Νερό στον Άρη και Ελληνική μιζέρια


Όπως όλοι υποθέτω ξέρετε, η NASA ανακοίνωσε πως βρέθηκε νερό στον Άρη.

Πρόκειται για μια τεράστια ανακάλυψη που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες, ειδικά αν βρεθεί και ζωή σε αυτό το νερό. Στη Γη η ζωή υπάρχει όπου υπάρχει και το νερό, από τα πιο κρύα σημεία, μέχρι τα πιο ζεστά. Δεν θα είναι τραβηγμένο το σενάριο λοιπόν να βρεθούν μικροοργανισμοί και εκεί.

Ακόμα και αν δεν βρεθούν μικροοργανισμοί, η ανακάλυψη από μόνη της ανοίγει νέους ορίζοντες στην ανθρωπότητα μιας και μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη θα είναι λιγότερο δύσκολη αν δεν χρειάζεται να κουβαλήσουν όσο νερό είναι απαραίτητο για το πλήρωμα κατά τη διάρκεια της αποστολής.

Αυτό από μόνο του είναι ένα τεράστιο κέρδος!

Από τότε όμως που έγινε η ανακοίνωση αυτή, βλέπω συνεχώς στο time line μου φωτογραφίες σαν αυτές:

water on mars2 νερο στον αρη

Αρχικά να πούμε πως αυτές οι εικόνες είναι τραγικές αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την ανακάλυψη της NASA. Το κρυφό μήνυμα αυτών των φωτογραφιών είναι «γιατί ξοδεύετε τόσα χρήματα για τον Άρη όταν εδώ στη Γη υποφέρουμε.» Εκ πρώτης όψεως ακούγεται λογικό, αλλά δεν είναι.

Είναι αλήθεια πως εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από έλλειψη νερού αλλά η λύση δεν είναι η NASA να δώσει τα χρήματα που ξοδεύει.

Αυτή η λογική είναι εξαιρετικά απλουστευτική και δείχνει έλλειψη κατανόησης του προβλήματος. Αν ήταν απλώς να δοθεί νερό, θα το είχαμε λύσει το πρόβλημα. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι συνήθως ζουν σε χώρες που έχουν πολέμους, διακρατικούς ή εμφύλιους, και όσα χρήματα έχουν σταλεί, όσα φάρμακα, όσο νερό, έχει πάει στα χέρια λίγων.

Αν δεν με πιστεύετε απλώς διαβάστε τις αναφορές των διάφορων μη κυβερνητικών οργανώσεων να δείτε. Το πρόβλημα αυτών των χωρών δεν λύνεται με περισσότερο χρήμα μιας και αυτό δεν φτάνει ποτέ σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Για αυτό λέω πως η χρήση αυτών των φωτογραφιών είναι όχι μόνο υπεραπλουστευτική αλλά και εντελώς μίζερη.

Από την άλλη, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάτι: αν δεν φύγουμε από αυτόν τον πλανήτη η ανθρωπότητα, ακόμα και αν λύσει όλα της τα προβλήματα, είναι καταδικασμένη να πεθάνει! Οι λόγοι είναι δύο

 1. Αργά ή γρήγορα θα ξεμείνουμε από πρώτες ύλες
 2. Είναι θέμα χρόνου να πέσει ένας μετεωρίτης αρκετά μεγάλος για να καταστρέψει τη ζωή στον πλανήτη εντελώς. Μάλιστα, οι επιστήμονες πιστεύουν πως σε βάθος χιλιάδων ή εκατομμυρίων χρόνων, οι πιθανότητες να πέσει ένας τέτοιος μετεωρίτης στη Γη είναι σχεδόν 100%!

Συνεπώς το μέλλον της ανθρωπότητας, αν έχουμε τέτοιο, είναι στα αστέρια και όχι εδώ. Θα πρέπει να φύγουμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Μια φυγή όμως δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Η τεχνολογία που χρειάζεται για ένα τέτοιο ταξίδι είναι μακριά ακόμα και δεν μπορεί να αναπτυχθεί με άλματα. Χρειάζεται να γίνει βήμα, βήμα. Πρώτα σε τροχιά γύρω από τη Γη, μετά στη Σελήνη, αργότερα στον Άρη, πολύ αργότερα στην Ευρώπη (το δορυφόρο του ΔΙΑ).

Προφανώς δεν πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε και να βοηθήσουμε όλους να ξεφύγουν από τον πάτο του βαρελιού, αλλά η χρήση τέτοιων φωτογραφιών απλώς παραμορφώνει την εικόνα και μας κάνει να χάνουμε το μεγάλο στόχο.

Στη τελική γιατί να μην γίνουν και τα δύο ταυτοχρόνως, και να δόσουμε νερό στους δυστυχισμένους και να πάμε στον Άρη.

Αν θέλουμε να εξοικονομήσουμε χρήμα, οι εξοπλισμοί είναι καλύτερος στόχος. Η μιζέρια δεν είναι λύση.

Advertisements

Tagged: ,

12 thoughts on “Νερό στον Άρη και Ελληνική μιζέρια

 1. oxtapus Οκτώβριος 2, 2015 στο 19:58 Reply

  Reblogged στις Oxtapus *blueAction.

  Μου αρέσει!

 2. Γιώργος Οκτώβριος 2, 2015 στο 21:52 Reply

  Κατανοώ το νόημα του άρθρου. Κατανοώ όμως ταυτόχρονα και το βαθύτερο φιλοσοφικό νόημα των φωτογραφιών.

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Οκτώβριος 2, 2015 στο 21:59 Reply

   Εγώ από την άλλη αποτυγχάνω να το κατανοήσω.

   Μου αρέσει!

   • NickolasGaspar Οκτώβριος 16, 2015 στο 15:39

    Φίλε σκεπτικιστή, θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω να κατανοήσεις την λογική του αντιλόγου (χωρίς να υπονοώ ή να ξέρω ότι αυτή είναι και η σωστή), Το δίλημμα δεν είναι θέμα μόνο της νατουραλιστικής φιλοσοφίας (Philosophical naturalism) όπως εύστοχα υποδεικνύει ο φίλος Γιώργος, αλλά η επιστημολογία του επιχείρημα της «αντιπαράθεσης» υποστηρίζεται και στη μεθοδολογική φιλοσοφία (methodological naturalism).
    Ας ορίσουμε με ευκρίνεια λοιπόν πια είναι η πρόταση σου εδώ και ποια η «αντιπαράθεση» της.
    Πρόταση: Το κόστος εξερεύνησης του διαστήματος αλλά και της ερευνάς πάνω στην εύρεση λύσης για την αντιμετώπιση κάθε πιθανής παγκόσμιας μελλοντικής απειλής ( έλλειψη πόρων, κλιματικής αλλαγής κλπ αλλά και όχι μόνο, μια και οι ανακαλύψεις λύσεων σε άσχετα προβλήματα είναι πολλές φορές τυχαίες), είναι ανεξάρτητο , άσχετο και πιο χρήσιμο σε σχέση με την υποχρέωση που έχει ο κάθε ιθύνοντα στο να βελτιώσει την κατάσταση που επικρατεί στη περιοχή του λόγο ελλείψεων υποδομών.

    Επιχείρημα αντιπαράθεσης: Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν και πεθαίνουν εδώ στη γη και η NASA ξοδεύει χρήματα για να στέλνει ανθρώπους στο διάστημα.

    Αν συμφωνείς με τις δυο προτάσεις μου το λες για να προχωρήσω στο επόμενο μήνυμα με τα επιχειρήματα μου, αλλιώς θα αναμένω διόρθωσή σου. Δεν θέλω να βάλω κάτι στο στόμα σου και να αναλώσουμε το χρόνο μας στο» τι πιστεύει ότι πιστεύεις ο άλλος.»

    Θα πρέπει να σου πω ότι είμαι κάτι λίγο… παραπάνω από αυτό που θα τον αποκαλούσε κάποιος «science enthusiast»…άρα θα πρέπει να περιμένεις μια σοβαρή επιχειρηματολογία..μια και δεν στο κρύβω, πριν 1 χρόνο αν με ρώταγες, περίπου τη γνώμη είχα και αυτή επικοινωνούσα.
    Η ελληνική δεν είναι μητρική μου γλώσσα γιαυτό να περιμένεις και αρκετά λάθη.

    Μου αρέσει!

   • Greek Skeptic Οκτώβριος 18, 2015 στο 19:16

    Νικόλα, δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα τον ορισμό σου (σίγουρα δεν κατάλαβα τα περί μεθοδολογικής φιλοσοφίας, δεν συμπαθώ τη φιλοσοφία).
    Ένα από τα επιχειρήματά μου στο άρθρο δεν ήταν μόνο πως η εξεύρεση λύσης σε προσβλήματα αφανισμού είναι άσχετη με τα άλλα προβλήματα, αλλά και πως το «εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν στη γη», είναι μια εντυπωσιακή απλοποίηση ενός εξαιρετικά δύσκολου προβλήματος. Η απλοποίηση αυτή γίνεται αποκλειστικά και μόνο για να προκαλέσει συναισθηματικές αντιδράσεις και όχι για να βοηθήσει στη λύση του προβλήματος.
    Αυτό που λέω είναι πως ο ορισμός σου είναι εστιασμένος στη δική μου θέση (δεν έχω πρόβλημα), αλλά η άλλη θέση είναι προβληματική για τους λόγους που ανέφερα.

    Μου αρέσει!

   • NickolasGaspar Οκτώβριος 19, 2015 στο 10:45

    Βασικά,προσπαθώ να απλοποιήσω την ερώτηση και όχι το πρόβλημα που γεννάει την ερώτηση…. ας δούμε τι θα καταφέρω.
    -«Θεωρείς την ελληνική μιζέρια αδικαιολόγητη απέναντι σε μια τέτοια ανακάλυψη(νερό στον Άρη). Θα έπρεπε δηλαδή η ηθική μας ως είδος να ορίζετε με βάση την αξία κάποιας ανακάλυψης και αναλόγως να ορίζει και τις προτεραιότητες στις ενέργειες οργάνωσης της κοινωνίας μας.
    -Θεωρείς άσχετες τις δαπάνες μιας Κρατικής υπηρεσίας διαστήματος, με την οικονομική ανισότητα που βιώνει η ίδια η χώρα της αλλά και οι χώρες-προτεκτοράτα της? (οι «ενέργειες οργάνωσης της κοινωνίας μας» που ανέφερα στην πάνω ερώτηση).

    θα θέσω το ερώτημά μου και διαφορετικά. «Είναι ηθικό και βιώσιμο, οι κυβερνήσεις να αγνοούν τόσο τρανταχτά κοινωνικά και ανθρωπιστικά προβλήματα και στο όνομα της επιστημονικής γνώσης και μελλοντικής εύρεσης τεχνολογικών λύσεων να διοχετεύουν κατά προτεραιότητα σε αυτούς τους σκοπούς, τόσο μεγάλα κεφάλαια πλούτου?
    Άλλωστε το καπιταλιστικό σύστημα στηρίζει την ύπαρξη και παραγωγή των κεφαλαίων του σε αυτούς τους ανθρώπους που φαίνεται να «αγνοεί» με τίμημα την ίδια τους τη ζωή.
    -Παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην λύση των προβλημάτων του παγκόσμιου πολιτισμού μας η απόδειξη άμεσης σχέσης » ανθρωπιστικό πρόβλημα» /» διαστημικές δαπάνες ερευνάς» από τις δεδομένες αρνητικές επιδράσεις της παγκόσμιας ανισότητας στις κοινωνίες μας? Κοινός παρανομαστής και στα δυο είναι οι διαθέσιμες δαπάνες από τον ίδιο πόρο…την φορολογία.
    Και αν ναι…γιατί να μιλάμε για άθλο και επίτευγμα της «Ανθρωπότητας»?( Η ζάχαρη στο τέλος της μερκενταλιστική περιόδου της Ευρώπη θεωρείτο ως μέγα αγαθό της ανθρωπότητας, που όμως το χαίρονταν μόνο η αστική και η ελιτίστικη κοινωνική τάξη και ήταν προϊόν δουλείας.)

    Τώρα πάνω στο θέμα της φιλοσοφίας που ανέφερες. Νομίζω ότι από τη στιγμή που τοποθέτησε λογικά πάνω σε ερωτήματα και ζητήματα, ασκείς μια κάποια φιλοσοφική μέθοδο ( ή μεταφυσική όπως την ονομάζει ο Αριστοτέλη), άσχετα με την κατάντια της Ακαδημαϊκής φιλοσοφίας τα τελευταία χρόνια και πόσο μπορεί να μη την συμπαθείς.
    Το αν γνωρίζεις ή όχι τις επίσημες ονομασίες των ομάδων- ιδεών της φιλοσοφίας, δεν το θεωρώ και τόσο σημαντικό να σου πω και την αλήθεια, ιδίως αν η λογική σου είναι ορθή! Το site σου όμως παρουσιάζει καθαρά φιλοσοφικές αναζητήσεις σε θέματα που απαιτούν σκέψη και ερεύνα στην πορεία εύρεσης γνώμης και άποψης.
    Τώρα το πόσο καλός μπορεί να είσαι, έχει να κάνει με το εύρος της έρευνας που κάνεις κατά την συλλογή της επιστημολογίας του κάθε θέματος , ή οποία θα τροφοδοτήσει και θα κατευθύνει την φιλοσοφική σου αναζήτηση.
    Καταλαβαίνω ότι δεν είσαι οπαδός του υπερφυσικού γιαυτό και ανάφερα τις δυο νατουραλιστικές φιλοσοφικές προσεγγίσεις που απορρίπτουν μεταφυσικές εξηγήσεις.Άρα με την μεθοδολογική, εννοούσα τα δεδομένα που παίρνουμε κατα βάση από τους κλάδους της επιστήμης και με την νατουραλιστική εννοούσα ότι την ερμηνεία αυτών των δεδομένων με βάση το πως δουλεύει ο φυσικός μας κόσμος.

    Μου αρέσει!

 3. andreannacookie Οκτώβριος 2, 2015 στο 22:37 Reply

  Τι ωραίο άρθρο! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Θα ήταν όμως ωραίο εάν ανέφερες και το γεγονός ότι με αυτές τις ανακαλύψεις ερχόμαστε λίγο πιο κοντά στην εύρεση των απαντήσεων στα διάφορα ερωτήματα για την ζωή σε αυτόν τον μυστηριώδη -για εμάς- κόσμο.

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Οκτώβριος 3, 2015 στο 09:03 Reply

   Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.
   Έχεις δίκιο. Μαθαίνουμε συνεχώς νέα πράγματα με κάθε ανακάλυψη, αλλά φοβάμαι πως θα σε απογοητεύσω. Για κάθε απάντηση που παίρνουμε δύο νέες ερωτήσεις προκύπτουν. Αυτή είναι η ζωή.
   Αν θες να διαβάσεις κάτι ενδιαφέρον πάνω σε αυτό δες την ιστορία «Γενηθήτω το φως». Θα τη βρεις εύκολα με το εργαλείο εύρεσης.

   Μου αρέσει!

   • andreannacookie Οκτώβριος 3, 2015 στο 11:12

    Φυσικά και το έχω ήδη διαβάσει! Είσαι ο αγαπημένος μου blogger! Κάνεις άριστη δουλειά.

    Μου αρέσει!

   • Greek Skeptic Οκτώβριος 3, 2015 στο 14:24

    Merci!

    Μου αρέσει!

 4. NickolasGaspar Οκτώβριος 25, 2015 στο 21:43 Reply

  Πιστεύω ότι η έλλειψη ταξικής συνείδησης και η θολή ανηθικότητα του συστήματός μας, μας κάνει να μην βλέπουμε τις προτεραιότητες που θα έπρεπε να υποστηρίζουμε.

  Μου αρέσει!

 5. Σελίδες Ιστορίας Αύγουστος 3, 2016 στο 22:54 Reply

  Όπως πανω κατω ειπώθηκε, το πρόβλημα είναι οτι καμιά από αυτές τις «δηλώσεις αφύπνισης» δεν ασχολείται με το πρόβλημα. Πρόχειρη ηθικολογία. Πχ αν ξεπερνάγαμε το λογιστικό εφιάλτη της μεταφοράς και ρίχναμε το μισό νερό από τα ποτηρια μας και τα μπάνια μας εκεί με αλεξίπτωτα, πάλι στα ίδια βρώμικα θα έπιναν μετά από λίγο. Οι λύσεις σε αυτά τα θέματα είναι πιο απλές απ΄όσο μπορεί να φανταστεί κανείς. Πχ μπορεί να είναι δημιουργία αποχετευτικού συστήματος, ή κάποιου φράγματος ή η πάυση των εξοπλισμών προς αυτές τις χώρες. Ακόμη και οι αρχαίοι λαοί είχαν καταλάβει ότι δεν κατουράς εκεί που πίνεις και είχαν πάρει τα μέτρα τους. Βεβαίως οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν τη γενική τάση να δημιουργούν προβλήματα στους άλλους και όχι να τα λύνουν. Πάρτε παράδειγμα τα ξεφτιλίκια της ανοικοδόμησης της Αιτής, όπου οι εργολάβοι φάγανε μια ανθρωπιστική βοήθεια μαμούθ με την ανοχή κ ευλογία των δυτικών κυβερνήσεων.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: