Πως να γίνεις άθεος διαβάζοντας τη Βίβλο


Πιστεύω ακράδαντα πως η καλύτερη και ταχύτερη μέθοδος να γίνει κάποιος άθεος, δεν είναι να διαβάσει κάποιο από τα βιβλία των άθεων που κυκλοφορούν. Ο Ντόκινς, ο Χάρις, ο Χίτσενς και ο Ντένετ δεν θα κάνουν κανένα πιστό άθεο. Ο λόγος είναι απλός: όταν κοντράρεις τα πιστεύω κάποιου απλώς τον κάνεις να χώνει τα πόδια πιο βαθιά στο χώμα και να προσπαθεί με όποιο τρόπο έχει, ακόμα και την παντελή και κάθετη άρνηση να ακούσει τη δική σου πλευρά και επιμένοντας στα δικά του επιχειρήματα.

Έτσι λοιπόν, μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, κατέληξα στο συμπέρασμα πως ο καλύτερος τρόπος για να βάλεις το μικρόβιο της αμφιβολίας στο μυαλό ενός πιστού είναι να του μιλήσεις για το βιβλίο της πίστης του, στην προκειμένη, τη Βίβλο.

Ορίστε λοιπόν μερικά αποσπάσματα της Βίβλου που κατά τη γνώμη μου έχουν πολύ ενδιαφέρον.

1. Κατά Ματθαίον 6:5-6

Και όταν προσεύχεσαι, δεν πρέπει να μιμήσαι τους υποκριτάς. Διότι αυτοί ευχαριστούνται και επιδιώκουν να στέκουν όρθιοι και να προσεύχωνται εις τας συναγωγάς και εις τας γωνίας των πλατειών, εκεί δηλαδή που είναι πολύς κόσμος, δια να επιδειχθούν. Αληθινά σας λέγω, ότι παίρνουν έτσι την ανταμοιβήν των από τους ανθρώπους.

Συ όμως, όταν θέλης να προσευχηθής, προτίμα το ιδιαίτερον δωμάτιόν σου, κλείσε την θύραν και κάμε την προσευχήν σου στον Πατέρα σου, που είναι αόρατος και σαν κρυμμένος. Και ο Πατήρ σου, που βλέπει και τα πλέον απόκρυφα, θα σου αποδώση εις τα φανερά την αμοιβήν σου.

Αφιερωμένο σε όλους όσους έχουν την ανάγκη να επιδείξουν τη πίστη τους προσευχόμενοι μπροστά στις κάμερες και όχι μόνο.

2. Κατά Ιωάννη 3:16

Τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε παρέδωσε στο θάνατο το μονογενή του Υιό, για να μη χαθεί όποιος πιστεύει σ’ αυτόν αλλά να έχει ζωή αιώνια.

Με άλλα λόγια, ο Κύριος είπε: με απογοητεύσατε εσείς οι άνθρωποι και έχετε σκιστεί στις αμαρτίες. Σας στέλνω λοιπόν τον μονάκριβο υιό μου ώστε να τον βασανίσετε και να τον σταυρώσετε για να σας συγχωρήσω (αντί να σας συγχωρήσω με τη μία και να στείλω ένα προσωπικό μήνυμα στον κάθε ένα να είστε φρόνιμοι από εδώ και πέρα).

3. Δευτερονόμιον 24:16

Οι πατέρες δεν θέλουσι θανατόνεσθαι διά τα τέκνα, ούτε τα τέκνα θέλουσι θανατόνεσθαι διά τους πατέρας· έκαστος θέλει θανατόνεσθαι διά το ίδιον εαυτού αμάρτημα.

Ναι…τελικά ο ένας δεν θα πεθάνει για τον άλλο αλλά κάποιος θα πεθάνει. Δεν γίνεται διαφορετικά.

4. Γέννηση του Ιησού

Τη γέννηση μας τη περιγράφουν μόνο οι Ματθαίος και Λουκάς.

Γέννηση κατά Ματθαίο (δική μου περίληψη):

Η Μαρία επρόκειτο να παντρευτεί τον Ιωσήφ, αλλά έμεινε έγκυος. Ο Ιωσήφ δεν ήταν πολύ χαρούμενος με το γεγονός, οπότε αποφάσισε να ακυρώσει το γάμο. Είδε όμως ένα όνειρο που του έλεγε πως η Μαρία έμεινε έγκυος από το Άγιο Πνεύμα και έτσι άλλαξε γνώμη και τη παντρεύτηκε. Γεννιέται ο Ιησούς στο σπίτι των γονιών του. Σοφοί άνθρωποι έρχονται από την ανατολή ακολουθώντας ένα αστέρι. Το αστέρι σταματά αρχικά στην Ιερουσαλήμ όπου οι σοφοί ρωτούν τον Ηρώδη σχετικά και αυτός ρωτάει τους Εβραίους ιερείς οι οποίοι του λένε πως η προφητεία προβλέπει τη γέννηση του μεσσία στη Βηθλεέμ. Το αστέρι ξεκινά ξανά και σταματάει πάνω από το σπίτι του Ιωσήφ και της Μαρίας.

Ο Ηρώδης είναι όμως προβληματισμένος και δεν θέλει να αφήσει το θέμα. Δίνει εντολή να θανατωθούν όλα τα πρωτότοκα αγόρια στη Βηθλεέμ και τα περίχωρα. Ο Ιωσήφ όμως βλέπει πάλι ένα όνειρο στο οποίο τον προειδοποιούν να φύγει και να πάει στην Αίγυπτο για να σωθεί. Όταν ο Ηρώδης πεθαίνει ο Ιωσήφ βλέπει και τρίτο όνειρο όπου ενημερώνεται για το θάνατό του και αποφασίζει να γυρίσει, όχι στη Βηθλεέμ αλλά στη Γαλιλαία, στη Ναζαρέτ όπου και μεγαλώνει ο Ιησούς.

Γέννηση κατά Λουκά (δική μου περίληψη):

Ένας άγγελος ενημερώνει την Ελισάβετ, που δεν μπορεί να κάνει παιδιά, πως θα γεννήσει τον Ιωάννη (Βαπτιστής), ο οποίος θα είναι ξάδερφος του Ιησού (σ.σ.), μιας και η Μαρία με την Ελισάβετ είναι συγγενείς. Ένας άγγελος επισκέπτεται και τη Μαρία η οποία μένει έγκυος και εγκυμονούσα επισκέπτεται την Ελισάβετ. Το μωρό της Ελισάβετ, στη κοιλιά της, μόλις νιώθει τη Μαρία κοντά, “πηδάει” από τη χαρά του που βρίσκεται παρουσία της μητέρας του Μεσσία.

Εκείνη την εποχή ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος διατάσσει να γίνει η πρώτη απογραφή. Αυτή γίνεται, όπως μας λέει η Βίβλος, όταν ο Κυρίνιος ήταν κυβερνήτης της Συρίας. Όλοι πρέπει να γυρίσουν στη “πατρογονική έδρα τους”. Ο Ιωσήφ, που είναι απόγονος του βασιλιά Δαυίδ, γυρνάει στη Βηθλεέμ όπου είχε γεννηθεί ο βασιλιάς χιλιάδες χρόνια πριν.

Η Μαρία γεννάει σε στάβλο, μιας και δεν υπήρχε δωμάτιο σε πανδοχείο και ένας άγγελος ενημερώνει τους βοσκούς στους γύρω αγρούς να πάνε να προσκυνήσουν το θείο βρέφος.

Οι ιστορίες λοιπόν έχουν διαφορές, αρκετά σημαντικές, τις οποίες συνήθως οι Χριστιανοί αποδέχονται ενώνοντάς τες ώστε να δημιουργήσουν μία κοινή ιστορία. Αυτό όμως δεν είναι δυνατόν να συμβεί. Ή ο Ιησούς γεννήθηκε στο σπίτι, ή στο στάβλο. Ή τον επισκέφτηκαν οι σοφοί (κανείς δεν λέει πως ήταν τρεις), ή οι βοσκοί. Υπάρχουν όμως και αρκετά ιστορικά προβλήματα, όπως το γεγονός ότι οι χρονολογίες στις οποίες ο Κυρίνιος ήταν κυβερνήτης της Συρίας, ήταν πολύ διαφορετικές από αυτές που πιστεύουμε πως γεννήθηκε ο Ιησούς. Οι Ρωμαίοι δεν έκαναν ποτέ μια απογραφή στέλνοντας όλους τους κατοίκους στους τόπους καταγωγής τους. Δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο ειδικά αν πρέπει να πας εκεί όπου ο προ χιλιετίας πρόγονός σου ζούσε. Απλώς οι δύο ευαγγελιστές είχαν διαφορετικές πηγές και ήθελαν να “στείλουν” τον Ιησού να γεννηθεί στη Βηθλεέμ προκειμένου να ολοκληρωθεί η προφητεία. Ο κάθε ένας λοιπόν βρήκε διαφορετικό τρόπο να το κάνει.

5. 2 Βασιλέων 2:24

Και από εκεί ανέβηκε στη Βαιθήλ· κι ενώ αυτός ανέβαινε στον δρόμο, βγήκαν από την πόλη μερικά μικρά παιδιά, και τον κορόιδευαν, και του έλεγαν: Ανέβαινε, φαλακρέ! Ανέβαινε, φαλακρέ!
Κι εκείνος στράφηκε πίσω, και βλέποντάς τα, τα καταράστηκε στο όνομα του Κυρίου. Και βγήκαν από το δάσος δύο αρκούδες, και διασπάραξαν απ’ αυτά 42 παιδιά.

illustrated_bible_coverΑν και ως καραφλός συμπάσχω απόλυτα με τον προφήτη Ελισσαιέ. Ο συγκεκριμένος στοίχος με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και αν τη περίοδο αυτή ο θεός δεν χρησιμοποιεί αρκούδες για να κάνει τις ευλογημένες δολοφονίες παιδιών, νομίζω πως θα πρέπει σε κάθε προσβολή που δέχομαι για τη καράφλα μου ο προσβάλλων να τιμωρείται με ένα αντίστοιχο αν και πιο μοντέρνο τρόπο. Μπορώ να προτείνω μερικές τιμωρίες όπως να μην τον πιάνει το Βιάγκρα (αν είναι άντρας), ή να χαλάσει ο δονητής (για άντρες και γυναίκες), ή να σκάσει το λάστιχο μέσα σε καταιγίδα, ή να κολλήσει ο αποκωδικοποιητής ακριβώς τη στιγμή του σουτ του επιθετικού όταν η ομάδα σου θέλει ένα γκολ για να περάσει στην επόμενη φάση του Champions League. Κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

6. 2 Βασιλέων 6

Σε αυτό το κεφάλαιο περιγράφεται η πείνα που χτύπησε τους Ισραηλίτες όταν ήταν στη Σαμάρια και ο βασιλιάς Μπενχανταντ αποφάσισε να πολιορκήσει την πόλη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την πείνα που ανέφερα η οποία ήταν τόσο μεγάλη που οι Ισραηλίτες δεν είχαν απολύτως τίποτα να φάνε. Εδώ μαθαίνουμε την ιστορία μιας γυναίκας η οποία έπεσε θύμα μιας απάτης από μια γειτόνισσά της. Η κακία γειτόνισσα πρότεινε, μιας και πεινάνε πολύ και οι δύο, να φάνε τη μια μέρα τον γιο της πρώτης γυναίκας και την άλλη μέρα τον γιο της άλλης. Η πρώτη γυναίκα συμφώνησε και έτσι τον πιάσανε, τον μαγείρεψαν ζωντανό και τον φάγανε. Την επόμενη ημέρα η άλλη γυναίκα το έπαιζε άσχετη και είπε πως ο δικός της γιος είχε φύγει, οπότε και η πρώτη γυναίκα κατάλαβε πως είχε πέσει θύμα απάτης.

Ναι, η παραπάνω ιστορία είναι στη Βίβλο. Γιατί κανείς δεν τη διαβάζει;;;

Αυτά τα ολίγα για σήμερα. Προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε τη Βίβλο από άκρη έως άκρη. Είναι πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα το οποίο αν είχε γραφτεί σήμερα είναι εξαιρετικά πιθανό ο συγγραφέας να είχε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και μάλιστα να αποφάσιζε κάποιο δικαστήριο πως η μόνη λύση είναι ο εγκλεισμός του σε ψυχιατρείο.

Αντιθέτως σήμερα θεωρούμε τη Βίβλο ιερή και αλάνθαστη.

Advertisements

Tagged: ,

5 thoughts on “Πως να γίνεις άθεος διαβάζοντας τη Βίβλο

 1. xray1231000 Δεκέμβριος 9, 2014 στο 17:41 Reply

  Δεν βρίσκω το εδάφιο των βασιλέων στη βίβλο, μπορείς να βοηθήσεις;

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Δεκέμβριος 9, 2014 στο 17:42 Reply

   Για ποια ιστορία μιλάς; Ευχαρίστως να βοηθήσω.

   Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Δεκέμβριος 9, 2014 στο 18:03 Reply

   Αν λές για την ιστορία με τον κανιβαλισμό, θα τη βρεις εδώ: 2 Βασιλέων 6:26-29

   Μου αρέσει!

 2. xray1231000 Δεκέμβριος 10, 2014 στο 11:45 Reply

  Όχι, εννοούσα την τελευταία, αυτή με τις δύο μητέρες.
  Α προπό, συγχαρητήρια για το κουράγιο

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Δεκέμβριος 10, 2014 στο 11:57 Reply

   Σου έδωσα τους στοίχους. Αν θες κάτι άλλο μου λες. 🙂

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: