Ο υπουργός Παιδείας για τους μισθούς των ιερέων


Πριν από περίπου 2 χρόνια ο κος Κουράκης, τότε βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων (και άλλων που δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή), είχε πει το παρακάτω:

Συμμετέχοντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου με θέμα «Εκκλησία και Αριστερά», ο κ. Κουράκης, όπως εντόπισε και επισημαίνει το agioritikovima.gr, πρότεινε μεταξύ άλλων για τη μισθοδοσία του κλήρου θα πρέπει να επιβληθεί φόρος υπέρ της Εκκλησίας μόνον στους πολίτες που οικειοθελώς θα δηλώνουν χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Καλή ιδέα! Ακόμα καλύτερη θα ήταν αν το ποσό που αναλογεί το πλήρωναν μόνο οι πιστοί, αλλά θα δεχθώ να μη μειωθούν οι φόροι μου (άρα να συνεχίσω να πληρώνω), αρκεί να αυξηθούν με το αντίστοιχο ποσό, που δεν ξέρω ποιο είναι, οι φόροι των Χριστιανών.

Το κλειδί βέβαια είναι η λέξη «οικειοθελώς». Αν γίνει έτσι, να δείτε για πότε ο χριστιανισμός θα πέσει σε μονοψήφια επίπεδα στην Ελλάδα!

Κε Υπουργέ, περιμένω με αγωνία την υλοποίηση!

kourakis-660_0

Advertisements

Tagged:

4 thoughts on “Ο υπουργός Παιδείας για τους μισθούς των ιερέων

 1. Σταύρος Ιανουαρίου 29, 2015 στο 16:01 Reply

  Καλησπέρα,
  Συγνώμη αλλά νομίζω ότι θα χαρακτηρίσω το άρθρο ως ατυχές, καλοπροαίρετα και εξηγούμαι.
  Καταρχήν να βάλω στην κουβέντα ότι είμαι κοινωνικός χριστιανός, που σημαίνει ότι δεν πιστεύω απλά ακολουθώ τα ήθη και έθιμα τις ορθόδοξης εκκλησίας ως προς αυτά που μου αρέσουν. Που σημαίνει γλέντια σε ορθόδοξες γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα, κτλ), θρησκευτικές αργίες, λέω χρόνια πολλά σε ανθρώπους που γιορτάζουν τα ονόματα τους, πηγαίνω σε γάμους και βαφτίσια κτλ κτλ. Ελπίζω να κατάλαβες τι εννοώ.
  Τώρα το γεγονός ότι επιθυμείς ή έστω αποδέχεσαι την άποψη αυτού που το λέει, την φορολόγηση κάποιων ανθρώπων για τα πιστεύω, ιδεολογία τους θέλω να σου πω ότι το θεωρώ ρατσιστικό. Άμα είναι έτσι να αρχίσουμε να κατηγοριοποιούμε τους ανθρώπους ανάλογα ιδεών, χαρακτηριστικών, κτλ και να πληρώνουν φόρους ανάλογα.
  Άμα δεν συμφωνήσεις μαζί μου (πλάκα κάνω) τότε να δεχτείς να μην πληρώνουν φόρους οι άνθρωποι που δεν ψήφισαν αυτούς που μας έφεραν στην κρίση ή να πληρώνουν φόρους για τις υποδομές ΑΜΕΑ μόνο οι ΑΜΕΑ (όπου υπάρχουν και αν υπάρχουν), να μην πληρώνουν φόρους οι υγιείς αλλά μόνο οι άρρωστοι ή ποιο πολλούς φόρους κτλ., άλλο παράδειγμα να πληρώνουν οι φίλαθλοι των ομάδων (θα δηλώνουν τι ομάδα στην φορολογική τους δήλωση) τα χρέη των ομάδων τους. Και φυσικά πάντα οικειοθελώς.
  Και μία πρόταση στον κ. Κουράκη, άμα οι Χριστιανοί δεν πληρώνουν τους φόρους και πιαστούν να προσεύχονται ή να λένε τις φράσεις «ωχ θεέ μου», «παναγία βοήθησε με», «χριστέ και παναγία» και άλλες παρόμοιες, να διπλασιάζεται ο φόρος και αν δεν τον πληρώσουν τότε να ρίχνονται στα λιοντάρια.
  Τέλος ως προς το σχόλιο σου, ότι κάποιοι θα αρνιόντουσαν την θρησκεία για να μην πληρώνουν φόρους δεν μεγαλώνει την ομάδα των μη άθεων αλλά την ομάδα των ανθρώπων σε κρίση

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Ιανουαρίου 29, 2015 στο 16:15 Reply

   Ωραίος ο Σταύρος!

   Δεν έχω πρόβλημα με τη κριτική. Πες ότι θες ελεύθερα.

   Αρχικά να σου πω πως δεν πρόκειται για ρατσισμό μιας και οι Χριστιανοί δεν είναι ράτσα, αλλά θρησκεία. Η ράτσα δεν αλλάζει οπότε ο ρατσισμός είναι διάκριση για κάτι πάνω στο οποίο κανείς δεν έχει έλεγχο. Αυτό είναι και το ισχυρότερο επιχείρημα κατά του ρατσισμού, πέραν της ηθικής, η οποία όμως είναι υποκειμενική.

   Συνεπώς δεν είναι ρατσιστικό να πω να πληρώνουν οι χριστιανοί, ειδικά αν το δηλώνουν οικειοθελώς. Ανά πάσα στιγμή επιλέγουν άλλη θρησκεία, επίσημα τουλάχιστον γιατί στο σπίτι τους μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.

   Οπότε και αυτό που έγραψα στο τέλος περί μείωσης των χριστιανών δεν αφορά τους πραγματικούς χριστιανούς αλλά τους κατά δήλωση.

   Τα παραδείγματα που δίνεις δεν είναι σωστά. Ο λόγος είναι πως ήδη πληρώνουμε όλοι για την υγεία πχ, αλλά ανά πάσα στιγμή μπορεί να τη χρειαστούμε και να τη χρησιμοποιήσουμε. Είναι κοινωνικό αγαθό.

   Τη θρησκεία δεν θα τη χρειαστούμε όλοι.

   Άσε που υπάρχουν και πολλοί θρησκευόμενοι που δεν είναι χριστιανοί αλλά πληρώνουν φόρους για τους δικούς σου ιερείς. Πως θα σου φαινόταν αν εσύ πλήρωνες τους μισθούς των ιμάμηδων; Θα το έκανες αγόγγυστα;

   Όσο για τους φιλάθλους των ομάδων, συμφωνούμε. Ας πληρώσουν αυτοί τα χρέη των ομάδων τους αλλιώς χρεοκοπία και κάτω στη Δ εθνική.
   Τελικά συμφωνούμε σε κάτι. 😉

   Μου αρέσει!

 2. Σταύρος Ιανουαρίου 29, 2015 στο 17:15 Reply

  Γρήγορος και ωραίος.
  Μπορεί αρχικώς ο ρατσισμός να περιέγραφε φυλετικές διακρίσεις ή ράτσα όπως αναφέρεις αλλά στην σύγχρονη περιγραφή, το γενίκευσαν λίγο περιγράφοντας μία κατάσταση που επιδιώκεις άνιση αντιμετώπιση/μεταχείριση, λόγω θρησκείας, χρώματος, ιδεών, καταγωγής κτλ..
  Φυσικά και τα παραδείγματα που έδωσα είναι τραβηγμένα λόγω του, κατά την γνώμη μου, τραβηγμένου άρθρου, φυσικά και δεν πιστεύω ότι πρέπει να πληρώνουν φόρους οι ΑΜΕΑ μόνο για τις δικές υποδομές ή να πληρώνουν παραπάνω φόρους οι άρρωστοι (κάτι που συμβαίνει σε ιδιωτικές ασφαλιστικές αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα), ή ακόμα και να πληρώνουν τα χρέη των ομάδων τους επειδή πανηγυρίζουν και ακολουθούν μία ομάδα, απλά όταν αρχίζουμε να κατηγοριοποιούμε τους φορολογούμενους ως προς την πίστη τους ή την ομάδα τους (αφού συμφώνησες κιόλας) τότε θα αρχίσουμε να προσθέτουμε και άλλους παράγοντες που αργά ή γρήγορα θα κάνουμε μία κοινωνία που θα φορολογείτε σύμφωνα με το πως είναι τι πιστεύει τι λέει κτλ.
  Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι οι θρησκείες δεν είναι κοινωνικό αγαθό αλλά για κάποιους είναι αγαθό, μπορεί για σένα και για μένα να μην είναι αλλά πρέπει να σεβαστούμε την ανάγκη των άλλων και να μην ζητούμε άνιση μεταχείριση λόγω των πιστεύω τους, γιατί όπως ξέρεις η κόντρα φέρνει κόντρα και δεν οδηγεί πουθενά.
  Ως προς αυτό που είπες ότι κάποιοι πληρώνουν τους δικούς μου ιερείς (μάλλον δεν αποδέχτηκες αυτό που σου είπα) και φυσικά θα δεχόμουν να πληρώσω (ως κράτος) ιμάμηδες ή όπως αλλιώς τους λένε πάντα αναλογικά με τον αριθμό των πιστών τους. εδώ πληρώνω πολιτικούς που δεν ψήφισα και τα έκαναν σκατά (δεν το περίμενες αυτό έτσι), εδώ πληρώνω για δημόσιους υπαλλήλους που κάθονται (η μπάλα στις κερκίδες), εδώ πληρώνω τίμιους ανθρώπους του ποδοσφαίρου ώστε να παίρνει πρωταθλήματα ο Ολυμπιακός (με μία απλή συγνώμη σου θα σταματήσω να λαϊκίζω). Κλείνοντας θέλω να σε ρωτήσω δύο πραγματάκια εάν επιτρέπεις, πρώτον όνομα, (εσύ ξέρεις το δικό μου εμένα μου διαφεύγει το δικό σου, μην φοβάσαι συμφωνώ σε αυτά που πιστεύεις δεν θα στείλω κανένα) και δεύτερον όταν σου μιλάνε για θρησκεία γυρνάει το κεφάλι 360 μοίρες και μιλάς σε κάποια αρχαία άγνωστη διάλεκτο.

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Ιανουαρίου 29, 2015 στο 17:31 Reply

   Να τα πάρω από το τέλος.

   Το όνομα θα μου επιτρέψεις να το κρατήσω μυστικό, αν και αν θες πραγματικά δεν νομίζω να δυσκολευτείς να το βρεις. Μη το πάρεις προσωπικά, δεν φοβάμαι εσένα και άλλους χριστιανούς ή μη, αλλά έχω γράψει αρκετά για το Ισλάμ και η ανωνυμία, και ως ένα βαθμό η μικρή αναγνωσιμότητα του μπλογκ, μου επιτρέπουν να κοιμάμαι αρκετά ήσυχα, όταν δεν με ξυπνά το άγχος και η αβεβαιότητα.
   Για τη θρησκεία το κεφάλι δεν γυρνά 360 μοίρες. Αυτό είναι μύθος. Αλλάζει όμως η φωνή μου προς ένα βραχνιασμένο Barry White και κοκκινίζουν τα μάτια. Κατά τ’ άλλα, όλα καλά.

   Για τα παραπάνω, θα σου πω τη θέση μου.

   Δεν θέλω να πληρώνω μέσω των φόρων μου κανένα ιερέα καμίας θρησκείας. Αν αυτό που προτείνει ο υπουργός δεν σου κάνει τότε απλώς μειώστε τους δικούς μου φόρους κατά το ποσό που αντιστοιχεί. Θα είμαι χαρούμενος και θα μειώσει και αρκετά τη γκρίνια μου.
   Από εκεί και πέρα, οποιαδήποτε επιπλέον πληρωμή (ιδιωτική ασφάλεια, χρέη ομάδων, κτλ) θα πρέπει να είναι εθελοντική. Εφόσον είναι δεν υπάρχει και θέμα.

   Τέλος, λίγα για τον Ολυμπιακό. Είναι η μόνη θρησκεία που αξίζει. Το καλό με αυτή είναι πως δεν ισχυρίζεται πως έχει όλες τις απαντήσεις και πως με ένα καλό εισιτήριο απολαμβάνεις και pop corn στην εκκλησία της. 😉

   Ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: