«Ναι, αλλά εσείς έχετε κάνει τη Ριζούπολη!»


Πριν από λίγες μέρες, σε ένα ποστ στο Facebook κριτίκαρα την επαγγελματική ιστορία ενός πολιτικού. Η απάντηση που έλαβα από φίλο ήταν: «ούτε οι άλλοι κολλούσαν ένσημα»

Το ίδιο επιχείρημα άκουγα κατά κόρον τις τελευταίες εβδομάδες μετά τον αγώνα ΠΑΟ-ΟΣΦΠ, όπου η γραμμή υπεράσπισης του ΠΑΟ από τους οπαδούς του για τα έκτροπα ήταν: «ναι, αλλά εσείς έχετε κάνει τη Ριζούπολη».

Αν και πριν από καιρό είχα γράψει άρθρο για το πώς να διαφωνούμε, νομίζω πως αυτή η κατηγορία διαφωνίας δεν αναλύθηκε επαρκώς.

Tu_QuoqueΠέραν του γεγονότος πως το «αντεπιχείρημα» αυτό, το οποίο ονομάζεται «Tu Quoque» από το λατινικό «Και εσύ το ίδιο!», δεν αγγίζει το πραγματικό ζήτημα το οποίο είναι η επαγγελματική εμπειρία του πολιτικού ή η τάση προς βία των οπαδών, είναι λάθος και για ένα ακόμα λόγο: δεν είναι επιχείρημα υπέρ της θέσης μας!

Αντιθέτως, το μόνο που μας λέει είναι πως ο πολιτικός ή η ομάδα της καρδιάς μας δεν είναι καλύτερη από τις υπόλοιπες τις οποίες δεν εκτιμούμε καθόλου. Αλλά αυτό δεν δείχνει να μας πειράζει και συνεχίζουμε να το χρησιμοποιούμε.

Sory παλικάρια, αλλά αυτό το επιχείρημα, το: «είμαστε τα ίδια χάλια με εσάς», δεν είναι υπέρ σας. Ακόμα και αν πιστεύουμε πως ο ένας πολιτικός είναι λιγότερο κακός από τον άλλο, ή πως η Ριζούπολη ήταν χειρότερη από τη Λεωφόρο, και πάλι καταλήγουμε να παραδεχόμαστε πως και οι δύο είναι χάλια.

Αντί λοιπόν να δεχθούμε πως ο πολιτικός που συμπαθούμε ή η ομάδα μας έχουν προβλήματα τα οποία πρέπει να λύσουν, απλώς συγκρίνουμε το βάθος της λάσπης στην οποία βρισκόμαστε βυθισμένοι!

Με αυτή τη νοοτροπία αποκλείεται να έρθει οποιαδήποτε βελτίωση. Αν ο μόνος διαγωνισμός είναι ποιος είναι λιγότερο χάλια, τότε δεν υπάρχει ελπίδα.

Όλοι μας θα πρέπει αρχικά να αναγνωρίζουμε τα σφάλματα και μετά να ζητάμε από τον πολιτικό ή την ομάδα μας να ξεκολλήσει από τη λάσπη και να σηκωθεί ψηλότερα από τον ανταγωνισμό.

Όταν είσαι μέσα στη λάσπη δεν έχει τόση σημασία το βάθος.

Advertisements

Tagged: , , ,

2 thoughts on “«Ναι, αλλά εσείς έχετε κάνει τη Ριζούπολη!»

  1. Jimmy Mcnulty Μαρτίου 6, 2015 στο 20:35 Reply

    Ενδιαφέρουσα περίπτωση αυτής της επιχειρηματολογίας ήταν και το «А у вас негров линчуют» των Σοβιετικών ως απάντηση σε οποιαδήποτε σύγκριση με τη Δύση.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: