Η δαιμονοποίηση του Body Building


Προειδοποιώ πως το συγκεκριμένο άρθρο είναι εξαιρετικά υποκειμενικό. Είμαι στα γυμναστήρια από τα 15 μου και δυσκολεύομαι να είμαι αντικειμενικός. Αν μη τί άλλο ούτε καν θα προσπαθήσω.

Πρόσφατα είχαμε τον τραγικό θάνατο δύο νέων. Τους σκότωσαν δύο άλλοι νέοι για οικονομικές διαφορές. Τα θύματα ήταν πολύ γυμνασμένα και είχαν και πολλά τατουάζ.

Μέσα σε μερικές μέρες γέμισε το Facebook και διάφορα μπλογκ με κατηγορητήρια για το body building και τα τατουάζ με αποκορύφωση και θρυαλλίδα για αυτό το άρθρο το παρακάτω σχόλιο:

Oποτε βλέπω στον δρόμο πιτσιρικάδες με τεχνητά παραφουσκωμένο το σώμα τους, το πρώτο που σκέφτομαι είναι ότι «μπάζει» το μυαλό τους. Η αρχική μου, δε, αμηχανία γίνεται και θλίψη όταν οι κοιλιακοί, οι δικέφαλοι και τα ποντίκια τους είναι γεμάτα με τατουάζ με διάφορες γελοίες επιγραφές και ζωγραφιές, από αρχαιοελληνικές φράσεις μέχρι γιαπωνέζικους δράκους, γοτθικά σύμβολα και σβάστικες. Διότι το μόνο που καταλαβαίνω τότε είναι το πόσο κουβάρι είναι αυτό που βρίσκεται μέσα στην κεφαλή τού σώματος.
Κάποιες σκέψεις με αφορμή ένα τουιτ του Δημ. Παπαδημούλη ->
http://bit.ly/1ADQTX4

Ευτυχώς για εμένα αυτό το σχόλιο περιλαμβάνει πολλές χαζομάρες που ακούγονται για το body building αλλά όχι όλες. Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Τεχνητά παραφουσκωμένο σώμα: Τί θα πει «τεχνητά»; Πως γίνεται το «φυσικά» παραφουσκωμένο σώμα; Στην οικοδομή πχ; Πως νομίζει ο σχολιαστής πως φουσκώνουν οι μυες; Υπάρχει και άλλη μέθοδος εκτός των ασκήσεων αντίστασης (βάρη); Κάποιος μπορεί να αναφέρει τους κωπηλάτες (εδώ βάλτε όλα τα σπορ που οι αθλητές έχουν ανεπτυγμένους μύες) που έχουν μυες αλλά δεν κάνουν βάρη. Αυτό βέβαια θα είναι λάθος για δύο λόγους: ο μυικός τους όγκος οφείλεται στα βάρη που κάνουν κατά την προπόνηση, αλλά ακόμα και αν δεν κάνουν βάρη, η κωπηλατική κίνηση περιλαμβάνει την αντίσταση του νερού και την πίεση των μυών. Συνεπώς, μπορεί να μην υπάρχουν βάρη, αλλά η βασική αρχή είναι ακριβώς η ίδια. Γιατί μας προβληματίζει όταν αντί για το νερό χρησιμοποιούμε τη βαρύτητα;
Τί θα πει «παραφουσκωμένο» σώμα; Για να χρησιμοποιήσω μερικά γνωστά παραδείγματα, τα παρακάτω είναι «παραφουσκωμένα» σώματα;

794F9DF4881F67A0D4814C9F4231589E arnold-schwarzenegger-9a b55 ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? PhilHeath-Flx-514-CharlesLowthianCom-088 wolverine-hugh-jackman

Όλα τα παραπάνω σώματα είναι προϊόντα άρσης βαρών και εξαιρετικά προσεγμένης διατροφής. Χωρίς τα βάρη και τη σωστή διατροφή σε βάθος χρόνου δεν πετυχαίνεις τέτοια αποτελέσματα!

Οι περισσότεροι από εσάς ξέρω ποιό σώμα θεωρείτε παραφουσκωμένο, αλλά σας έχω μια έκπληξη! Η άποψή σας είναι εντελώς προσωπική, υποκειμενική και αδιάφορη. Είναι σαν κάποιος να λέει πως δεν του αρέσουν τα μαύρα μαλλιά. Τί λέει αυτό για τους ανθρώπους με μαύρα μαλλιά; Τίποτα! Τί λέει για αυτόν που δεν του αρέσουν τα μαύρα μαλλιά; Κάτι λέει.

Στην ουσία το ποιο σώμα είναι πολύ μεγάλο ή όχι αφορά το γούστο μας και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως ο bodybuilder έχει μυαλό που «μπάζει» και έτσι ερχόμαστε στο επόμενο θέμα.

«μπάζει» το μυαλό τους: Εδώ ο σχολιαστής κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα δήλωση σχετικά με το επίπεδο νοημοσύνης των bodybuilder. Λέει πως είναι χαζοί και γνωρίζω πως αυτή είναι μια πολύ διαδεδομένη υπόθεση. Αλλά πόσο αληθινή είναι;

Στην πραγματικότητα η ερώτηση είναι εντελώς λάθος διότι η εφυία δεν εξαρτάται από τη γυμναστική που κάνει κάποιος αλλά από τη γενετική του προδιάθεση και τη μόρφωσή του. Αλλά κάποιος μπορεί να μου πει πως η γυμναστική τραβάει αυτούς που δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο με το μυαλό τους και απλώς γυμνάζονται.

Αυτό που ξεχνάει όποιος λέει τέτοια πράγματα είναι πως τα «παραφουσκωμένα σώματα» που βλέπετε παραπάνω είναι επαγγελματίες και μάλιστα οι κορυφαίοι στο είδος τους. Κανείς δεν διακρίνεται σε κάτι αν δεν έχει και ένα ικανοποιητικό επίπεδο νοημοσύνης. Οποιοσδήποτε έχει προσπαθήσει να κάνει μια απλή δίαιτα στη ζωή του ξέρει πόσο δύσκολο είναι να ελέγξεις τον εαυτό σου. Φανταστείτε τώρα τί αυτοέλεγχο πρέπει να έχεις και τί προσπάθεια χρειάζεται να κάνεις για να πετύχεις αυτό τον μυικό όγκο, που είναι συνδυασμός πολύ προσεγμένης γυμναστικής και διατροφής, αλλά και αυτή τη γράμμωση και όλα αυτά με τέτοιο τρόπο ώστε να είσαι έτοιμος για τους αγώνες. Δεν είναι καθόλου εύκολο!
Όταν συζητώ αυτό το θέμα με φίλους, σε αυτό το σημείο συνήθως προκύπτει το θέμα των αναβολικών. Δεν καταλαβαίνω τί σχέση έχει. Ναι, πολλοί bodybuilders κάνουν χρήση αναβολικών. Το ίδιο κάνουν χιλιάδες άλλοι αθλητές σε εκατοντάδες σπορ, από το ποδόσφαιρό μέχρι το στίβο και τη ποδηλασία. Γιατί οι bodybuilders διαφέρουν αρνητικά από τους άλλους αθλητές; Πως η χρήση των αναβολικών τους κάνει πιο χαζούς;

Η αλήθεια είναι πως σε κάθε χώρο μπορείς να βρεις έξυπνους και χαζούς ανθρώπους. Το πρόβλημα με τον χώρο του bodybuilding είναι πως αρκετοί έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση και αυτό τους κάνει να φανούν σαν χαζοί επιδειξίες.

Όπως και να έχει το να κρίνεις ανθρώπους από την εμφάνισή τους είναι προβληματική συμπεριφορά (αν και αναμενόμενη) και λέει περισσότερα για τον κριτή παρά για τον κρινόμενο και οι βιαστικές απόψεις περί «ηλίθιων φουσκωτών» περισσότερο αυτόν που τα λέει εκθέτουν και λιγότερο τον «μπρατσά» με τα ποντίκια έξω.

Τέλος, το γεγονός πως τα δύο παιδιά που σκοτώθηκαν ήταν bodybuilders δεν λέει τίποτα για το σπορ. Μην ξεχνάτε πως πέθαναν για οικονομικούς λόγους. Κάθε χρόνο μαθαίνουμε πως ο ένας σκότωσε τον άλλο για οικονομικές διαφορές και για οικόπεδα που δεν μοιράζονταν. Μήπως και οι μεσίτες είναι χαζοί;

Είπαμε, υποκειμενικό άρθρο.

Advertisements

7 thoughts on “Η δαιμονοποίηση του Body Building

 1. lord Αύγουστος 25, 2014 στο 10:44 Reply

  από που να το πρωτοπιάσεις και τι να πρωτοσχολιάσεις..στο μόνο που συμφωνώ είναι ότι αυτοί που κάνουν βάρη δεν είναι απαραίτητα χαμηλής νοημοσύνης..όπως και σε όλα τα αθλήματα..σε όλα τα άλλα,όπως για παράδειγμα ότι τα «φουσκωμένα σώματα» έρχονται με σκληρή προπόνηση και διατροφή,δεν υπάρχει μεγαλύτερος μύθος..!αν θέλεις να μου πεις ότι γίνεται θα σου πω γίνεται αλλά ο κανόνας για να κάνεις τέτοιο σώμα,όπως έχει επικρατήσει,είναι ότι χρειάζεται αναβολικά και αυτό κάνουν η πλειοψηφία στα γυμναστήρια όσο και αν δεν το δέχεσαι επειδή είσαι μέσα στα γυμναστήρια..Frank Medrano για παράδειγμα,είναι ένας αθλητής που τρέφεται μόνο με φυσική διατροφή..τρέφεται μόνο με λαχανικά,αλλά για να φτάσει εκεί πέρασνα χρόνια δουλιάς και όχι 1 χρόνος και φούσκωμα….αλλά αυτός έχει λιώσει πραγματικά στη γυμναστική και όχι μόνο στις μπάρες..οι περισσότεροι στα γυμναστήρια θέλουν γρήγορα αποτελέσματα οπότε ο μύθος της καλής διατροφής και σκληρής προπόνησης πάει περίπατο..

  Μου αρέσει!

 2. lord Αύγουστος 25, 2014 στο 12:50 Reply

  να διορθώσω μόνο την πρόταση που λέει ότι πέρασαν χρόνια δουλειάς..αν και το εκ παραδρομής λάθος μου δεν είναι τόσο λάθος τώρα που το σκέφτομαι,όταν είσαι «έρμαιο» του «κουφαριού» που σέρνεις..διότι άλλο υγεία του οργανισμού και άλλο φούσκωμα..

  Μου αρέσει!

 3. Yannis Αύγουστος 25, 2014 στο 23:08 Reply

  Και ο Frank Medrano «φαρμακώμενος» είναι… μην κοιτάτε τα κιλά μόνο άλλα και την σκληράδα των μυών που προδίδουν ότι δεν έγινε μόνο με διατρόφη και γυμναστική

  Μου αρέσει!

  • Theodore Αύγουστος 25, 2014 στο 23:25 Reply

   Μύθος το περί σκληράδας. Ανεξάρτητα με ποια μέθοδο έχουν αποκτηθεί οι μύες, η σκληράδα τους δεν αλλάζει.
   Και οι «φαρμακωμένοι» πέτρα είναι.

   Μου αρέσει!

  • lord Αύγουστος 26, 2014 στο 09:53 Reply

   Εξαρτάται πώς το εννοείς το «και αυτός φαρμακωμένος» είναι ..αν αυτό είναι το «φαρμάκωμα» του χαλάλι του…!!!

   Μου αρέσει!

   • Theodore Αύγουστος 26, 2014 στο 11:20

    Παντως η τύπος δεν είναι τυπικός bodybuilder. Δεν ανήκει στην κατηγορία για την οποία μιλάω, αλλά είναι εντυπωσιακός.

    Μου αρέσει!

 4. Michael Αύγουστος 26, 2014 στο 22:17 Reply

  Και μιας και το παραπανω αρθρο ειναι υποκειμενικο, να πω κι εγω την υποκειμενικη αποψη μου!!!
  «»Δεν καταλαβαίνω τί σχέση έχει. Ναι, πολλοί bodybuilders κάνουν χρήση αναβολικών. Το ίδιο κάνουν χιλιάδες άλλοι αθλητές σε εκατοντάδες σπορ, από το ποδόσφαιρό μέχρι το στίβο και τη ποδηλασία. Γιατί οι bodybuilders διαφέρουν αρνητικά από τους άλλους αθλητές; Πως η χρήση των αναβολικών τους κάνει πιο χαζούς;»»
  1ον: Oi Bodybuilders του σημερα, δεν εχουν καμια σχεση με τους bodybuilders πριν απο 15-20 χρονια! Γιατι; Γιατι οι σημερινοι σε εισαγωγικα (και μιλαω για τη πλειοψηφια) αθλητες, στηριζοντε ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ!!!!! ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ 0!!!!!!!!!!!!!! Αρα ναι, διαφερουν αρνητικα απο ενα π.χ πυγμαχο, ο οποιος δε πρεπει απλα να ξεκωλοθει στη προπονηση και στη διατροφη, αλλα να αναπτυξει αριστη τεχνικη σε πολλα επιπεδα! Δεν αρκείται μονο στη τυφλη επαναληψη μιας ασκησης και τελος!Αρα συμπερασματικα λοιπον, οταν οι πιο πολλοι βλεπουν καποιον τωρα και ειναι νορμαλ και σε 6 μηνες ειναι τερας και μετα παλι πισω, τοτε αρνητικα τον σχολιαζουν!!!!!
  Επισης ποσες φορες σας εχει τυχει να πατε σ ενα γυμναστηριο, ν αντικρίσετε ομορφα και τεραστια σωματα και στη προπονηση να γελανε και τα πατωματα?!?!?!?! Εγω προσωπικα πολλες φορες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  2ον: Τ αλλα αθληματα κρινοντε απο το αποτελεσμα οχι του σωματος αλλα της πραξης! Δλδη αν καποιος τρεξει 100χλμ θα θαυμαστει! αν καποιος σηκωσει αρασε 150 κιλα θα θαυμαστει! αν καποιος τριπλαρει 10 παιχτες επισης το ιδιο! ομως οι bodybuilders τι κανουν? Απλα φουσκωνουν σαν τα παγωνια και σφίγγονται..!! χμ… και μετα τους λες τρεξε ενα χλμ και απαντουν: «δε μπορω»!!!!! τι λε ρε??!!!!!!!!!
  Αρα μηπως μονοι μας χαλαμε το αθλημα??!!
  Παλια εβλεπες και οι bodybuilders διαγωνιζονταν και σε δυναμη και σε αποτελεσμα! εσερναν βαρκες ενω κολυμπουσαν, λυγιζαν σιδερα..! οκ δε λεω να γινουμε τσιρκο, αλλα το νοημα το πιασατε!!!!!
  «»Τέλος, το γεγονός πως τα δύο παιδιά που σκοτώθηκαν ήταν bodybuilders δεν λέει τίποτα για το σπορ. Μην ξεχνάτε πως πέθαναν για οικονομικούς λόγους. Κάθε χρόνο μαθαίνουμε πως ο ένας σκότωσε τον άλλο για οικονομικές διαφορές και για οικόπεδα που δεν μοιράζονταν. Μήπως και οι μεσίτες είναι χαζοί;»»
  Μμμμμ… ναι! ο κοσμος το χει τουμπανο κι εμεις κρυφο καμαρι! ολοι ξερουμε ποσο σκατενιος και μολυσμενος ειναι ο κοσμος του bodybuilding απο τη «νυχτα»..!!
  Δεν ειναι λιγοι εκεινοι οι «αθλητες» που ασχολουνται με το αντικειμενο.. κι οχι για τα προς το ζην…. αρα μηπως μονοι μας χαλαμε το χωρο του αθληματος με μ…ς που εισχωρουν σε αυτο οχι για την αγαπη προς αυτο αλλα για μαγκια?!?!
  Επισης το οτι το νταραβερι και η κακη καταληξη εγινε για…….. αναβολικα, πως πιστευετε οτι δειχνει το αθλημα?!?!?!?!??!? Μια χαρα?!??! ή μαλλον 2 τρομαρες?!?!?!?!
  Βεβαια δυστυχως οι 2 τρομαρες βρεθηκαν στη γη και οι αλλοι 2 στη φυλακη!
  Επισης πριν λιγο καιρο καποιος πολυ γνωστος στο χωρο πυροβολήθηκε και ευτυχως ειναι καλα απο αλλα δυο καθαρματα! κι αλλη συμπτωση?!?!?!
  Παρτε το χαμπαρι! Θα μας τσουζει οταν θαβουν το bodybuilding απλα γιατι λενε αληθειες και καταδειχνουν τη δικη μας απραξια!!!! Μεχρι να γινει το bb οπως πρεπει.. τα κεφαλια κατω και δουλεια για να το σηκωσουμε με καθε τροπο!
  Φιλικα!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: