Καλά κάνει η Εκκλησία της Ελλάδας


det_ieraΌπως ξέρετε, όσοι έχετε διαβάσει μερικά από τα κείμενά μου, είμαι άθεος και σαν να μην έφτανε αυτό, η άποψή μου για την οργανωμένη θρησκεία και την εκκλησία είναι η χειρότερη.

Αυτό βέβαια δεν με εμποδίζει να αναγνωρίζω τα δίκια της, όταν τα έχει.

Πρόσφατα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με ανακοίνωσή της, αποφάσισε πως όποιος επιλέγει την καύση από την ταφή, όταν πεθάνει βέβαια όχι ζωντανός, τότε θα τίθεται εκτός εκκλησίας και δεν θα τελείται νεκρώσιμη ακολουθία αλλά ούτε και μνημόσυνο.

Λογική μου φαίνεται η απόφαση της εκκλησίας. Αυτή είναι η αντίδραση κάθε επιχείρησης που βλέπει μια διαδικαστική αλλαγή στους νόμους του κράτους να της στερεί έσοδα. Από τις κηδείες με ταφή η εκκλησία βγάζει πολλά χρήματα και με κάθε τρόπο. Αν οι νόμοι του κράτους την εμποδίζουν να το κάνει αυτό τότε θα απειλήσει τα πρόβατ….συγνώμη, το ποίμνιο ήθελα να πω, με αιώνια καταδίκη στις φλόγες της κόλασης.

Για εμένα, αυτή η απειλή ακούγεται τόσο κούφια όσο το να με απειλήσει η Σύζυγος πως θα μου ξεριζώσει τα μαλλιά, αλλά για άλλους, που πιστεύουν στα παραμύθια της θρησκείας, υποθέτω πως αυτό θα ακούγεται μάλλον άσχημο.

Η εκκλησία βέβαια δεν μας λέει σε ποιό απόσπασμα της Βίβλου βασίζει αυτή της την απόφαση. Ίσως γιατί πουθενά ο Ιησούς δεν φαίνεται να λέει κάτι σχετικό. Πουθενά ο Ιησούς δεν έχει άποψη για τη μέθοδο ταφής και συνεπώς είναι θέμα ερμηνείας των γραφών και τίποτα παραπάνω.

Όπως λοιπόν η εκκλησία και οι πιστοί της ερμηνεύουν όπως θέλουν διάφορα αποσπάσματα της βίβλου και δεν λιθοβολούν τα παιδιά που μιλούν άσχημα στους γονείς τους ή αυτούς που δουλεύουν το Σάββατο (ναι, όλα αυτά αναφέρονται στη Βίβλο και αν αμφιβάλλετε προτείνω να τη διαβάσετε πριν μου γράψετε πως κάνω λάθος), έτσι και τώρα αποφάσισαν πως η μείωση εσόδων τιμωρείται με αποπομπή από τις αγκάλες του Ιησού.

Αλλά δεν με απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα, ούτε καν θύμωσα όταν το διάβασα. Απλώς λυπάμαι τους πιστούς που θέλουν μια πιο αξιοπρεπή κατάσταση από τη ταφή και όλα τα προβλήματά της, αλλά βρίσκονται μπροστά σε ένα ηθικό εκβιασμό που, αν πραγματικά δέχονται τη δύναμη της εκκλησίας, τότε δεν τους επιτρέπει να έχουν άλλες επιλογές.

Αλλά αυτό είναι δικό τους πρόβλημα. Η εκκλησία πάντως έχει δίκιο. Πρέπει με κάποιο τρόπο να διατηρήσει τα αφορολόγητα έσοδά της. Καλά κάνει.

Advertisements

Tagged: , ,

2 thoughts on “Καλά κάνει η Εκκλησία της Ελλάδας

 1. Γιώργος Νοέμβριος 1, 2014 στο 00:44 Reply

  Εικάζω πως η άρνηση για καύση των νεκρών έχει σχέση με το γεγονός ότι σύμφωνα με την κ. Διαθήκη ο Ιησούς ενταφιάστηκε και δεν έκαψαν το σώμα του. Πως θα υπήρχε ανάσταση μετά?

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Νοέμβριος 1, 2014 στο 00:46 Reply

   Δεν ξέρω και αν σου πω πως δεν με ενδιαφέρει θα ακουστώ αγενής;

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: