Όχι, η επιστήμη ΔΕΝ δείχνει πως υπάρχει θεός


Μέρες τώρα κυκλοφορεί στα διαδίκτυα ένα άρθρο με τον τίτλο «Science Increasingly Makes the Case for God». Έλεγα να μην ασχοληθώ με άλλο ένα άρθρο υπέρ της θρησκείας, αλλά το βλέπω να ανεβαίνει στους τοίχους πολλών φίλων (ναι, έχω φίλους Χριστιανούς) και έτσι είπα να πω την άποψή μου, ακόμα και αν κανείς δεν τη διαβάσει.

Το άρθρο θα το βρείτε εδώ και είναι αρκετά ενδιαφέρον (αν δεν το βλέπετε σε αυτό το link προσπαθείστε και εδώ. Είναι το ίδιο με άλλο τίτλο). Αυτό που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως ο συγγραφέας του, με το Ελληνικό επίθετο, ο κος Eric Metaxas είναι συγγραφέας θρησκευτικών βιβλίων!

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έχω αναφέρει σε αυτό το μπλογκ είναι, όταν διαβάζουμε κάτι που είτε μας αρέσει είτε όχι, αλλά ειδικά όταν μας αρέσει, πρέπει να δούμε ποιός είναι αυτός που το γράφει. Ο συγκεκριμένος συγγραφέας λοιπόν είναι θετικά προδιατεθειμένος υπέρ της θρησκείας.

Αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να απορρίψουμε το άρθρο του, αλλά σίγουρα πρέπει να μας κάνει πιο επιφυλακτικούς σχετικά με τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτό.

Αν τα Αγγλικά σας δεν είναι τόσο καλά ώστε να καταλάβετε το άρθρο, επιτρέψτε μου να κάνω μια μικρή περίληψη:

Ο αστρονόμος Κάρλ Σάγκαν είχε πει πως υπάρχουν 4 παράγοντες που επηρεάζουν την δημιουργία της ζωής και πως για να δημιουργηθεί η ζωή πρέπει να υπάρχουν και οι τέσσερις αυτοί παράγοντες μαζί. Η επιστήμη όμως ανακαλύπτει συνεχώς πως δεν υπάρχουν μόνο 4 αλλά πολλοί περισσότεροι και μάλιστα όσο περνάει ο καιρός αυτός ο αριθμός ανεβαίνει κάτι που συνεχώς μειώνει τις πιθανότητες να έχει φτιαχτεί η ζωή τυχαία. Παράλληλα, οι τέσσερις δυνάμεις (βαρύτητα, ηλεκτρομαγνητική δύναμη, δυνατή και αδύναμη πυρηνική δύναμη) που συνέθεσαν το σύμπαν όπως είναι σήμερα είναι οριακά «ρυθμισμένες» ώστε να υπάρξει ένα φιλικό προς εμάς σύμπαν και αν αλλάξουν έστω και λίγο δεν θα μπορούσαμε να υπάρξουμε. Άρα -> Θεός!

Αυτό είναι το ζουμί του άρθρου του κου Μεταξά και εκ πρώτης όψεως ακούγεται σαν ένα δυνατό επιχείρημα. Αλλά δεν είναι. Είναι μάλλον αφελές. Ευτυχώς που ο Lawrence Krauss, γνωστός φυσικός και συγγραφέας έγραψε ένα άρθρο απάντηση και βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Ο Krauss λέει:

1. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε τους παράγοντες που επιτρέπουν την εξέλιξη της ζωής στο Σύμπαν. Γνωρίζουμε πολλούς παράγοντες που ήταν σημαντικοί εδώ στη Γη, αλλά δεν ξέρουμε τι άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επιτρέψουν μια διαφορετική εξελικτική πορεία αλλού. Ο συγγραφέας κάνει λάθος διότι είναι σαν να λέει ότι, αν κοιτάξει κανείς το σύνολο των παραγόντων στη ζωή μου που με έφεραν να κάθομαι μπροστά στον υπολογιστή μου για να γράψω αυτό, θα προκύψει μια τόσο μικρή πιθανότητα να συμβεί αυτό το γεγονός ώστε θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι αδύνατο κάποιος  να καθίσει και να συντάξει μια απλή επιστολή.
2. Έχουμε ανακαλύψει πολλούς περισσότερους πλανήτες γύρω από τα άστρα στο γαλαξία μας από ότι είχαμε φανταστεί προηγουμένως, και πολλές μορφές ζωής που επιβιώνουν σε ακραία περιβάλλοντα στον πλανήτη μας από ότι ήταν γνωστό όταν έγιναν οι αρχικές εκτιμήσεις της συχνότητας της ζωής στο σύμπαν. Αν μη τι άλλο, οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί, όχι μειωθεί.
3. Το Σύμπαν είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμη και αν η ισχύς των τεσσάρων γνωστών δυνάμεων ήταν διαφορετική. Είναι αλήθεια ότι, αν οι δυνάμεις ήταν ελαφρώς διαφορετικές  (αλλά σε καμία περίπτωση σε τόσο μικρή διακύμανση όση επικαλείται ο συγγραφέας), τότε η ζωή όπως την ξέρουμε θα μπορούσε πιθανότατα να μην έχει εξελιχθεί. Αλλά αυτό είναι ένα παράδειγμα της ζωής να έχει «ρυθμιστεί» να ζει στο σύμπαν αυτό, παρά να έχει «ρυθμιστεί» το σύμπαν για τη ζωή.
4. Ο συνάδελφος Paul Davies του ASU μπορεί να έχει πει ότι «η εμφάνιση του σχεδιασμού στο σύμπαν είναι συντριπτική», αλλά η δήλωσή του δεν θα πρέπει να παρερμηνευθεί. Η εμφάνιση του σχεδιασμού της ζωής στη Γη είναι επίσης εντυπωσιακή, αλλά τώρα καταλαβαίνουμε, χάρη στο Κάρολο Δαρβίνο ότι η εμφάνιση του σχεδιασμού δεν είναι το ίδιο με το σχέδιο, είναι στην πραγματικότητα ένα απομεινάρι της αξιοσημείωτης απόδοσης της φυσικής επιλογής.

Τάδε έφη ο Lawrence Krauss και συμφωνώ μαζί του, αλλά θέλω να προσθέσω κάτι ακόμα το οποίο έχω βαρεθεί να λέω ξανά και ξανά, αλλά αναγκάζομαι να το θυμίζω στους φίλους Χριστιανούς κάθε φορά που προκύπτει: Δεν μπορείτε (οι πιστοί σε θεούς) να χρησιμοποιείτε την επιστήμη για να αποδείξετε την ύπαρξη θεού, αλλά μόλις αυτή (η επιστήμη) δώσει ένα αρνητικό για εσάς αποτέλεσμα να λέτε αμέσως πως η επιστήμη «δεν καταλαβαίνει» τον θεό! Αν δεν τον καταλαβαίνει τότε κακώς προσπαθήσατε να αποδείξετε την ύπαρξή του με τη βοήθειά της!

Αν θέλετε να αποδείξετε την ύπαρξη θεού με την επιστήμη με κάνετε πολύ χαρούμενο! Σοβαρά! Θεωρώ πως ο μοναδικός τρόπος να μάθουμε τον κόσμο γύρω μας είναι μέσω της επιστήμης, οπότε θα σας βοηθήσω κιόλας με τις ελάχιστες γνώσεις που έχω. Αλλά μη μου τα γυρίσετε όταν αποτύχετε. Μη κάνετε τις παραδοσιακές κωλοτούμπες που βλέπουμε όταν τα στοιχεία που μαζέψατε λένε κάτι διαφορετικό από ότι η πίστη σας.

Τουλάχιστον να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας.

science-xkcd-geek-wallpaper

Advertisements

Tagged: , , , ,

One thought on “Όχι, η επιστήμη ΔΕΝ δείχνει πως υπάρχει θεός

  1. Octarin Ιανουαρίου 4, 2015 στο 21:14 Reply

    Ότι του φανεί του Λωλοστεφανή. Ή αλλιώς τ’είχες Γλάνη, τ’είχα πάντα. Και ακόμα τρεις λαλούν και δυό χορεύουν καθώς και επίσης τρία πουλάκια κάθονται, μαζί με του Κίτσου τη μάνα παρεπιπτόντως. Και μέχρι εδώ η σημασία που προσωπικά δίνω σε χριστιανοσπαζιές. Με τον ίδιο τρόπο κάνουν τους τραπέζ και του Βατικανού και έχουν γελοιοποιηθεί στο παγκόσμιο.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: