Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως για το θρησκευτικό όρκο


Η αλήθεια είναι πως δεν χάνω ευκαιρία να τα χώσω στους παπάδες και τις απαρχαιωμένες απόψεις τους. Όταν κάποιος λέει κάτι το οποίο δεν είναι λογικό, τότε δεν χαρίζομαι.

Αλλά αν θέλω να είμαι δίκαιος θα πρέπει, όταν κάποιος από αυτούς μιλάει λογικά, να το αναγνωρίσω και να του δώσω ακριβώς αυτό που δίνω και στους γραφικούς συναδέρφους του: ένα άρθρο.

Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως λοιπόν έγραψε το παρακάτω κείμενο σχετικά με το θρησκευτικό όρκο, το οποίο μεταφέρω αυτούσιο:

Όταν δημιουργήθηκε το Ελληνικό Κράτος, στην προσπάθειά του να μετατρέψει τους επαναστατημένους ραγιάδες σε πολίτες, πήρε την έννοια του όρκου από την Εκκλησία και την έκανε τελετή ορκωμοσίας και την έβαλε στα νεοσυσταθέντα τότε δικαστήρια και στον τότε συγκροτούμενο δημόσιο τομέα. Η Εκκλησία (παρά την απαγόρευση του όρκου που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο) συγκατένευσε, από ανάγκη…έπρεπε να βοηθήσει στη σύσταση του Ελληνικού Κράτους, που μην ξεχνάτε ότι η Εκκλησία το ελευθέρωσε, το πλήρωσε και το πληρώνει μέχρι σήμερα.

Σήμερα, νομίζω πλέον ότι ο όρκος δεν χρειάζεται. Αισθάνομαι ευθύνη και ενοχή όταν με επίσημη εκκλησιαστική τελετή, «αναγκάζω» βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους να επιορκίσουν… Επειδή, σίγουρα επιορκούν! Αυτό ομολογούν τα ειδικά δικαστήρια, όσα γίνονται κι όσα δεν γίνονται στη Χώρα.

Για μας τους χριστιανούς, η επίκληση του Ονόματος της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση.

Ή στην άλλη περίπτωση, στα δικαστήρια, όταν βάζουν το χέρι τους στο ιερό Ευαγγέλιο με τόση ευκολία και ελαστική συνείδηση! Ο όρκος είναι φοβερό πράγμα, για όποιον πιστεύει. Για όποιον δεν πιστεύει είναι παρωδία. Όμως εμένα με απασχολεί η αμαρτία την οποία φορτώνεται εκείνος που ορκίζεται.

Να καταργηθεί, λοιπόν και από τα δικαστήρια και από την ανάληψη των καθηκόντων των αιρετών ή των υπαλλήλων.

Όχι να πετάμε τα άγια και τους μαργαρίτες…δεν είναι σωστό.

Ας ορκιζόμαστε στην τιμή και στη συνείδησή μας, που ή τα έχει κανείς ή δεν τα έχει. Ή μας τα ενέπνευσε η Δημοκρατία ή δεν μας τα ενέπνευσε!

Βεβαίως είναι έτοιμος ο λαός μας σήμερα να ξεχωρίσει τα πράγματα. Ξέρει την Εκκλησία του, τη βιώνει ως χαρισματικό φορέα και από την άλλη βλέπει την αναγκαστική εμπλοκή της στα δημόσια πράγματα.

Θυμηθείτε τις ορκωμοσίες στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές! Το πρόβλημα εμφανίστηκε στην ελλαδική κοινωνία ότι ήταν η επιμονή των Επισκόπων να ορκίσουμε τους αιρετούς. Θεός φυλάξοι! Το πρόβλημα για όσους δεξιούς κι αριστερούς εκλεγμένους δεν ήθελαν να ορκιστούν, όπως ακόμα ορίζει το Σύνταγμα, ήταν του συνταγματικού εισαγγελέα! Εμείς οι εκκλησιαστικοί πηγαίνουμε όπου μας προσκαλούν. Ανεπιθύμητοι δεν θέλουμε να είμαστε

Ωραίος ο Αλεξανδρουπόλεως! Ξεκάθαρα και απλά. Μπορεί να μου φαίνεται χαζή η ιδέα της «αξίας» του όρκου σε κάτι φανταστικό, αλλά οφείλω να αναγνωρίσω το δικαίωμά του να πιστέψει σε ότι θέλει και να μην θέλει να «σέρνεται αυτός ο όρκος στη λάσπη» από τους επίορκους. Λογικότατο.

Πέραν των δικών του αντιρρήσεων στο θέμα του θρησκευτικού όρκου, υπάρχει και το γεγονός πως ο θρησκευτικός όρκος δεν έχει νόημα σε μια καθαρά πολιτική υπόθεση. Ο όρκος έχει νόημα σε θρησκευτικά θέματα και τελετές. Στα υπόλοιπα θα έπρεπε να μην χρησιμοποιείται.

Αλλά ξέρω πως αυτό που προτείνω είναι ακόμα μακρυά, οπότε αρκούμαι με την πρόταση του Αλεξανδρουπόλεως, ο οποίος, με το παραπάνω κείμενο, επέδειξε εντυπωσιακή, για ιερωμένο, λογική. Μπράβο του λοιπόν!

Μακάρι να εισακουστεί και να τελειώνουμε με αυτό το πανηγύρι που βλέπουμε παρακάτω.

boyl;h Ορκομωσία Νέας Κυβέρνησης 2014_3

Advertisements

Tagged: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: