Το μέλλον της Ελλάδας


Σε αυτό το blog έχω πολλές φορές επικαλεστεί τις μαντικές μου ικανότητες και μέχρι σήμερα έχω πέσει μέσα κάθε φορά.

Θα το κάνω λοιπόν άλλη μια φορά, θα κάνω μια πρόβλεψη χρησιμοποιώντας τη μοναδική ενόρασή μου και θα προβλέψω το μέλλον αυτής της χώρας.

Έγραψα χθες στο facebook πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εντολή να κρατήσει την Ελλάδα εντός ευρώ και να διαπραγματευτεί για την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Έγραψα επίσης πως αυτό οφείλει να κάνει.

Αλλά είμαι αφελής. Κάθε κυβέρνηση, αν δει πως η υπόσχεση που είχε δώσει στο λαό είναι, για οποιοδήποτε λόγο, ανεφάρμοστη, απλώς αλλάζει πολιτική, προσαρμόζεται στις υπάρχουσες συνθήκες και προχωρά.

Το ίδιο λοιπόν θα μπορούσε να κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εφόσον βλέπει πως η ΕΕ δεν συμφωνεί με τις ιδέες του σχετικά με το τι πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί στην Ελλάδα, θα μπορούσε να αναπροσαρμοστεί και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαιτούμενες για νέο δάνειο. Να σπάσει τις ρίζες του παλαιοκομματισμού στην Ελλάδα!

Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα απλό κόμμα. Δεν είναι ούτε αντιδραστικός ούτε και ριζοσπάστης. Αντιθέτως, μέχρι στιγμής έχει φροντίσει να ασχοληθεί σχεδόν αποκλειστικά με τον δημόσιο τομέα και να κάνει ότι μπορεί για να προσλάβει απολυμένους ή νέους υπαλλήλους. Αυτή η πολιτική μόνο ριζοσπαστική δεν είναι για τα Ελληνικά δεδομένα.

Επειδή όμως μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν άτομα τα οποία είναι ξεκάθαρα τοποθετημένα υπέρ της επιστροφής στη δραχμή, είναι προφανές πως μια από τις επιλογές που έχει το κόμμα, αν οι διαπραγματεύσεις δεν φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο, είναι η χρεοκοπία εντός ευρώ και σταδιακή αλλαγή νομίσματος (δεν είναι εύκολο να γίνει με τη μία).

Οι μαντικές μου ικανότητες λοιπόν δείχνουν πως τα μέλη της κυβέρνησης μας προετοιμάζουν για ένα τέτοιο σενάριο. Αρκετοί μιλάνε για ρήξη, άλλοι για δραχμή, και η γενικότερη ρητορεία είναι πως η Γερμανοκρατούμενη Ευρώπη μας θέλει στα γόνατα.

Οι μαντικές μου ικανότητες λοιπόν μου λένε πως σύντομα, ο Αλέξης θα βγει στις τηλεοράσεις και θα πει πως η κακιά Ευρώπη δεν μας θέλει αυτόνομους αλλά σκλαβωμένους κάτω από τη Γερμανική μπότα. Όχι επί λέξει, αλλά αυτό θα είναι το νόημα.

Θα μας πει λοιπόν πως δεν μπορεί να το δεχθεί αυτό και πως θα ζητήσει δημοψήφισμα για να του πούμε αν θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ ή όχι.

Σήμερα βέβαια, αν κάνει το δημοψήφισμα, οι ψήφοι υπέρ της παραμονής θα είναι συντριπτικοί. Αλλά όσο τραβάνε και άλλο οι διαπραγματεύσεις που δήθεν γίνονται, όσο η αγορά στραγγίζει και ξεπερνά τα όρια αντοχής και αρχίσει να διπλώνει και να χάνονται θέσεις, σε συνδυασμό με την αντιγερμανική ρητορεία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να ρίξει το φταίξιμο στους ξένους ώστε να πληγωθεί ο ίδιος όσο το δυνατόν λιγότερο και ταυτοχρόνως να αλλάξει το κλίμα για το ευρώ.

Το βασικό νόημα πίσω από τη κυβερνητική επικοινωνία θα είναι:

«οι Ευρωπαίοι βάζουν χέρι στην ανεξαρτησία μας και θέλουν να ελέγχουν τον ελεύθερο και περήφανο λαό (πάρε δηλώσεις από ΑΝΕΛ και άλλα μέλη της ακροδεξιάς) ορίζοντας την οικονομική μας πολιτική και στερώντας δουλειά από τους μεγάλους και γάλα από τα παιδιά. Αυτό δεν είναι επιτρεπτό! Αν βγούμε από την ΕΕ θα είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε ότι θέλουμε. Ψηφίστε να μου δώσετε τη δυνατότητα να μας ελευθερώσω!»

Όταν οι άλλες, οι φτωχότερες από εμάς χώρες, παρακαλούν να μπουν στην ΕΕ, εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βγούμε. Δεν ξαφνιάζομαι, αριστερά ψηφίσαμε.

Αυτά λοιπόν βλέπω στο μέλλον της χώρας και το δικό μας.

Αναστάτωση, φτώχεια, τρομοκρατία (μπροστά στην οποία θα ωχριά η καμπάνια της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές), πανικό, προσφορά ψευδολύσης με το δημοψήφισμα, και, αν βγούμε από την ΕΕ, επιστροφή 50 χρόνια πίσω και απομόνωση. Ας μη μιλήσουμε για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τη Τουρκία εντελώς απομονωμένοι.

Θα πετύχω στις προβλέψεις μου; Μέχρι σήμερα δεν έχω πέσει έξω, αλλά οι προβλέψεις μου ήταν λίγο πιο βατές. Το να προβλέψεις ποιος θα πάρει το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα είναι λίγο ευκολότερο.

Ελπίζω να πέσω έξω. Δεν σας κρύβω πως μια από τις μεγαλύτερες ικανοποιήσεις που θα μπορούσα να έχω θα είναι να μου λέτε πόσο έξω έπεσα και πόσο βλάκας είμαι. Θα το χαρώ πολύ περισσότερο από όσο νομίζετε.

Αλλά μέχρι σήμερα και με τα δεδομένα που έχουμε, οι μαντικές μου ικανότητες αυτά λένε. Ελπίζω να κάνω λάθος και σε 5 χρόνια από σήμερα, με πρωθυπουργό τον Αλέξη, γιατί όχι, να κοιτάμε πίσω σε αυτή τη περίοδο και να γελάμε λέγοντας πόσο καλά τα έχουμε καταφέρει και πόσο πλούσιοι είμαστε.

Μακάρι.

Advertisements

Tagged: , , , , , , ,

6 thoughts on “Το μέλλον της Ελλάδας

 1. Dimitris Μαρτίου 30, 2015 στο 15:36 Reply

  Παρακολουθώ το blog εδώ και λίγο καιρό και από την πρώτη στιγμή έκανα subscribe στα RSS feeds. Δεν έχω σχολιάσει ποτέ, αλλά δεν έχω διαφωνήσει και σε κάτι ως τώρα. Στην περίπτωση αυτή, όμως, θα ήθελα να σχολιάσω κάτι: Συμφωνώ μέχρι και στο κόμμα! Τα λόγια είναι σαν να τα έχω γράψει εγώ. Εύχομαι να είμαστε απαίσιοι καταστροφομανείς και βλάκες. Δυστυχώς, έως τώρα, αλλιώς δείχνουν τα πράγματα… Το καράβι πάει κατευθείαν στα βράχια. Κάποιοι ψαγμένοι θα καταλάβουν.

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Μαρτίου 30, 2015 στο 15:54 Reply

   Συμφωνούμε μεν, μην το βλέπεις σαν συνωμοσία δε. Αν αυτά υλοποιηθούν δεν θα είναι προϊόν συνωμοσίας αλλά η ροή των πραγμάτων. Αν υπάρχει σχέδιο, εγώ δεν το γνωρίζω.
   Σε ευχαριστώ για τα καλά σου σχόλια.

   Μου αρέσει!

   • Dimitris Μαρτίου 30, 2015 στο 16:24

    Πότε μίλησα για συνωμοσία ή σχέδιο; :/ :Ρ Μήπως κάπου παρανοήθηκαν τα λόγια μου; Σαφέστατα και εκεί οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια λόγω οικονομικής θεωρίας και φυσικής ροής! Πάντως, συνωμοσία κι εγώ δεν πάμε πακέτο :Ρ
    Φιλικά

    Μου αρέσει!

   • Greek Skeptic Μαρτίου 30, 2015 στο 16:26

    Όχι εσύ. Απλώς το γράφω για τους συνωμοσιολάγνους που διαβάζουν και είναι περισσότεροι από ότι φαντάζεσαι. Το σχόλιό σου απλώς αποτέλεσε αφορμή.

    Μου αρέσει!

 2. εγώ Απρίλιος 9, 2015 στο 10:09 Reply

  την ίδια ιδέα είχα αρχίσει να έχω από τον 1ο μήνα που κυβερνούσαν..το βλέπω κάτι σαν plan β..αλλά εδώ θα διαφωνήσουμε στο ότι εσύ είσαι υποστηρικτής του καπιταλισμού και κατά συνέπεια ίσως να είσαι και της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί η Ε.Ε για να έχει ικανοποιημένες τις τράπεζες,εγώ όμως όχι..δεν ξέρω αν η άρνηση εξόδου σε ένα μελλοντικό δημοψήφισμα θα ήταν αρνητική,αλλά υπάρχουν πολλοί που δεν βλέπουν κάτι ουσιαστικό και νόμιμο στην λειτουργία της Ε.Ε και άνετα θα ψήφιζαν την έξοδο..μην είσαι σίγουρος ότι ο μέσος Έλληνας νιώθει τόσο Ευρωπαίος όσο εσύ..

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Απρίλιος 9, 2015 στο 11:50 Reply

   Θέτεις πολλά θέματα σε τρεις σειρές.
   Ας τα δούμε με τη σειρά.

   1. Λες: «εσύ είσαι υποστηρικτής του καπιταλισμού και κατά συνέπεια ίσως να είσαι και της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί η Ε.Ε» Η λιτότητα μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Όταν πήραμε το πρώτο δάνειο, η ΕΕ δεν ήρθε να μας πει τί μέτρα να πάρουμε. Ούτε τώρα το κάνει. Η ΕΕ κοιτάζει να πάρει μέτρα που αντιστοιχούν σε ψ χρήμα. Το τί μέτρα θα είναι το αφήνει σε εμάς. Εμείς επιλέξαμε να μην αγγίξουμε το δημόσιο τομέα (ευρύτερα) και να φορολογήσουμε τον ιδιωτικό με τα γνωστά αποτελέσματα. Αν οι κυβερνήσεις μας είχαν άλλη νοοτροπία θα είχαν κάνει άλλα πράγματα. Από εδώ και πέρα το θέμα μπορεί να ξεφύγει σε ανάλυση.
   2. Λες: «για να έχει ικανοποιημένες τις τράπεζες». Ο στόχος δεν ήταν οι τράπεζες που δεν είχαν τόσο πρόβλημα, όσο τα ελλείμματα, ούτε καν το χρέος όπως πολλοί λένε.
   3. Λες: «δεν ξέρω αν η άρνηση εξόδου σε ένα μελλοντικό δημοψήφισμα θα ήταν αρνητική» και με μπερδεύεις με τόσες αρνήσεις. Κατά τη γνώμη μου η άρνηση εξόδου θα είναι το επιθυμητό σε ένα δημοψήφισμα, που όμως δεν θα έπρεπε να γίνει. Όλα τα δημοψηφίσματα, προκειμένου να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, προϋποθέτουν πως οι ψηφοφόροι είναι ενημερωμένοι. Φοβάμαι πως για ένα θέμα τόσο σημαντικό, οι Έλληνες δεν είναι αρκετά ενήμεροι.
   4. Λες: «υπάρχουν πολλοί που δεν βλέπουν κάτι ουσιαστικό και νόμιμο στην λειτουργία της Ε.Ε και άνετα θα ψήφιζαν την έξοδο» Δεν ξέρω τί περιμένουν να δουν αυτοί οι κάποιοι. Όσο καιρό έρχονταν οι επιδοτήσεις και το χρήμα κανείς δεν μίλαγε. Τώρα που τα δικά μας χρέη μας δημιουργούν πρόβλημα φωνάζουμε κατά της ΕΕ. Κοίτα, δεν πιστεύω πως η ΕΕ είναι αγγελικά πλασμένη, αλλά έχει περισσότερα θετικά από αρνητικά. Μια έξοδος από ΕΕ θα είχε άσχημες συνέπειες. Μια έξοδος από το νόμισμα, δεν ξέρω αν είναι εφικτή, αλλά θα είναι τρεις χειρότερη.
   5. Λες: «μην είσαι σίγουρος ότι ο μέσος Έλληνας νιώθει τόσο Ευρωπαίος όσο εσύ» έχεις απόλυτο δίκιο. Αυτή είναι μια παγίδα στην οποία έχω πέσει πολλές φορές.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: