ, ἕνας ὀρθολογιστής, ἄπιστος, ἄθεος. Οὔτε ἀφαίρεσι ἀλλὰ οὔτε καὶ προσθήκη δέχεται ἡ Χριστιανικὴ πίστι. Εἶνε τὸ τέλειο.

Ο ορθολογισμός ως αμαρτία.

Advertisements

Tagged: , , ,

One thought on “Κριτική σκέψη; Όχι για τη θρησκεία

  1. Γιάννης Ιανουαρίου 8, 2016 στο 01:01 Reply

    Εγώ από τη μεριά μου, μετά την ανάγνωση του μηνύματος το οποίο ανάρτησε ο φίλος σας στο facebook, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι αυτό το άτομο διαθέτει έστω και λίγη κριτική σκέψη για το οποιοδήποτε θέμα. Το μήνυμα είναι γεμάτο από τερατώδεις ανακρίβειες και λάθη. Αγάπα το φίλο σου με τα ελαττώματά του όμως!

    Αυτά που γράφετε για την κυριολεκτική ερμηνεία των γραφών θέλω να τα κάνω γιγαντοαφίσα να τα διαβάσει όλος ο κόσμος. Αποκρυσταλλώσατε μέσα σε μερικές γραμμές κειμένου κάποιες σκόρπιες σκέψεις που είχα και εγώ σχετικώς με το ζήτημα έπειτα από συζητήσεις με φίλους.

    Όσων αφορά τα γραφόμενα του χριστιανικού site : «This is hysterical!» που θα λέγανε και οι αγγλοσάξωνες! Τους προτείνω στις βαφτίσεις να αλλάξουν τη ρήση στο περιεκτικότερο : «Απετάξω τη λογική; Απεταξάμην!»

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: