Τα λαχανικά απ’ το χωριό


Ένα από τα μειονεκτήματα του να είσαι παντρεμένος, είναι πως αποκτάς, μαζί με τη σύζυγο και μια πεθερά. Η πεθερά μπορεί να είναι μια πολύ δυνατή παρουσία που να επηρεάζει έντονα τις καταστάσεις μέσα στο σπίτι, αλλά αν είναι από χωριό, τότε μπορεί να εξελιχθεί σε δύναμη της φύσης. Ασταμάτητη, ανεξέλεγκτη, ασυγκράτητη και ενίοτε καταστροφική.

Η δική μου πεθερά έχει μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά όχι όλα. Επιπλέον, είμαι τυχερός που η σύζυγος είναι δυνατός χαρακτήρας και η μαμά της δεν τη σέρνει από τη μύτη. Αυτό βέβαια αφήνει εμένα μεταξύ δύο δυνατών γυναικών και σίγουρα η ζωή μου δεν γίνεται πιο εύκολη, αλλά είμαι εκτός θέματος.

Τουλάχιστον 5 φορές το χρόνο λοιπόν, η πεθερά μου επιλέγει να μου θυμίσει πως τα λαχανικά που αγοράζουμε στην πόλη δεν έχουν καμία σχέση με τα αντίστοιχα του χωριού. Έχουν διαφορά στην εμφάνιση, στην γεύση, στην τιμή και φυσικά στο πόσο….φυσικά είναι.

Για την τιμή δεν έχω πολλά να πω. Αν δεχθώ πως τα λαχανικά αυτά παράγονται στο χωριό, τότε και μόνο η έλλειψη μεταφορικού κόστους πρέπει να είναι αρκετή για τη διαφορά στη τιμή.

Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά όμως; Είναι αλήθεια αυτό που λέει η πεθερά μου;

Αλλά πριν πάμε σε αυτή την ερώτηση, πρέπει να διευκρινίσουμε κάτι. Όταν μου λέει πως τα λαχανικά του χωριού είναι καλύτερα, δεν εννοεί τα λαχανικά που παράγονται σε κάποιο χωράφι προκειμένου να πουληθούν στις πόλεις ή αγορές. Όχι! Μιλάει για αυτά που καλλιεργεί η ίδια στον μικρό κήπο που έχει πίσω από το σπίτι της. Αυτά τα λαχανικά τα μεγαλώνει με αγάπη, χωρίς χημικά εντομοκτόνα, χωρίς χημικά λιπάσματα και το σημαντικότερο όλων, δεν είναι μεταλλαγμένα! «Είναι όπως τα έκανε η φύση».

Σε αυτό το σημείο συνήθως πιάνει μια ντομάτα και τη χώνει κάτω από τη μύτη μου και με διατάζει να μυρίσω. Αν δεν το κάνω αμέσως, τότε η διαταγή θα επαναληφθεί μέχρι ή να ενδώσω, ή να αποδείξω πως δεν είμαι καλός γαμπρός, κάτι που βέβαια ήξερε πριν παντρευτώ την κόρη της, αλλά αυτή η ξεμυαλισμένη δεν άκουγε και τώρα δες που είμαστε…αλλά είμαι εκτός θέματος.

Αν και έχω ξαναγράψει για τα μεταλλαγμένα και το άρθρο μπορείτε να το βρείτε εδώ, νιώθω την ανάγκη να δώσω πιο χειροπιαστά παραδείγματα και να μην αρκεστώ στα λόγια και τις επιστημονικές εξηγήσεις. Καλώς ή κακώς, οι περισσότεροι είμαστε οπτικοί τύποι, ως θηλαστικά, και αν δεν δούμε κάτι, δεν μπορούμε να καταλάβουμε, οπότε σας έχω ετοιμάσει φωτογραφικό υλικό.

Στις παρακάτω φωτογραφίες λοιπόν θα δείτε πως ήταν το αρχικό λαχανικό, φρούτο ή ζώο, και πως είναι σήμερα, αν και το δεύτερο το γνωρίζετε καλά. Κάποιοι μπορεί να είναι δύσπιστοι. Το καταλαβαίνω. Όσο πίσω στο παρελθόν θυμόμαστε, τα φυτά και τα ζώα που θα δούμε δεν είχαν καμία διαφορά, οπότε αυτές οι φωτογραφίες που θα δείτε έρχονται σε αντίθεση με όλα όσα γνωρίζετε.

Αυτό συμβαίνει διότι οι αλλαγές που έγιναν στο γονιδίωμα αυτών των πλασμάτων, ναι…είναι μεταλλαγμένα αυτά που τρώμε, έχουν γίνει σταδιακά, από τον άνθρωπο, με τη μέθοδο της τεχνητής επιλογής. Δηλαδή, ο αγρότης επέλεγε να χρησιμοποιήσει σπόρους από τα φυτά τα οποία είχαν τα χαρακτηριστικά που προτιμούσε αυτός ή και οι πελάτες του. Έτσι το καλαμπόκι, από ένα καχεκτικό φυτό, έγινε το «μενίρ» που βλέπουμε και η αγριόκοτα έγινε το πουλερικό που τρώμε κατά εκατομμύρια σήμερα.

Αυτά τα πλάσματα έχουν υποστεί μεταλλάξεις. Αυτές οι μεταλλάξεις έγιναν τυχαία, από τα λάθη στην αντιγραφή του DNA, και οι άνθρωποι επιλέξαμε αυτές που θέλουμε. Έτσι φτάσαμε να έχουμε τα λαχανικά, τα φρούτα και τα ζώα που έχουμε σήμερα.

Η διαφορά που υπάρχει με τα σημερινά μεταλλαγμένα είναι πως δεν χρειάζεται να περιμένουμε χρόνια για να βρούμε μια μετάλλαξη που μας αρέσει, μιας και έχουμε τη δυνατότητα να επέμβουμε στο γονιδίωμα του φυτού απ’ ευθείας και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Για περισσότερα δείτε στο άρθρο που έκανα link νωρίτερα.

Οπότε προχωράμε στις φωτογραφίες που δείχνουν με τεράστια σαφήνεια τις αλλαγές που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος στα φυτά που τρώμε σήμερα.

1614535_776412129046467_153000106_o

Μια άγρια μπανάνα.

 

Δεν είναι όλα φυτά, προφανώς, αλλά είναι και αυτά προϊόντα της τεχνητής επιλογής.

Δεν είναι όλα φυτά, προφανώς, αλλά είναι και αυτά προϊόντα της τεχνητής επιλογής.

Κάποιοι βέβαια θα μου πουν πως τα «νέα» μεταλλαγμένα δεν είναι ασφαλή, πως οι εταιρίες σαν τη Monsanto πίνουν το αίμα των αγροτών και άλλα παρόμοια.

Είμαι ο τελευταίος που θα ισχυριστεί πως οποιαδήποτε εταιρία είναι άγια, και πως μοναδικός της στόχος είναι το καλό της ανθρωπότητας. Προφανώς ο στόχος μιας εταιρίας δεν είναι ο παραπάνω και έχουμε δει πολλές φορές στην ιστορία, εταιρίες που δεν διστάζουν να βάλουν τα συμφέροντά τους πάνω από αυτά της κοινωνίας, σε τέτοιο βαθμό που να προκαλούνται θάνατοι.

Αλλά, από αυτό το σημείο, μέχρι το να απορρίπτεις όλα τα μεταλλαγμένα χωρίς σοβαρά επιχειρήματα, έχει απόσταση, μεγάλη. Οι οργανισμοί που θα δείτε στη παρακάτω φωτογραφία, έχουν κάνει έρευνες και έχουν δει αποτελέσματα που λένε πως τα μεταλλαγμένα δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία μας. Τους πιστεύετε; Αν όχι αγοράστε «βιολογικά». Δεν έχω πρόβλημα. Αλλά μην προσπαθείτε να αναγκάσετε και όλους τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Δεν είστε οι προστάτες κανενός και ο «ακτιβισμός» σας μπορεί να προκαλέσει και θανάτους.

Μέχρι να πεινάσετε όπως άλλοι, δεν έχετε δικαίωμα να αποφασίζετε για αυτούς.

ΥΓ: Τώρα θα πατήσω το κουμπί publish για να γίνει διαθέσιμο και αυτό το άρθρο, και μέχρι να έρθουν τα πρώτα υβριστικά μηνύματα για το πόσο άσχετος, κεφτές (με έχουν πει και τέτοιο), απάνθρωπος, λακές της Monsanto, ανίδεος κτλ είμαι, θα πάω να πλύνω τα πιάτα στον νεροχύτη. Πριν έρθει η σύζυγος…

 

 

1560514_245595678955502_1069014678_n

 

Advertisements

Tagged: , , , ,

3 thoughts on “Τα λαχανικά απ’ το χωριό

 1. […] πρόκειται για τα μεταλλαγμένα, που ήταν το θέμα του προηγούμενου άρθρου, είτε τα “χημικά” που περιέχονται στις τροφές, […]

  Μου αρέσει!

 2. Αχιλλέας Απρίλιος 13, 2017 στο 23:25 Reply

  Να επικεντρωθώ στο θέμα της γεύσης. Οι περισσότερες εμπορικές ποικιλίες δεν εστιάζουν στο χαρακτηριστικό της γεύσης αλλά σε άλλα, ανθεκτικότητα στον χρόνο, στο …ζούλισμα, ομοιομορφία στο μέγεθος, έντονα χρώματα, απόδοση, αντοχή στις ασθένειες κλπ. Οπότε δεν είναι μύθος ότι πολλά από αυτά είναι όντως άγευστα. Στα καλλιεργημένα με βιολογικές μεθόδους αν είναι από τις ίδιες εμπορικές ποικιλίες το πρόβλημα είναι το ίδιο. Στα καλλιεργημένα από μας τους ίδιους ή από τους επαγγελματίες αγρότες για λόγους οικονομίας δεν έχει γίνει η σωστή λίπανση η απουσία συγκεκριμένων στοιχείων θα έχει ως αποτέλεσμα επίσης χειρότερη γεύση.
  Το συμπέρασμα μου, και θεωρώ ότι είναι σωστό, είναι ότι όντως οι παραδοσιακές ποικιλίες μπορεί να υστερούν σε απόδοση, ανθεκτικότητα, εμφάνιση αλλά όντως έχουν καλύτερη γεύση, ειδικά αν έχουν και την σωστή λίπανση. Το έχω επαληθεύσει και διαπιστώσει με αρκετά λαχανικά και φρούτα.

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Απρίλιος 14, 2017 στο 11:01 Reply

   Φίλε Αχιλλές, το γεγονός πως δεν εστιάζουν σε γεύση δεν σημαίνει αυτομάτως πως είναι άγευστα.
   Σε όσες έρευνες έχουν γίνει όπου έχουμε blind taste tests, οι συμμετέχοντες δεν βρίσκουν διαφορά. Βέβαια αυτές οι έρευνες δεν είναι επιστημονικές, ή τουλάχιστον δεν ξέρω αγώ τέτοιες, αλλά έχουν πλάκα.
   Επιπλέον, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν γεννετικά τροποποιημένα τρόφιμα (από μεγάλες εταιρίες) οπότε δεν ξέρω που τα βρήκες και τα σύγκρινες.
   Στο άρθρο αναφέρομαι σε μια άλλη γεννετική τροποποίηση που γίνεται με άλλο τρόπο και όχι αυτό της Μονσάντο. Αυτά τα γεννετικά τροποποιημένα λαχανικά είναι αυτά που τρώμε όλοι και στα οποία αναφερόμαστε σαν «φυσικά» ή «του χωριού».

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: