Ο Αμβρόσιος για τον Δήμου


Πριν μερικές ημέρες, έγραψε ο Νίκος Δήμου ένα άρθρο στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει και το παρακάτω για το Άγιο Φως:

Όσο πλησιάζει το Πάσχα και σκέπτομαι πως πάλι θα ξοδέψουμε χρήματα για να φέρουμε το (δήθεν) Άγιο Φως και να το υποδεχθούμε με τιμές αρχηγού κράτους, γίνομαι εμμανής αντικληρικός. Και υποθέτω πως το ίδιο θα γινόταν και ο Ιησούς, που από ότι ξέρουμε, δεν πίστευε σε ειδωλολατρικά σύμβολα – και μάλλον θα μοίραζε τα χρήματα στους φτωχούς.

Δεν υπήρχε βέβαια περίπτωση να μην ασχοληθούν οι αυτόκλητοι υπερασπιστές ενός παντοδύναμου θεού (aka παπάδες) με αυτό το άρθρο και ειδικά ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ένας άνθρωπος που αν δεν ήταν σήμερα μέλος της Εκκλησίας ΑΕ, πιθανόν να ήταν στο άσυλο ανιάτων.

Γράφει λοιπόν ο Αμβρόσιος:

Ξεπρόβαλε και πάλι ο αθεόφοβος, για να προσβάλει την αγία Ορθοδοξία μας!
Πρόκειται για το ανθρωπάκι, το δημοσιογράφο – στρεβλωτή και διαστρεβλωτή της αλήθειας δημοσιογράφο- Νίκο Δήμου!
Είπεν ο αθεόφοβος, ότι το Άγιο Φώς, το οποίο πηγάζει θαυματουργικά από τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού μας, είναι μύθος, η δέ ευλαβική αποδοχή του εκ μέρους των ευσεβών χριστιανών, συνιστά ειδωλολατρείαν!
‘Ετσι έβγαλε αυτό, που έκρυβε μέσα του, δηλ. την σαπίλα της ψυχής του, την ασέβεια πρός τόν Θεό! Και αυτό είναι φυσικό!
Ο καθένας μας, της ευκαιρίας δοθείσης, βγάζει αυτό, που έχει μέσα του! Έτσι, λοιπόν, ο σκύλος γαυγίζει!
Ο γάϊδαρος γκαρίζει! Ο βάτραχος κράζει κοάξ-κοάξ! Και ο άθεος βγάζει πρός τά έξω τη σαπίλα της ψυχής του!
Εάν υπήρχε στιβαρά εκκλησιαστική Διοίκηση, τότε θά είχε εκδώσει ΑΦΟΡΙΣΜΟ για το ασεβέστατο αυτό ανθρωπάκι.
Αφού όμως αυτό δέν έγινε, εμείς παρακαλούμε τόν Θεό νά σαπίσει τό στόμα του! Συγχωρήστε με, Αδελφοί καί Πατέρες!
Υποχρεούμεθα νά είμεθα ευγενείς πρός την αυτού μεγαλειότητα, τόν άνθρωπο, όχι όμως και πρός τά ανθρωπάκια!
Όποιον υβρίζει τόν γονηό μου, τον συγχωρώ! Αντιθέτως, όποιον υβρίζει τον Ουράνιο Πατέρα μου, τον Σωτήρα και Λυτρωτή μου, τον Χριστό, θα τον κατασπαράξω!

Συνήθως ασχολούμαι με το λογικό του θέματος, και όχι τόσο με το συναισθηματικό. Δηλαδή, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έλεγα πως θα μπορούσε η εκκλησία, προκειμένου να σταματήσουν να μιλούν οι άθεοι και οι εχθροί της ορθοδοξίας, να δεχθεί να μπει μια κάμερα μέσα στο ιερό και να μαγνητοσκοπήσει το θαύμα της αφής του φωτός. Αφού δεν επιτρέπεται να μπει άλλος άνθρωπος μέσα στο ιερό, ας βάλει μια κάμερα, μη επανδρωμένη η οποία απλώς θα παίρνει εικόνα. Εύκολο, έτσι;
Θα έλεγα πως ναι είναι εύκολο, αλλά οι άγιοι πατέρες της εκκλησίας μας δεν δέχονται καν να το σκεφτούν, πόσο μάλλον να το συζητήσουν. Αλλά η αλήθεια είναι πως, αν ένα θαύμα γίνεται κάθε χρόνο σε συγκεκριμένη ημέρα και αν ο θεός θέλει τόσο πολύ να δώσει το άγιο φως στους πιστούς, γιατί να διστάσει να το κάνει μπροστά σε μια κάμερα και να μην αφήσει κανένα μα κανένα περιθώριο αμφισβήτησης σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός;
Αν τα έλεγα όλα αυτά, κάποιος μπορεί να μου έλεγε πως ο θεός δεν θα κάνει μια «επίδειξη δύναμης». Αν το έλεγα αυτό θα πρόσθετα πως δεν ζητάω ο θεός να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνει κάθε χρόνο. Απλώς να το κάνει με την αδιάφορη παρουσία ενός μικρού μηχανήματος μέσα στον χώρο. Τίποτε παραπάνω. Δεν είναι επίδειξη δύναμης όταν κάνεις το ίδιο πράγμα κάθε χρονιά.

Θα μπορούσα λοιπόν να σταθώ στο λογικό κομμάτι της υπόθεσης και να το κλείσω εδώ. Αν τα έλεγα αυτά.

Αλλά σήμερα λέω να κάνω μια εξαίρεση και θα ασχοληθώ με τα λεγόμενα του Αμβρόσιου.

Πέραν από τις καλυμμένες ύβρεις προς το πρόσωπο του Δήμου, που δεν νομίζω πως είναι αρμόζουσες σε έναν άνθρωπο που σκοπός του είναι να διδάξει χριστιανική ηθική (ας γελάσουμε σε αυτό), αμφισβητεί στα ίσια και τη δική του ιεραρχία. Το λέει ξεκάθαρα πως «αν υπήρχε στιβαρά εκκλησιαστική διοίκηση» θα είχε αφορίσει τον Δήμου. Αλλά αυτά αφορούν τους παπάδες και δη τον προϊστάμενο του Αμβρόσιου, τον Αθηνών, αν δεν κάνω λάθος. Ας τα βρούνε μεταξύ τους, αλλά ας μου απαντήσουν πρώτα σε μια ερώτηση: αν αφορίσουν τον Δήμου, θα σταματήσει να πληρώνει τους φόρους που αντιστοιχούν στους μισθούς των παπάδων; Γιατί αν είναι έτσι ενδιαφέρομαι και εγώ!

Οι δηλώσεις περί σαπίλας της ψυχής είναι ίσως από τις πιο αδιάφορες μιας και όχι μόνο ο Αμβρόσιος δεν έχει καθαρή ψυχή, αλλά, ως άθεος, δεν πιστεύω στη ψυχή αλλά στις πράξεις. Αυτές είναι που μας χαρακτηρίζουν και όχι ένα φάντασμα που δήθεν κουβαλάμε μέσα μας.

Νομίζω πως από όλη αυτή τη φριχτή σε ύφος ανακοίνωση, που ξεχειλίζει από ανωτερότητα και υπεροψία, το χειρότερο είναι λίγο πριν το τέλος όπου ο Αμβρόσιος λέει με ύφος μοναδικού χλευασμού και στον Δήμου αλλά και προς τον θεό που ο ίδιος διατείνεται πως πιστεύει, πως «προσεύχεται να σαπίσει το στόμα του».

Έχουμε δηλαδή έναν άνθρωπο που νιώθει την ανάγκη να υπερασπίσει έναν θεό που ο ίδιος λέει πως είναι παντοδύναμος και, αν ήθελε, θα μπορούσε, όχι μόνο να σταματήσει τον Δήμου, αλλά μέχρι και να τον σκοτώσει. Το έχει ξανακάνει ούτως ή άλλως χιλιάδες φορές μέχρι σήμερα, αν πιστέψουμε τη βίβλο, οπότε γιατί δεν το κάνει και σήμερα; Θα μπορούσε αν ήθελε, ή αν υπήρχε.

Αλλά όχι. Ο θεός περιμένει από τον Αμβρόσιο να κάνει τη βρωμοδουλειά του και αυτός βέβαια δεν διστάζει, ο βούρκος του είναι γνώριμος και δεν χρειάζεται καν να βουτήξει εκεί μέσα διότι εκεί βρίσκεται καιρό τώρα.

Έτσι λοιπόν, αντί ο Αμβρόσιος να προσευχηθεί στον θεό να φωτίσει τον Δήμου, επιλέγει να ευχηθεί να σαπίσει το στόμα του! Και να φανταστείς πως υπάρχουν κάποιοι που νομίζουν πως ο Αμβρόσιος είναι άνθρωπος του θεού.

Ο τεράστιος αυτός ποιμένας κλείνει την επιστολή του λέγοντας πως είναι έτοιμος να «κατασπαράξει» τους εχθρούς του Ιησού. Αυτό θα έκανε ο Ιησούς; Μάλλον ναι, διότι στο κατά Λουκά, 19, 27 τον έχουμε να λέει: «πλὴν τοὺς ἐχθρούς μου ἐκείνους, τοὺς μὴ θελήσαντάς με βασιλεῦσαι ἐπ’ αὐτοὺς, ἀγάγετε ὧδε καὶ κατασφάξατε αὐτοὺς ἔμπροσθέν μου.»

Οπότε σε αυτή τη περίπτωση ο Αμβρόσιος δικαιολογείται.

1609816_642776832462225_8896564119005680930_n

Advertisements

Tagged: , , ,

2 thoughts on “Ο Αμβρόσιος για τον Δήμου

 1. Άννα Σαββίδου Απρίλιος 19, 2014 στο 02:48 Reply

  Μα τι είναι αυτά που λες; Ο πάτερ Αμβρόσιος απάντησε με τρανταχτά επιχειρήματα, η γατούλα μιαου μιαου, το σκυλάκι γαβ γαβ, το κοκοράκι κικιρικικι… ε μα αυτός ο Νίκος Δήμου Άγιο Φως να πέσει να τον κάψει…

  Μου αρέσει!

 2. Άννα Σαββίδου Απρίλιος 19, 2014 στο 03:02 Reply

  http://www.apocalypsejohn.com/2014/04/agion-fws-isws-to-kalytero-binteo-pou-deixnei-to-thayma-se-argh-kinhsh.html

  ορίστε και οι αποδείξεις Άθεοι όλης της γης τρέμετε… το είπε και στο Star άλλωστε…

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: