Η τρομερή ποσότητα ζάχαρης στη Coca-Cola και η φορολογία


Φίλος ανέβασε το παρακάτω βίντεο στο Facebook. Σε αυτό βλέπουμε τον δημοσιογράφο του BBC να παίρνει συνέντευξη από τον Ευρωπαϊκό Διευθυντή της Coca-Cola (δεν είναι ο ακριβής τίτλος του, αλλά το πιάνετε το νόημα).

Αν και δεν έψαξα να βρω όλη τη συνέντευξη και ελπίζω να έχει και άλλα να ρωτήσει ο δημοσιογράφος, μου κάνει εντύπωση η προσπάθεια να «κολλήσει τον Quincey στον τοίχο» με την ερώτηση περί περιεκτικότητας ζάχαρης στο γνωστό ποτό.

Πιο συγκεκριμένα o Paxman ρωτάει αν ο Quincey ξέρει πόση ζάχαρη περιέχει ένα κουτάκι/ποτήρι/ποτήρι super size. O Quincey του απαντά πως αυτή η ποσότητα αναγράφεται στο κουτί και προκύπτει από έναν απλό υπολογισμό. Ο δημοσιογράφος προχωράει σε μια επίδειξη εντυπωσιακού λαϊκισμού και αδειάζει στο τραπέζι μπροστά τους τόσα φακελάκια ζάχαρης όσα περιέχει το ποτό.

Ο στόχος; Ξεκάθαρος νομίζω. Η δημιουργία εντυπώσεων. Η Coca-Cola έχει ΤΟΣΟ πολύ ζάχαρη και συνεπώς είναι κακή για την υγεία σας και αφήνει να εννοηθεί πως η Coca-Cola έχει ευθύνες για την παχυσαρκία που σαν επιδημία θερίζει τους νέους, ειδικά στην Ελλάδα.

Ο Quincy βέβαια δεν κρύβεται, αν και νιώθει μάλλον αμήχανα, αλλά δεν προσπαθεί να βγάλει την ουρά του από την απέξω. Απλώς λέει πως η Coca-Cola, στο κόκκινο κουτί, έχει όντως πολύ ζάχαρη και πως, πέραν της αναγραφής της στο κουτάκι, ίσως θα πρέπει να αναφέρουν την ποσότητα ζάχαρης και στα χάρτινα ποτήρια.

Να σας πω την αλήθεια, περίμενα περισσότερα από το BBC, αλλά νομίζω πως προσπαθεί να συζητήσει το θέμα της φορολόγησης των παχυντικών τροφών, με στόχο τη μείωση της παχυσαρκίας.

Τί νόημα έχει να φορολογήσουμε όλα αυτά που είναι δυνητικά κακά για την υγεία μας; Θα μειωθεί η κατανάλωση; Μπορεί. Θα λυθεί το πρόβλημα της παχυσαρκίας; Αμφιβάλω. Αν υπάρχει κάτι που έχουμε δει ξανά και ξανά είναι πως αν εμείς οι άνθρωποι θέλουμε να καταστρέψουμε τον εαυτό μας δεν μας σταματά ούτε η φυλακή, πόσο μάλλον η εφορία. Το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να μειωθεί η κατανάλωση από αυτούς που δεν έχουν αρκετά λεφτά. Με άλλα λόγια ο φόρος αυτός θα βαρύνει τον φτωχό και θα του στερήσει κάτι που πιθανόν να θέλει.

Το επόμενο βήμα βέβαια είναι η απαγόρευση και όλοι ξέρουμε πόση επιτυχία έχει αυτό.

Ναι, κανείς δεν διαφωνεί πως αυτή η ποσότητα ζάχαρης είναι μεγάλη, πολύ μεγάλη. Ναι η Coca-Cola μπορεί να σου δώσει πολλές θερμίδες.

Αλλά φταίει η Coca-Cola για την παχυσαρκία; Το ίδιο ερώτημα μπορεί να τεθεί βέβαια για όλες τις εταιρίες αναψυκτικών ή γρήγορου φαγητού (fast food).

Βεβαίως και όλες αυτές οι εταιρίες διαφημίζονται συνεχώς και δυνατά προκειμένου να πουλήσουν τα προϊόντα τους και καλά κάνουν.

Το πρόβλημα δεν είναι οι εταιρίες αλλά η διάθεσή μας να ρίξουμε το φταίξιμο σε αυτές και να πούμε: εσείς φταίτε που εγώ είμαι παχύς.

Αυτή η δικαιολογία ίσχυε για τις καπνοβιομηχανίες όταν διαφήμιζαν τα τσιγάρα ως προϊόντα υγείας και κανείς δεν έλεγε για τα προβλήματα που δημιουργούσαν. Αλλά πλέον όλοι ξέρουμε. Ξέρουμε και τί κακό κάνει το τσιγάρο και τί κακό κάνει η παχυσαρκία και τί κακό κάνει η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων.

Η δικαιολογία «δεν μου είπες, άρα φταις» δεν πιάνει τώρα πια. Εφόσον ξέρουμε και τί παθαίνουμε όταν τρώμε υπερβολικά, πίνουμε πολύ και κάνουμε καθιστική ζωή, τί μας φταίει η κάθε εταιρία; Ποιανού δουλειά είναι να προσέξει τί τρώμε, δική μας ή μήπως χρειαζόμαστε ένα μπαμπούλα μονίμως πάνω από το κεφάλι μας να μας χτυπά το χέρι κάθε φορά που αυτό πλησιάζει το πακέτο τα τσιγάρα ή το χοιρινό παϊδάκι που έχει μείνει στο τραπέζι;

Η Coca-Cola φταίει που τα Ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα στην Ευρώπη ή οι γονείς τους που δεν τα μεγαλώνουν σωστά;

Κάθε χρόνο ακούμε πως την Κυριακή του Πάσχα το ΕΚΑΒ έχει αυξημένες κλήσεις από άτομα που τρώνε και πίνουν υπερβολικά και παθαίνουν καρδιακά επεισόδια. Για αυτούς ποιος φταίει, ο χασάπης που τους έδωσε το αρνάκι, η Amstel που δεν τους σταμάτησε όταν αγόρασαν και την τρίτη εξάδα μπύρες, η η θρησκεία τους;

Νομίζω πως είναι καιρός να πάρουμε τις ευθύνες πάνω μας και να δεχθούμε πως την εποχή της πληροφορίας δεν υπάρχει πλέον η δικαιολογία δεν ξέρω. 

Ναι η Coca-Cola έχει πολλές θερμίδες. Δεν θες τη ζάχαρη, πιες τη light ή τη zero. Δεν θες ασπαρτάμη γιατί φοβάσαι πως θα σε σκοτώσει, τότε πιες νερό. Δεν εμπιστεύεσαι την ΕΥΔΑΠ, τότε τράβα στο βουνό, βρες μια πηγή και πιες όσο θες.

Αλλά ας σταματήσουμε να δαιμονοποιούμε τις μεγάλες εταιρίες, ειδικά όταν, όπως έχουμε σε αυτή τη περίπτωση, δεν έχουν κάνει κάτι κακό.

Ας πάψουμε να πιστεύουμε πως οι άνθρωποι θέλουμε μονίμως ένα κηδεμόνα ο οποίος θα φορολογεί ή θα απαγορεύει τα κακά πράγματα.

Ας φερθούμε σαν ενήλικες και ας καταλάβουμε πως την ευθύνη των αποφάσεών μας τη φέρουμε εμείς και όχι «οι άλλοι» που θέλουν το κακό μας.

Advertisements

4 thoughts on “Η τρομερή ποσότητα ζάχαρης στη Coca-Cola και η φορολογία

 1. Manos Tzagarakis Αύγουστος 23, 2014 στο 20:59 Reply

  Πολύ σωστός, όπως πάντα.
  Μιας και ανέφερες την ασπαρτάμη θα είχε ενδιαφέρων να γράψεις ένα σχετικό άρθρο.

  Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  Μου αρέσει!

 2. lord Αύγουστος 25, 2014 στο 09:59 Reply

  για όλα φταίει ο άνθρωπος..μόνο που αν θέλεις να είσαι αντικειμενικός θα πρέπει να αναφερθείς σε πολλά άλλα,όπως για παράδειγμα το μάρκετινγκ και η διαφήμιση,η δημιουργία της «ανάγκης» και πώς δουλεύει όλο αυτό στη μάζα..πολλές φορές γράφεις αγνοώντας πώς δουλεύει η ψυχολογία της μάζας..και αν ήταν έτσι εύκολο να αποκοπείς από τις συνήθειες της μάζας,γιατί μέχρι τώρα είναι ελάχιστοι αυτοί που το έχουν καταφέρει..είπαμε για όλα φταίει ο άνθρωπος,αλλά υπάρχουν και οι εκμεταλλευτές δεν είναι όλα αθώα..

  Μου αρέσει!

  • Theodore Αύγουστος 25, 2014 στο 10:08 Reply

   Δίκιο έχεις. Οι εταιρίες δεν είναι άγιες και δεν προσπαθώ να τις παρουσιάσω ως τέτοιες.
   Έχουμε πολλά παραδείγματα όπου η εταιρία βάζει στην άκρη την ηθική και προτιμά τα νούμερα.
   Παράλληλα η χρήση της ψυχολογίας δίνει τη δυνατότητα στους διαφημιζόμενους να αγγίξουν τους πελάτες τους με διάφορους τρόπους.
   Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα του άρθρου. Προσπάθησα να μιλήσω για τη διάθεση να φορολογήσουν τις «κακές» τροφές. Ως εκεί πήγα.

   Μου αρέσει!

 3. lord Αύγουστος 25, 2014 στο 10:52 Reply

  το ξέρω ότι γι αυτό μιλάς στο άρθρο αλλά θίγεις το θέμα ότι φταίει ο άνθρωπος για ότι του συμβαίνει..το ότι τον κατευθύνουν οι εταιρίες στο τι να επιλέγει και πώς,από τα ΜΜΕ μέχρι τις διαφημίσεις στους δρόμους είναι μια «κατευθυνόμενη» δημιουργία «ανάγκης όπως ξαναείπα οπότε θα έπρεπε να το θίξεις,για την αντικειμένικότητα του πράγματος όχι τίποτα άλλο..

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: