Πως να ξεχωρίσετε τις απάτες


Όταν ήμουν 15 χρονών έπεσα θύμα ενός παπατζή και μου έφαγε 15.000δρχ. Η ταχύτητα που εξαφανίζονταν τα πεντοχίλιαρα ήταν σχεδόν ίση με αυτή του ήχου.

Αυτό όμως που θυμάμαι μέχρι σήμερα πιο καθαρά από όλα τα συναισθήματα που με κυρίεψαν, δεν είναι το σφίξιμο στο στομάχι όταν κατάλαβα πως είχα χάσει όλα τα χρήματα που μου έδωσε ο πατέρας μου να πληρώσω τη ΔΕΗ, ούτε και ο φόβος του τί θα μου έλεγε και πόσο θα θύμωνε.

Ήταν η απόλυτη σιγουριά που μου είχε δημιουργήσει ο παπατζής πως όχι μόνο ήξερα με απόλυτη βεβαιότητα που ήταν ο “παπάς”, αλλά το ότι δεν τον βρήκα την πρώτη φορά ήταν θέμα ατυχίας και την επόμενη φορά θα τον έβρισκα στα σίγουρα και θα έπαιρνα πίσω τα χαμένα χρήματα. Ήμουν τόσο σίγουρος όσο σίγουρος ήμουν για το όνομά μου!

Μάλιστα, κάθε φορά που ήθελε να μου ανεβάσει την αυτοπεποίθηση έριχνε τα χαρτιά για “παράδειγμα”, όπως μου έλεγε, εγώ έβρισκα αμέσως το χαρτί που έπρεπε και αυτός μου έβαζε τα χρήματα στα χέρια, πριν τα πάρει πίσω για να ρίξει τα χαρτιά “κανονικά” και να διεκδικήσω εγώ τη δυνατότητα να πάρω εύκολο χρήμα.

Πριν το καταλάβω βέβαια τα 15 χιλιάρικα είχαν κάνει φτερά και εγώ γύρισα πίσω στο γραφείο του πατέρα μου (το θυμάμαι μετά από τόσα χρόνια, ακόμα και τώρα που έχει πεθάνει, πιο πολύ από ότι άλλες ευτυχισμένες στιγμές!) με την “ουρά κάτω από τα σκέλια”. Θυμάμαι, όταν ο πατέρας μου άκουσε την ιστορία που έλεγα στα όρια των δακρύων, προς μεγάλη μου έκπληξη έκανε προσπάθεια να μην γελάσει και με σοβαρό ύφος μου έδωσε άλλες 15.000δρχ να πάω ξανά να πληρώσω το λογαριασμό και μου ξεκαθάρισε πως αυτά τα χρήματα θα τα πλήρωνα σταδιακά από το χαρτζιλίκι μου ή δουλεύοντας για αυτόν.

Από τότε έχω ορκιστεί πολέμιος των διάφορων απατεώνων που με διάφορους τρόπους προσπαθούν να μου πάρουν τα χρήματα. Σήμερα, παπατζήδες δεν βλέπεις πια στους δρόμους, έχουν πάρει θέση στο internet και προσπαθούν με διάφορους τρόπους να κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα: να κερδίσουν την εμπιστοσύνη μας ώστε να τους δώσουμε τα λεφτά μας.

Είτε αγοράζουμε ψευδοβιάγκρα γιατί ελπίζουμε να θυμηθούμε τα ένδοξα νιάτα μας, είτε παίρνουμε ένα ομοιοπαθητικό σκεύασμα που θα γιατρέψει τη ξηροδερμία στη φτέρνα θα μειώσει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και θα αποτρέψει τον καρκίνο ταυτοχρόνως, είτε κάνουμε like στη φωτογραφία ενός μωρού με σωληνάκια στη μύτη περιμένοντας από το Facebook να δώσει χρήμα, ότι από τα παραπάνω και αν συμβαίνει, έχουμε πέσει θύματα απατεώνα.

quote-i-worry-that-especially-as-the-millennium-edges-nearer-pseudo-science-and-superstition-will-seem-carl-sagan-350530

Τί μπορούμε να κάνουμε όμως για να αναγνωρίζουμε τους σοβαρούς επιχειρηματίες από τα λαμόγια; Πως ξεχωρίζουν μιας και κανείς δεν φοράει ταμπέλα με τη λέξη “ψεύτης”;

Όταν ξεκίνησα το blog είχα δώσει μια λίστα από εργαλεία που θα βρείτε εδώ, αλλά σήμερα θα προσπαθήσω να το μαζέψω λίγο παραπάνω και να δώσω παραδείγματα.

Ας αρχίσουμε λοιπόν:

Μαρτυρίες: Ο μπάρμπας μου το δοκίμασε και μου είπε πως δούλεψε αμέσως! Όλα τα σπυριά εξαφανίστηκαν, και αυτά που ήταν κόκκινα και γεμάτα με πύον και αυτά που έσκαγαν μόλις τα ξύσεις με τη μπατανόβουρτσα και δεν σταματούσαν να τρέχουν αίμα! Όλα σ’ λέω, όλα!
Όσες θείες και να έχεις που σώθηκαν από την ψωρίαση, οι μαρτυρίες τους έχουν την ίδια ακριβώς αξία με … το τίποτα. Δεν είναι δεδομένα που έχουν συλλεχθεί με επιστημονικό τρόπο.

Βοηθάει το σώμα σου να…γιατρευτεί, αποβάλλει τοξίνες, να δυναμώσει το ανοσοποιητικό, να ισορροπήσει  το οτιδήποτε, το σώμα σου δεν το χρειάζεται γιατί τα κάνει όλα μόνο του. Θαυματουργά βοτάνια, τροφές, χαπάκια με άγνωστο περιεχόμενο, ένα πράγμα είναι σίγουρο: δεν έχουν καμία αξία αν δεν συνοδεύονται από έρευνες.

Ο διάσημος γιατρός το είπε. Κάτι ξέρει αυτός! Ναι…μπορεί, μπορεί και όχι. Το να είσαι γιατρός, αστυνομικός, αεροπόρος, ή ο μάγος τη φυλής, δεν έχει καμία αξία αν ο ισχυρισμός σου δεν υποστηρίζεται από έρευνες και επιστημονικά στοιχεία.

Η αρχαία γνώση ή αλλιώς: οι αρχαίοι είναι καλύτεροι σε όλα. Οτιδήποτε είναι αρχαίο δεν είναι απαραίτητα και σωστό. Για χρόνια οι αρχαίοι γιατροί πίστευαν πως δαίμονες προκαλούσαν τις αρρώστιες. Αρχαία γνώση και αυτή που με τα χρόνια καταρρίφθηκε.

Η παγκόσμια συνωμοσία που έχει στηθεί για να μας στερήσει _________ (προσθέστε ότι θέλετε στο κενό). Μα το είδα στο google και μάλιστα βρήκα κάτι μοναδικά βίντεο στο youtube που δείχνουν τον μεγαλοπόδαρο να απάγεται από ένα UFO των Ιλουμινάτι! Δεν είναι περίεργο που δεν τον βρίσκει κανείς.

Αγόρασε το βιβλίο μου γιατί δεν έχω ούτε μια έρευνα που να έχει ελεγχθεί από την επιστημονική κοινότητα και να έχει επιβιώσει. Πώς θα βγάλω εγώ λεφτά, κλέφτης θα γίνω;

Ο μπουρδολόγος γιατρός που ισχυρίζεται πως οι πατέντες κοστίζουν εκατομμύρια και οι έρευνες είναι στημένες και ο ίδιος δεν έχει τίποτα να δείξει στην καριέρα του πέραν από εμφανίσεις στην ΤV όπου κατακεραυνώνει το σύστημα και προτείνει οι Υδροχόοι να μην βγουν έξω σήμερα γιατί ο Ερμής είναι ανάδρομος. Ταυτοχρόνως αν τον κριτικάρεις αυτομάτως γίνεσαι μέρος της συνωμοσίας και σε βρίζει.

Θαυματουργό θαύμα που κάνει θαύματα. Γιατρεύει θαυματουργά την ποδάγρα με την ίδια άνεση που θαυματουργά γιατρεύει τον καρκίνο και κάνει και τα μαλλιά σου να ξαναφυτρώσουν στην θαυματουργή πλάτη σου.

“Ιατρικές θεραπείες” που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, όπως η χειροπρακτική, η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός. Αλλά μην ξεχνάμε, πάνε κόντρα στο σύστημα και για αυτό είναι άξιες τυφλής εμπιστοσύνης!

Φυσικά γιατρικά, τα έφτιαξε η φύση που ξέρει καλύτερα και δεν θα μπορούσε να φτιάξει κάτι που θα μας κάνει κακό όπως η τσουκνίδα, το αρσενικό και τα χιλιάδες δηλητήρια που κυκλοφορούν σε απίστευτες συσκευασίες. Αφού το έχει φτιάξει η φύση είναι εγγύηση! Κανείς δεν πέθανε ποτέ από κάτι φυσικό!

Η κβαντική ιατρική, φύση μας, ή οτιδήποτε γουστάρεις. Αν ακούσεις τη λέξη κβαντικό μπορείς να στοιχηματίσεις με καλύτερες πιθανότητες να κερδίσεις από ότι να βάλει γκολ ο Γκέκας, πως ο πρώτος που το έχει χρησιμοποιήσει είναι ο Ντίπακ Τσόπρα, ο αρχιτσαρλατάνος που βάζει τα γυαλιά σε όλους τους άλλους.

Οι τοξίνες ή άλλα χημικά, φανταστικά ή αληθινά που είναι σχεδιασμένα να σε τρομάξουν προκειμένου να  (μην) αγοράσεις ένα προϊόν ώστε να σωθείς από βέβαιο και ακραία οδυνηρό θάνατο.

Ενέργεια: δες τσι, αύρα, θετική ή αρνητική, που δεν μπορεί να εντοπιστεί με κανένα μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά υπάρχει σε ένα αόριστο “σύννεφο” και μας επηρεάζει με άγνωστο μηχανισμό σε κάθε τί που κάνουμε.

Μαγνήτες που εκτός από το να μαζεύουν τις καρφίτσες από το πάτωμα μπορούν να θεραπεύσουν όποια αρρώστια έχεις ενώ παράλληλα θα σε βοηθήσουν να χάσεις 2 κιλά την ημέρα μέχρι να πεθάνεις.

Ποιός είσαι εσύ να με κριτικάρεις, είπε ο θυμωμένος τσαρλατάνος που δεν έχει συνηθίσει την επιστημονική διαδικασία διότι ποτέ δεν ήταν μέρος της. “Αυτά που λες με προσβάλλουν” είπε, λες και αυτή η δήλωση έχει κάποια αξία.

Δυτική ιατρική, ή οτιδήποτε δεν είναι από την άπω ανατολή, ακόμα και αν για την Κίνα η “Δυτική ιατρική” είναι τελικά ανατολική. Ένας μοναδικός τρόπος να πείσεις κάποιον πως υπάρχουν πολλά είδη ιατρικής και εξαρτώνται από τον προσανατολισμό της πυξίδας που κρατάς εκείνη την ώρα. Τα υπόλοιπα είναι εναλλακτική ιατρική που όταν όμως μεγαλώσει θέλει να γίνει κανονική.

Αυτά τα ολίγα.

Ελπίζω να βοηθήσουν και την επόμενη φορά που θα συναντήσουμε ένα παπατζή στο δρόμο, να τον κάνουν να ξεχωρίσει από τους σοβαρούς ανθρώπους ώστε να κάνουμε δύο ευγενικά βήματα στο πλάι και με ένα χαμόγελο στο στόμα να χαιρετήσουμε: “άντε γειααα!”

tumblr_msznnzKq3M1r01w8mo1_1280

Advertisements

Tagged: ,

11 thoughts on “Πως να ξεχωρίσετε τις απάτες

 1. Cris Μαΐου 8, 2015 στο 15:04 Reply

  Ωραίο το άρθρο σας, αλλά ίσως χρειάζεται να επανεξετάσετε το θέμα περί βελονισμού.

  Το ότι υπάρχουν κομπογιαννίτες στην Ελλάδα (και αλλού, φυσικά), δεν κάνει τη μέθοδο του βελονισμό, ψευδοεπιστήμη.
  Αντίστοιχα υπάρχουν και ψυχολόγοι, διαιτολόγοι, αρχιτέκτονες, κλπ που είναι απατεώνες.

  Απλά να σας αναφέρω ότι ο βελονισμός διδάσκεται στους νοσηλευτές στο πανεπιστήμιο της Καρολίνσκα, στη Στοκχόλμη, ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Ευρώπης.
  http://ki.se/utbildning/2qa177-medicinsk-akupunktur

  Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε τι εστί Karolinska Institute:

  Karolinska Institute is a medical university in Solna within the Stockholm urban area, Sweden, and one of Europe’s largest and most prestigious medical universities.
  […]
  Karolinska Institute is Sweden’s third oldest medical school, after Uppsala University (founded in 1477) and Lund University (founded in 1666). Research at Karolinska Institute accounts for more than 40% of all academic medical research in Sweden.
  Karolinska Institute consistently ranks among the top universities in the world on a number of prestigious ranking tables, and is currently the eighth best university to study medicine in the world.
  According to the 2012 Times Higher Education World University Rankings, Karolinska Institute is ranked 32nd worldwide, 5th in Europe behind Oxford university, Cambridge university and UCL, 1st in the Nordic region and according to the 2011 Academic Ranking of World Universities, Karolinska Institute is ranked 11th in the world in the field of clinical medicine and pharmacology, 18th in life sciences and 3rd in pharmacy. In 2015, the Department of Dental Medicine has been ranked 1st in the world in the field of Dentistry, according to QS World University Ranking for Dentistry

  http://en.wikipedia.org/wiki/Karolinska_Institutet

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Μαΐου 8, 2015 στο 15:10 Reply

   Φίλε Cris, σε ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Προφανώς απατεώνες υπάρχουν παντού και σε όλα τα επαγγέλματα. δεν διαφωνεί κανείς με αυτό.
   Η γνώμη μου για το βελονισμό έχει δημιουργηθεί από τις έρευνες που δείχνουν πως δεν έχει σημασία που τρυπάς και αν τρυπάς (έχω ένα σχετικό άρθρο για το θέμα, αλλά τώρα δεν προλαβαίνω να ψάξω).
   Το γεγονός πως διδάσκεται σε κάποιο Ινστιτούτο δεν λέει πολλά μιας και η ομοιοπαθητική διδάσκεται και πρόκειται για τη μεγαλύτερη ψευδοεπιστήμη όλων.
   Αλλά, ως συνήθως, δεν είμαι απόλυτος και εφόσον έρθουν στην επιφάνεια έρευνες που να δείχνουν την αποτελεσματικότητα του βελονισμού εγώ ο ίδιος θα είμαι ο πρώτος, ή δεύτερος πελάτης.

   Μου αρέσει!

 2. Cris Μαΐου 8, 2015 στο 15:14 Reply

  Είναι σαν να αμφισβητείτε το Harvard. Δείτε τι εστί Karolinska Institute. 🙂

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Μαΐου 8, 2015 στο 15:20 Reply

   Το είδα. Βεβαίως και θα αμφισβητούσα και το Harvard. Αν οι επιστημονικές peer-reviewed έρευνες δείχνουν προς μια κατεύθυνση αυτή ακολουθώ. Το ίδιο κάνουν και τα σοβαρά εκπαιδευτικά ιδρύματα (δεν λέω πως το συγκεκριμένο δεν είναι). Απλώς καμιά φορά το κάνουν με καθυστέρηση ή τα εξυπηρετεί να βγάλουν λεφτά από κάποιο δημοφιλές μάθημα (δεν λέω πως το karolinska κάνει κάτι τέτοιο).
   Γενικότερα, μιας και δεν γνωρίζω τα πάντα, προσπαθώ να ενημερώνομαι από έρευνες επιστημόνων και όχι από άλλες πηγές.
   Αν έχεις έρευνες που να δείχνουν πως ο βελονισμός δουλεύει τότε σε παρακαλώ στείλε τις να τους ρίξω μια ματιά. Μπορείς να μου αλλάξεις τη γνώμη, έχει ξαναγίνει.
   😉

   Μου αρέσει!

 3. Cris Μαΐου 8, 2015 στο 15:24 Reply

  Το ότι στη Σουηδία εφαρμόζεται η μέθοδος στα νοσοκομεία και μάλιστα με επιτυχία στους ασθενείς, γι αυτό και εφαρμόζεται άλλωστε, όπου έχουν μεγάλη ανακούφιση από αυτήν τη μέθοδο, το αμφισβητείτε και αυτό;

  Πιστεύετε ότι θα δίδασκαν το Βελονισμό σε ένα τέτοιο ινστιτούτο δίχως να υπάρχουν μελέτες για την αξιοπιστία του και μάλιστα σε μία χώρα σαν τη Σουηδία που είναι χώρα του ορθολογισμού, της επιστήμης και της τεχνολογίας; 🙂

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Μαΐου 8, 2015 στο 15:29 Reply

   Όχι, δεν αμφισβητώ πως στη Σουηδία εφαρμόζεται. Για την αποτελεσματικότητά της δεν ξέρω. Αν εφαρμόζεται θα πρέπει να υπάρχουν και έρευνες. Θα είχε ενδιαφέρον αν βλέπαμε μερικές.
   Μη ξεχνάμε πως στην Αγγλία η ομοιοπαθητική χρηματοδοτείται από το ΙΚΑ τους (NHS). Αυτό δεν σημαίνει πως δουλεύει.
   Όλοι άνθρωποι είμαστε και όλοι μπορούμε να πέσουμε σε παγίδες και να κάνουμε λάθη. Το ίδιο και οι Σουηδοί.
   Αν υπάρχουν έρευνες θα ήθελα να τις δω.

   Μου αρέσει!

 4. Cris Μαΐου 8, 2015 στο 15:28 Reply

  Επίσης να σας πω ότι οι σπουδές στη Σουηδία είναι δωρεάν για τους Σουηδούς και τους Ευρωπαίους πολίτες.
  Υποθέτω ότι γνωρίζετε για το εκπαιδευτικό σύστημα της Σουηδίας. 🙂

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Μαΐου 8, 2015 στο 15:47 Reply

   Όχι, δεν γνωρίζω σχεδόν τίποτα για το σύστημα εκπαίδευσης της Σουηδίας. Ευχαριστώ για τη πληροφορία.

   Μου αρέσει!

 5. Cris Μαΐου 8, 2015 στο 15:42 Reply

  Δυστυχώς δεν έχω κάτι πρόχειρο για να σας δώσω, αλλά αν πράγματι σας ενδιαφέρει να βρείτε έρευνες σχετικά, υποθέτω ότι θα γνωρίζετε και που θα τις βρείτε. 🙂

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: