Ο θεός των κενών


Ξέρεις, ούτε εγώ πιστεύω ιδιαίτερα, αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω πως φτιάχτηκε ο κόσμος, πως ξεκίνησε η ζωή, τί είναι η συνήδιση, από που ήρθε η ηθική, πως δημιουργήθηκαν όλα. Η επιστήμη δεν μπορεί να τα εξηγήσει. Αυτός είναι και ο λόγος που πιστεύω πως υπάρχει ένας θεός που τα έφτιαξε όλα αυτά.

Τάδε έφη ένας φίλος στο Facebook, απαντώντας σε ένα από τα σχετικά ποστ μου.

Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις και μπορεί και να μην τις αποκτήσουμε ποτέ. Αλλά το να κάνουμε το άλμα λογικής και να υποθέσουμε πως υπάρχει θεός επειδή δεν τα ξέρουμε όλα, είναι λάθος.

Χρόνια πριν οι αρχαίοι έβλεπαν στην έκλειψη σελήνης θεούς και δαίμονες. Σήμερα ξέρουμε πως και γιατί συμβαίνει και μπορούμε να τις προβλέψουμε με εξαιρετική ακρίβεια για πολλά χρόνια στο μέλλον. Βγάλαμε τον θεό από αυτή την εξίσωση αλλά επιμένουμε να τον χώνουμε σε άλλες.

Αυτό λέγεται «ο θεός των κενών». Όπου υπάρχει ένα κενό στις γνώσεις μας βάζουμε τον θεό γιατί δεν μας αρέσουν τα κενά. Αλλά καθώς οι γνώσεις μας αυξάνονται και μαθαίνουμε νέα πράγματα για τον κόσμο γύρω μας, ο θεός των κενών είναι καταδικασμένος να μικραίνει συνεχώς. Ένας θεός που συρρικνώνεται.

Αλλά εξακολουθώ να ακούω για αυτό το θεό οπότε σκέφτηκα να εφεύρω και εγώ το δικό μου κενό. Να εφεύρω την αθεΐα των κενών. Να αντιστρέψω το αστείο αυτό επιχείρημα και να δω που θα με βγάλει. Με άλλα λόγια, να πάρω τα κενά και τα προβλήματα που έχει η βίβλος και να τα χρησιμοποιήσω για να δημιουργήσω ερωτήσεις που ένας πιστός θα πρέπει να απαντήσει. Για παράδειγμα:

 • Γιατί ένας θεός αγάπης επιτρέπει σε αθώους να υποφέρουν και να πεθαίνουν;
 • Γιατί, αν ο θεός θέλει να τον λατρεύουμε, μας κρύβεται και δεν εμφανίζεται με μια ξεκάθαρη κίνηση να σβήσει όλες τις αμφιβολίες;
 • Γιατί ενώ ο μοντέρνος άνθρωπος υπάρχει περίπου 100.000 χρόνια, ο θεός επέλεξε να μας στείλει τον γιο του μετά από 98.000;
 • Γιατί ο πανάγαθος θεός θα μας τιμωρήσει με αιώνια βασανιστήρια και πόνο για αμαρτίες που δεν αξίζουν τέτοια τιμωρία;
 • Γιατί ο θεός της Παλαιάς Διαθήκης είναι ένας άθλιος βασανιστής, ένας φριχτός δολοφόνος, ένας μισογύνης τραμπούκος; Πως και γιατί άλλαξε τόσο πολύ στην Καινή Διαθήκη;
 • Γιατί ο Ιησούς δεν επέστρεψε όσο οι πρώτοι του ακόλουθοι ήταν εν ζωή όπως υποσχέθηκε δύο φορές να κάνει;
 • Πως ξέρουν οι πιστοί πως ο δικός τους θεός είναι ο σωστός, με δεδομένο πως η ποινή για αυτό το λάθος είναι τόσο βαριά;

Η απάντηση των πιστών στα παραπάνω δεν μπορεί να είναι «ο θεός λειτουργεί με μυστήριους τρόπους» διότι αν αυτή την απάντηση την έδινε ένας επιστήμονας στα δικά τους ερωτήματα δεν θα γινόταν αποδεκτή. Αυτή η απάντηση είναι ένα καλυμμένο «δεν ξέρω», που σαν απάντηση είναι λογική, αλλά θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή και για τις δύο πλευρές. Αν είναι αποδεκτή για τον θεό τότε είναι αποδεκτή για την επιστήμη, οπότε και το επιχείρημα του θεού των κενών παύει να ισχύει.

Τελικά, μετά από 2000 χρόνια που έχουμε τις Αβρααμικές θρησκείες, δεν έχει δωθεί μια λογική απάντηση στα παραπάνω. Αντιθέτως η επιστήμη συνεχώς δίνει νέες απαντήσεις και καλύπτει τα κενά στα οποία «κρύβεται» ο θεός.

Η επιλογή δική σας.

Advertisements

Tagged: ,

2 thoughts on “Ο θεός των κενών

 1. girogos Ιουνίου 22, 2014 στο 14:38 Reply

  η επιστημη ως θρησκεια ειναι το ιδιο αρνητικη

  Μου αρέσει!

  • Theodore Ιουνίου 22, 2014 στο 17:12 Reply

   Φίλε girogos, πως νομίζεις μπορεί να γίνει η επιστήμη θρησκεία; Με ποιόν τρόπο;
   Η επιστήμη δεν διεκδικεί την αλήθεια, δεν μιλάει για απόλυτα δεδομένα. Κρατάει πάντα μια θέση που επιτρέπει νέα δεδομένα.
   Όλα αυτά σε αντίθεση με τη θρησκεία η οποία δεν επιτρέπει διαφορετικά δόγματα, δεν αλλάζει θέση και πάντα ισχυρίζεται πως έχει την απόλυτη αλήθεια.
   Ένας τελευταίος λόγος για τον οποίο η επιστήμη δεν μπορεί να γίνει θρησκεία είναι διότι δεν ισχυρίζεται πως υπάρχει «επιστημονικός» θεός που είναι πάνω από όλα.
   Αυτά.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: