Τελικά ποιος είναι ο αντιπροσωπευτικός μουσουλμάνος;


Αμέσως μετά τη σφαγή στο Παρίσι, έγραψα ένα άρθρο που έθιξε το θέμα των κινήτρων των μουσουλμάνων που σκότωσαν τους 12.

Μέσα στις επόμενες ημέρες έβλεπα συνεχώς στα social media να ανεβαίνουν είτε φωτογραφίες σαν τις παρακάτω, είτε κείμενα που υποστηρίζουν πως η πλειοψηφία των μουσουλμάνων δεν αντιπροσωπεύεται από τους 3 τρελούς που σκότωσαν αλλά ούτε και από την ISIS που σκοτώνει αδιακρίτως στο Ιράκ. Μέχρι και η J.K. Rowling, η συγγραφέας του Χάρυ Πόττερ τοποθετήθηκε με το παρακάτω τουί.

christian responsibility representative muslims

 

Συμφωνώ! Οι τρεις του Παρισιού και η ISIS δεν είναι αντιπροσωπευτικοί μουσουλμάνοι.

Ποιοι είναι λοιπόν οι αντιπροσωπευτικοί μουσουλμάνοι; Τί χαρακτηριστικά έχουν και σε τί πιστεύουν οι υπόλοιποι μουσουλμάνοι;

Προφανώς δεν μπορούμε να κρίνουμε από τον γείτονά μας ή τον συνάδελφό μας. Ένα άτομο δεν μπορεί να είναι αρκετό για να καταλλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα και θα πρέπει να κοιτάξουμε τους πληθυσμούς.

Ευτυχώς για εμάς έχουν γίνει έρευνες για το θέμα και μια από αυτές είναι η Pew Poll της οποίας τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα!

Η έρευνα έγινε στις παρακάτω χώρες.

poll countries

Σε αυτές τις χώρες λοιπόν έγινε έρευνα στον μουσουλμανικό πληθυσμό τους και τα αποτελέσματα είναι:

Ερώτηση: Δικαιολογούνται οι επιθέσεις αυτοκτονίας αν πρόκειται να προστατευτεί το Ισλάμ;

picture-1

Ευτυχώς η πλειοψηφία λέει πως οι επιθέσεις αυτοκτονίας δεν είναι αποδεκτές. Από την άλλη δεν ξέρω αν το 13% ή το 40% είναι μικρά ποσοστά και δεν χρειάζεται να ανησυχούμε.

Ερώτηση: Θέλετε να αντικατασταθούν οι νόμοι τους κράτους με τους νόμους Σαρία;

sharia

Το παραπάνω είναι ανησυχητικό αποτέλεσμα. Η πλειοψηφία των μουσουλμάνων θέλουν θρησκευτικό και όχι πολιτικό νόμο, με ότι συνέπειες έχει αυτό.

Από τους παραπάνω, που θέλουν το νόμο Σαρία, οι παρακάτω θέλουν τον λιθοβολισμό μέχρι θανάτου σαν τιμωρία για τη μοιχεία.

stoning

Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον σημείο είναι αυτό όπου το Κοράνι λέει πως όποιος φεύγει από το Ισλάμ πρέπει να πεθάνει. Ρωτήθηκαν λοιπόν αν πρέπει να ισχύει η θανατική ποινή για οποιονδήποτε φύγει από το Ισλάμ. Οι απαντήσεις μεταξύ αυτών που λένε πως η Σαρία πρέπει να είναι ο νόμος τους κράτους είναι:

apostasy

Ένα άλλο θέμα που αναφέρεται στην ανεκτικότητα του Ισλάμ είναι κατά πόσο θεωρείται  η ομοφυλοφιλία μια ηθική συμπεριφορά. Οι απαντήσεις:

homosexuality

Το παρακάτω επίσης αφορά την κοινωνική συμπεριφορά: Πρέπει οι γυναίκες να υπακούν τον άνδρα;

equality

Αυτές οι απαντήσεις με κάνουν να απορώ ακόμα πιο έντονα για το μυαλό που κουβαλούν οι γυναίκες που ενώ μεγάλωσαν από ευρωπαϊκές οικογένειες ως χριστιανές, ξαφνικά φεύγουν και πάνε σε άλλη χώρα όπου ασπάζονται το Ισλάμ!

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας Pew και δεν μπορώ να τα πω ιδιαίτερα καθησυχαστικά. Αρκετά από αυτά με προβληματίζουν και δείχνουν πως οι μουσουλμάνοι όχι μόνο δεν είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν ευρωπαϊκές αξίες, αλλά μάλλον θα έχουν διάθεση, ερχόμενοι εδώ, να προσαρμόσουν την ευρωπαϊκή κοινωνία στα δικά τους δεδομένα.

Αλλά ένα αντεπιχείρημα θα μπορούσε να είναι, «καλά αυτοί οι μουσουλμάνοι είναι στις χώρες τους και ας κάνουν ότι θέλουν. Οι μουσουλμάνοι της Ευρώπης είναι διαφορετικοί και αρχίζουν σταδιακά να εξευρωπαϊζονται. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.»

Ευτυχώς υπάρχει έρευνα και για τους μουσουλμάνους της Ευρώπης. Η έρευνα έγινε από το WZB Berlin Social Science Center και ρωτήθηκαν 9000 άτομα τα οποία είναι Τούρκοι ή Μαροκινοί μετανάστες στις παρακάτω χώρες: Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Βέλγιο, Ολλανδία και Αυστρία. Οι απαντήσεις αυτών των 9000 ατόμων συγκρίθηκαν με τις απαντήσεις ενός control group Χριστιανών από τις ίδιες χώρες ώστε να δούμε πόσο ταιριάζουν οι συμπεριφορές μεταξύ τους. Να τονίσουμε πως ούτε η Τουρκία αλλά ούτε και το Μαρόκο είναι τυπικά αυστηρές μουσουλμανικές χώρες σαν το Αφγανιστάν, το Πακιστάν ή τη Σαουδική Αραβία.

Η έρευνα ήθελε να δει κατά πόσο οι μουσουλμάνοι μετανάστες είναι φονταμενταλιστές ή έχουν επηρεαστεί από την Ευρωπαϊκή κουλτούρα. Για να γίνει αυτό χρησιμοποιήθηκε ο ορισμός του φονταμενταλισμού όπως αυτός δίνεται από τους Bob Altermeyer και Bruce Hunsberger και είναι γενικότερα αποδεκτός.

Φονταμενταλιστής είναι αυτός που πιστεύει ότι:

 • οι πιστοί θα πρέπει να επιστρέψουν στους αιώνιους και αναλλοίωτους κανόνες που ορίστηκαν στο
  παρελθόν
 • οι κανόνες αυτοί επιτρέπουν μόνο μία ερμηνεία και είναι δεσμευτικοί για όλους τους πιστούς
 • οι θρησκευτικοί κανόνες έχουν προτεραιότητα έναντι των κοσμικών νόμων.

Με βάση αυτό τον ορισμό έγινε η έρευνα και τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά!

Αρχικά μετρήθηκε η αποδοχή των πιστών, Χριστιανών και μουσουλμάνων στις τρεις παραπάνω δηλώσεις. Οι απαντήσεις:

screen-shot-2013-12-09-at-6-23-39-pm

Το δεύτερο σετ ερωτήσεων είχε να κάνει με τις σχέσεις των ερωτηθέντων με ομάδες ανθρώπων που θεωρούνται «εξωτερικές». Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι δηλώσεις στις οποίες κλήθηκαν να τοποθετηθούν ήταν:

«Δεν θέλω να έχω ομοφυλόφιλους ως φίλους.»

«Οι Εβραίοι δεν είναι άτομα εμπιστοσύνης.»

«Οι Μουσουλμάνοι έχουν στόχο να καταστρέψουν τον δυτικό πολιτισμό.» [Για ιθαγενείς] [ΣΣ: η ερώτηση διέφερε με βάση τη καταγωγή του ατόμου.]

«Οι δυτικές χώρες θέλουν να καταστρέψουν το Ισλάμ.» [Για άτομα με τουρκική ή μαροκινή καταγωγή]

Τα αποτελέσματα:

screen-shot-2013-12-09-at-6-26-45-pm

Τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους!

Η έρευνα αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την προηγούμενη και δεν πρόκειται να δώσει ικανοποίηση σε κανένα που ισχυρίζεται πως οι μετανάστες μουσουλμάνοι στην Ευρώπη μπορούν να ενταχθούν εύκολα στην κοινωνία μας και πως είναι μετριοπαθείς.

Ορίστε και τα συμπεράσματα της έρευνας:

Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό που ακούμε συχνά  ότι ο ισλαμικός θρησκευτικός φονταμενταλισμός είναι ένα περιθωριακό φαινόμενο στη Δυτική Ευρώπη ή ότι δεν διαφέρει από την έκταση του φονταμενταλισμού της χριστιανικής πλειοψηφίας. Και οι δύο ισχυρισμοί είναι κατάφωρα ψευδείς, μιας και σχεδόν το ήμισυ των Ευρωπαίων Μουσουλμάνων συμφωνούν ότι οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να επιστρέψουν στις ρίζες του Ισλάμ, ότι υπάρχει μόνο μία ερμηνεία του Κορανίου, και ότι οι κανόνες που ορίζονται σε αυτό είναι πιο σημαντικοί από την κοσμική νομοθεσία. Μεταξύ των ιθαγενών χριστιανών, λιγότεροι από ένας στους 25 μπορεί να χαρακτηριστεί ως φονταμενταλιστής με αυτή την έννοια. Ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός δεν είναι μια αθώα μορφή αυστηρής θρησκευτικότητας, η ισχυρή σχέση του – τόσο μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων – ως προς την εχθρότητα προς άλλες ομάδες αποδεικνύει ακριβώς αυτό.

Όλα τα παραπάνω νομίζω πως μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε το Ισλάμ με διαφορετικό τρόπο και πως ο όρος «ισλαμοφοβία» δεν πρέπει να χρησιμοποιείται με την ίδια άνεση όπως γίνεται και σήμερα, καθώς είναι προφανές πως το Ισλάμ πολύ δύσκολα θα αφομοιωθεί στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως πρέπει να συμπεριφερθούμε εχθρικά προς τους Ευρωπαίους μουσουλμάνους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια και να θεωρούμε πως όλα βαίνουν καλώς.

Advertisements

Tagged: , ,

6 thoughts on “Τελικά ποιος είναι ο αντιπροσωπευτικός μουσουλμάνος;

 1. […] Δείτε την έρευνα για τους μουσουλμάνους της Ευρώπης: ΕΔΩ […]

  Μου αρέσει!

 2. […] ξαναβλέπουμε την έρευνα (παλαιότερα την είχα αναλύσει εδώ), ας δούμε τι πιστεύουν οι μουσουλμάνοι για τις […]

  Μου αρέσει!

 3. […] είδαμε τι θα πει «αντιπροσωπευτικός μουσουλμάνος» και πως υπάρχει σημαντικός αριθμός ατόμων που […]

  Μου αρέσει!

 4. Katerina Mantela Μαρτίου 23, 2016 στο 02:14 Reply

  Οι σκέψεις μου τον τελευταίο καιρό…Δείτε και αυτό από ΗΠΑ..

  Μου αρέσει!

 5. Η απειλή του Ισλάμ | greek skeptic Μαρτίου 23, 2017 στο 14:55 Reply

  […] […]

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: