Μείωση των μελισσών η μύθος;


Η σημασία των επικονιαστών στη φυσική συνέχεια είναι εξαιρετικά μεγάλη. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως τα έντομα που κάνουν την επικονίαση των φυτών και ειδικά οι μέλισσες έχουν πολύ σημαντική θέση για τον άνθρωπο στην αλυσίδα της φύσης. Δεν είναι υπερβολή επίσης να πούμε πως αν προκύψει σημαντική μείωση των επικονιαστών τότε ένα μεγάλο μέρος των άγριων και όχι μόνο φυτών θα κινδυνέψει να εξαφανιστεί διότι μέχρι σήμερα οι άνθρωποι, όσο τεχνολογικά προηγμένοι και αν είμαστε, δεν έχουμε βρει τρόπο να μεταφέρουμε τη γύρη από ένα φυτό στο άλλο με την αποδοτικότητα που έχουν τα έντομα. Δεν είναι μόνο ο γιγαντιαίος αριθμός των εντόμων που κάνει αυτή τη δουλειά, είναι και η εξειδίκευση μερικών σε κάποια φυτά, μια συνεργασία που κάνει το φυτό να εξαρτάται από το έντομο και αντίστροφα.

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μεγάλη καμπάνια, κυρίως από τη Greenpeace, να προστατευθούν οι μέλισσες, διότι, όπως αναφέρει, υπάρχουν πολλές αναφορές για μείωσή τους ανά τον κόσμο.

Στο mini-site που έχει φτιάξει αναφέρει σημαντική μείωση και αρκετούς λόγους για τους οποίους αυτό συμβαίνει. Δείτε εδώ. Πιο συγκεκριμένα κάνει λόγο για μείωση της τάξεως του 25% από το 1985 μέχρι το 2005 και αναφέρει μια έρευνα που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Παράλληλα, έχω δει αφίσες στη γειτονιά μου (μένω σε ένα χωριό 40 χλμ από την Αθήνα) όπου οι τοπικοί αγρότες καλούνται σε συνάντηση για συζήτηση για το θέμα και στην αφίσα (που όταν εμφανίστηκε δεν έδωσα αρκετή σημασία και δεν την φωτογράφησα ο βλάκας!) ανέφερε ξεκάθαρα και την απειλή των μελισσών από τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Μάλιστα σε πολλά blog και site θα βρείτε ξεκάθαρη σύνδεση των ΓΤΟ με τη μείωση των πληθυσμών των επικονιαστών, παρόλο που τέτοια σύνδεση δεν φαίνεται σε καμία έρευνα, ούτε αυτή της Greenpeace.

Υπάρχει όμως μείωση του πληθυσμού; Τί είναι αυτό που φταίει για τη μείωση των μελισσών;

Στην πραγματικότητα η επιστήμη δεν είναι μία άποψη που κυριαρχεί, αλλά ένα σύνολο απόψεων που συμφωνούν μεταξύ τους και που γίνονται προσωρινά αποδεκτές μέχρι να έρθει μια καλύτερη και να γίνει αυτή αποδεκτή.

Πρόσφατα λοιπόν, και όχι πριν από 10 χρόνια, βγήκαν δύο διαφορετικές έρευνες για το θέμα των μελισσών, μια για την Αμερική, και μια για την Ευρώπη.

Στην Αμερικάνικη έρευνα η καθηγήτρια και εντομολόγος May Berenbaum λέει ξεκάθαρα πως η έρευνα που έγινε δεν έδειξε κάποια μείωση. Μάλιστα ήταν τόσο ξεκάθαρη ώστε τόνισε πως το να φωνάζουμε για «αποκάλυψη», για μείωση των τροφών και άλλα παρόμοια, είναι στην καλύτερη υπερβολικό και καλό θα είναι να δούμε τί σκοπούς έχει αυτός που μιλάει για μείωση.

Οι αριθμοί για την Αμερική όχι μόνο δεν δείχνουν μείωση, αλλά μεγάλη σταθερότητα από το 1995 μέχρι και το 2013 και μάλιστα, το προηγούμενο έτος υπάρχει αύξηση των κυψελών κατά 100.000. Όλα αυτά σε μια χώρα όπου η καλλιέργεια ΓΤΟ είναι διαδεδομένη. Πάει και αυτός ο σύνδεσμος.

BvVlsEACAAA8XvD

 

Αλλά τί γίνεται στην Ευρώπη; Μήπως εδώ έχουμε πρόβλημα;

Η έρευνα που έγινε από την Opera Research την οποία θα βρείτε εδώ λέει πως ενώ υπάρχει σημαντική μείωση σε κάποιες χώρες, σε άλλες οι αριθμοί ή μένουν ίδιοι ή αυξάνονται. Σε πολύ λίγες χώρες οι μείωση έχει ξεπεράσει το επικίνδυνο ποσοστό του 20% και στο σύνολο της Ευρώπης τα νούμερα έχουν μείνει σταθερά.

Αυτό που επίσης τονίζει είναι πως οι λόγοι για τη μείωση, όπου αυτή παρατηρείται δεν είναι εύκολο να εξακριβωθούν και μπορεί να είναι ο καιρός, τα εντομοκτόνα, τα παράσιτα, οι αρρώστιες, ακόμα και οικονομικοί παράγοντες.

Υπάρχει λοιπόν πρόβλημα μείωσης των μελισσών; Θα έλεγα πως όχι. Ότι στοιχεία έχει να παρουσιάσει η Greenpeace είναι παλιά και δεν συμβαδίζουν με τις νέες έρευνες που έχουν γίνει στον χώρο.

Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυτούμε και να θεωρήσουμε πως δεν πρέπει να προσέχουμε ή να μην κάνουμε διορθωτικές κινήσεις από τώρα. Στα πλαίσια που μπορούμε να επηρεάσουμε την κατάσταση, όπως με τη μείωση των εντομοκτόνων, θα πρέπει να το κάνουμε. Η επιβίωση των επικονιαστών είναι και η δική μας επιβίωση, αλλά ας κρατήσουμε τις κραυγές για άλλο θέμα και όχι για ένα που ουσιαστικά δεν υφίσταται.

Ακτιβιστές της Greenpeace ξεδιπώνουν πανό στα γραφεία της Syngenta 17 Απριλίου 2013

Ακτιβιστές της Greenpeace ξεδιπλώνουν πανό στα γραφεία της Syngenta 17 Απριλίου 2013

Κλασσικό

Κλασσικό

Ένα από τα αγαπημένα μου!

Ένα από τα αγαπημένα μου!

Η Greenpeace στη Bayer.

Η Greenpeace στη Bayer.

Τίτλος φωτό: "Θέλουν να σκοτώσουν τις μέλισσες για να ελέγχουν απόλυτα τις καλλιέργιες." Να το πει σε κάποιο αγρότη αυτό να δούμε γέλια.

Τίτλος φωτό: «Θέλουν να σκοτώσουν τις μέλισσες για να ελέγχουν απόλυτα τις καλλιέργειες.»
Να το πει σε κάποιο αγρότη αυτό να δούμε γέλια.

Advertisements

Tagged: ,

3 thoughts on “Μείωση των μελισσών η μύθος;

  1. Σελίδες Ιστορίας Αύγουστος 1, 2016 στο 09:28 Reply

    Από την εμφάνιση των νεονικοτινοειδων εντομοκτονων η μελισσοκομια έχει πάρει την κατιούσα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα πχ έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τη χρηση των φαρμακων αυτων στους φοίνικες (σε ξενοδοχεία κτλ) και εξολοθρεύονται κυψελες ολόκληρες. Ο αριθμός των μελισσοσμηνων δεν ειναι καλός δείκτης γιατί μπορεί οι μέλισσες να πεθαίνουν από τη μια αλλά να αυξάνεται ο ρυθμός αντικατάστασης των σμηνων από την αλλη. Οι γενετικά τροποποιμενες καλλιέργειες έχουν αναφερθεί ότι δεν δίνουν αρκετό, η δεν δίνουν καθόλου νέκταρ. Επίσης ενα άλλο παραπλανητικό στη στατιστική αυτή είναι δεν γίνεται διαχωρισμός σε παραγωγικα σμηνη και σε αμιγως επικονιαστικα σμήνη. Δεν έχει ληθφει επισης υπόψη η αύξηση των μελισσοσμηνών, λόγω της έκρηξης της ερασιτεχνικής μελισσοκομίας παγκοσμιως. Η Ελλάδα πχ έχει τεραστια αύξηση κάθε χρόνο αλλά με χαμηλες αποδόσεις ανά κυψελη.

    Μου αρέσει!

  2. Σελίδες Ιστορίας Αύγουστος 1, 2016 στο 20:27 Reply

    Κοινώς η πτωτική πορεία είναι εμφανής παντού (ρωτήστε τους μελισσοκόμους τα ίδια θα σας απαντήσουν). Απλά η παρακμή αυτή δεν οφείλεται μόνο σε 1-2 παράγοντες (GMO και γεωργικά φάρμακα μόνο) αλλά σε αρκετά περισσότερους. Ακόμη και οι ίδιες οι πρακτικές των μελισσοκόμων μπορεί συμβάλλουν στη κατάρρευση των σμηνών. Πχ ληστρικοί τρύγοι, εξαντλητικές για τα μελίσσια νομές (στην Ελλάδα τα πεύκα και τα έλατα), πρακτικές που στρεσάρουν τις μέλισσες (στις βιομηχανοποιημένες μονάδες του εξωτερικού), ερημοποίηση περιοχών και ανομβρία, εξαφάνιση των ντόπιων φυλών των μελισσών και αντικατάσταση τους με ξενοφερτες κ.α.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: