Η έλλειψη φαντασίας και η παιδεία μας


Αν μπορούσαμε να δείξουμε ένα πρόβλημα το οποίο είναι η ρίζα του κακού σε αυτή τη χώρα, αυτό είναι η παιδεία μας.

Σίγουρα έχουμε πολλά προβλήματα, αλλά αν κάναμε αρχή από τη παιδεία, πολλά θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε και πολλές αλλαγές θα γίνονταν.

Πρόσφατο παράδειγμα είναι η σημερινή έκλειψη ηλίου. Πρόκειται για ένα μοναδικό φαινόμενο που σχολιάστηκε και παρακολουθήθηκε από εκατομμύρια αθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Στο Βέλγιο, στα σχολεία, τα παιδιά έκαναν εδώ και μήνες έρευνες και εργασίες για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει το μάτι. Την ανατομία του, τη λειτουργία του, τα πλεονεκτήματα και τα ελλατώματά του. Έγραψαν εκθέσεις, καλλιτεχνικές και επιστημονικές.

Ασχολήθηκαν ειδικά με τις ζημιές που μπορεί να πάθει το μάτι αν κοιτάξουμε απ’ ευθείας τον ήλιο, πως μπορεί να καεί ο αμφιβληστροειδής, τί μακροπρόθεσμα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει αυτό και άλλα.

site_1_rand_1898710893_solar_eclipse_l_2207_ap

Το ίδιο έγινε και για την αστρονομία. Για εβδομάδες έγραφαν εκθέσεις, έκαναν έρευνες.

Πριν μια εβδομάδα τα σχολεία ζήτησαν από τους γονείς ένα ευρώ για να αγοράσουν στα παιδιά γυαλιά και σήμερα μαζεύτηκαν στις αυλές και όλοι μαζί παρακολούθησαν την έκλειψη ηλίου.

Τί καλύτερο; Μαθαίνεις για το ανθρώπινο σώμα και για αστρονομία με αφορμή ένα σπανιότατο αστρονομικό γεγονός.

Στην Ελλάδα τί κάναμε;

Το Υπουργείο παιδείας έβγαλε ανακοίνωση όπου έλεγε πως τα παιδιά θα πρέπει να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους από τις 10:30 μέχρι τις 13:00 για να προστατευτούν από την έκλειψη.

Τραγικό…

Βέβαια το πρόβλημα δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι απόλυτα βέβαιος πως οποιαδήποτε κυβέρνηση και να ήταν στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ κάτι παρόμοιο θα έκανε. Διότι οι πολιτικοί μας, πέραν από τις άλλες αδυναμίες που έχουν, έχουν και τρομακτική έλλειψη φαντασίας αλλά και πάθος για τη δουλειά τους.

Μην ελπίζετε σε αλλαγές σε αυτή τη χώρα όσο η παιδεία είναι σε αυτά τα χάλια. Δεν καλλιεργούμε σκεπτόμενα άτομα.

ΥΓ: Φίλος του μπλογκ (το σχόλιο του οποίου θα δείτε παρακάτω μαζί με την απάντησή μου), είπε πως δεν μπορούσε με τίποτα να βρει πηγή που να αναφέρει πως αυτό που περιγράφω έγινε στα Βέλγικα σκολεία. Έχει δίκιο. Η πηγή μου είναι σαθρή και για αυτό δεν αναφέρεται.

Το πρόβλημα δεν είναι αν συνέβηκε ή όχι και αν κάποια χώρα οργάνωσε αυτό που περιγράφω, αλλά το ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να οργανωθεί από οποιαδήποτε χώρα που θέλει να δώσει κάτι παραπάνω στους μαθητές της. Είναι πανεύκολο!

Ας μην έγινε πουθενά στον κόσμο. Το γεγονός πως το σκέφτηκε κάποιος, κάπου, και εγώ διάβασα την ιδέα του είναι απόδειξη πως κάποιος μπορεί να το σκεφτεί και είναι επίσης προφανές πως είναι εξαιρετικά εύκολο να υλοποιηθεί και μάλιστα χωρίς κόστος.

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι φαντασία.

Με άλλα λόγια, θα έπρεπε να το είχαμε κάνει.

Advertisements

Tagged: ,

3 thoughts on “Η έλλειψη φαντασίας και η παιδεία μας

 1. Nikos Μαρτίου 21, 2015 στο 06:53 Reply

  με όλο το σεβασμό αλλά ως skeptic θα επρεπε να είχες κάνει την έρευνα σου (ή αν την έκανες να είχες βάλει πηγές). Γιατί εγώ το μόνο που βρίσκω είναι απαγορεύσεις (πέρα από την Ελλάδα) σε σχολεία

  στην Αγγλία (http://www.dailymail.co.uk/news/article-3002239/Schools-children-inside-solar-eclipse-health-safety-fears.html)
  (http://www.bbc.com/news/uk-england-devon-31949396)

  στο Βέλγιο (!) (http://www.dailymail.co.uk/wires/pa/article-2996737/Excitement-builds-ahead-eclipse.html)
  στην Αγγλία, πάλι, για θρησκευτικούς λόγους (http://rt.com/uk/242681-school-bans-watching-eclipse/)

  διφορούμενες ανακοινώσεις στη Γαλλία (http://www.bfmtv.com/societe/eclipse-a-l-ecole-le-premier-syndicat-d-enseignants-denonce-des-consignes-contradictoires-870162.html)

  Μεμονωμένα σχολεία ίσως αλλά θέλω πολύ να πιστέψω ότι έστω μια χώρα στον κόσμο έκανε αυτό που περιγράφει το κείμενο. Για αυτό ακριβώς ζητάω και την πηγή.
  Φιλικά,
  Νίκος

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Μαρτίου 21, 2015 στο 08:30 Reply

   Νίκο έχεις δίκιο. Έψαξα από ελάχιστα έως καθόλου το συγκεκριμένο θέμα. Βρήκα στα γρήγορα μια αναφορά για Βέλγιο και δεν έψαξα να δω αν είναι αληθινή, όπως κάνω συνήθως.
   Ξέρεις γιατί; Γιατί πιστεύω πως αυτό που περιγράφει η ιστορία για το Βέλγιο θα έπρεπε να κάνουμε στην Ελλάδα! Το πιο σημαντικό σε αυτό το άρθρο δεν είναι αν η ιστορία είναι αληθινή αλλά αν είναι εφικτή. Στην πραγματικότητα είναι πανεύκολο για ένα κράτος να οργανώσει κάτι τέτοιο και αν κάποιος είχε φαντασία θα μπορούσε να το κάνει, Βέλγος, Έλληνας ή οποιοσδήποτε.
   Θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την έμφυτη περιέργεια των παιδών και να τους διδάξει τόσα πολλά.
   Να στο πω διαφορετικά, ας μην το έκανε το Βέλγιο, ας είναι λάθος όλη η ιστορία και το άρθρο μαζί. Το γεγονός πως κανένας υπεύθυνος πολιτικός ή εκπαιδευτικός δεν σκέφτηκε να κάνει αυτό που περιγράφεται, είναι το πρόβλημα.

   Μου αρέσει!

   • Nikos Μαρτίου 21, 2015 στο 14:56

    Απλά κυκλοφορεί παντού δυστηχώς με μια σύγκριση που δεν ξέρουμε αν είναι αληθινή. Και η σύγκριση διαφοροποιεί λίγο το μήνυμα.
    Συμφωνώ μαζί σου όμως οτι θα έπρεπε να το είχαν κάνει, και τα ελληνικά και τα ξένα σχολεία. Έχω την πεποίθηση ότι κάποιοι εκπαιδευτικοί με προσωπική πρωτοβουλία το έχουν κάνει παρά την απαγόρευση.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: