Να διδάσκονται τα θρησκευτικά ή όχι;


Μεγάλη φασαρία έχει γίνει με τη δήλωση μελών της κυβέρνησης πως θα άλλαζε η διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών.

Έχω ξαναπάρει θέση για το θέμα και θα το κάνω ξανά, εν συντομία, όχι γιατί με διαβάζουν χιλιάδες (17 άτομα όλα και όλα), αλλά γιατί θέλω να το έχω γραπτώς.

Το μάθημα των θρησκευτικών όπως είναι σήμερα, ένα καθόλα κατηχητικό μάθημα με μοναδικό στόχο τη προσέγγιση και τον προσυλητισμό των νέων (είναι χωρίς αμφιβολία στη κατάλληλη ηλικία για να γίνουν αιώνιοι πελάτες της θρησκείας), είναι όχι μόνο άχρηστο και προσβλητικό αλλά και αντισυνταγματικό.

Με τη διδασκαλία αυτού του μαθήματος η εκκλησία ομολογεί πως δεν μπορεί να τραβήξει νέους και βάζει το κράτος να το κάνει.

Τα επιχειρήματα των άθεων περί αναγένησης και άλλα παρόμοια με αφήνουν αδιάφορο. Επίσης αδιάφορο με αφήνει το επιχείρημα των πιστών που λέει «αφού τα θρησκευτικά είναι στη διακριτική ευχέρεια του γονιού να αποφασίσει, γιατί να μην είναι και η ιστορία, η λογοτεχνία, κτλ». Από τα πιο χαζά επιχειρήματα και ουδείς σκεπτόμενος θα έπρεπε να τα χρησιμοποιεί. Ουδείς πιστός επίσης πρέπει να πιστεύει πως ο Χριστιανισμός έγινε ξαφνικά το θύμα και οι Χριστιανοί οι μάρτυρες. Καταλαβαίνω πως τους αρέσει αυτή η ιδέα, υποστηρίζεται από τη θρησκεία τους, αλλά όταν είσαι το 95% δεν νομίζω πως σου ταιριάζει ο ρόλος του θύματος.

Το θέμα είναι απλό: τα θρησκευτικά πρέπει να αλλάξουν και να γίνουν θρησκειολογία. Να διδάσκονται και οι άλλες θρησκείες αντικειμενικά.

Δύσκολο; Πολύ, ειδικά στην Ελλάδα όπου η κυβέρνηση δεν κινείται χωρίς την έγκριση των αντρών με τα μαύρα.

Αλλά μέχρι να αλλάξει αυτό, θα πρέπει τα θρησκευτικά να είναι εντελώς προεραιτικά και χωρίς πολλά χαρτιά και δικαιολογητικά. Στη τελική νομίζω πως στη Βίβλο, κάπου μεταξύ του φιδιού που μιλάει και του διωγμού των δαιμονισμένων γουρουνιών από τον Ιησού, λέει: όστις θέλει οπίσω μου έλθει, με έμφαση στο όστις.

filis_ieronymos-630x387

Advertisements

Tagged: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: