Τεράστια έκπληξη! Η ομοιοπαθητική δεν κάνει τίποτα!


Εντάξει, ας είμαι δίκαιος, δεν είναι καθόλου έκπληξη. Το ξέραμε πως η ομοιοπαθητική είναι ένα τίποτα και δεν έχει καλύτερα αποτελέσματα από το φαινόμενο πλασέμπο.

Τώρα όμως έρχεται μια μεγάλη έρευνα που έγινε στην Αυστραλία η οποία… επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό που ξέραμε.

Η έρευνα έγινε για λογαριασμό του Αυστραλιανού Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Εθνική Υγεία και Ιατρική Έρευνα (Australian Government’s National Health and Medical Research Council) και δείχνει πως η ομοιοπαθητική δεν είναι τίποτα άλλο από μια απάτη.

Όπως αναφέρει και ο Guardian, η έρευνα έγινε από 7 διακεκριμένους επιστήμονες στον χώρο της ιατρικής και ειδικά στην εναλλακτική ιατρική, οι οποίοι αξιολόγησαν έρευνες σε 68 διαφορετικές παθήσεις και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ομοιοπαθητική δεν έχει καμία διαφορά από το φαινόμενο πλασέμπο. Λογικό, μιας και η ομοιοπαθητική είναι νερό με μερικές χρωστικές ουσίες, λίγο άμυλο ή αλκοόλ, ανάλογα την περίπτωση.

Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ, δωρεάν, σε αρχείο pdf.

Ο λόγος που το συμβούλιο ζήτησε την έρευνα ήταν διότι έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν και ομοιοπαθητικά εμβόλια που διαφημίζονται ως «εμβόλια χωρίς παρενέργειες». Είναι βέβαια φυσικό να μην έχουν έχουν παρενέργειες αυτά τα εμβόλια, διότι το απλό νερό, στις ποσότητες που προβλέπονται για ένα εμβόλιο (5-10cc), δεν μπορεί να έχει αρνητικές παρενέργειες. Αλλά δεν μπορεί να έχει και θετικές μιας και δεν προσφέρει καμία προστασία από τις αρρώστιες. Έτσι έδειξε και η έρευνα, για άλλη μια φορά.

Η Αυστραλιανός Ομοιoπαθητικός Σύλλογος ισχυρίζεται πως ασχολείται με όλο τον άνθρωπο και συνυπολογίζει την προσωπικότητα, τον τρόπο ζωής του, κληρονομικούς παράγοντες καθώς και το ιστορικό της αρρώστιας.

Το πρόβλημα είναι πως η έρευνα έδειξε πως ακόμα και συνυπολογίζοντας όλους αυτούς τους παράγοντες, η ομοιοπαθητική δεν είναι πιο αποτελεσματική από το πλασέμπο.

Βέβαια, δεν μας χρειάζονταν κάποια έρευνα για να μας πει πως η ομοιοπαθητική δεν κάνει τίποτα. Οι νόμοι της φυσικής και της χημείας την απαγορεύουν ούτως ή άλλως.

Αλλά στα ελληνικά φαρμακεία θα εξακολουθήσουν να πωλούνται ομοιοπαθητικά σκευάσματα μαζί με τα πραγματικά φάρμακα και η ομοιοπαθητική βιομηχανία θα εξακολουθήσει να βγάζει τρελά εκατομμύρια και να είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Εν τω μεταξύ εμείς ας ενημερωνόμαστε για αυτά που μας προσφέρει η επιστήμη και ας απορρίπτουμε τις ψεύτικες υποσχέσεις. Είναι για το καλό μας.

Δείτε και άλλα άρθρα για την ομοιπαθητική εδώ, εδώ, εδώ.

1044908_491747087577983_489635701_n

Advertisements

Tagged: , ,

4 thoughts on “Τεράστια έκπληξη! Η ομοιοπαθητική δεν κάνει τίποτα!

 1. sarafidis if Απρίλιος 20, 2014 στο 03:21 Reply

  ΕΙΣΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΕΦΤΕΣ………..!!!!!

  Μου αρέσει!

 2. Theodore Απρίλιος 20, 2014 στο 10:26 Reply

  Φίλε Σαραφίδη, σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου. Την επόμενη φορά θα χαιρόμουν ακόμα περισσότερο αν έγραφες γιατί είμαι κεφτές και όχι κάποιο άλλο έδεσμα. Ακόμα καλύτερα θα ήταν αν μου έλεγες με επιχειρήματα που κάνω λάθος. Αυτό θα είχε ενδιαφέρον.

  Μου αρέσει!

 3. Που τραβάμε τη γραμμή; | greek skeptic Δεκέμβριος 3, 2014 στο 13:26 Reply

  […] Δεν υπάρχει καμία σοβαρή έρευνα που να δείχνει πως η ομοιοπαθητική δουλεύει και ακόμα και οι επιστήμες της φυσικής και της χημείας έχουν νόμους που δεν της επιτρέπουν να δουλέψει. Δεν ξέρω πως αλλιώς να το πω χωρίς να γίνω αγενής. ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ! […]

  Μου αρέσει!

 4. […] ξαναπεί για την ομοιοπαθητική, πως δεν κάνει απολύτως τίποτα, πως βασίζεται αποκλειστικά στο φαινόμενο πλασέμπο […]

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: