Η μουσική που σκοτώνει!


Με αυτό το άρθρο δεν θα καταρρίψω κανένα μύθο, αλλά ίσως επιβεβαιώσω κάποιους.

Πρόσφατα βρήκα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα που ασχολήθηκε με το προσδόκιμο ζωής των μουσικών ανάλογα με το είδος μουσικής που παίζουν και δεν μπορώ να αντισταθώ, πρέπει να τη μοιραστώ μαζί σας!

Έτσι λοιπόν, όποιος υποπτεύεται πως η μουσική η οποία παίζει ένας καλλιτέχνης επηρεάζει τα χρόνια που αναμένεται να ζήσει, έχει δίκιο!

Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα, η μουσική που παίζει ο καλλιτέχνης επηρεάζει και μάλιστα σημαντικά την αιτία του θανάτου.

musiclife

Όπως φαίνεται, αν παίζεις Blues, Jazz ή Gospel έχεις λιγότερες πιθανότητες να πεθάνεις από δολοφονία από ότι ένας ράπερ, και λιγότερες πιθανότητες να πεθάνεις σε ατύχημα από ότι ένας μουσικός heavy Metal.

Αντίθετα, οι μουσικοί των παραπάνω κατηγοριών (Blues, Jazz ή Gospel ) είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο. Αυτό αρχικά μου έκανε εντύπωση και άρχισα να σκέφτομαι αν υπάρχει κάτι που να προκαλεί καρκίνο και να σχετίζεται με τη μουσική, τον τρόπο ζωής, ή τα μουσικά όργανα τα οποία παίζουν αυτοί οι καλλιτέχνες. Μετά όμως συνειδητοποίησα πως, μιας και οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου αυξάνονται σημαντικά όσο πιο μεγάλος είσαι, είναι λογικό, αν δεν πεθάνεις από άλλη αιτία, να γεράσεις αρκετά ώστε να πάθεις καρκίνο. Συνεπώς δεν υπάρχει κάτι περίεργο σε αυτά τα νούμερα. Είναι απολύτως φυσιολογικά και προβλέψιμα.

Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται από τον επόμενο πίνακα όπου φαίνεται ο μέσος όρος ηλικίας θανάτου των καλλιτεχνών, ανάλογα με το είδος της μουσικής που παίζουν. Τα στοιχεία αυτά συμφωνούν με τα στοιχεία του προηγούμενου πίνακα, οπότε έχουμε πλέον μια πλήρη εικόνα.

image-20150313-7070-1jqdccg

Αν μη τι άλλο, χάρη σε αυτούς του πίνακες μπορούμε να επιλέξουμε το μουσικό χώρο με τον οποίο θα ασχολούμαστε, αν θέλουμε να ζήσουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Από την άλλη πιο εύκολα με φαντάζομαι κιθαρίστα των Iron Maiden παρά στη χορωδία της εκκλησίας.

ΥΓ: Σημαντικό είναι να τονίσουμε πως δεν είναι το είδος της μουσικής που «παίρνει χρόνια από τον ένα και τα δίνει στον άλλο», αλλά η ζωή που ζούνε οι μουσικοί, η οποία είναι τελικά το βασικότερο κριτήριο με το οποίο επιλέγουν με ποια μουσική θα ασχοληθούν. Το είπα καλά ή σας μπέρδεψα;

Πηγή

Advertisements

Tagged: , , , , ,

4 thoughts on “Η μουσική που σκοτώνει!

 1. Grigoris Μαρτίου 30, 2015 στο 16:12 Reply

  Καλησπέρα! Εξαιρετικό αρθράκι και το άνοιξα αμέσως με το που διάβασα τον τίτλο καθώς δουλεύω πάνω στο biology of ageing, οπότε δεν αντιστάθηκα.

  Σωστή η σκέψη που κάνεις για τις εξαιρετικά χαμηλές συχνότητες εμφάνισης καρκίνου και καρδιοπαθειών στις ομάδες που πεθαίνουν απο άλλες αιτίες. Σε ένα mortality analysis, όπως σε αυτήν την περίπτωη, αυτοί που δεν πεθαίνουν από «φυσικά» αίτια (συμπεριλαμβανομένων και των ασθενειών), αλλά φεύγουν από τη μελέτη ή πεθαίνουν από άλλη αιτία (ατύχημα, αυτόκτονία, δολοφονία εν προκειμένω) καταχωρούνται ως censored data. Οπότε θα έπρεπε να εξεταστεί η συχνότητα εμφάνισης καρδιοπαθειών/καρκίνων στους υπόλοιπους και όχι στο σύνολο όπως θα γινόταν κανονικά.

  Σαφώς όμως όπως λέει και το ορίτζιναλ το άρθρο, είναι νεοεμφανισθέντα ήδη μουσικής (Rap/Hip-Hop), συνεπώς οι καλλιτέχνες είναι μικρότερης ηλικίας οπότε και αυτό θα πρέπει να συνυπολογίζεται στο risk factor.

  Παρ’ όλα αυτά πολύ ενδιαφέρον το άρθρο και συμπεριλαμβάνει μάλιστα και κάποιες πολύ ωραίες έρευνες.

  Ευχαριστώ!

  Αρέσει σε 1 άτομο

 2. Ptri Μαρτίου 31, 2015 στο 09:34 Reply

  Θάνατοι από τα ναρκωτικά να υποθέσουμε ότι συγκαταλέγονται στις αυτοκτονίες;

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Μαρτίου 31, 2015 στο 09:53 Reply

   Αν θυμάμαι καλά από την αρχική έρευνα, οι θάνατοι από ναρκωτικά συγκαταλέγονται στα ατυχήματα μιας και, λογικά, η επιθυμία του καλλιτέχνη δεν είναι να πεθάνει από τη χρήση, αλλά να «φτιαχτεί» και απλώς υπολογίζει λάθος τη δόση.
   Αν θυμάμαι καλά, γιατί μπορεί να κάνω λάθος.

   Μου αρέσει!

 3. Alexander Nikolaidis Απρίλιος 5, 2015 στο 09:33 Reply

  Έκλαψα με την αιτία θανάτου για ραπ/χιπ χοπ

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: