Αντιδράσεις στην αθεΐα και το σύνδρομο καταδίωξης


Πλησιάζει Πάσχα και όλοι, θρήσκοι και άθεοι, εντείνουν τις δραστηριότητές τους. Οι θρήσκοι ετοιμάζονται για το Πάσχα, την μεγαλύτερη γιορτή της ορθοδοξίας, και οι άθεοι νιώθουν την ανάγκη, κυρίως σαν αντίδραση, να διαφωνήσουν μέσω των social media.

Παρόμοια φαινόμενα βλέπω κάθε χρόνο και πολλές φορές συμμετέχω και εγώ με άρθρα μου εδώ, ή μικρά ποστ στο Facebook.

Οφείλω να ομολογήσω πως αρκετοί ανεβάζουν ποστ που μπορεί να είναι ειρωνικά προς τους πιστούς, κάτι με το οποίο διαφωνώ και το έχω γράψει αρκετές φορές.

Η ειρωνεία είναι ένα χρήσιμο εργαλείο αλλά μόνο όταν απευθύνεται στη θρησκεία και όχι εναντίων των πιστών. Το να προσβάλλεις και να αμφισβητείς την θρησκεία, που είναι μια ιδέα, είναι θεμιτό και απαραίτητο. Προσβολές στα άτομα, είτε είναι πιστοί είτε όχι, δεν προσφέρει στη συζήτηση και μάλλον δίνει μια άσχημη εντύπωση για αυτόν που χρησιμοποιεί τέτοια επιχειρήματα.

Ενώ λοιπόν, κάθε χρόνο, έχουμε αναρτήσεις σαν αυτές που περιγράφω παραπάνω, φέτος είναι η πρώτη φορά που βλέπω αντιδράσεις από τους πιστούς. Είτε απ’ ευθείας σε εμένα, είτε γενικότερα, έχω διαβάσει αρκετά σχόλια του στυλ «τί θα γίνει με εσάς τους άθεους, γιατί δεν μας αφήνετε ήσυχους; Μόδα είναι η αθεΐα, θα περάσει.».

Θεωρώ πως αυτές οι αντιδράσεις είναι θετική εξέλιξη. Χαίρομαι πολύ που βλέπω πιστούς να αναρωτιούνται επιτέλους για το τί συμβαίνει γύρω τους και να μην είναι χαμένοι στο κόσμο της θρησκείας που δεν επιτρέπει άλλες συμπεριφορές εκτός από τις προβλεπόμενες.

Από την πρώτη στιγμή, σε αυτό το μπλογκ, γράφω πως ο στόχος μου δεν είναι να αλλάξω την πίστη κανενός. Καρφί δεν μου καίγεται αν κάποιος πιστεύει ότι φτιάχτηκε τέλειος από κάποιον θεό με τον οποίο έχει προσωπική σχέση, ή πιστεύει πως μέσα στο γοβάκι του ζει ένας μαγικός ροζ μονόκερος. Καρφί δεν μου καίγεται.

Από την άλλη, το να λένε οι πιστοί «γιατί δεν με αφήνετε ήσυχο» είναι λίγο εκτός πραγματικότητας. Δεν τους είπε κανένας να μην έχουν ναό σε κάθε γωνία της πόλης. Δεν τους είπε κανένας να μην προσεύχονται ιδιωτικά ή δημόσια. Δεν τους είπε κανένας να μην φορούν τα θρησκευτικά τους σύμβολα γύρω από τον λαιμό τους, ή να ψηφίσουν για πρωθυπουργό κάποιον που δεν μιλάει με το θεό τους. Το μόνο που είπαμε είναι να μας αφήσουν ήσυχους, να μην μας ζητούν να πληρώσουμε για τη διαιώνιση των ψευδαισθήσεων τους και τους μισθούς των ιερέων τους.

Ναι, μερικά σχόλια στα social media μπορεί κάποιος να τα θεωρήσει προσβλητικά. Αν προσβάλλεται η θρησκεία του, του προτείνω να το ξεπεράσει. Η θρησκεία είναι πάρα πολύ καιρό στο απυρόβλητο και έχουμε δεχθεί αυτή τη κατάσταση ως αδιαμφισβήτητη. Προφανώς αυτό είναι λάθος. Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε σαν άνθρωποι είναι να αμφισβητούμε τα πάντα, ειδικά αυτά που κάποιοι θεωρούν ιερά. Όταν οι πιστοί δεν θα ζητούν από εμάς να ασχοληθούμε με τα πιστεύω τους, τότε θα σταματήσουμε και εμείς να ασχολούμαστε με αυτούς.

Όσο για το περί «μόδας», είναι ένα καλό ισοπεδωτικό επιχείρημα που λέει πως η αθεΐα είναι περαστική, κάτι σαν τα παντελόνια καμπάνες, ή τις μίνι φουστίτσες. Το έχω πει και σε παλαιότερο άρθρο πως οι έρευνες δείχνουν πως η θρησκεία έχει όλο και μικρότερη απήχηση στους νέους. Αυτό φαίνεται και σε βάθος χρόνου και όχι μόνο σε μια χρονική περίοδο. Αν τα νούμερα είναι σωστά, τότε η αθεΐα αυξάνεται και το ίδιο και η επιρροή των άθεων. Δεν είναι λοιπόν καθόλου περίεργο που οι πιστοί, για πρώτη ίσως φορά, νιώθουν πως κάτι γίνεται γύρω τους που δεν ταιριάζει με αυτά που έχουν συνηθίσει.
Αν στα παραπάνω συνυπολογίσεις και το σύνδρομο καταδίωξης που κουβαλούν οι περισσότεροι και για το οποίο είναι περήφανοι μιας και τους κάνει να νιώθουν μάρτυρες και συνεπώς πιο κοντά στο θεό τους, είναι λογικό να βλέπουμε αυτές τις αντιδράσεις.

Θα πρότεινα λοιπόν στους πιστούς να πάψουν να φέρονται σαν πληγωμένες κορασίδες. Ας το πάρουν απόφαση πως οι αυταπάτες τους δεν είναι πλέον τόσο αποδεκτές όσο στο παρελθόν και όλα δείχνουν πως η αποδοχή αυτή θα συνεχίσει να μειώνεται. Αν θέλουν να μειωθούν οι κόντρες, ας κρατήσουν τα πιστεύω τους για τον εαυτό τους. Κανείς δεν θα τους το απαγορεύσει.

483942_519020354839121_1911008927_n

Advertisements

Tagged: , , ,

One thought on “Αντιδράσεις στην αθεΐα και το σύνδρομο καταδίωξης

  1. helld Απρίλιος 16, 2014 στο 14:55 Reply

    θα ήθελε να θέσω το θέμα κάπως διαφορετικά για να βοηθήσω τα άτομα που πιστεύουν αλλά διαμαρτύρονται (δικαιολογημένα) για τις εκάστοτε βατές ή ακραίες αντιδράσεις των οιασδήποτε μορφής αθέων. Εάν κάποιος επιλέξει, μετά από λίγη σκέψη ή μελέτη, την θέση του ως άθεος έχει, στην αρχή, κατά βάση μία ήπια συμπεριφορά. Πολλοί όμως άθεοι συνεχίζουν την προσπάθειά τους να εμπεδώσουν αυτήν τους την αντίληψη με βαθύτερη μελέτη της ουσίας και της ιστορίας των θρησκειών και ιδίως της Χριστιανικής. Είναι βαθιά μου πεποίθηση, μετά από 40 (ναί 40 !!) χρόνια βαθιάς μελέτης του θρησκειολογικού φαινομένου ότι τα συναισθήματά μου για αυτές τις (αποκαλυπτικές) θρησκείες αλλά και για τους ηλιθίους ή επιεικώς ελλιπείς ανθρώπους που πιστεύουν (αφήνω στην άκρη τους αδιάφορους ή τους πιστούς από συμφέρον), έχουν εξελιχθεί πλέον σε ακραία μορφή. Μιλώντας λοιπόν για τις αποκαλυπτικές θρησκείες (και όχι για τις φυσικές), π. χ. για το χριστιανικό φαινόμενο (πρόκειται για το κύριο θρησκευτικό φαινόμενο παγκοσμίως), όποιος ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ τα κείμενα και την ιστορία του φαινομένου, του έρχεται να πάρει έναν δαυλό και να καίει τα πάντα και τους πάντες, αναλογιζόμενος την τεράστια ζημιά που έχει γίνει στο μυαλό των μαζών και στον ανθρώπινο πολιτισμό. Γι’ αυτό λοιπόν θα συνιστούσα στους θρησκευόμενους χριστιανούς που διαμαρτύρονται, να μελετήσουν τα κείμενα της θρησκείας του Γιαχβέ και μετά να δυσανασχετούν. Αυτό όμως δεν γίνεται, ούτε και θα γίνει ποτέ, για τους εξής λόγους: α) η αναζήτηση της αλήθειας είναι επίπονη και μακρόχρονη, β) η προσδόκιμη ζωή του μέσου ανθρώπου είναι λίγη, γ) Η “μουσική στ’ αυτιά” του καθενός είναι προτιμητέα από τον προβληματισμό, δ) η δύναμη της συνήθειας και των εθίμων είναι τεράστια, ε) το υλικό για την διερεύνηση του φαινομένου είναι συνολικά δυσεύρετο και κοστίζει σε χρόνο και χρήμα, στ) η σύμφυση θρησκείας και εξουσίας επισύρει τον φόβο, ζ) οι διοικούντες την χριστιανική θρησκεία έχουν 1700 χρόνια πείρα, άπειρα λεφτά και απεριόριστο χρόνο να σκεφθούν. Επομένως το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι σε όλες τις κοινωνίες, έως τώρα, οι άθεοι είναι μεταξύ 1 και 2 τοις εκατόν (και πολλοί είναι). Αποτελούν όμως το αλάτι της γής. Ας μας επιτρέψουν λοιπόν οι διάφοροι ελλιπείς ή ηλίθιοι, ή τέλος πάντων η πλειοψηφία των ανθρώπων την όποια ακραία, ειρωνική (αλλά νόμιμη) συμπεριφορά μας. Εν προκειμένω δεν πρόκειτα για τίποτε αλλά για την εφαρμογή της παγκόσμιας πανανθρώπινης μαθηματικής σταθεράς: 90 – 9 – 1. Δηλαδή, στους 100 οι 90 είναι ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ηλίθιοι, οι 9 εκμεταλλεύονται (λίγο ή πολύ) τους ηλιθίους και ο 1 γνωρίζει, αντιτίθεται και διαδίδει αυτά που πραγματικά συμβαίνουν και ΣΥΝΗΘΩΣ καταλήγει γραφικός. Ευχαριστώ για την προσοχή σας

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: