Η σήμανση των γενετικά τροποποιημένων τροφών δεν έχει νόημα


Για τις γενετικά τροποποιημένες τροφές (ΓΤΤ) αλλά και τις οργανικές έχω γράψει πολλές φορές (εδώ και εδώ και αλλού).

Εν συντομία να αναφέρω πως η επιστήμη, μέχρι στιγμής, είναι ξεκάθαρη και οι ΓΤΤ που κυκλοφορούν είναι ασφαλείς για κατανάλωση από τους ανθρώπους και τα ζώα ενώ παράλληλα δεν κάνουν κακό στο περιβάλλον.

Από την άλλη οι οργανικές τροφές μοιάζουν να είναι ένα μαρκετινίστικο κόλπο και δεν προσφέρουν τίποτε παραπάνω από τις συμβατικά καλλιεργημένες τροφές.

Πληροφορίες για όλα αυτά μπορείτε να βρείτε στους παραπάνω συνδέσμους όπου θα βρείτε και τις πηγές στις οποίες βασίζονται αυτά τα συμπεράσματα.

Τον τελευταίο καιρό όμως παρατηρώ μια συνεχώς αυξανόμενη σε ένταση προσπάθεια να σημανθούν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι ενώ είναι μειοψηφία φωνάζουν σαν πλειοψηφία, θέλουν όλες οι τροφές που περιέχουν κάτι γενετικά τροποποιημένο, να έχουν ειδική σήμανση στη συσκευασία τους.

Η σήμανση αυτώ των τροφών δεν θα βοηθήσει κανένα και θα σας πω γιατί.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια πειράζουμε το γονιδίωμα των τροφών μας. Από τους απλούς αγρότες που επέλεγαν τις σοδιές με βάση τα χαρακτηριστικά των φυτών που ήθελαν, μέχρι τις επιστημονικές τεχνικές του σήμερα. Τα τελευταία 20 χρόνια εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο τρώνε αυτές τις τροφές. Περίπου το 70% των επεξεργασμένων τροφών που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ μόνο, περιέχουν κάποια συστατικά που είναι γενετικά τροποποιημένα. Η γενετική τροποποίηση των τροφών είναι μια διαδικασία και όχι ένα συστατικό.
Μέχρι σήμερα βάζουμε ειδικές σημάνσεις στις συσκευασίες μόνο για συστατικά τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα σε κάποιους καταναλωτές, όχι για διαδικασίες παραγωγής.
Αν κάποιος επιμείνει να σημάνουμε τη διαδικασία, τότε θα πρέπει να σημανθούν και οι άλλες διαδικασίες παραγωγής, όπως η τεχνητή επιλογή (από την οποία έχουν προκύψει όλα τα τρόφιμα εκτός των ΓΤΤ), τη μεταλλαξιογένεση μέσω ραδιενέργειας (όπου τα φυτά εκτίθενται στη ραδιενέργεια και ελπίζουμε κατά τύχη να προκύψει μια μετάλλαξη που να μας αρέσει) και άλλες αδιάφορες μεθόδους με τις οποίες ουδέποτε ασχοληθήκαμε στα τελευταία χιλιάδες χρόνια που καταναλώνουμε τροφές. Οι μοναδικές περιπτώσεις όπου φαίνεται η διαδικασία είναι όταν η εταιρία αποφασίζει πως υπάρχει επικοινωνιακό όφελος, όπως η παστερίωση του γάλακτος.

Η σήμανση θα αυξήσει τα κόστη των τροφίμων. Η διαδικασία διαχωρισμού των τροφών σε ΓΤΤ και μη ΓΤΤ θα προσθέσει αρκετά βήματα στη παραγωγή ώστε να υποχρεώσει τους αγρότες να αυξήσουν τις τιμές τους.

Αν κάποιος θέλει να ξέρει ποιες είναι η ΓΤΤ και ποιες όχι, μπορεί και σήμερα. Όλες οι οργανικές τροφές έχουν τη συγκεκριμένη ένδειξη στη συσκευασία διότι οι καταναλωτές πιστεύουν πως αυτά είναι καλύτερα για αυτούς.

Ειδικά ο τελευταίος λόγος θα έπρεπε να είναι αρκετός και να μην χρειάζεται περισσότερες αλλαγές. Αν θες να φας «ασφαλείς» τροφές (αν και οι οργανικές δεν είναι πιο ασφαλείς από τις ΓΤΤ), απλώς βρες τα οργανικά και πλήρωσε πιο πολλά.

Στην ουσία η προσπάθεια να σημανθούν οι ΓΤΤ είναι άλλο ένα μαρκετινίστικο κόλπο και τίποτε παραπάνω. Οι ΓΤΤ δεν είναι επικίνδυνες, δεν είναι λιγότερο ασφαλείς, δεν είναι λιγότερο θρεπτικές, είναι όμως πιο φθηνές από τις οργανικές.

Η καμπάνια για σήμανση των ΓΤΤ δεν είναι τίποτε παρά μια καμπάνια φόβου και τρομοκράτησης με χιλιάδες θύματα ήδη!
Κάθε χρόνο τυφλώνονται περιπου 500.000 παιδιά σε όλο το κόσμο και τα μισά πεθαίνουν από έλλειψη βιταμίνης Α. Οι επιστήμονες έχουν φτιάξει ρύζι που παράγει Beta-carotene, από την οποιά παράγεται η βιταμίνη Α. Με αυτή τη τροφή χιλιάδες παιδιά, σε μερικές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, θα απέφευγαν τη τύφλωση ή και το θάνατο. Αλλά ή Greenpeace και άλλες οργανώσεις αντιδρούν στη χρήση ενός ρυζιού το οποίο οι έρευνες έχουν δείξει πως είναι ασφαλές. Οι θάνατοι αυτοί οφείλονται στη παραπληροφόρηση που τόσο εύκολα μοιράζουν αυτοί που αντιστέκονται στην επιστήμη απλώς και μόνο επειδή δεν τη καταλαβαίνουν!

Στη τελική η επιστήμη είναι ξεκάθαρη στο θέμα και όλες οι σοβαρές έρευνες που έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια, έχουν δείξει πως οι ΓΤΤ είναι ασφαλείς. Η σήμανση τους θα ήταν ένα κόλπο εκφοβισμού και θα ανέβαζε τις τιμές πληγώνοντας κυρίως τους φτωχότερους σε όλο τον κόσμο και όχι τους πλούσιους οι οποίοι και σήμερα μπορούν να αγοράσουν οργανικά χωρίς πρόβλημα.

GMO labels

Advertisements

Tagged: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: