Τα οργανικά τρόφιμα δεν είναι πιο υγιεινά ή ασφαλή από τα συμβατικά


Μετά από εκατοντάδες έρευνες πολλών χρόνων οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση οργανικών τροφών δεν προσφέρει διατροφικό πλεονέκτημα σε σχέση με τη κατανάλωση συμβατικών τροφών. Αυτό ισχύει για όλα τα είδη τροφών, από λαχανικά και σπόρους, μέχρι φρούτα, κρέας και αυγά. Οι ίδιες έρευνες έδειξαν πως δεν υπήρχε σημαντική διαφορά ούτε και στο επίπεδο χημικών που «κουβαλούσαν» ως συνέπεια της χρήσης συνθετικών ζιζανιοκτόνων ή λιπασμάτων.

Αντιθέτως ο μύθος που κυκλοφορεί καιρό τώρα και τον οποίο περιγράφω παρακάτω, είναι πως οι οργανικές τροφές είναι πιο υγιεινές και ασφαλείς. Ο μύθος αυτός επιλέγει λίγες και και αμφιλεγόμενες έρευνες προκειμένου να στηριχθεί και αγνοεί την πληθώρα των ερευνών που δείχνουν πως δεν υπάρχει σημαντική διαφορά.

Ας δούμε όμως μερικές σημαντικές πληροφορίες.

Οι οργανικές τροφές καλλιεργούνται χωρίς συνθετικά ζιζανιοκτόνα, λιπάσματα ή ορμόνες.

Οι πωλήσεις τους ανέρχονται στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο τις ΗΠΑ και πολύ κόσμος τα τρώει θεωρώντας πως είναι πιο υγιεινά ή ασφαλή.

Αυτή τη στιγμή, πάνω από 4% των τροφών που πωλούνται στις ΗΠΑ είναι οργανικές.

Γνωρίζοντας βέβαια πως θα προσελκύσω την μήνη των διαφόρων που πιστεύουν πως μόνο τα οργανικά είναι καλά, θα πω πως δεν με ενδιαφέρει η άποψή σας, εκτός και αν στηρίζεται σε έρευνες. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τη δική μου άποψη, οφείλω να τη στηρίξω σε έρευνα. Εδώ θα βρείτε τις πηγές μου.

Η πιο πρόσφατη έρευνα εκδόθηκε στο Annals of Internal Medicine τον Σεπτέμβριο του 2012. Πρόκειται για συστηματική που αναλύει όλες τις έρευνες που έχουν γίνει από το 1996 μέχρι το 2009. Ας δούμε εν συντομία τί έδειξαν όλες αυτές οι έρευνες και σε πια συμπεράσματα καταλήγουν οι επιστήμονες.

 • 223 έρευνες έγιναν για να συγκρίνουν τα οργανικά με τα συμβατικά σχετικά με τη διατροφική αξία και τις επιμολύνσεις που μπορεί να είχαν.
 • Από αυτές, 153 έρευνες ήταν για φρούτα λαχανικά και σπόρους, ενώ 71 ήταν για κρέας, αυγά και πουλερικά.
 • Δεν βρέθηκε σημαντική διαφορά στο περιεχόμενο των βιταμινών μεταξύ των οργανικών και των συμβατικών τροφίμων.
 • Έγιναν άλλες 11 έρευνες με τις οποίες έλεγχαν ασκορβικό οξύ, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, πρωτεΐνες, κερσετίνη, καμπφερόλη, φλαβονόλη και φενόλες. Δεν βρέθηκε καμία σημαντική διαφορά.
 • Εξέτασαν τις τροφές για ζιζανιοκτόνα. Τα οργανικά είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν λιγότερα ζιζανιοκτόνα μιας και δεν χρησιμοποιούνται, σε αντίθεση με τα συμβατικά τρόφιμα. Αυτό που βρήκαν ήταν πως ούτε τα συμβατικά είχαν συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από τα χαμηλότερα επιτρεπτά όρια. Συνεπώς δεν υπήρχε καμία σημαντική διαφορά.
 • Ελέγξανε για το βακτήριο E-coli, το οποίο βρέθηκε σε 7% των οργανικών και σε 6% των συμβατικών. Καμία σημαντική διαφορά.
 • Όταν κοίταξαν όλους τους τύπους τροφών για όλα τα βακτήρια που μπορείτε να φανταστείτε, δεν βρήκανε σημαντική διαφορά.
 • Δεν υπήρχε καμία σημαντική διαφορά σε μύκητες ή βαρέα μέταλλα.
 • Αλλά τί συμβαίνει στους ανθρώπους που τρώνε αυτές τις τροφές; Η ανάλυση συμπεριλάμβανε 17 έρευνες που εξέταζαν πάνω από 13.000 συμμετέχοντες. Δύο από αυτές εξέταζαν έγκυες και παιδιά ώστε να δούνε αν το φαγητό που έτρωγαν προκαλούσε εμφάνιση άσθματος, εκζέματος ή άλλα σημάδια ατοπικών νόσων. Τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.
 • 11 άλλες έρευνες εξέτασαν ενήλικες που δεν ήταν έγκυοι. Οι εξετάσεις ήταν ουρολογικές και αιματολογικές. Δεν βρέθηκε καμία σημαντική διαφορά.
 • 1 έρευνα έδειξε πως αν τρως οργανικό κρέας αυξάνει τις πιθανότητες να αρρωστήσεις από καμπυλοβακτηρίδιο, ένα βακτηρίδιο που προκαλεί διάρροια και εμετούς.

Όλες οι παραπάνω έρευνες δείχνουν πως δεν υπάρχει πλεονέκτημα, είτε διατροφικό, είτε από μείωση ζιζανιοκτόνων, όταν τρώμε οργανικές τροφές.

Για πιο λόγο όμως κυκλοφορεί αυτός ο μύθος και μάλιστα είναι τόσο διαδεδομένος; Γιατί βασίζεται το μύθο που λέει πως ότι είναι «φυσικό» είναι και καλό, ή δεν μπορεί να μας κάνει κακό. Ο μύθος αυτός βέβαια είναι….μύθος. Υπάρχουν πάρα πολλές τροφές που είναι απόλυτα φυσικές και μπορούν μέχρι και να μας σκοτώσουν.

Ξέρω βέβαια πως όσοι από εσάς έχετε ήδη αποφασίσει για το θέμα, δεν θα πιστέψετε ούτε εμένα, αλλά ούτε και τις εκατοντάδες έρευνες. Αν πω ότι ξαφνιάζομαι θα λέω ψέματα.

Προσέξτε πως δεν μιλάω καθόλου για το κατά πόσο τα οργανικά είναι καλύτερα για το περιβάλλον, πιο φιλικά προς τους αγρότες ή τα ζώα. Είναι πιθανόν να είναι έτσι. Αν θέλετε να επιχειρηματολογήσετε πάνω σε αυτά τα σημεία, κάντε το. Αλλά αν θέλετε να επιχειρηματολογήσετε για τη διατροφική τους αξία, τότε δεν έχετε και πολλά επιχειρήματα…

organic-vs-conventional

Advertisements

Tagged:

5 thoughts on “Τα οργανικά τρόφιμα δεν είναι πιο υγιεινά ή ασφαλή από τα συμβατικά

 1. […] μέρες πριν έγραψα ένα άρθρο σχετικά με τα οργανικά τρόφιμα και τα συνέκρινα με […]

  Μου αρέσει!

 2. […] υπάρχει και η επίσης υπερβολική αγάπη σε οτιδήποτε φυσικό, η οποία έχουμε δει πολλές φορές πόσο αδικαιολόγητη […]

  Μου αρέσει!

 3. gp Νοέμβριος 22, 2014 στο 22:11 Reply

  ‘Εξέτασαν τις τροφές για ζιζανιοκτόνα. Τα οργανικά είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν λιγότερα ζιζανιοκτόνα μιας και δεν χρησιμοποιούνται, σε αντίθεση με τα συμβατικά τρόφιμα. Αυτό που βρήκαν ήταν πως ούτε τα συμβατικά είχαν συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από τα χαμηλότερα επιτρεπτά όρια. Συνεπώς δεν υπήρχε καμία σημαντική διαφορά.’
  Η παραπάνω λεκτική προσέγγιση αφήνει χώρο για διάφορες ερμηνείες.
  πχ έστω επιτρεπτό όριο 100.
  Τα οργανικά μπορεί να έχουν 50 και τα συμβατικά 49.
  Τα οργανικά μπορεί να έχουν 0 και τα συμβατικά 99 (<100 όμως)
  Το αποτέλεσμα και στις 2 περιπτώσεις θα ήταν ‘Καμία σημαντική διαφορά’.
  Δεν υπονοώ οτιδήποτε άλλο πέραν του ότι οι αριθμοί απεικονίζουν (συνήθως) καλύτερα την πραγματικότητα απ’ ότι τα λόγια…

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Νοέμβριος 22, 2014 στο 22:17 Reply

   Έχεις δίκιο.
   Δεν είναι σαφές. Κοίταξα τις σημειώσεις μου αλλά δεν βρήκα συγκεκριμένους αριθμούς. Θυμάμαι πως στάθηκα στο γεγονός πως κανένα δεν ήταν πάνω από τα κατώτερα επιτρεπτά όρια και δεν ασχολήθηκα περισσότερο.
   Η αλήθεια είναι πως ναι μεν τα νούμερα απεικονίζουν την πραγματικότητα καλύτερα, αλλά όταν δεν βρεθούν στους ελέγχους υψηλότερα του επιτρεπτού επίπεδα χημικών, τότε κανείς δεν ασχολείται περισσότερο γιατί νιώθει πως είναι ΟΚ. Κάπου εκεί, αν θυμάμαι καλά, ήταν και η λογική μου όταν έγραψα αυτό το κομμάτι.

   Μου αρέσει!

 4. […] […]

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: