Τελικά κάνω προπαγάνδα;


Σχόλιο φίλου του μπλογκ:

Κρίμα που από ένα πολύ καλό σκεπτικιστικό σάιτ, κατέληξε να γίνεται πολιτική προπαγάνδα.

Το σχόλιο αυτό, αν και σύντομο, έχει πολύ ουσία και σκεφτόμουν να απαντήσω στα σχόλια, αλλά ταιριάζει καλύτερα σαν άρθρο.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι «προπαγάνδα» σημαίνει:

συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια διάδοσης πολιτικών, θρησκευτικών κτλ. ιδεών και απόψεων με σκοπό τον επηρεασμό της συνείδησης της κοινής γνώμης προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και με συγκεκριμένους στόχους

Αν η προπαγάνδα σημαίνει το παραπάνω τότε όλοι κάνουμε προπαγάνδα και μάλιστα αρκετά συχνά στη ζωή μας. Κάθε φορά που προσπαθούμε να αλλάξουμε τη γνώμη κάποιου κάνουμε προπαγάνδα.

Αλλά η λέξη έχει πλέον μια αρνητική χροιά και δεν θα την αγνοήσω. Ο φίλος με κατηγορεί πως προσπαθώ να διαστρεβλώσω την αλήθεια ώστε να πετύχω κάποιο δικό μου στόχο.

Αν συνυπολογίσουμε πως το σχόλιο το άφησε σε πολιτικό άρθρο νομίζω πως είναι προφανές πως δεν συμφωνεί με τις πολιτικές μου απόψεις, κάτι καθόλου κακό ή περίεργο.

Όπως στα άλλα θέματα, έτσι και στη πολιτική, προσπαθώ να φέρω λογική και επιχειρήματα και να εκθέσω τις απόψεις μου όσο πιο ψύχραιμα μπορώ. Δεν βρίζω και δεν απορρίπτω χωρίς να διαβάσω.

Στην ουσία όμως.

Ο φίλος που έγραψε το σχόλιο ενοχλήθηκε διότι η θέση μου είναι διαφορετική από τη δική του. Λογικό και αυτό, αλλά η χρήση της λέξης «προπαγάνδα» δίνει άλλο νόημα. Εννοεί, έστω και πλάγια, πως λέω ψέματα και πως έχω «άλλους στόχους».

Αν κάποιος λέει ψέματα, ο καλύτερος τρόπος να τον εκθέσεις δεν είναι να τον πεις ψεύτη, αλλά να δείξεις την αλήθεια. Για να γίνει αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσεις επιχειρήματα και όχι αφορισμούς. Αν ο φίλος λοιπόν θέλει να μου δείξει που κάνω λάθος, ή να με αποκαλύψει ως ψεύτη, θα πρέπει να δώσει επιχειρήματα.

Από την άλλη, η λέξη προπαγάνδα κουβαλά και την ιδέα του κατευθυνόμενου ψεύδους. Αυτή βέβαια είναι μια κατηγορία που έχω δεχθεί πολλές φορές και αν είχα ένα ευρώ κάθε φορά που την άκουγα θα είχα…αρκετά ευρώ.

Στη τελική ο φίλος ενοχλήθηκε που έχω άλλη θέση από τον ίδιο. Δεν είναι περίεργο, αν το καλοσκευτείς, ως άθεος, φιλελεύθερος και Ολυμπιακός αποτελώ μειονότητα στην Ελλάδα.

Το βασικότερο λάθος όμως του φίλου είναι πως, όσο τα θέματα με τα οποία ασχλούμουν συμφωνούσαν με τις δικές του ιδέες, το μπλογκ ήταν ενδιαφέρον. Μόλις διαφωνήσαμε, άρχισα να μοιράζω προπαγάνδα. Στα προηγούμενα 500 άρθρα είχα ενδιαφέρον και στα τελευταία 4-5 έγινα κακός.

Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν με απασχόλησε να χαϊδέψω αυτιά. Τη γνώμη μου λέω και αν κάποιος δεν συμφωνεί είναι ελεύθερος να σχολιάσει. Δεν σβήνω σχόλια και όλες οι απόψεις περνάνε.

Εναλλακτικά όμως θα μπορούσε να αναρωτηθεί για ποιο λόγο έχω μια συγκεκριμένη θέση, αν αυτή η θέση είναι λογική και, γιατί όχι, να το συζητήσουμε. Ακόμα και αν δεν αλλάξει/ω γνώμη μπορεί να μάθει/ω κάτι για τις δικές μου/του θέσεις και αυτό είναι πάντα κέρδος.

Η ιδέα πάντως πως ένα μπλογκ που μετά βίας ξεπερνά τα 200 views την ημέρα κάνει προπαγάνδα είναι…κολακευτική.

ΥΓ: Έχω πολύ καιρό να γράψω σε αυτό το μπλογκ. Αυτό έχει συμβεί για δύο λόγους: 1. σχολιάζω περισσότερο πολιτικά θέματα (Facebook, Twitter) και αυτά προσπαθώ να τα κρατήσω μακρυά από εδώ, όσο μπορώ. 2. η προσπάθεια να βρω μια δουλειά να συντηρήσω την οικογένειά μου μου έπαιρνε αρκετό χρόνο.
Ελπίζω, τώρα που επιστρέφουμε σε κάτι σαν κανονικότητα, να μπορέσω να αφιερώσω ξανά λίγο περισσότερο χρόνο σε στη συγγραφή των συνηθισμένων αερολογιών, αν και όσο καιρό δεν γράφω το κοινό μου έχει συρρικνωθεί αρκετά…

Bundesarchiv_Bild_146-1968-101-20A,_Joseph_Goebbels

Advertisements

Tagged: , , ,

4 thoughts on “Τελικά κάνω προπαγάνδα;

 1. Κώστας Παπανικολάου Αύγουστος 3, 2015 στο 13:35 Reply

  Κατ’ αρχήν δεν είχα κανένα σκοπό να προσβάλω και να θίξω τον οικοδεσπότη του μπλογκ. Το σχόλιό μου δεν ήταν ούτε επιθετικό ούτε ειρωνικό. Ήταν ένα παράπονο πιο πολύ. Είδα πολλά σάιτ να αλλάζουν ύφος και περιεχόμενο τα τελευταία χρόνια, λόγω των συνθηκών, και παρότι είναι κατανοητό με στενοχωρεί. Δεν με ενοχλεί όμως σίγουρα.

  Με τον συγγραφέα διαφωνώ πολιτικά. Δεν υπονόησα όμως ότι ψεύδεται. Οποιοσδήποτε έχει μια ισχυρή πολιτική άποψη, προπαγανδίζει τη θεωρία του και εφόσον πιστεύει ότι είναι κοινωνικά σωστή η θέση του την υπεραμύνεται και πολύ καλά κάνει. Πιστεύει ότι είναι μειονότητα όμως και νιώθει αμέσως την ανάγκη να αμυνθεί. Πιστεύω και εγώ το ίδιο για τον εαυτό μου και το καταλαβαίνω και αυτό.

  Και κλείνοντας, θα κάνω και εγώ ένα πολιτικό σχόλιο. Όταν βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ, χαμογέλασα με θλίψη γιατί περίμενα ότι στους οικονομικούς τομείς θα αποτύγχαναν. Ήλπιζα να εφαρμόσουν κάποια κοινωνικά αιτήματα που είχαν, αλλά αυτά χάθηκαν σε ένα βορτεξ μάλλον.

  Συγγνώμη που σας κούρασα.

  Μου αρέσει!

 2. Νίκος Αύγουστος 4, 2015 στο 08:13 Reply

  Επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τον ορισμό της προπαγάνδας, κάπου διάβασα αυτό: «…αν καταλάβεις ότι προσπαθεί να περάσει μηνύματα, τότε δεν λέγεται προπαγάνδα. Η προπαγάνδα πετυχαίνει το σκοπό της όταν έχει καταφέρει να κατευθύνει τις συνειδήσεις, χωρίς να καταλάβουν ότι χειραγωγήθηκαν…»ή κάπως έτσι.

  Επειδή είναι σκληρή και αρνητική λέξη, καλό είναι να χρησιμοποιείται με πολύ προσοχή. Στις μέρες μας, είναι δύσκολο να επικρατήσει σε μέρη που ισχύει η ελευθερία του λόγου και υπάρχει έκθεση σε τόσες πολλές απόψεις.

  Υ.Γ. Εύχομαι όλα να πάνε καλά για σένα και την οικογένεια σου.

  Μου αρέσει!

 3. DeadEnd Ιανουαρίου 6, 2016 στο 05:55 Reply

  Εφόσον γράφεις κάτι στο blog σου και όχι σε καμιά εφημερίδα ή κανένα κανάλι(αυτά κι’αν σκίζουν από αντικειμενικότητα) δεν τίθεται θέμα «προπαγάνδας». Όποιος θέλει μπαίνει, δεν υποχρεώνεις κανέναν να ενστερνιστεί αυτά που γράφεις· αν και δε νομίζω να αλλάξει κανείς γνώμη διαβάζοντας απλά τις προσωπικές απόψεις κάποιου άλλου.
  Όλες οι γνώμες είναι υποκειμενικές και ο καθένας μας έχει και από μία. Ο κάθε φιλελεύθερος, αριστερός, δεξιός, εθνικιστής κλπ. και γενικά ΟΛΟΙ ΜΑΣ βλέπουμε τα πράγματα από τη δική
  μας σκοπιά, ασκώντας κριτική στους «άλλους» αλλά ποτέ(ή σπάνια) στη δική μας ιδεολογία(την ιερή μας αγελάδα). Κανείς(;) δε φαίνεται διατεθειμένος να αλλάξει……..

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Ιανουαρίου 6, 2016 στο 09:11 Reply

   Κατά καιρούς παίρνω μηνύματα θετικά, από άτομα που μου λένε πως άλλαξαν θέση σε κάποιο θέμα.
   Κυρίως όμως κάνω αυτό που λέμε «preach to the choir», απευθύομαι σε αυτούς που είναι σαν εμένα.
   Στόχος μου δεν είναι να αλλάξω κάποιον που σήμερα είναι εκ διαμέτρου αντίθετος μιας και, όπως λες και εσύ, ένας τέτοιος δεν θα αλλάξει, αλλά να προλάβω τη παγιοποίηση των θέσεων κάποιου που δεν έχει καταλλήξει ακόμα. Κάποιου που κάθεται στον φράχτη μεταξύ θέσεων.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: