Η ομοιοπαθητική στην πράξη


Κάθε φορά που γράφω για την ομοιοπαθητική πάντα κάποιος βρίσκεται να μου πει πως κάνω λάθος, αν είναι ευγενικός, ή πως πρέπει να πάω να ψαχτώ (σε ομοιοπαθητικό υποθέτω) διότι λέω βλακείες και η ομοιοπαθητική είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ανθρωπότητας μετά τον τροχό.

Ναι, καταλαβαίνω πως κλονίζω τα πιστεύω σας και πως είναι οδυνηρό, αλλά μην το παίρνετε προσωπικά. Δεν είμαι εγώ που το λέω, αλλά η επιστήμη.

Τέλος πάντων, τα έχουμε ξαναπεί, οπότε δεν θα τα πω άλλη μια φορά. Απλώς θα σας δείξω μερικές φωτογραφίες από κάποια Αμερικάνικα ομοιοπαθητικά σκευάσματα καθώς και τί γράφουν επάνω στη συσκευασία τους και θα αφήσω εσάς να σκεφτείτε μόνοι σας.

Σε φαρμακείο στις ΗΠΑ λοιπόν, μπορείτε να βρείτε το βρείτε το παρακάτω:

array-of-medicines

Τα προϊόντα αυτά τα παράγει η εταιρία Lidell και το ενδιαφέρον είναι πως ισχυρίζονται πως είναι Scientifically tested (επιστημονικά ελεγμένα), με έναν αστερίσκο δίπλα!

screen-shot-2014-04-08-at-5-56-33-am

Προσέξτε τον αστερίσκο δίπλα στο scientifically tested. Το συγκεκριμένο προϊόν μας γιατρεύει από τις παρενέργειες που έχει η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (EMF Radiation), όποιες και αν είναι αυτές. Ας δούμε περισσότερα από την ίδια τη συσκευασία.

emf

Πλησιάζοντας λίγο περισσότερο βλέπουμε πως το προϊόν αυτό περιέχει νερό και αλκοόλ κατά 20%. Δηλαδή δεν έχει τεράστια διαφορά από ένα βαρύ κρασί ή ένα ελαφρύ ουίσκι.

Όσο για το scientifically tested…

emf-science

Έχει ελεγχθεί με βάση την επιστημονική ομοιοπαθητική μέθοδο. Ποιά ακριβώς είναι αυτή, δεν μας λέει, αν και βάζω στοίχημα πως δεν περιλαμβάνει τυφλούς ελέγχους.

Μεταξύ μας τώρα, αυτό το προϊόν, αλλά και όλα τα άλλα ομοιοπαθητικά, δεν προσφέρουν τίποτα. Πρόκειται για νερό που περιέχει κάποιες ουσίες τόσο διαλυμένες που δεν εντοπίζονται, και λίγο αλκοόλ.

Αντί λοιπόν να πληρώνετε ένα κάρο λεφτά για άχρηστα δήθεν φάρμακα, ίσως θα έπρεπε να δοκιμάσετε το παρακάτω προϊόν. Περιέχει τα ίδια συστατικά και δεν ισχυρίζεται πως θα σας γιατρέψει, αλλά ίσως σας βοηθήσει να ξεχάσετε την αρρώστιά σας.

Άσε που πίνεται με παρέα και βοηθάει στην γενικότερη ευθυμία.

toast-beer

Advertisements

Tagged: ,

8 thoughts on “Η ομοιοπαθητική στην πράξη

 1. Βασίλης Απρίλιος 14, 2014 στο 21:48 Reply

  Χωρίς να κλονίζεται κανένα πιστεύω μου από τα γραφόμενά σας, και χωρίς με τη σειρά μου να θέλω να πείσω κανέναν, απλώς αναφέρω ότι κάποιοι κτηνίατροι (που δε γνωρίζονται μεταξύ τους) μου έχουν πει ότι η ομοιοπαθητική έχει αποτελέσματα στα ζώα.

  Επαναλαμβάνω: μου έχουν πει κτηνίατροι.
  Δεν ήμουν εκεί για να το διασταυρώσω, ούτε έχω μιλήσει με τους ιδιοκτήτες των κατοικιδίων -οι οποίοι θεωρώ προφανές ότι ήθελαν να γίνει καλά το κατοικίδιό τους και πίστεψαν στην ομοιοπαθητική.

  Το ίδιο το ζώο όμως;
  Δέχομαι ότι η όποια πάθηση έχει το ταλαιπωρεί, αλλοιώνει τις φυσικές του λειτουργίες, ίσως το κουράζει, το εξασθενεί, ενδεχομένως να του δημιουργεί εκνευρισμό, και από ένστικτο θέλει (;) να γίνει καλά για να επανέλθουν οι λειτουργίες του στα φυσιολογικά επίπεδα (π.χ. να τρώει ή να περπατάει ξανά κανονικά, όπως πριν αρρωστήσει).

  Εκτός κι αν η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ, δε νομίζω ότι είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τι σκέφτεται, αν ξέρει τι του δίνουμε, άρα και αν πιστεύει στην αποτελεσματικότητά του.

  Πώς εξηγείτε λοιπόν το φαινόμενο της αυθυποβολής (placebo) σε αυτή την περίπτωση;

  Ευχαριστώ.

  Μου αρέσει!

  • Theodore Απρίλιος 15, 2014 στο 20:44 Reply

   Από όσο γνωρίζω το φαινόμενο πλασέμπο δεν μπορεί να λειτουργήσει στα ζώα. Μπορεί βέβαια να κάνω και λάθος, δεν έχω διαβάσει κάτι σχετικό.

   Στο άρθρο έγραψα πως οι έρευνες έδειξαν πως η ομοιοπαθητική είναι το ίδιο αποτελεσματική με το πλασέμπο, αλλά όχι πως η μόνη εξήγηση της ίασης είναι το πλασέμπο.

   Το σώμα μας (και των ζώων) έχει τη δυνατότητα να γιατρεύεται μόνο του, μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα φάρμακα είτε βοηθάνε να γίνει αυτό πιο γρήγορα (στις ελαφρύτερες αρρώστιες), είτε αποτρέπουν τον θάνατο (στις βαρύτερες).

   Νομίζω πως είναι εξαιρετικά πιθανό τα ζώα αυτά να γιατρεύτηκαν μόνα τους, μιας και η ομοιοπαθητική δεν κάνει τίποτα, παρά να δούλεψε το φαινόμενο πλασέμπο.
   Κάντε ένα πείραμα και ρωτήστε αυτούς τους κτηνίατρους, αν θα έδιναν ομοιοπαθητικά φάρμακα σε μια περίπτωση καρκίνου. Αν σας πούνε ναι, καλό θα είναι να αποφύγεται να πάτε το ζωάκι σας σε αυτούς.
   Φιλικά.

   Μου αρέσει!

 2. Βασίλης Απρίλιος 16, 2014 στο 09:44 Reply

  Για να είμαι ειλικρινής, δεν τους ρώτησα (και ήταν λάθος μου) από τι έπασχαν τα ζώα αυτά.
  Θα το κάνω όμως αυτό που λέτε.

  Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, αλλά και για τις χρήσιμες πληροφορίες που δεν γνώριζα.

  Μου αρέσει!

 3. yiannis Απρίλιος 20, 2014 στο 02:09 Reply

  μα τι καθομαστε και μιλαμε τωρα ο τυπος ειναι καραγκιοζης και τον προκαλώ να μιλήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο δεν ξέρει τι του γινεται και λεει οτι του κατεβει

  Μου αρέσει!

  • Theodore Απρίλιος 20, 2014 στο 10:30 Reply

   Φίλε Γιάννη, αν εγώ είμαι ο καραγκιόζης, θα ήθελα πολύ να μάθω όλα όσα έχεις να μου πεις. Το πρόσωπο με πρόσωπο δεν είναι πάντα εφικτό, αλλά αν θες έχεις αυτό το μπλογκ να εκθέσεις τα επιχειρήματά σου με όλη σου την άνεση. Ακόμα και να βάλεις συνδέσμους που δίνουν περισσότερες πληροφορίες.

   Μου αρέσει!

 4. lord Ιουνίου 25, 2014 στο 12:25 Reply

  βέβαια τα προϊόντα που δείχνουν οι φωτογραφίες ΔΕΝ έχουν ενεργά συστατικά..Η έλλειψη ενεργών συστατικών κάνει ένα φάρμακο ομοιοπαθητικό όπως λέει και στο βίντεο..αν κάποιος έχει θεραπευτεί από δερματοπάθεια με ομοιοπαθητική τι σημαίνει?

  Μου αρέσει!

  • Theodore Ιουνίου 25, 2014 στο 13:25 Reply

   Βεβαίως και δεν έχουν. Πως θα μπορούσαν, ομοιπαθητικά είναι.
   Το γεγονός πως πήρες ομοιοπαθητικό φάρμακο και αμέσως μετά πέρασε η δερματοπάθεια, δεν σημαίνει πως το ομοιοπαθητικό έκανε τη διαφορά. Είναι σαν να λες πως εφόσων ο κόκκορας λάλησε και αμέσως ανέτειλε ο ήλιος, άρα αυτός προκάλεσε την ανατολή.
   Τώρα, γιατί πέρασε η δερματοπάθεια, δεν μπορώ να ξέρω. Μπορώ να φανταστώ πως απλώς την νίκησε το σώμα σου, ή εξαφανίστηκαν η λόγοι που την προκάλεσαν, ή το φαινόμενο πλασέμπο έκανε τη δουλειά του. Αλλά ίσως ένας γιατρός (όχι ομοιοπαθητικός) να μπορεί να σου πει περισσότερα. Προτείνω να τους επισκέπτεσαι.

   Μου αρέσει!

   • lord Ιουνίου 26, 2014 στο 10:28

    όχι δεν θεραπεύτηκα εγώ αλλά μια γνωστή..αν ήμουν εγώ θα το έλεγα δεν έχω λόγο να κρυφτώ..ωστόσο η κοπέλα θεραπεύτηκε..και φυσικά σε ομοιοπαθητικό πήγε όταν είδε ότι με τα φάρμακα τα παραδοσιακά δεν γινότανε δουλειά..και έτσι επισκέφτηκε ομοιοπαθητικό..αυθυποβολή?placebo?αυτοθεραπεία?
    Διάλεξε..βέβαια κινδυνεύεις να πέσεις σε αντιφάσεις λόγω απόρριψης αντισυμβατικών τεχνικών ίασης,όπως το ρείκι το οποίο σίγουρα θεωρείς τσαρλατανισμό..και στην ουσία είναι αυτοίαση..
    Γιατρό επισκέπτομαι και είμαι σίγουρος ότι τον επισκέπτομαι πολύ συχνότερα από εσένα (χωρίς να θέλω να σε προσβάλλω) και γνωρίζω πάρα πολλά για την υγεία,και από μέσα και από έξω..είναι δύσκολο να με πεις άνθρωπο με έλλειψη ιατρικής ευθύνης,αλλά είναι εύκολο να με πεις αντιδραστικό στοιχείο με το απόλυτο..και εσείς που θεωρείτε ότι ξεσκεπάζετε απάτες είστε πολύ απόλυτοι..

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: