Οι απολογητές της τρομοκρατίας


«Όχι, δεν έχεις δικαίωμα να διακωμωδείς τη θρησκεία. Καμία θρησκεία.» είπε λίγο έως πολύ ο Πάπας. «Υπάρχουν και όρια!» (στην ελευθερία του λόγου προσθέτω εγώ, για να ξέρουμε για τί μιλάμε).

Με παρόμοια λόγια έχω ακούσει αυτό το επιχείρημα τόσες πολλές φορές που δεν μπορώ να τις μετρήσω. Ακόμα και στην Ελλάδα το ακούμε και ας μην έχει άμεση σχέση με τη τρομοκρατία. Κάηκε η Athens Voice, κάποιοι θύμωσαν με αυτά που έγραφαν. Γκαζάκια στο γραφείο του Γεωργιάδη, «είναι προκλητικός» είπαν επίσημα πολιτικά χείλη.

Ξέρω πως θα σας στεναχωρήσω, αλλά όλοι όσοι πιστεύετε πως υπάρχουν θέματα και ιδέες που δεν θα πρέπει να κριτικάρουμε και να γελοιοποιήσουμε, πως υπάρχουν όρια στην ελευθερία του λόγου, είστε απολογητές της τρομοκρατίας του κάθε μισότρελου θρησκευόμενου που θα αποφασίσει να πάρει τα όπλα για να υπερασπίσει τη θρησκεία του, είτε αυτός είναι μουσουλμάνος, είτε χριστιανός.

freespeechΠριν μερικά χρόνια, όταν η καθολική εκκλησία αποφάσιζε τί είναι σωστό να ειπωθεί και τί όχι, καίγαμε ανθρώπους στη πυρά για βλασφημία.

Πριν από ένα περίπου χρόνο, ο νόμος που γράφτηκε από θρησκευόμενους πολιτικούς με σκοπό να προστατέψει τη πίστη τους, φιλοδώρησε τον Παστίτσιο με 10 μήνες φυλακή, γιατί προσέβαλε ένα γέρο μοναχό.

Πριν από 2 εβδομάδες, κάποιοι αποφάσισαν πως έπρεπε να προστατέψουν τον προφήτη τους από μερικά σκίτσα και σκότωσαν 12.

Ποιός αποφασίζει τί είναι βλάσφημο; Γιατί οι θρησκείες πιστεύουν πως δικαιούνται να εξαιρεθούν από τη κριτική; Μήπως επειδή είναι θεόπνευστες; Ποια από όλες;

Δεν ξέρω αν το αντιλαμβάνεστε, αλλά το επιχείρημα «έχεις δικαίωμα να λες ότι θες αρκεί να μην προκαλείς κάποιους», είναι ισάξιο με το «ο βιασμός είναι κακός αλλά η φούστα ήταν υπερβολικά κοντή».

Ας αντιστρέψουμε όμως τις καταστάσεις. Αν εμένα με προσέβαλε η ιδέα πως δεν έχω δικαίωμα να κριτικάρω τις θρησκείες, θα είχα το δικαίωμα να αρχίσω να καταστρέφω εκκλησίες, να φυλακίζω, να χτυπάω και να σκοτώνω πιστούς;

Αν πίστευα πως τα λαζάνια είναι θεϊκά, θα είχα δικαίωμα να σκοτώσω όλους τους σεφ που τα βάζουν στο φούρνο;

Αν πριν μιλήσεις για οτιδήποτε σκέφτεσαι ποιον θα προσβάλλεις, τότε δεν πρόκειται να ξαναπείς κουβέντα.

Όταν θέλεις εξαιρέσεις στην ελευθερία του λόγου τότε δεν την έχεις και θα πρέπει να προσέχεις ποιός είναι αυτός που θέτει τα όρια, γιατί σήμερα μπορεί να συμφωνείς μαζί του, αλλά αύριο μπορεί να βρεθείς έξω από αυτά τα όρια και τότε θα είναι αργά να διαμαρτυρηθείς, πολύ αργά.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει κακό σε κάποιον άλλο απλώς και μόνο γιατί δεν συμφωνεί με αυτό που είπε. Και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, ούτε και δικαιολογίες.

Όταν μια θρησκεία απειλείται από ένα αστείο τότε είναι η ίδια γελοία.

Advertisements

Tagged: ,

2 thoughts on “Οι απολογητές της τρομοκρατίας

  1. Mihalis Psaromihalakis Ιανουαρίου 17, 2015 στο 19:36 Reply

    θα θελα να ξερα ποιος ακούει …

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: