Η νομιμοποίηση των ναρκωτικών έχει αποτέλεσμα!


Untitled

Όταν πρωτοξεκίνησα να γράφω αυτό το μπλογκ είχα αναφερθεί στο θέμα των ναρκωτικών. Είχα πει τότε πως η μόνη λύση στο πρόβλημα των ναρκωτικών είναι η νομιμοποίηση τους.

Το γεγονός πω η λέξη «νομιμοποίηση» ακούγεται άσχημη στα αυτιά μερικών από εσάς δείχνει σε πιο βαθμό έχει περάσει στη λογική μας πως τα ναρκωτικά δεν πρέπει να νομιμοποιηθούν. Είναι πλέον ταμπού.

Αλλά σε αυτό εδώ το μπλογκ προσπαθούμε να χτυπάμε τα ταμπού και να βλέπουμε τί κρύβεται από πίσω.

Είχα πει λοιπόν πως η νομιμοποίηση θα λύσει τα προβλήματα που δημιουργούν τα ναρκωτικά, αλλά το μόνο παράδειγμα που είχαμε, τότε, ήταν το Άμστερνταμ, που στο μυαλό πολλών θεωρούνταν μια ακραία περίπτωση, μια κοινωνία «υπερβολικά» ελεύθερη και όχι αντιπροσωπευτική.

Έλα μου όμως που ο χρόνος το έφερε και πλέον δεν είναι μόνο η Ολλανδία με παρόμοια πολιτική νομιμοποίησης των ναρκωτικών.

Πρόσφατα η πολιτειών του Ντένβερ στις ΗΠΑ νομιμοποίησε τη χρήση της κάνναβης. Η λογική της είναι απλή και για αυτό είναι πετυχημένη: αντιμετωπίζει τη μαριχουάνα όπως και το αλκοόλ. Τη φορολογεί, την ελέγχει, τη κρατά μακρυά από τους ανήλικους. Για λεπτομέρειες δείτε εδώ. Με αυτή τη τροπολογία η μαριχουάνα έγινε νόμιμη για προσωπική χρήση και μάλιστα σε μια χώρα όπου η «παράδοση» είναι να θεωρούνται τα ναρκωτικά ως το μέγιστο κακό!

Όταν η τροποποίηση αυτή ήταν υπό συζήτηση, 4 μήνες πριν, πολλοί λέγανε πως το κέντρο του Ντένβερ θα γίνει κέντρο ανομίας, η εγκληματικότητα θα αυξηθεί και το πιο «κλασσικό» επιχείρημα από όλα, πως μετά τη μαριχουάνα ακολουθούν άλλα, βαρύτερα ναρκωτικά.

Τελικά όλες οι Κασσάνδρες αποδείχθηκαν λανθασμένες. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλη του 2014 υπήρχε μείωση της εγκληματικότητας κατά 5,6% για τις κατηγορίες των δολοφονιών, σεξουαλικών επιθέσεων, ληστειών και βίαιων εγκλημάτων. Παράλληλα υπήρχε και μια μείωση 11,4% σε εγκλήματα κατά περιουσίας.

Βέβαια, πρέπει να είμαστε σωστοί στη λογική που χρησιμοποιούμε και να παραδεχθούμε πως η μείωση αυτή δεν προκύπτει απαραίτητα από την αλλαγή στη νομοθεσία για τη μαριχουάνα μιας και από τα στοιχεία δεν προκύπτει πως το ένα προκαλεί το άλλο. Παρ’ όλ’ αυτά είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως αυτά τα στατιστικά έρχονται κόντρα στις προβλέψεις των διάφορων υπεύθυνων, όπως του αρχηγού της αστυνομίας, ο οποίος προέβλεπε αύξηση της εγκληματικότητας και κινδύνους για τη νεολαία.

Αυτή είναι μόνο η μία πλευρά από τα θετικά νέα, γιατί υπάρχουν και άλλα.

Από τότε που άρχισε η μαριχουάνα να πωλείται νόμιμα, η πολιτεία του Ντένβερ έχει πουλήσει 19$ εκατομμύρια μέσα στο Μάρτιο, από τα 14$ εκατομμύρια του Ιανουάριου και του Φεβρουάριου, ενώ τα έσοδα από τις άδειες πώλησης μαριχουάνας ανέρχονται στα 7,3$ εκατομμύρια!

Αυτό όμως που είναι πιο εντυπωσιακό είναι πως αυτή η νομιμοποίηση της μαριχουάνας, όχι μόνο από το Ντένβερ, δημιουργεί προβλήματα στα Μεξικάνικα καρτέλ, τα οποία παίρνουν το 30%-45% του τζίρου τους από τη διακίνηση αυτού του ναρκωτικού!

Αναφορές που έρχονται από το Μεξικό λένε πως μετά τη ζήτηση, έχει αρχίσει να μειώνεται και η παραγωγή μιας και δεν έχει πλέον νόημα να καλλιεργούν το φυτό.

Αλλά τέτοιου είδους αλλαγές αγγίζουν περισσότερους από ότι νομίζουμε. Η μείωση στην κυκλοφορία της παράνομης μαριχουάνας δεν επηρεάζει μόνο το καρτέλ, αλλά και την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) η οποία μοιάζει να αντιδρά και να υποστηρίζει τα καρτέλ! Υπάρχει βέβαια μια παλιά και βρώμικη σχέση της DEA με τα καρτέλ του Μεξικό, αλλά τέτοια αντίδραση δεν είναι κάτι που περίμενε κανείς. Ή όχι;

Όπως και να έχει το θέμα, είναι λογικό όταν γίνεται μια τέτοια ανακατάταξη σε μια αγορά δισεκατομμυρίων να υπάρχουν πολλές και έντονες αντιδράσεις από όλους τους εμπλεκόμενους. Όσο πιο πολύ το χρήμα, τόσο μεγαλύτερες οι αντιστάσεις. Η νομιμοποίηση μειώνει το χρήμα και μειώνει και το ενδιαφέρον όλων είτε να πουλάνε, είτε να λαδώνονται.

Κάποιος βέβαια μπορεί να μου πει πως η νομιμοποίηση της μαριχουάνας μπορεί να προκαλέσει αύξηση της χρήσης. Ναι, μπορεί. Το ίδιο θα συμβεί και με τα άλλα ναρκωτικά αν νομιμοποιηθούν και αυτά.

Αλλά οι χρήστες δεν θα θεωρούνται κατακάθια της κοινωνίας, δεν θα τους κυνηγούν σαν ζώα, δεν θα σέρνονται στους δρόμους, δεν θα χρειάζεται να κλέβουν για να πάρουν μια δόση (οι τιμές θα πέσουν), και δεν θα χάνουν την αξιοπρέπειά τους.

Από αυτό το σημείο και πέρα, ο έλεγχος της χρήσης της μαριχουάνας και κάθε ναρκωτικού είναι σημαντικό να ξεκινήσει από την παιδεία και όχι από την αστυνόμευση. Αυτή, η αστυνόμευση, απέτυχε. Η λογική μας οδηγεί στη νομιμοποίηση.

Το μόνο που μένει είναι να σπάσει το ταμπού.

Advertisements

Tagged: , ,

5 thoughts on “Η νομιμοποίηση των ναρκωτικών έχει αποτέλεσμα!

 1. Petros Ιουλίου 26, 2014 στο 01:39 Reply

  Μπορείτε να δείτε και το παρακάτω άρθρο που έχει διαφορετική άποψη:
  http://elzoni.gr/html/ent/700/ent.18700.asp

  Περιμένω απαντήσεις σας 🙂

  Μου αρέσει!

  • Theodore Ιουλίου 26, 2014 στο 09:30 Reply

   Φίλε Πέτρο,

   Το άρθρο που μου δίνεις είναι παλαιότερο αυτού στο οποίο αναφέρομαι στο άρθρο.
   Η συγγραφέας μιλάει για μερική μείωση των ναρκωτικών και δεν μας λέει με ποιό τρόπο έγινε τελικά. Σε κάποιες περιπτώσεις έγινε για μικροποσότητες, σε άλλες για χρήση, κτλ. Σε γενικές γραμμές δεν υπήρχε μια συγκεκριμένη αντιμετώπιση του θέματος, όχι όπως το παρουσιάζει τουλάχιστον.
   Επίσης, δεν ξέρω τί λέει ο ΟΗΕ για την Ολλανδία αλλά δεν βλέπω κανένα link.

   Αυτό που κάνει είναι να παίρνει δύο γεγονότα όπου το ένα συνέβηκε μετά το άλλο και τα συνδιάζει αιτιακά. Λέει δηλαδή πως το ένα προκάλεσε το άλλο αν και αυτό δεν είναι εμφανές και σίγουρα δεν είναι αυτονόητο.

   Ας πάρουμε τα επιχειρήματά της με τη σειρά:

   Μιλάει για αύξηση της εγκληματικότητας (Μεξικό). Σε ποιά ναρκωτικά δεν μας λέει. Μήπως ήταν για τα παράνομα;
   Μιλάει για κλιμάκωση χρήσης από «ελαφριά» σε «βαριά» εξ αιτίας της νομιμοποίησης των ελαφριών. Εκτός του ότι δεν δίνει στοιχεία για αυτό, άρα δεν είναι παρά ένας αστήριχτος ισχυρισμός, αν αυτό όντως συμβαίνει, μπορεί να συμβεί και σήμερα που είναι παράνομα. Γιατί το προκαλεί η νομιμοποίηση;

   Τέλος, το επιχείρημα που σε εμένα τουλάχιστον χτύπησε πιο δυνατά ήταν αυτό της άυξησης της χρήσης. Εντυπωσιακό γιατί δεν δίνει καθόλου στοιχεία, πάλι.
   Ας το δούμε λογικά, μιας και το ακούω συχνά.

   Ξέρουμε πόσοι είναι οι χρήστες σήμερα; Όχι με ακρίβεια. Υπάρχουν έρευνες αλλά είναι πολοί χρήστες στους οποίοις δεν φαίνεται η χρήση και οι οποίοι δεν νομίζω να παραδεχθούν σε μια τηλεφωνική έρευνα τη χρήση τους.
   Δηλαδή ξέρουμε μόνο αυτούς που θα έρθουν σε εμάς και όχι όλους.
   Αν αύριο τα ναρκωτικά νομιμοποιηθούν θα βγούν αμέσως στην επιφάνεια αυτοί οι οποίοι σήμερα κρύβονται. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί σαν αύξηση της χρήσης αλλά δεν θα είναι.
   Το αν κάποιος ξεκινήσει να παίρνει ναρκωτικά διότι έγινε νόμιμο, εξαρτάται από τον ίδιο, όπως γίνεται με το τσιγάρο και το αλκοόλ. Γιατί σε αυτά τα ναρκωτικά έχουμε δώσει το δικαίωμα στον πολίτη να αποφασίσει (με κάποιους περιορισμούς όπως ηλικία, χώρος κατανάλωσης, κτλ) και δεν το κάνουμε στα ναρκωτικά;
   Αν αύριο είναι νόμιμα τα ναρκωτικά, εσύ θα πας να πάρεις; Εγώ όχι, αν και σήμερα ξέρω που θα βρω και το ρίσκο δεν με εμποδίζει. Η λογική μου με εμποδίζει και η παιδεία μου. Δεν καπνίζω επίσης και δεν πίνω όταν οδηγώ. Νόμιμα και τα δύο, αλλά κάνω επιλογές.
   Μην ξεχνάς πως το αλκοόλ και το τσιγάρο, από μόνα τους σκοτώνουν περισσότερους από ότι όλα τα «σκληρά» ναρκωτικά μαζί!

   Ελπίζω να σε κάλυψα.

   Μου αρέσει!

 2. Petros Ιουλίου 26, 2014 στο 22:55 Reply

  Με καλύψατε ικανοποιητικότατα!

  Κι εγώ είμαι υπέρ της νομιμοποίησης των ναρκωτικών απλά παρέθεσα το συγκεκριμένο άρθρο ,που έχει αντίθετη άποψη, ως ευκαιρία για διάλογο και αντιπαράθεση επιχειρημάτων.

  Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας για την αναποτελεσματικότητα της ποινικοποίησης των ναρκωτικών. Θεωρώ πως είναι τόσο αποτελεσματική όσο είναι η θανατική ποινή απέναντι στην εγκληματικότητα (δηλαδή καθόλου).

  Πάντως είτε μείνει ποινικό αδίκημα είτε όχι (ενν: η χρήση των ναρκωτικών) ,σίγουρα για την αποτροπή αυτής της συμπεριφοράς πρέπει να εστιάσουμε στην σωστή παιδεία και όχι στην
  «αστυνόμευση» ,όπως πολύ σωστά αναφέρετε. Κι εννοώ ένα σύστημα εκπαίδευσης ανθρωπιστικό που να προάγει πάνω απ’ολα ηθικές αξίες και ιδανικά (κι όχι να παροτρύνει στην απομνημόνευση και την συσσώρευση γνώσεων μόνο).

  Ευχαριστώ πολύ 🙂

  Μου αρέσει!

 3. […] Για το θέμα αυτό έχω πάρει θέση εδώ και καιρό. Ήμουν ξεκάθαρος πως όλα τα νούμερα δείχνουν πως ο «πόλεμος με τα ναρκωτικά» έχει χαθεί. Όπου έχουν αποποινικοποιηθεί τα ναρκωτικά τα αποτελέσματα είναι θετικά. […]

  Μου αρέσει!

 4. […] Αλλά υπάρχει ελπίδα! Όπου έχουν αποποινικοποιηθεί τα ναρκωτικά τα αποτελέσματα είναι θετικά! […]

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: