Μη προσεύχεστε για το Νεπάλ


Πριν λίγες μέρες, φίλη στο Facebook έβαλε ένα status το οποίο προέτρεπε τους δικούς της φίλους να μην προσεύχονται για τα θύματα του σεισμού στο Νεπάλ διότι η προσευχή δεν προσφέρει τίποτα και, αν θέλουν, θα μπορούσαν να κάνουν μια δωρεά, μικρή ή μεγάλη.

Περιττό να πω πως συμφωνώ απόλυτα με αυτή τη λογική. Έχω πει πολλές φορές πως η προσευχή δεν λειτουργεί και δεν προσφέρει τίποτα σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Ίσως να προσφέρει κάτι σε αυτούς που προσεύχονται, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα, αλλά δεν έχει τόση σημασία γιατί αν προσεύχεσαι για τον εαυτό σου, έχεις χάσει το νόημα.

Κάποιος φίλος της φίλης που έγραψε το status αυτό απάντησε πως βεβαίως η προσευχή είναι χρήσιμη και πως δεν είναι ο θεός που σκότωσε τους ανθρώπους αλλά… οι άνθρωποι!

Η λογική του είναι πως οι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα σπίτια που γκρεμίζονταν από το σεισμό και, αν τα σπίτια ήταν γερά, δεν θα είχαμε θύματα.

Εντυπωσιακή η λογική, δεν λέω. Εντυπωσιακή διότι ο φίλος επιλέγει να αγνοήσει ένα τεράστιο και σημαντικότατη ιδιότητα του θεού και τον μικραίνει προκειμένου να τον προσαρμόσει σε αυτό το γεγονός.

Προφανώς ούτε ο ίδιος πιστεύει πως ο σεισμός είναι ανθρωπογενής, εκτός και αν είναι από αυτούς που πιστεύει στο HAARP και σε άλλα μαγικά εργαλεία μαζικής καταστροφής. Αλλά από το γραπτό του δεν φαίνεται αυτό. Οπότε θα αντιμετωπίσουμε το σχόλιό του εντελώς θρησκευτικά.

Ο θεός είναι λοιπόν αυτός που προκάλεσε το σεισμό, αλλά οι άνθρωποι φταίνε που πέθαναν χιλιάδες, διότι δεν έχτισαν σωστά σπίτια.

Αλλά αυτή η ιδέα είναι λάθος σε πολλά επίπεδα και προκειμένου να λειτουργήσει πρέπει να μικρύνει ο θεός.

Διότι ο άνθρωπος, ακόμα και στις πιο προηγμένες χώρες, δεν έχει φτιάξει σπίτια που να αντέχουν τους πιο δυνατούς σεισμούς. Συνεπώς ο θεός πρέπει να γνώριζε πως όχι μόνο δεν έχουμε την απόλυτη προστασία για τους σεισμούς, αλλά και πως αν γίνει σεισμός σε αυτή τη χώρα, όπου η τεχνολογία δεν είναι τόσο προηγμένη, τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά.

Γνωρίζοντας αυτά λοιπόν, ο θεός έστειλε το σεισμό στο Νεπάλ και είχαμε χιλιάδες νεκρούς.

Κάποιος μπορεί να πει πως αν ο άνθρωπος είχε ρίξει όλες τους τις δυνάμεις σε ανάπτυξη τεχνολογίας και όχι σε όπλα και πολέμους, τώρα θα είχε λύσει αυτό το πρόβλημα. Ίσως, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Άσε που ο θεός, όντας παντογνώστης, θα έπρεπε να ήξερε πριν καν μας φτιάξει από λάσπη, με ποιο τρόπο θα φερθούμε και τι θα κάνουμε. Δεν νοείται ένας παντογνώστης να εκπλήττεται από κάτι που δεν περίμενε! Αν δεν περίμενε κάτι τότε δεν είναι παντογνώστης.

Από την άλλη, το να πεις πως ο θεός τιμώρησε τους Νεπαλέζους διότι οι Αμερικανοευρωπαίοι δεν έριξαν όσο χρήμα μπορούσαν στη πρόβλεψη σεισμών αλλά σε όπλα (πχ), είναι αισχρό, για τον θεό. Τιμωρεί τους αθώους για τα λάθη των ενόχων; Αν πραγματικά είναι ένα μάθημα συμπεριφοράς, δεν θα έπρεπε να γκρεμίσει τις χώρες που έχουν μεγάλες βιομηχανίες όπλων;

Διασκεδαστικό παιχνίδι λογικής, δεν λέω, αλλά ανούσιο.

Το συμπέρασμα είναι ένα. Αν θέλει κάποιος να βοηθήσει τα θύματα του σεισμού αλλά και οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο, τότε πρέπει να κάνει κάτι χειροπιαστό και να μην περιμένει να λυθούν τα προβλήματα επειδή έκλεισε τα μάτια και μίλησε στον ουράνιο πατερούλη.

Η προσευχή είναι ένας τρόπος να μην κάνεις τίποτα και να νομίζεις ότι έκανες πολλά.

Advertisements

Tagged: ,

2 thoughts on “Μη προσεύχεστε για το Νεπάλ

 1. εγώ Μαΐου 4, 2015 στο 18:11 Reply

  «Άσε που ο θεός, όντας παντογνώστης, θα έπρεπε να ήξερε πριν καν μας φτιάξει από λάσπη, με ποιο τρόπο θα φερθούμε και τι θα κάνουμε»

  Έτσι για το καλαμπούρι αν ταινίες όπως «Η τεχνητή νοημοσύνη» κρύβουν μια μελλοντική δόση αλήθειας,τότε μπορούμε να πούμε ότι ίσως και να μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο του ανθρώπου (όπου άνθρωπος βάλε θεός) η ιδιότητα αυτή,με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γνωρίζει ο άνθρωπος πως θα φερθεί και τι θα κάνει στη συνέχεια μόνο του το «ρομποτ»..δηλαδή ο προγραμματισμός μπορεί να έγινε μια χαρά στην αρχή αλλά κάποιες παράμετροι ίσως να ήταν δύσκολο να καθοριστούν από πριν και πήγαν στραβά.. 🙂

  (έτος 2150)

  Μου αρέσει!

 2. Κατερίνα Μαΐου 23, 2015 στο 19:44 Reply

  Ο ίδιος άνθρωπος που θεωρεί πως οι Νεπαλέζοι πέθαναν εξ’ αιτίας των ανθρώπων (που δεν έφτιαξαν γερά σπίτια), στοιχηματίζω πως την ίαση ενός ανθρώπου από μια πολύ δύσκολη ασθένεια και μετά από μακρόχρονη θεραπεία, θα την αποδώσει στον θεό του κι όχι στους γιατρούς. Ή άντε να τους δώσει κρέντιτ γιατί με τη βοήθεια, πάντα, του θεού, έκαναν κι αυτοί το μικρό κάτι τις τους. Δε βρίσκεις άκρη με τους θρήσκους. Τα πάντα τα κόβουν και τα ράβουν στα μέτρα τους.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: